Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Viitorul Politicii Spațiale Europene dezbătut la Bruxelles

Published

on

În perioada 29 – 30 ianuarie a.c, Comisia Europeană a fost gazda celei de-a cincea Conferințe la nivel înalt privind Politica spațială europeană, intitulată “Construcția unui Instrument Global pentru Provocări Globale”.

Evenimentul se bucură de susținerea unui număr ridicat de factori de decizie la nivel european, printre aceștia numărându-se președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, vice-președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, președintele Consiliului European Herman Van Rompuy, președintele Parlamentului European Martin Schulz și Directorul general al Agenției Spațiale Europene, Jean-Jacques Dordain.

Conferința a avut ca scop examinarea și dezbaterea stadiului programelor spațiale lansate de Uniunea Europeană, cum ar fi EGNOS, Galileo și GMES rezultate din cooperarea dintre Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană.

Aceste sisteme permit crearea unui număr impresionant de noi aplicații de navigație prin satelit, care pot facilita siguranța, eficiența și fiabilitatea activităților de aviație, maritime, rutiere și sectorului  agricol.

Astfel, siguranța rutieră, colectarea  taxelor și managementul traficului de parcare, localizarea și urmărirea mărfurilor, rezervare online, siguranța transportului maritim, tahografele digitale, transportul animalelor, gestionarea resurselor și protecția mediului sunt doar câteva dintre aplicațiile care ar putea aduce beneficii în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni.

jean-marinescuDeputatul European Marian-Jean Marinescu, invitat la dezbateri în calitate de vice-președinte al Grupului PPE din Parlamentul European,a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii spațiale și a adoptării unor măsuri concrete în acest sens :

”Este o realitate că infrastructura spațială este invizibilă. Trebuie să o facem  vizibilă în viața de zi cu zi a cetățenilor. Capitolul cel mai important al strategiei spațiului UE ar trebui să fie unul orientat spre rezultate: aplicații, contribuția la creșterea economiei, îmbunătățirea vieții cetățenilor, precum și, bineînțeles, noi tehnologii.  Pe baza obiectivelor pe care le-am decis, trebuie să propunem o legislație care să genereze, prin intermediul aplicațiilor de tehnologie spațială mai multă eficiență în diferite domenii ale economiei.

Programele Galileo și EGNOS reprezintă un potențial vast pentru industrie și noi locuri de muncă în Europa”.

Marian-Jean Marinescu a reamintit celor prezenți că actorii implicați în guvernarea politicii Spațiale europene trebuie să își coordoneze eforturile pentru a desfășura o activitate eficientă orientată spre rezultate:

”Avem nevoie de prevederi concrete și de asigurări că toate entitățile implicate în sistemul de guvernanță – Comisia Europeană, Agenția GNSS European, Agenția Spațială Europeană, agențiile naționale, precum și agențiile specializate, cum ar fi EUMETSAT-cooperează într-o manieră eficientă și pe termen lung.”

De asemenea, Comisia Europeană manifestă un interes real în dezvoltarea politicii spațiale a UE, venind cu propuneri concrete în cadrul programelor Galileo, EGNOS și GMES, cum ar fi pachetul de 1,4 miliarde de euro, propus pentru a finanța proiecte de cercetare, dezvoltare și inovație în cadrul programului ”Orizont 2020”.

În acest context, Marian-Jean Marinescu a declarat:

” Pentru programul GMES / Copernic, Comisia Europeană trebuie să ne furnizeze cât mai curând posibil, o foaie de parcurs clară de dezvoltare și lansare a sateliților Sentinels precum și cadrul legal și operațional propus pentru acest sistem complex”.

Concluziile la care s-a ajuns în cele două zile de dezbateri privind viitorul Politicii Spațiale Europene sunt direct legate de activitățile de cercetare ale Uniunii Europene, de dezvoltare și inovare și de asemenea, corelate cu îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor, precum și cu dezvoltarea economiei UE.

”UE trebuie să-i învețe pe oameni,să atragă viitorii ingineri, să răspândească informațiile despre de navigația europeană prin satelit, să propună un set de stimulente pentru toți utilizatorii, în scopul de a implementa tehnologiile derivate din Galileo și EGNOS.

