Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Siegfried Mureșan, scrisoare către miniștrii Muncii și Fondurilor Europene: Sprijiniți angajații de la Termocentrala din Mintia cu ajutorul fondurilor europene

Published

on

Deputatul european Siegfried Mureșan a transmis marți o scrisoare ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș-Nicolae Pîslaru, și ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, precum și în atenția prim-ministrului României, Dacian Cioloș, și a ministrului Energiei, Victor-Vlad Grigorescu, în care propune mai multe măsuri pe care Guvernul României trebuie să le adopte pentru sprijinirea angajaților în cazul în care în următoarele luni urmează să aibă loc disponibilizări la Termocentrala electrică de la Mintia, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

siegfried muresan PPE„Situația economică a județului Hunedoara, odinioară unul dintre marile centre industriale din țară, este una dezastruoasă după deciziile guvernelor României de privatizare și închidere a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara și a mai multor mine din Valea Jiului. Rata șomajului în județ, de 6%, este dublă față de rata șomajului la nivelul întregii Regiunii de dezvoltare Vest. În prezent, la nivelul județului, mai există doar 52.000 de locuri de muncă în industrie, comparativ cu anul 1992, când în industria hunedoreană lucrau circa 120.000 de persoane. Astăzi, ca urmare a înființării Complexului Energetic Hunedoara în septembrie 2012, Termocentrala electrică de la Mintia se află din nou în colaps și sute de angajați sunt pe punctul de a-și pierde locul de muncă. Oricare va fi decizia Guvernului României, soarta acestor oameni este în responsabilitatea dumneavoastră. Guvernul României, împreună cu autoritățile locale din județul Hunedoara trebuie să demareze urgent o analiză pentru a verifica dacă angajații Termocentralei Mintia care urmează a fi concediați pot fi sprijiniți din Fondul European de Ajustare la Globalizare – FEG, care poate acoperi cheltuielile cu acțiuni de reintegrare a lucrătorilor disponibilizați.. Fondul poate fi accesat în cazul în epp group logocare cel puțin 500 de angajați ai unei companii își pierd locul de muncă într-o perioadă de 4 luni. De aceea, vă rog să dispuneți o analiză urgentă în colaborare cu autoritățile locale și să inițiați dialogul cu experții Comisiei Europene pentru a stabili dacă și modul în care resurse financiare din Fondul European de Ajustare la Globalizare ar putea fi folosite pentru a sprijini eventualii angajați care ar urma să fie disponibilizați”, se arată în scrisoarea semnată de eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Pe lângă acest instrument, România are la dispoziție suficiente fonduri europene alocate din ciclul financiar multianual 2014 – 2020 care pot fi folosite pentru programe de formare și reconversie profesională pentru sprijinirea angajaților disponibilizați din România în vederea găsirii unui nou loc de muncă. Este vorba despre Programul Operațional Capital Uman (POCU) care dispune de fonduri nerambursabile de circa 2 miliarde de euro pentru ocuparea forței de muncă din România. Din acești bani se pot finanța programe de formare profesională, dar și acțiuni de stimulare a angajatorilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă. Însă, pentru ca acești bani să poată fi folosiți, Guvernul României trebuie să încheie cât mai urgent procedurile de acreditare a organismelor naționale și regionale care gestionează fonduri europene. Fac un apel la dumneavoastră să urgentați aceste proceduri de acreditare. Angajații români disponibilizați sau în curs de disponibilizare, inclusiv din Hunedoara, au nevoie și au dreptul să dispună de aceste fonduri”, a mai spus Siegfried Mureșan în documentul transmis ministrului Muncii și ministrului Fondurilor Europene.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE ”condamnă cu fermitate atacul josnic” asupra premierului Slovaciei: Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă ”cu fermitate atacul ticălos la adresa premierului Robert Fico”.

”Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația, bunul nostru comun cel mai prețios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico și de familia sa”, a reacționat oficialul european într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

O reacție similară a venit și din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

”Șocată de atacul oribil asupra premierului slovac Robert Fico, care a avut loc în Handlova. În numele Parlamentului European, condamn acest act de violență. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa în aceste momente dificile”, a spus, la rândul său, pe aceeași rețea de socializare, Metsola.

