Connect with us

ROMÂNIA

Ambasadorul Bulgariei la București, Todor Churov: Integrarea țărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană este esenţială pentru stabilitatea şi dezvoltarea continentului

Published

on

© Посолство на Република България в Румъния / Embassy of Bulgaria in Romania/ Facebook

Bulgaria susține în mod consecvent necesitatea integrării țărilor din Balcanii de Vest în UE, pentru ” stabilitatea şi dezvoltarea” continentului european, a declarat, duminică, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Todor Churov, citat de Agerpres.

Acesta a participat, alături de ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt și ambasadoarea Franței, Michel Ramis, la o ceremonie de comemorare comună a militarilor bulgari, germani și francezi căzuți la datorie în Primul Război Mondial, dar și a tuturor civililor, victimelor războiului și violenței.

Diplomatul bulgar a adus în discuție momentul declanțării primei conflagrații mondiale, dar și conflictele anilor ’90, din fosta Iugoslavie.

”Primul Război Mondial a început cu un incident în Balcani (…) singurul război de mare anvergură în Europa postbelică, care a avut loc la mult timp după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi chiar după sfârşitul Războiului Rece a fost tocmai cel din regiunea Balcanilor de Vest şi de aceea integrarea Balcanilor de Vest în contextul securităţii transatlantice şi în mod deosebit în Uniunea Europeană este esenţială pentru stabilitatea şi dezvoltarea continentului”, a afirmat acesta, potrivit traducerii oficiale.

Din acest motiv, a punctat Churov, ”Bulgaria susţine în mod consecvent necesitatea integrării ţărilor din această regiune şi lucrează neîntrerupt la construirea unor relaţii de bună vecinătate durabile bazate pe toleranţă reciprocă, respect faţă de istoria comună şi faţă de interesele legitime ale fiecăreia dintre părţi”.

”Acest prim conflict global din istorie a schimbat lumea şi oamenii, modificând harta politică nu doar pe continentul nostru şi a lăsat un semn adânc în gândirea şi comportamentul unei întregi generaţii”, a adăugat Churov.

Ambasadorul Germaniei la București Cord Meier-Klodt a adus în discuție ”resposabilitatea comună de a face totul pentru a împiedica repetarea unor asemenea evenimente în Europa”.

Meier-Klodt a amintit că anul acesta s-au celebrat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. ” Ca urmare, ţara noastră gazdă, România, a aderat mai întâi la NATO, apoi la Uniunea Europeană, în cadrul căreia a devenit un partener apropiat şi a deţinut anul acesta pentru prima dată preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a punctat diplomatul.

În același timp, amabasadorul german a atras atenția asupra curentelor din prezent, din Europa.

”Constatăm cu îngrijorare că Europa noastră comună nu mai este ceva de la sine înţeles. Curente populiste, naţionaliste şi antieuropene din ţările noastre susţin o abordare de tipul <<me first>> (n.r. eu pe primul loc), decât de <<us together>> (n.r. noi, împreună), sugerează răspunsuri uşoare la întrebări complexe legate de lumea noastră globalizată, în care soluţiile sustenabile pot fi găsite numai printr-o abordare multilaterală”, a explicat Meier-Klodt.

Ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, a vorbit, la ceremonia de comemorare a militarilor, de valorile onoare, curaj, dăruirie şi vitejie. ”Franţa salută toate popoarele aliate care au participat la aceeaşi luptă. Astăzi, inamicii de ieri sunt aliaţi iar francezii, românii, germanii şi bulgarii sunt implicaţi împreună în aceleaşi operaţiuni”, a afirmat aceasta.

În luna octombrie, la Consiliul European, 25 de țări au susținut deschiderea negocierilor cu ambele țări, Macedonia de Nord împreună cu Albania, două au fost în favoarea decuplării și începerii diferențiate a tratativelor, iar Franța a fost singura împotriva ambelor idei

Potrivit concluziilor summitului, ”Consiliul European va reveni asupra acestui subiect înainte de summitul UE – Balcanii de Vest de la Zagreb, din mai 2020”.

Poziția Franței a fost criticată de președintele ales a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că Macedonia de Nord și Albania au făcut eforturi semnificative pentru ca negocierile de aderare la UE să poată fi demarate.

Într-un discurs susținut la Berlin, prezentă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, von der Leyen a declarat că este ”un interes strategic extrem de important pentru Europa” ca cele două state să aibă în continuare garanții că vor putea adera la Uniunea Europeană.

”Albania și Macedonia de Nord au făcut eforturi incredibile pentru a ajunge aici. Voi face tot posibilul pentru a aduce aproape de noi țările din Balcanii de Vest. Dacă nu o vom face noi, o vor face alții”, a spus viitoarea președintă a Comisiei Europene.

O pledoarie pentru integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană a venit și din partea președintelui în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk.

Într-un discurs rostit la deschiderea anului universitar al Colegiului Europei din Bruges, Tusk a declarat că împărtășește visul președintelui francez, acela al unei Europe cu adevărat suverane.

”Sunt convins că sunt capabili de acest lucru, cu condiția să acționăm ca o Europă suverană”, a spus Donald Tusk, criticând din nou, indirect, opoziția Franței exprimată prin veto în privința începerii negocierilor de aderare cu Albania și cu Macedonia de Nord.

Și Germania a oferit garanții Macedoniei de Nord în ceea ce privește sprijinirea parcursuluă său european. 

”Se poate avea încredere în Germania în această privinţă”, a dat asigurări ministrul german de Externe Heiko Maas în conferinţa de presă comună cu omologul său Nikola Dimitrov, desfășurată la Skopje.

Pentru oricine reuşeşte să încheie un compromis dureros cu vecinii şi porneşte pe drumul lung al reformelor, trebuie să deschidem porţile UE, aceasta este în spiritul proiectului european”, a mai spus Heiko Maas. ”Nimeni în UE nu pune la îndoială perspectiva de membru a Macedoniei de Nord”, a completat Maas.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

Published

on

© Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a semnat o scrisoare de intenție cu Asociația Română a Industriei Chimice (ROMCHIMICA), în scopul colaborării pentru traziția energetică în industria chimică.

Potrivit unor mențiuni publicate de oficialul român pe pagina de Facebook, semnarea a avut loc în cadrul conferinței la nivel înalt „Calea de traziție a industriei chimice din România către economia verde”, eveniment la care au fost prezenți și directorul general al Consiliului european al industriei chimice – CEFIC, Marco Mensink, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Mioara Roman, precum și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai Alexandru Ghigiu.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a profitat de moment pentru a transmite mesajul nevoii de acțiune imediată la nivel european.

Conform unui comunicat al ministerului, prin intermediul acestui document, cele două părți își afirmă dorința de a identifica modalități de colaborare cu scopul realizării unor proiecte și investiții care să conducă la neutralitatea climatică, creșterea competitivității, dezvoltarea economiei circulare și cercetarea în domeniul industriei chimice cu părțile interesate din România, cu sprijinul activ al Guvernului României.

Ministerul precizează că România a făcut un pas semnificativ spre un viitor mai verde în cursul anului trecut, prin adoptarea Strategiei pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – „România Neutră în 2050”.

Această strategie ambițioasă, adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1215/29.11.2023, plasează țara noastră printre liderii europeni în lupta împotriva schimbărilor climatice.

”Competitivitatea economică este esențială în procesul de tranziție energetică și, astfel, trebuie să avem în vedere faptul ca sunt necesare măsuri adecvate pentru a evita eventuale creșteri ale costurilor de producție, concomitent cu impactarea forței de muncă calificată. Tranziția energetică se face, dar cu menținerea competitivității economice. În special pentru sectoare cu emisii mari, cum ar fi industria chimică, industria cimentului sau siderurgia, costurile de reducere a emisiilor vor trebui făcute într-o manieră care să permită menținerea competitivității pe piața internațională”, a precizat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Industria chimică din România are o contribuție importantă la economia națională, fiind formată din 2.350 de companii, cu o cifră de afaceri de 9,7 miliarde euro și 22.000 de angajați.

”Potențialul de creștere este unul semnificativ, iar printr-o colaborare strânsă între autorități și mediul privat putem identifica și atrage potențiali parteneri industriali precum și reprezentanți ai mediului academic, astfel încât să reușim să creăm un ecosistem industrial, sustenabil și rezilient în industria chimică”, a concluzionat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Continue Reading

NATO

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat vineri necesitatea creşterii rolului securităţii cibernetice în cadrul posturii generale de descurajare şi apărare a NATO, la Haga, unde a participat la Conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge”.

Potrivit unui comunicat MAE, şefa diplomaţiei române a subliniat importanţa asigurării securităţii cibernetice, esenţială pentru securitatea naţională şi pentru apărarea colectivă.

Luminiţa Odobescu a pledat pentru o abordare unitară şi coordonată la nivelul NATO şi al partenerilor pentru a preveni şi a răspunde ferm atacurilor şi activităţilor cibernetice ostile. Acestea cresc în frecvenţă, intensitate şi sofisticare, după cum o demonstrează războiul din Ucraina şi presiunea în creştere resimţită de către statele din zona Mării Negre. Astfel, este necesară o bună pregătire în combaterea tuturor ameninţărilor din domeniul cibernetic.

Conferinţa a marcat încheierea unui nou ciclu de evaluare a progresului aliaţilor în asigurarea rezilienţei cibernetice proprii, precum şi a rezilienţei Alianţei în ansamblul său. Evenimentul are loc cu o periodicitate anuală. La ediţia din acest an au participat pentru prima dată şi state partenere ale NATO, în calitate de invitaţi în cadrul anumitor sesiuni.

Agenda de discuţii din acest an a vizat teme de o relevanţă deosebită atât în contextul conflictului din Ucraina, cât şi din perspectiva riscurilor şi oportunităţilor generate de noile tehnologii la adresa rezilienţei cibernetice a infrastructurilor critice. Securitatea cibernetică portuară şi impactul inteligenţei artificiale asupra protecţiei infrastructurilor critice şi securităţii cibernetice au fost printre subiectele principale de discuţie.

Conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge”, care a avut loc joi şi vineri, a fost co-organizată de către România împreună cu Regatul Ţărilor de Jos.

În deschiderea evenimentului au participat, alături de ministrul Odobescu, ministrul apărării din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar la lucrări au luat parte peste 150 de delegaţi din 50 de ţări aliate şi partenere ale NATO.

Co-organizarea şi participarea României la conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge 2024” este în linie cu obiectivele aprobate de către Preşedintele României, precum şi la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, de intensificare a implicării României la nivelul NATO în domeniul apărării cibernetice.

Potrivit MAE, calitatea de co-organizator al conferinţei a sporit vizibilitatea eforturilor întreprinse de ţara noastră ca stat aliat NATO, punând totodată în valoare contribuţia şi expertiza pe care România o aduce deja la NATO în domeniul apărării cibernetice.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Published

on

© captură video/ Marcel Ciolacu - Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, la Iași, că se fac pregătiri pentru a primi mai mulți copii palestinieni care ar urma să fie tratați în unități medicale din România, după ce aceștia au fost răniți în urma atacurilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, conform Agerpres.

Oficialul român a explicat, fără a oferi însă detalii legate de număr, că acești copii palestinieni  vor ajunge în țara noastră prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

”Cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (…) se ocupă de transport. Noi ne pregătim pentru tratarea în funcţie de patologie. Avem deja o astfel de listă. Spitalele de pediatrie din Bucureşti, pentru cei cu multitraumă, Spitalul <<Grigore Alexandrescu>>, şi, eventual, <<Marie Curie>>. Cei oncologici probabil că vor fi duşi la Institutul Clinic Fundeni”, a menţionat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat că nu poate oferi o dată exactă, dar a completat că acești copii palestinieni răniți vor ajunge ”în viitorul foarte, foarte apropiat” în România.

Conform datelor prezentate de Agenția ONU pentru refugiați palestinieni ((UNRWA) la 14 mai, peste 31.184 de palestinieni au fost uciși și 72.889 au fost răniți, potrivit autorităților sanitare locale. Până la 12 martie, 247 de soldați israelieni au fost uciși în Gaza și 1.475 au fost răniți de la începutul operațiunii terestre, arată datele armatei israeliene.

”Acest război este un război împotriva copiilor. Este un război împotriva copilăriei și a viitorului lor”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, care a calificat drept “uluitoare” ultimele date ale autorității sanitare din Gaza, care indică faptul că cel puțin 12.300 de tineri au murit în enclavă în ultimele patru luni, comparativ cu 12.193 la nivel global între 2019 și 2022.

De asemenea, personalul umanitar al ONU atrage atenția asupra situației catastrofale din Gaza, aflată în pragul foametei.

PotrivitUNICEF, tinerii se numără printre cei care sunt cel mai puțin capabili să facă față foametei și bolilor, în condițiile în care un milion de tineri au fost deja smulși din casele lor din cauza războiului și aproximativ 17.000 de copii sunt neînsoțiți sau separați.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA26 mins ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO1 hour ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 202416 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

U.E.19 hours ago

Război în Ucraina: Intră în vigoare noi norme ale UE care incriminează încălcarea sancțiunilor europene

CHINA20 hours ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA21 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE21 hours ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

ROMÂNIA26 mins ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA21 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending