Connect with us

U.E.

Antonio Tajani, președintele PE, răspunde colegilor indignați de laudele aduse dictatorului italian Mussolini: ,,Rușine celor care distorsionează ceea ce am spus despre fascism. Întotdeauna am fost un antifascist convins și nu voi permite nimănui să sugereze contrariul”

Published

on

@Parlamentul European

Antonio Tajani, politicianul italian care servește drept președinte al Parlamentului European, se confruntă cu revolta colegilor de la Bruxelles față de recunoașterea meritelor liderului fascist italian Benito Mussolini. Dictatorul a condus Italia între 1922 și 1943 și a fost un aliat-cheie al regimului nazist al lui Adolf Hitler, relatează Politico.eu

,,Mussolini? Până când a declarat război împotriva întregii lumi, urmându-l pe Hitler, până când a promovat legi rasiale împotriva evreilor, și dincolo de evenimentul dramatic al lui Giacomo Matteotti, a făcut lucruri pozitive pentru a construi infrastructură în țara noastră”, citează sursa menționată.

Giacomo Matteotti a fost un politician socialist de opoziţie asasinat de fascişti în 1924. Legile rasiale au fost introduse în Italia în 1938, iar ţara a intrat în război alături de Germania nazistă în 1940.

,,Trebuie să fim obiectivi”, a spus Tajani. ,,Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist și nu împărtășesc gândirea lui politică, dar dacă trebuie să fim cinstiți, a construit drumuri, poduri, clădiri … a recuperat multe părți ale Italiei noastre”, a mai adăugat acesta, citat de Deutsche Welle.

Antonio Tajani a făcut aceste afirmații  în cadrul emisiunii ‘La Zanzara’ (‘Ţânţarul’), un talk-show controversat ai cărui realizatori şi-au câştigat o reputaţie din a obţine de la invitaţii lor remarci incorecte politic.

În același timp, Tajani a recunoscut că Mussolini nu a fost ,,un campion al democrației”. Șeful Parlamentului European a denunțat, de asemenea, legile anti-evreiești ca fiind ,,nebunești” și declararea războiului drept ,,un act de sinucidere”.

Tajani este liderul adjunct al Forza Italia, partidul de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Cuvintele președintelui Parlamentului European nu au întârziat să fie taxate. Mai mulți colegi eurodeputați au reacționat dur la afirmațiile lui Tajani.

Liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a calificat afirmaţiile lui Tajani despre Mussolini drept ,,incredibile”.


,,Cum poate un preşedinte al Parlamentului European să nu recunoască natura fascismului?”, a scris Bullmann pe Twitter. ,,După două ore de la elogiul lui Mussolini, Tajani s-a întâlnit cu (vicepremierul Matteo) Salvini şi (Giorgia) Meloni, italienii de extremă dreapta. După (premierul ungar Viktor) Orban, acesta e viitorul profil al PPE?”, s-a întrebat el.


Lynn Boylan, deputat european din partidul irlandez Sinn Féin, a scris la rândul său pe Twitter despre afirmațiile lui Tajani, pe care l-a ironizat.

,,Mussolini poate să fie responsabil pentru 430 000 de crime, dar, hei, verificați drumurile și podurile sale! Serios, acesta este Președintele Parlamentului European. “


Tajani simțit nevoia să răspundă insinuărilor, spunând că a fost întotdeauna ,,un antifascist convins”, într-o postare pe Twitter:


,,Rușine celor care distorsionează ceea ce am spus despre fascism. Întotdeauna am fost un antifascist convins și nu voi permite nimănui să sugereze contrariul”, a scris el. ,,Dictatura fascistă, legile rasiale și decesele provocate de ea sunt cea mai întunecată pagină din istoria italiană și europeană”, a mai spus președintele PE.

Aceasta este a doua oară când Tajani a indignat opinia publică făcând afirmații cu trimitere la istorie.

La comemorarea masacrului care a avut loc la granița dintre Italia și Slovenia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tajani a declarat, aflându-se în vecinătatea orașului Trieste:

,,Trăiască Trieste, trăiască Istria italiană, trăiască Dalmația italiană, trăiască exilații italieni.”

Regiunea Istria include părți din Italia, Slovenia și Croația de astăzi. Dalmația face parte din Croația. Ambele zone au fost ocupate de fasciștii italieni în timpul celui de-al doilea război mondial.

Tonino Picula, europarlamentar social-democrat din Croația, susține că legătura dintre cele două incidente nu este întâmplătoare:


 

,,Invocarea recentă a lui Antonio Tajani a Istriei italiane și Dalmației nu este în mod evident evident un incident izolat, ci face parte dintr-o platformă politică”, a declarat Picula pe Twitter, făcând în același timp aluzie la afirmațiile președintelui PE care a spus că Mussolini a făcut ,,lucruri pozitive”, cum ar fi să ,,recupereze multe părți din Italia”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

Published

on

© European Union, 2024

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de finanțe și șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă din rândul țărilor mari din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o contracție anul trecut.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner la conferința partidului său de la Berlin, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este de a exercita puterea asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat el. Dar pentru a avea mijloacele necesare împotriva lui, este nevoie de creștere economică, a adăugat el.