”Sunt șocat de vestea atacului asupra premierului slovac Fico după o reuniune a cabinetului slovac la Handlova. Nimic nu poate justifica vreodată violența sau astfel de atacuri. Gândurile mele sunt alături de prim-ministru și de familia sa”, a reacționat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Prim-ministrul Robet Fico a fost rănit după ce a fost împușcat în orașul Handlova, situat în centrul Slovaciei, unde urma să participe la o reuniune a guvernului, confrom Deutsche Welle.

Citiți și: Premierul Slovaciei a fost împușcat în plină stradă

Klaus Iohannis, după ce premierul slovac a fost împușcat: Condamn actele extremiste care amenință valorile noastre europene fundamentale

Reacția premierului Marcel Ciolacu după atacul asupra omologului slovac: Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere

Incidentul a avut loc în orașul Handlova din centrul Slovaciei, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, unde cabinetul lui Fico se reunise.

Acesta a avut loc în fața Casei de Cultură din localitate, unde liderul populist Fico se întâlnise cu susținătorii săi.

Vicepreședintele parlamentului slovac, Lubos Blaha, a confirmat incidentul în timpul unei ședințe a parlamentului, care a fost suspendată până la noi ordine.

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu: Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor, transmite eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a face viața oamenilor mult mai ușoară. De aceea, am susținut, la nivel european, alocarea consistentă de fonduri europene pentru reducerea inegalităților și educația digitală”, mai scrie eurodeputatul român.

În cadrul întâlnirii avute cu patronatul companiilor din domeniul digital (ANIS), care astăzi reprezintă aproape 10% din PIB-ul României, Victor Negrescu a prezentat perspectiva mea asupra modului în care România poate deveni un lider regional în domeniu.

„Pilonii transformării digitale trebuie să cuprindă o reglementare constructivă, sprijin pentru dezvoltarea de produse și servicii digitale autohtone, investiția în educație și bună informare, precum și afirmarea României ca actor activ și relevant în dezbaterile europene și internaționale privind evoluțiile tehnologice”, precizează acesta.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Polonia țintește poziția de comisar european pentru apărare dacă acest portofoliu va fi creat în noua Comisie Europeană

Published

on

© European Union 2024 - Source: EP

Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană poziția de comisar european pentru apărare, dacă va fi creat acest post ce nu există în actualul executiv european, a declarat duminică fostul premier polonez Ewa Kopacz, în prezent vicepreşedintă a Parlamentului European, relatează agenţia PAP, preluată de Reuters.

“Cred că ne vom strădui din greu pentru a obţine postul de comisar al apărării, care nu doar va pregăti strategii pentru vremuri de pace, ci de asemenea va recunoaşte ameninţările” de securitate, a declarat Ewa Kopacz, membră în formaţiunea liberală Platforma Civică a premierului Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Ea nu a avansat posibile nume de politicieni polonezi care ar putea ocupa noul post de comisar european pentru apărare, dar presa poloneză îl menţionează pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski drept potenţial candidat, mai arată sursa citată.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reconfirmat recent că, dacă va rămâne în acest post după alegerile europarlamentare din iunie, în viitoarea Comisie Europeană va exista şi un comisar pentru apărare, dată fiind importanţa acestui sector în contextul războiului provocat de invazia rusă în Ucraina.

“Trebuie să cheltuim mai mult, să cheltuim mai mult ca europeni pentru apărare, şi acesta este motivul pentru care voi avea un comisar european pentru apărare”, a spus Ursula von der Leyen.

Abordarea reconfirmată a lui von der Leyen privind crearea unui portofoliu de comisar european pentru apărare nu pare una întâmplătoare ținând cont de rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru înainte de alegerile europene, unde cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

MAE publică un ghid pentru românii care doresc să voteze pentru Parlamentul European la secțiile de votare organizate în străinătate

U.E.15 hours ago

Grecia propune înființarea unui sistem european de apărare antiaeriană similar cu sistemul israelian Iron Dome

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ16 hours ago

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Meta privind protecția minorilor pe platformele Facebook și Instagram

U.E.18 hours ago

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

U.E.19 hours ago

Tabloul european al tentativelor de asasinare și al asasinatelor împotriva liderilor politici din Europa ultimilor 50 de ani

ROMÂNIA19 hours ago

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending