A cincea rundă de negocieri privind Brexit-ul, încheiată fără “mari pași înainte”. Michel Barnier anunță că “nu va fi în măsură” să recomande trecerea la următoarea etapă

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier a precizat joi, la finalul celei de-a cincea runde de negocieri privind Brexit și ultima dintre acestea înainte de Consiliul European care va avea loc între 19-20 octombrie că nu au fost făcute progrese suficiente pentru a trece la etapa viitoare, cea referitoare la relațiile comerciale UE-Marea Brtainie, dar a declarat că este încrezător că pot fi întregistrate “progrese substanțiale” în următoarele două luni.

Negociatorul-șef al UE a afirmat că nu au fost făcuți “mari pași” privind cele trei dosare de negociere — “factura” Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord — și condiționează orice discuții privind viitoarele relații cu Londra de o înțelegere prealabilă privind aceste trei domenii.

În aceeași intervenție, negociatorul șef al UE a regretat “impasul extrem de preocupant” în care se află, în opinia sa, discuțiile legate de “factura” pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieșirea din UE. “În această chestiune suntem într-un impas care este extrem de preocupant”, atât “pentru miile de conducători de proiecte” în Europa, cât și “pentru contribuabili”.

Londra a sperat că oferta făcută de premierul britanic Theresa May în cadrul discursului său pe care l-a susținut luna trecută în Florența va debloca negocierile, acuzând comunitatea europeană că dă dovadă de rigiditate privind strategia de negocierie pe care și-a fixat-o.

Orice amânare a planului inițial referitor la discuțiile legate de părăsirea blocului comunitar de către Regatul Unit ar putea ridica incertitudini pentru acesta din urmă din punct de vedere economic și din punct de vedere al mediului de afaceri, care dorește linii directoare clare din partea șefei Executivului referitoare relația viitoare între UE și Marea Britanie pentru luarea unor decizii în cunoștință de cauză.

La polul opus, ministrul pentru Brexit, David Davis a afirmat că discuțiile au fost unele constructive, caracterizate de profesionalism, făcând apel la Bruxelles să recunoască progresele înregistrate în cadrul acestei ultime runde de negocieri, 

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.