Continue Reading

U.E.

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

Published

on

© European Communities, 1997/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a criticat sâmbătă Rusia pentru că a plasat filialele unei companii italiene și ale unei companii germane sub „managementul extern temporar” al unei entități Gazprom, afirmând că această măsură demonstrează disprețul Moscovei față de normele internaționale.

Președintele rus Vladimir Putin a plasat filialele rusești ale companiei italiene de încălzire a apei Ariston și ale producătorului german de electrocasnice BSH Hausgeraete sub conducerea JSC Gazprom Household Systems, potrivit unui decret publicat vineri.

„Aceste măsuri, care vizează activități economice legitime, reprezintă încă o dovadă a disprețului Rusiei față de normele și legislația internațională”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat că guvernul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a oferi clarificări cu privire la această problemă, adăugând că Roma se coordonează cu Germania și cu oficialii Uniunii Europene de la Bruxelles.

Comunicatul UE a precizat că aceste demersuri au confirmat faptul că Rusia, care duce un război în Ucraina, este „un actor imprevizibil și în domeniul economic și a creat un climat de afaceri arbitrar și ostil față de investitorii străini”.

„Uniunea Europeană solicită Rusiei să revină asupra acestor măsuri și să caute soluții acceptabile cu companiile europene vizate de acestea”, se arată în declarație.

Ariston s-a declarat sâmbătă „extrem de surprinsă” de această măsură și evaluează implicațiile decretului din punct de vedere al guvernanței și al managementului. 

Continue Reading

U.E.

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

Published

on

© WFP/Ali Jadallah

Având în vedere deteriorarea continuă a crizei umanitare grave din Gaza și creșterea constantă a nevoilor pe teren, Comisia Europeană își intensifică finanțarea pentru a sprijini palestinienii afectați de războiul în curs, a anunțat instituția vineri.

În prezent, UE a alocat 68 milioane de euro suplimentare sub formă de ajutor umanitar, care va fi direcționat prin intermediul organizațiilor partenere care oferă deja asistență palestinienilor din Gaza și din întreaga regiune. Acest sprijin vizează, printre altele, intensificarea asistenței alimentare, a asistenței nutriționale, a asistenței în materie de sănătate, de apă și canalizare și a sprijinului pentru adăposturi, care sunt extrem de necesare. Cu acest sprijin, asistența umanitară totală a UE se ridică la 193 de milioane de euro pentru palestinienii nevoiași din Gaza și din întreaga regiune în 2024.

În plus, operațiunea “Podul aerian umanitar al UE pentru ajutorarea persoanelor din Gaza” continuă să transporte provizii vitale furnizate de partenerii umanitari și de statele membre ale UE. Cel mai recent zbor va livra astăzi provizii de urgență, iar alte două zboruri sunt programate pentru prima săptămână din luna mai.

UE a finanțat 2 convoaie care au transportat peste 130 de tone de adăposturi, materiale sanitare, apă și canalizare donate de Irlanda și de partenerii umanitari. Aceste articole, desfășurate din Dubai, sunt transportate în Gaza în coordonare cu Global Logistics Cluster prin Iordania. Comisia monitorizează în permanență situația și este pregătită să ofere asistență suplimentară, dacă este necesar.

Situația umanitară prelungită a palestinienilor din Fâșia Gaza continuă să se deterioreze rapid din cauza intensificării continue a ostilităților după atacul terorist asupra Israelului și operațiunea militară israeliană la scară largă care a urmat, precum și a blocadei din Gaza.

Situația umanitară deja gravă din Gaza a atins un nivel catastrofal pentru cele 2,2 milioane de locuitori, ceea ce a dus la un număr mare de morți în rândul civililor și la un risc concret de foamete.

Pentru a răspunde crizei, începând din octombrie 2023, UE a efectuat 48 de zboruri umanitare pe poduri aeriene care au transportat peste 2 000 de tone de articole de ajutor furnizate de partenerii umanitari și de mai multe state membre ale UE.

De asemenea, UE a deschis două depozite ale UE în interiorul Gaza, în Rafah și în Zona Mijlocie, pentru un total de 1 500 de metri pătrați la dispoziția partenerilor umanitari.

De asemenea, UE explorează toate mijloacele disponibile de livrare a ajutoarelor, în timp ce livrarea pe cale terestră rămâne cea mai eficientă și eficace modalitate de a crește fluxul de ajutor umanitar în Gaza la nivelul necesar.

Prin intermediul EHRC, un epidemiolog al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost, de asemenea, detașat pentru a sprijini Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) în Iordania.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.3 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.11 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA14 hours ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO17 hours ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

CONSILIUL UE18 hours ago

Ungaria promite o președinție “central-europeană” a Consiliului UE și care să stopeze declinul Uniunii, prin lupta împotriva migrației și accelerarea extinderii în Balcani

U.E.19 hours ago

Franța susține că o “forță de reacție rapidă” a UE ar putea fi înființată în 2025: Există multe crize asupra cărora NATO nu are competențe

INTERNAȚIONAL3 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending