U.E.
Angela Merkel: Spațiul Schengen poate supraviețui doar dacă regulamentele Dublin sunt reformate
Published
9 years agoon
Călătoriile fără vize în spațiul Schengen pot supraviețui doar dacă așa-numitele regulamente Dublin – în virtutea cărora prima țară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil – sunt reformate, a declarat cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP, conform Agerpres.
În discursul său din parlament, Merkel a afirmat că actualele călătorii fără viză în spațiul Schengen pot supraviețui doar dacă așa-numitele regulamente Dublin — în virtutea cărora prima țară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil — vor fi reformate.
Ea a precizat că aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este încă ”pe ordinea de zi”, în ciuda discuțiilor în curs privind deblocarea negocierilor care au loc cu prilejul definitivării acordului privind soluționarea crizei migrației.
Dacă negocierile UE- Turcia privind soluționarea crizei migrației vor fi deblocate, ele se vor desfășura ”cu un deznodământ deschis”, a spus Angela Merkel în fața deputaților germani, dintre care mulți și-au exprimat îngrijorarea că au făcut Ankarei concesii prea mari pentru a limita fluxul de migranți.
Cancelarul german a apreciat că parafarea unui acord cu Turcia în această săptămână, împreună cu pașii întreprinși pentru abordarea cauzelor care îi fac pe oameni să fugă din țările lor de origine, înseamnă că ”am putea avea pentru prima dată o șansă reală la o soluție durabilă și paneuropeană în problema refugiaților”.
.
.
You may like
De la tribuna ONU, Erdogan îl compară pe Netanyahu cu Hitler: Sistemul ONU moare în Gaza. Valorile pe care Occidentul pretinde că le apără mor
Ungaria este ”pregătită” să intenteze un proces împotriva Comisiei Europene în contextul amenzii de 200 de milioane de euro pe care CJUE a fixat-o pentru că Budapesta a încălcat legislația UE privind azilul
Turcia propune organizarea unui Forum de Afaceri cu România în contextul interesului ridicat al companiilor turcești pentru investiții în energie verde, turism și antreprenoriat
Turcia a depus cererea de aderare la BRICS. Ar fi primul aliat NATO care se alătură grupului țărilor emergente fondat de Rusia și China
Ministrul turc de externe a fost invitat la o reuniune informală a omologilor săi din UE
Cancelarul german Olaf Scholz laudă noua lege privind naturalizarea ca fiind „istorică” pentru imigrație
1 Comment
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
U.E.
La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului
Published
11 mins agoon
October 7, 2024La un an de la atacurile teroriste ale mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, comise la 7 octombrie 2023, liderii instituțiilor europene au transmis mesaje de solidaritate cu victimele violențelor și au reiterat apelurile pentru pace.
Într-o declarație emisă duminică, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, afirmând că „nu există nicio justificare pentru actele de teroare ale Hamas.” Ea a onorat memoria victimelor și a subliniat suferința îndurată atât de israelieni, cât și de palestinienii nevinovați.
Statement on the one-year anniversary of the 7 October 2023 acts of terror against Israel ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 6, 2024
Von der Leyen a reiterat apelul pentru încetarea imediată a conflictului în Gaza, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și susținerea eforturilor diplomatice pentru o soluție cuprinzătoare.
„Uniunea Europeană este pregătită să contribuie la pregătirea pentru ziua de după, sprijinind toate eforturile de a crea condițiile necesare pentru o pace durabilă, care să ducă la soluția celor două state, Israel și Palestina, coexistând în pace și securitate.”
Totodată, șefa Comisiei Europene a abordat și problema antisemitismului în creștere, accentuând necesitatea unei lupte colective împotriva acestuia: „Trebuie să combatem acest rău oriunde se răspândește – inclusiv online. Toți trebuie să fie liberi să-și profeseze credința în Uniunea noastră. Ne mândrim cu diversitatea noastră și trebuie să o protejăm cu orice preț.”
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis și el un mesaj similar, subliniind urgența unui armistițiu în Gaza și a eliberării ostaticilor: „Europa susține ferm pacea și respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a scris el pe X.
One year ago, brutal terrorist attacks by Hamas targeted innocent Israeli civilians and fuelled a spiral of violence in the Middle East with an unspeakable death toll.
A ceasefire in Gaza and the release of all hostages is of utmost urgency. So are efforts to protect lives on…
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 7, 2024
În plus, Michel a condamnat atacurile brutale asupra civililor israelieni, care au declanșat o spirală a violenței în Orientul Mijlociu.
Atacurile din 7 octombrie 2023 au fost declanșate de mișcarea islamistă Hamas, care a lansat o ofensivă majoră împotriva Israelului. În cadrul acestei acțiuni coordonate, militanții Hamas au traversat granița dintre Fâșia Gaza și Israel, atacând civili și soldați israelieni. Peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața, iar numeroși civili au fost luați ostatici. Aceste atacuri au generat o escaladare masivă a conflictului în regiune, declanșând represalii dure din partea Israelului, care a inițiat bombardamente asupra Fâșiei Gaza și o ofensivă militară extinsă care a ajuns până în Liban.
PARLAMENTUL EUROPEAN
PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova
Published
45 mins agoon
October 7, 2024By
Teodora IonParlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg în această săptămână pentru a dezbate escaladarea situației din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul spațiului Schengen, urmând să discute cu premierul Viktor Orban despre programul președinției ungare de șase luni a Consiliului, care a început la 1 iulie 2024, pentru ca, în cele din urmă, să transmită un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale din țara vecină, potrivit unei informări a instituției legislative europene.
PE va dezbate escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și evenimentele din Liban
Marți dimineață, Parlamentul European va evalua escaladarea violențelor din Orientul Mijlociu și ultimele evoluții din Liban împreună cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Luni după-amiază, deputații vor dezbate cu Comisia împlinirea unui an de la atacul terorist al Hamas care a ucis 1 200 de israelieni pe 7 octombrie 2023 și a declanșat războiul actual din Gaza și destabilizarea mai amplă a Orientului Mijlociu.
În timp ce aproximativ 100 de ostatici israelieni sunt încă dați dispăruți, numărul victimelor din Gaza crește în fiecare zi, iar războiul escaladează pe măsură ce Israelul a început atacuri terestre asupra Hezbollah în interiorul Libanului. Ca represalii pentru atacurile Israelului asupra Hezbollah și asupra Hamas din Gaza, Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului. UE își menține angajamentul deplin față de eforturile de evitare a unui război regional, potrivit Înaltului Reprezentant Borrell. În plus, el a solicitat UE să se angajeze să prevină prăbușirea instituțiilor de stat în Liban, să caute un răspuns politic la conflict și a solicitat o alianță globală pentru a pune în aplicare soluția bazată pe coexistența a două state, Palestina și Israel.
Deputații au adoptat o serie de rezoluții în ultimele 12 luni, solicitând încetarea imediată și permanentă a focului, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor și furnizarea neîngrădită de ajutor umanitar. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, 40 000 de palestinieni au fost uciși din octombrie 2023 ca urmare a răspunsului Israelului la atacul Hamas.
Libera circulație în UE și controalele la frontierele interne
Luni, în cadrul unei dezbateri cu Comisia, eurodeputații vor discuta implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul spațiului Schengen.
Pe 9 septembrie, Ministerul Federal de Interne al Germaniei a anunțat introducerea controalelor la frontierele sale terestre unde nu aveau deja loc controale (acestea erau deja în vigoare la frontierele cu Franța, Polonia, Cehia, Austria și Elveția).
Măsura, menită să limiteze migrația ilegală și să protejeze securitatea internă, a generat preocupări cu privire la viitorul spațiului Schengen de liberă circulație, având în vedere poziția geografică centrală a Germaniei în Europa.
Premierul Orbán va prezenta prioritățile președinției ungare a Consiliului UE
Miercuri, eurodeputații vor discuta cu prim-ministrul Viktor Orban programul președinției ungare de șase luni a Consiliului, care a început la 1 iulie 2024.
Dezbaterea va începe la ora locală 9.00 (10.00 ora României).
Guvernul Ungariei a anunțat următoarele priorități pentru președinția sa de șase luni:
- un nou acord european privind competitivitatea;
- stimularea politicii europene de apărare;
- o politică de extindere coerentă și bazată pe merite;
- combaterea migrației ilegale;
- conturarea viitorului politicii de coeziune;
- o politică agricolă a UE orientată către agricultori;
- abordarea provocărilor demografice.
În perioada legislativă 2019-2024, Parlamentul a denunțat în mod repetat eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile UE și amenințarea pe care o reprezintă pentru instituțiile și fondurile UE. Eurodeputații și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la capacitatea guvernului Orbán de a-și îndeplini în mod credibil rolul de lider al Consiliului.
Potrivit Parlamentului, situația s-a înrăutățit de la activarea procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) – până la punctul în care Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină.
Parlamentul va lansa un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei în Republica Moldova
În urma dezbaterii de marți cu șeful diplomației europene Josep Borell, eurodeputații vor vota joi o rezoluție privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova, țara va mai organiza, în aceeași zi, un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. În contextul acestui scrutin electoral, oficialii de la Chișinău s-au arătat îngrijorați despre faptul că Moscova aplică un șir de tactici hibride pentru a împiedica țara, condusă în prezent de președinta pro-europeană Maia Sandu, să avanseze pe calea integrării europene.
Republica Moldova a primit oficial statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie 2022.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare
Published
1 hour agoon
October 7, 2024Eurodeputata PSD Gabriela Firea a reitat, printr-o postare pe Facebook, că România își merită pe deplin locul în spațiul Schengen, subliniind că este inadmisibil ca românii să fie opriți la granițele Europei, la 13 ani de la îndeplinirea cerințelor necesare aderării. Totodată, ea a transmis „apelul clar al eurodeputaților români, în numele tuturor românilor care contribuie zilnic la succesul economic al Uniunii Europene”, pentru aderarea completă la spațiul Schengen.
„De 13 ani românii așteaptă să se bucure, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, de dreptul fundamental la libera circulație în spațiul Schengen. Din anul 2011, au fost îndeplinite toate cerințele legate de securitatea frontierelor, cooperarea cu agențiile europene, modernizarea infrastructurii”, a scris Gabriela Firea.
În contextul unei dezbateri în Parlamentul European cu privire la reintroducerea controalelor la frontierele unor state europene, Firea a criticat blocajul întâmpinat de România din partea unui singur stat membru, făcând un apel pentru respectarea dreptului la libera circulație.
„Este inadmisibil că aderarea României la spațiul Schengen a fost folosită ca subiect de campanie electorală internă”, a reamintit eurodeputatua social-democrată. „A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare care afectează milioane de români! Libera circulație este un drept, nu un privilegiu,” a subliniat ea.
Gabriela Firea a mai precizat că președinția ungară la Consiliul UE a anunțat că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutat joi, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.
Concrete & Design Solutions
La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului
PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova
Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”
Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare
Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”
SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.1 week ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE3 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta
Pingback: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: “Turcia Nu Este încă Pregătită Pentru Aderare La Uniunea Europeană” | Caleaeuropeana.ro