Agențiile naționale ar putea veni cu propuneri concrete în acest sens, astfel încât Comisia ar putea armoniza inițiativele provenind din statele membre, și să definească o viziune a UE”, a concluzionat Marian-Jean Marinescu, vice-președinte al Grupului PPE.

COMISIA EUROPEANA

Ancheta privind subvențiile acordate de China pentru vehiculele electrice ”avansează”, anunță Dombrovskis, care lasă de înțeles că UE ar putea impune tarife provizorii ”înainte de vacanța de vară”

Published

on

© European Union, 2022

Investigația Comisiei Europene privind subvențiile chineze pentru vehiculele electrice ”avansează”, aa anunțat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economice în serviciul cetățenilor, în cadrul emisiunii POLITICO’s Brussels Playbook – și a lăsat să se înțeleagă că Bruxelles-ul ar putea impune tarife ”înainte de vacanța de vară”.

Termenul legal pentru introducerea de măsuri provizorii, cum ar fi tarifele sau cotele, este 4 iulie, la nouă luni după ce Comisia a început ancheta.

Când Politico l-a întrebat pe Dombrovskis despre posibilitatea unor măsuri provizorii, vicepreședintele executiv a răspuns: ”Ne putem aștepta la următorii pași înainte de vacanța de vară.”

Întrebat dacă un anunț privind măsurile provizorii va fi făcut înainte sau după alegerile europarlamentare din iunie, Dombrovskis a fost timid, spunând că nu este în măsură să ”anunțe dinainte date specifice” și că tabloul juridic ”stabilește anumite termene pe care va trebui să le respectăm”.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

”Sectorul vehiculelor electrice deține un potențial uriaș pentru competitivitatea viitoare a Europei și pentru poziția de lider în industria ecologică. Producătorii de automobile din UE și sectoarele conexe investesc și inovează deja pentru a dezvolta pe deplin acest potențial. Ori de câte ori vom găsi dovezi că eforturile lor sunt împiedicate de denaturări ale pieței și de concurență neloială, vom acționa în mod decisiv. Și vom face acest lucru cu respectarea deplină a obligațiilor noastre europene și internaționale – pentru că Europa respectă regulile, atât în interiorul granițelor sale, cât și la nivel mondial. Această anchetă antisubvenție va fi completă, echitabilă și bazată pe fapte”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Investigația a fost demarată ca urmare a presiunilor exercitate de guvernul francez, care insistă să consolideze apărarea industrială a UE în fața industriei în ascensiune a vehiculelor electrice din China.

Cu toate că scopul este nobil, demersul a stârnit îngrijorare în Germania, a cărei industrie auto este expusă la piața chineză, Berlinul temându-se că Beijingul ar putea riposta, fapt ce ar declanșa un război comercial.

Într-o recentă declarație ce pare să trădeze tocmai acest aspect, de a proteja industria auto din Germania, cancelarul Olaf Scholz sublinia cu ocazia vizitei sale de trei zile în China, pe care a efectuat-o la mijlocul lunii aprilie, că mașinile din această țară vor fi binevenite pe piața germană, dar semnala că trebuie să fie respectate principiile concurenței echitabile.

Uniunea Europeană și-a intensificat în ultima perioadă acțiunile de contracarare a practicilor comerciale neloiale ale celei de-a doua economii a lumii.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Din Beirut, Ursula von der Leyen promite Libanului un sprijin financiar de 1 miliard de euro până în 2027, în parte pentru a contribui la limitarea fluxului de refugiați către Europa

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi un sprijin financiar de 1 miliarde de euro pentru Liban pentru perioada 2024-2027,  în parte pentru a contribui la limitarea fluxului de refugiați către Europa, informează Politico Europe.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acest sprijin continuu din partea UE va consolida serviciile de bază, cum ar fi educația, protecția socială și sănătatea pentru populația din Liban. El va fi însoțit de reforme economice, financiare și bancare urgente.

În plus, se va acorda sprijin Forțelor Armate libaneze și altor forțe de securitate prin furnizarea de echipamente și formare pentru gestionarea frontierelor și pentru combaterea contrabandei.

”Vizita mea de astăzi este o mărturie puternică a sprijinului continuu al UE pentru Liban și pentru poporul libanez. Acesta a fost, de asemenea, mesajul clar al liderilor europeni la ultimul nostru summit și ne angajăm să oferim un sprijin financiar puternic țării, având în vedere provocările semnificative cu care se confruntă. Suma de 1 miliard de euro până în 2027 va oferi asistența atât de necesară poporului libanez și va contribui la securitatea și stabilitatea acestuia”, a declarat von der Leyen la Beirut.

Anunțul a fost făcut în urma unei creșteri puternice a numărului de migranți sirieni care sosesc în Cipru, țară membră a UE, ceea ce l-a determinat pe președintele cipriot, Nikos Christodoulides, să ceară ajutorul blocului european. De altfel, oficialul cipriot a fost și el prezent la Beirut. 

Peste 2.000 de persoane au sosit în Cipru pe mare în primele trei luni ale anului 2024, față de doar 78 în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor guvernului cipriot.

Vizita președintei von der Leyen în Liban are loc după reuniunea specială a Consiliului European din 17-18 aprilie, în cadrul căreia Consiliul a confirmat hotărârea UE de a sprijini persoanele cele mai vulnerabile din Liban, inclusiv refugiații, persoanele strămutate în interiorul țării și comunitățile gazdă, precum și de a consolida sprijinul acordat forțelor armate libaneze și de a combate traficul de persoane și contrabanda. Consiliul European a reafirmat, de asemenea, necesitatea de a realiza condiții pentru întoarcerea sigură, voluntară și demnă a refugiaților sirieni, astfel cum este definită de UNHCR.

Sprijinul UE se va concentra asupra următoarelor aspecte:

  • sprijinirea serviciilor de bază, cum ar fi educația, sănătatea, protecția socială și apa, pentru persoanele cele mai vulnerabile din Liban, inclusiv refugiații, persoanele strămutate în interiorul țării și comunitățile gazdă;
  • sprijinirea reformelor interne urgente, în special a celor solicitate de Fondul Monetar Internațional (FMI), inclusiv în sectorul bancar, contribuind la îmbunătățirea situației economice și a mediului de afaceri;
  • sprijin pentru gestionarea frontierelor și a migrației, inclusiv combaterea traficului de persoane și a contrabandei, sprijin consolidat pentru forțele armate libaneze.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Extinderea UE a fost un succes în ansamblu, însă persistă o prăpastie economică între țările membre, a subliniat miercuri vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, răspunzător pentru o economie în serviciul cetățenilor.

La 20 de ani de la aderarea la UE a a 10 țări din Europa Centrală și de Est, este clar că extinderea a fost o decizie corectă ”atât din punct de vedere geopolitic, cât și economic”, a declarat comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii POLITICO’s Brussels Playbook, adăugând că este imperativ ca UE să acționeze rapid și în ceea ce privește aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniune.

Cu toate acestea, oficialul european a semnalat că blocul european se confruntă cu inegalități în materie de creștere și cu ”provocări în materie de competitivitate” în rândul membrilor săi actuali, care ar putea să-l afecteze pe termen lung.

”Ne aflăm în fața unei transformări verzi și digitale a economiilor noastre (…) și este foarte important ca în acest proces să nu lăsăm țări și regiuni în urmă”, a declarat Dombrovskis, în contextul celebrării a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE.

Țările europene mai bogate care încearcă să concureze cu subvențiile americane și chinezești riscă să distrugă condițiile de concurență echitabilă ale pieței unice, a adăugat el.

”Nu toate țările au posibilități egale. Țările din sud și țările din est nu vor putea să își subvenționeze companiile la fel de masiv ca Germania sau Franța”, a declarat Dombrovskis.

El a adăugat că UE ar trebui să analizeze instrumente de finanțare la nivelul întregii Uniuni pentru a proteja aceste condiții de concurență echitabilă. ”Din punctul meu de vedere, cu cât există mai multă flexibilitate în ceea ce privește ajutoarele de stat, cu atât mai multă flexibilitate trebuie să existe pentru redistribuiri prin bugetul UE”, a spus Dombrovskis.

Referindu-se la impactul geopolitic al extinderii UE, comisarul leton a afirmat că aceasta ”a făcut din UE un actor global mai puternic și mai mare. Și a plasat ferm noile state membre în cadrul lumii democratice occidentale”.

Referindu-se la țările baltice, Dombrovskis a declarat că extinderea a fost posibilă în 2004 deoarece a avut loc într-o perioadă scurtă în care Rusia era mai puțin autoritară.

”Am folosit această fereastră geopolitică de oportunitate, la scurt timp după ce ne-am recăpătat independența, în direcția integrării în UE și NATO”, a spus Dombrovskis. Dar unele țări au fost lăsate în urmă ”în zona gri, între Rusia și Occident”, a continuat el.

Dombrovskis a susținut că este important ca UE să acționeze rapid în ceea ce privește candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova de a adera la Uniune.

UE a demarat discuțiile de aderare cu cele două țări în decembrie, dar acestea așteaptă ca cele 27 de capitale europene să ajungă la un acord asupra cadrelor de negociere care stabilesc liniile directoare și principiile de bază pentru discuțiile de aderare, înainte ca negocierile să poată începe în mod oficial. Dombrovskis a susținut că, în mod ideal, acest lucru ar trebui să se realizeze până la summitul Consiliului European din iunie.

”Lumea este cu ochii pe noi. Acum nu este momentul să tergiversăm”, a spus el.

Constatând lipsa de lideri din țările din Europa Centrală și de Est la Bruxelles, el a cerut, de asemenea, ca UE să numească pe cineva din această regiune într-unul dintre posturile de conducere după alegerile europarlamentare din iunie.

Citiți și: Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană a marcat cel de-al cincilea val de extindere din istoria sa cu acceptarea celui mai mare număr de țări în familia europeană: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

La trei ani distanță, în 2007, România și Bulgaria aveau să devină și ele membre, urmate în 2013 de Croația.

În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, procesul de extindere a Uniunii Europene a revenit pe lista priorităților decidenților politici. Așa se face că șefii de stat sau de guvern au hotărât în cadrul Consiliului European din octombrie 2023 că este nevoie de lansarea unui proces de reflecție privind agenda strategică a UE pentru perioada 2024-2029, cu extinderea UE printre lista de priorități.

Pentru a fluidiza și facilita aceste consultări, Comisia Europeană a oferit o bază de dialog, propunând în martie 2024 o reformă “pre-extindere” a UE, axată pe integrarea treptată a țărilor candidate în piața unică și pe un mecanism de decizie cu majoritate calificată fără a periclita interesele strategice naționale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.25 mins ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE1 hour ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

NATO3 hours ago

NATO își exprimă „profunda îngrijorare” privind acțiunile hibride ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților

ENGLISH8 hours ago

Op-Ed | Marian Preda, University of Bucharest Rector’: On Managers, Leaders and the role of Universities in the formation of Elites

NATO8 hours ago

Macron reia ideea trimiterii de forțe în Ucraina dacă Rusia “străpunge linia frontului”: Ce securitate vor mai avea R. Moldova, România sau Polonia dacă Rusia câștigă?

POLITICĂ8 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Națională a Tineretului: Generaţia tânără este cea care va decide România de mâine. Investind în tineri, investim în România

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ancheta privind subvențiile acordate de China pentru vehiculele electrice ”avansează”, anunță Dombrovskis, care lasă de înțeles că UE ar putea impune tarife provizorii ”înainte de vacanța de vară”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Luminița Odobescu și omologul croat, întâlnire în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE. Cei doi miniștri vor menține coordonarea apropiată pe parcursul procesului de aderare a țărilor la organizație

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Din Beirut, Ursula von der Leyen promite Libanului un sprijin financiar de 1 miliard de euro până în 2027, în parte pentru a contribui la limitarea fluxului de refugiați către Europa

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

COMISIA EUROPEANA3 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending