Connect with us

MAREA BRITANIE

Trilaterală încordată la summitul G7: Liderii UE cer Marii Britanii să respecte acordul post-Brexit. Boris Johnson vrea “să le bage în cap europenilor” că Regatul Unit e o singură țară

Published

on

© European Union 2021

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenţia Londrei, sâmbătă, că “cele două părţi” trebuie să aplice acordul privind Brexit-ul, în cadrul unei întâlniri cu Boris Johnson pe fondul tensiunilor în legătură cu Irlanda de Nord. De cealaltă parte, premierul britanic le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de “pragmatism” pentru a ajunge la un compromis.

“Acordul din Vinerea Mare și pacea pe insula Irlanda sunt primordiale. Am negociat un protocol care păstrează acest lucru, semnat și ratificat de Regatul Unit și Uniunea Europeană. Ne dorim cele mai bune relații posibile cu Regatul Unit. Ambele părți trebuie să pună în aplicare ceea ce am convenit. Există o unitate totală a UE în această privință”, au scris Charles Michel și Ursula von der Leyen, în mesaje separate, dar identice, pe Twitter.

De partea cealaltă, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de “pragmatism” şi de “compromis” în privinţa dispoziţiilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pentru a fi găsită rapid o soluţie, a spus purtătorul său de cuvânt, după o serie de întâlniri pe care şeful guvernului de la Londra le-a avut în contextul reuniunii G7, informează Agerpres și Reuters, citând un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Johnson “şi-a exprimat clar dorinţa de pragmatism şi de compromis din partea tuturor, dar a subliniat că protejarea acordului (de pace) din Vinerea Mare este primordială“, a precizat Downing Street.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a avertizat Uniunea Europeană că va face ”orice este nevoie” pentru a asigura desfăşurarea neîngrădită a fluxurilor comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, inclusiv prin activarea clauzei de salvgardare din acordul de Brexit.

”Cred că putem rezolva asta, dar prietenii şi partenerii noştri europeni trebuie să înţeleagă că vom face orice este nevoie (…) Dacă protocolul va continua să fie aplicat în acest mod, atunci desigur că nu vom ezita să invocăm articolul 16′. Am vorbit astăzi (la summitul G7) cu unii dintre prietenii noştri, care nu par să înţeleagă că Regatul Unit este o singură ţară, un singur teritoriu. Pur şi simplu trebuie să le bag asta în cap”, a mai spus premierul britanic”, a declarat Johnson la postul Sky News, sugerând invocarea unei clauze de salvgardare şi extinderea unilaterală a perioadei de graţie pentru controalele în porturile nord-irlandeze..

Premierul britanic s-a întâlnit sâmbătă, în marja summitului G7 pe care îl găzduiește la Carbis Bay, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi cu liderii instituțiilor UE, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

Astfel și preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut premierului britanic Boris Johnson să îşi respecte “cuvântul dat europenilor” în cadrul Brexit-ului, pe fondul tensiunilor din Irlanda de Nord.

Şeful statului francez s-a declarat “pregătit” pentru o relansare a relaţiilor franco-britanice, dar “a subliniat că acest nou angajament presupune ca britanicii să îşi respecte cuvântul dat europenilor şi cadrul definit de acordurile privind Brexit-ul”, a precizat Palatul Elysee.

Dosarul privind Irlanda de Nord şi dispoziţiile comerciale speciale prevăzute pentru această provincie britanică după Brexit afectează relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Subiectul umbreşte summitul G7 care se desfăşoară până duminică în sud-vestul Angliei, unde liderii marilor puteri şi ai UE încearcă să ofere imaginea unui front unit care vrea să dinamizeze din nou multilateralismul pentru a favoriza relansarea post-pandemică şi pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

Amintim că premierul britanic Boris Johnson și președintele SUA Joe Biden au încercat joi să aplaneze divergențele privind Irlanda de Nord, în prima lor întrevedere prilejuită de summitul G7, găzduit de Regatul Unit.

Londra acuză Bruxellesul că adoptă o “abordare foarte puristă” în privinţa aplicării de noi dispoziţii vamale specifice în Irlanda de Nord, conţinute în ‘protocolul nord-irlandez’ negociat intens în cadrul Brexit-ului.

Prin menţinerea de facto a Irlandei de Nord în uniunea vamală şi piaţa unică europene, aceste măsuri sunt surse de tensiuni în provincia britanică, provocând chiar ciocniri violente la începutul lui aprilie.

Aceste măsuri au fost negociate în cadrul acordului de Brexit semnat în 2019 de guvernul lui Boris Johnson, însă provoacă puternice tensiuni în provincia britanică, perturbând schimburile cu insula britanică şi suscitând furia unioniştilor loiali coroanei britanice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Germania și Regatul Unit au adoptat un document comun privind securitatea și apărarea, cu Olaf Scholz pronunțându-se pentru un “pilon european al NATO”

Published

on

© No 10/ Flickr

Cancelarul german Olaf Scholz este de p[rere pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol.

Pentru noi, aici, în Europa, aceasta înseamnă că trebuie să consolidăm pilonul european al Alianţei Nord-Atlantice“, a declarat Scholz în cadrul vizitei lui Rishi Sunak la Berlin, prima deplasare a acestuia în Germania în calitate de prim-ministru al Marii Britanii, soldată cu adoptarea unui document bilateral intitulat “Înțelegere comună privind securitatea și apărarea”.

Capacitatea noastră europeană de descurajare şi apărare trebuie să fie întotdeauna credibilă“, a afirmat cancelarul german, menţionând că Germania şi Marea Britanie au fost cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa.

În acelaşi timp, a spus el, este un semnal încurajator şi necesar faptul că Congresul SUA a deblocat în fondurile pentru a sprijini Ucraina. În timp ce Scholz și Sunak s-au reunit la Berlin,președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Această decizie arată că preşedintele rus Vladimir Putin “calculează greşit” dacă crede că ţările europene, SUA şi toţi ceilalţi susţinători vor abandona Ucraina la un moment dat, a afirmat Olaf Scholz, informează Agerpres, citând dpa.

“Nu vom face asta!”, a spus el. “Fără securitate, totul este un nimic”, a remarcat cancelarul german. “Germania şi Marea Britanie sunt împreună alături de Ucraina”, a dat asigurări el.

Premierul britanic s-a deplasat la Berlin după ce marți a anunțat că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până în 2030. Aflat într-o vizită în Polonia, Sunak a lansat planul de creștere constantă a cheltuielilor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

“Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit“, a adăugat premierul britanic, precizând că fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei, fiind urma despre cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie își pune “industria de apărare pe picior de război”: Premierul Sunak anunță creșterea bugetului militar anual până la 100 miliarde euro în 2030, într-un “moment de cotitură pentru securitatea europeană”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat marți că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până în 2030. Aflat într-o vizită în Polonia, prim-ministrul a lansat planul de creștere constantă a cheltuielilor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

În “cea mai mare consolidare a apărării noastre naționale din ultima generație” pentru a face față provocărilor unei lumi din ce în ce mai periculoase, Sunak a precizat că domeniul apărării va fi injectat cu 75 de miliarde de lire sterline în plus pe o perioadă de șase ani, asigurându-se că Regatul Unit va rămâne de departe aliatul NATO cu al doilea cel mai mare buget militar, după SUA.

În discursul rostit alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Polonia, o țară aflată în avangarda apărării continentului, prim-ministrul a declarat că ne aflăm într-un moment de cotitură în ceea ce privește securitatea europeană și i-a îndemnat pe aliați să își intensifice eforturile, informează guvernul britanic într-un comunicat.

“Într-o lume care este cea mai periculoasă de la sfârșitul Războiului Rece încoace, nu putem fi contemplativi. Pe măsură ce adversarii noștri se aliniază, trebuie să facem mai mult pentru a ne apăra țara, interesele și valorile noastre”, a spus Sunak, în discursul susținut la o bază militară poloneză unde sunt staționați soldați britanici pentru a proteja flancul estic al NATO.

 

O axă de state autocratice precum Rusia, Iran și China colaborează din ce în ce mai mult pentru a submina democrațiile și a remodela ordinea mondială. De asemenea, acestea investesc masiv în propriile armate și în capacități cibernetice și în tehnologie low-cost, cum ar fi dronele de atac Shahed pe care Iranul le-a lansat spre Israel la sfârșitul săptămânii trecute. 

Potrivit lui Sunak, acest lucru reprezintă o amenințare directă la adresa vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor din Regatul Unit, precum și din Europa și din întreaga lume.

“De aceea, astăzi am anunțat cea mai mare consolidare a apărării noastre naționale din ultima generație. Vom crește cheltuielile pentru apărare până la un nou nivel de referință de 2,5% din PIB până în 2030 – un plan care asigură 75 de miliarde de lire sterline suplimentare pentru apărare până la sfârșitul deceniului și ne asigură locul ca fiind de departe cea mai mare putere de apărare din Europa. Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit. Este o investiție generațională în securitatea și prosperitatea britanică, care ne face mai siguri acasă și mai puternici în străinătate”, a adăugat premierul britanic.

Fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei.

Sintagma “război” capătă astfel din ce în ce mai multe conotații din partea liderilor civili și militari europeni, , cu șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, solicitând o “transformare” a Alianței “privind capacitatea de luptă”, cu președintele francez Emmanuel Macron cerând industriei franceze de apărare să grăbească trecerea la “economie de război”, cu premierul polonez Donald Tusk precizând că ne aflăm în epoca “pre-război”, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, arătând că este timpul să punem economia UE “pe picior de război”, cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, indicând că “războiul nu va începe mâine”, dar “se profilează la orizont”, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, punctând că ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă.

Astfel, stimularea bazei industriale de apărare a Regatului Unit prevede investirea a cel puțin 10 miliarde de lire sterline în plus în următorul deceniu în producția de muniții, creând locuri de muncă și investiții de înaltă calitate în Regatul Unit și pentru a dispune de o capacitate de producție rapidă și de stocuri de muniții de generație următoare.

Modernizarea forțelor noastre armate se va produce prin reformarea radicală a achizițiilor publice în domeniul apărării și crearea unei noi Agenții pentru inovație în domeniul apărării pentru ca autoritățile de la Londra să se asigure că Regatul Unit se află în vârful tehnologiei moderne de război, cel puțin 5% din bugetul apărării urmând să fie alocat cercetării și dezvoltării.

Ca parte a acestui plan, guvernul va aloca anul acesta 500 de milioane de lire sterline suplimentare pentru muniția, apărarea antiaeriană și dronele de care are nevoie Ucraina, a precizat Sunak anunțând cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție: Sprijinirea Kievului, vitală pentru securitatea Europei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev.

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

  • 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime
  • peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
  • mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.
  • aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA4 mins ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO3 hours ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA5 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO6 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.6 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA9 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

NATO6 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 202411 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending