INTERNAȚIONAL
“Atât timp cât există vor fi folosite din nou”: La 79 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie de la Hiroshima, Japonia face apel la abolirea armelor nucleare
Published
1 month agoon
Guvernatorul orașului japonez Hiroshima a lansat un apel înflăcărat către liderii mondiali pentru a scăpa de armele nucleare, în contextul în care orașul japonez marchează marți cea de-a 79-a aniversare a unui atac nuclear care a provocat moartea a aproximativ 140.000 de persoane și distrugeri masive, grăbind totodată finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
“Atât timp cât există arme nucleare, acestea vor fi cu siguranță folosite din nou într-o zi”, a declarat Hidehiko Yuzaki în discursul său din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, citat de Deutsche Welle.
“Abolirea armelor nucleare nu este un ideal de atins într-un viitor îndepărtat. În schimb, este o problemă urgentă și reală în care ar trebui să ne implicăm cu disperare în acest moment, deoarece problemele nucleare implică un risc iminent pentru supraviețuirea umană”, a spus el, în cadrul unei ceremonii în care porumbei au fost eliberați în Hiroshima ca un apel pentru pace.
La rândul său, primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, și-a folosit discursul în cadrul aceluiași eveniment pentru a sublinia modul în care conflictele actuale normalizează utilizarea forței militare ca mijloc de rezolvare a problemelor.
Matsui a declarat că războiul actual al Rusiei în Ucraina și războiul Israel-Hamas din Gaza “curmă viețile a nenumărați oameni nevinovați și distrug viața normală”.
La ceremonia de la Hiroshima au participat aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv prim-ministrul Fumio Kishida. Aceștia au păstrat un minut de tăcere cu sunetul unui clopot al păcii la ora 8:15 a.m., ora la care un bombardier american B-29 a lansat bomba asupra orașului.
Premierul Kishida a promis încă o dată că va depune toate eforturile pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare și pentru realizarea păcii.
Prime Minister Kishida participated in the Hiroshima Peace Memorial Ceremony. The PM reverently expressed his sincere condolences to the souls who were victims of the atomic bomb and as prime minister from Hiroshima, (1/2)
pic.twitter.com/Ui1nxQzJHU— PM’s Office of Japan (@JPN_PMO) August 6, 2024
Evenimentul comemorativ are loc la doar câteva zile după ce Japonia și SUA au reafirmat angajamentul Washingtonului față de “descurajarea extinsă”, care include posibila utilizare a armelor atomice, pentru a-și proteja aliatul asiatic în contextul tensiunilor regionale în creștere.
Discutarea deschisă a descurajării nucleare în Japonia reprezintă o schimbare radicală față de reticența anterioară a țării de a aborda astfel de probleme, fiind singura națiune din lume care a suferit atacuri atomice.
La 6 august 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele americane au detonat o bombă nucleară deasupra orașului în încercarea de a forța Japonia să capituleze.
Pe lângă zecile de mii de oameni care au murit imediat în urma exploziei, atacul a lăsat o moștenire teribilă numeroșilor supraviețuitori ai bombardamentelor, care au suferit răni și boli de durată în urma exploziilor și expunerii la radiații.
La câteva zile după atac, la 9 august, o a doua bombă nucleară americană a lovit Nagasaki, în sud-vestul Japoniei, omorând aproximativ 74 000 de persoane.
Cele două atacuri au dus la capitularea Japoniei pe 2 septembrie.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău
Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă
ROMÂNIA
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Published
6 mins agoon
September 11, 2024By
Teodora IonMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut ”o discuție pragmatică” cu Jill Bruby, șefa securității nucleare din SUA și subsecretar de stat în Departamentul pentru Energie al SUA, tema principală abordată fiind tehnologiile emergente.
Ivan i-a evidențiat oficialului american că ”România este în avangarda soluțiilor energetice inovative care vor sigura energia pentru ca țara noastră să devină un hub regional în tehnologii emergente, IT și telecomunicații”.
”Împreună cu partenerii noștri americani, devenim mai puternici și influenți în întreaga regiune. Tehnologiile emergente – inteligența artificială, calculul cuantic – produc și vor continua să genereze beneficii consistente în toate aspectele vieții moderne, însă procesarea cea mai rapidă a datelor necesită resurse considerabile de energie”, a menționat ministrul.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Practic, executivul a pus bazele unui cadru prin care, ”atât acei cercetători foarte buni care sunt plecați în afară țării să aibă motivația de a se întoarce în România dar, mai ales, cei care sunt acum pe băncile școlii să știe că pot să aibă predictibilitate, o carieră, un prestigiu aici, acasă”, conform declarațiilor de la acel moment ale ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-iști raportat la 1000 de locuitori și este pe locul șase în lume.
Iscusința acestora va fi importantă în acțiunile de digitalizare a sectorului energetic stabilite de Comisia Europeană în vederea creșterii eficienței energetice.
Așadar, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.
SUA
Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial
Published
47 mins agoon
September 11, 2024By
Teodora IonVicepreședinta SUA și candidata democrată pentru fotoliul de președinte american Kamala Harris l-a provocat pe candidatul republican Donald Trump aproape pe tot parcursul celei o oră și 45 de minute din prima și posibil singura lor dezbatere înainte de alegerile prezidențiale programate să aibă loc în prima marți a lunii noiembrie, informează CNN, The Guardian și AP.
Cu mai puțin de două luni înainte de alegeri și cu câteva ore înainte ca primele buletine pentru votul anticipat să înceapă să fie distribuite prin poștă în Alabama, dezbaterea i-a adus față în față de cei doi candidați pentru a-și prezenta viziunea despre politica externă, avort, migrație, democrația americană, în fața unor cetățeni care, în luna iulie, erau martorii retragerii din cursa prezidențială a lui Joe Biden și înlocuirii acestuia cu Kamala Harris, fapt ce i-a lăsat pe alegători cu nevoia unor clarificări suplimentare despre programul politic al candidatei din partea democraților.
Din aproape toate punctele de vedere, prestația lui Harris a părut a fi opusul celei a președintelui Joe Biden din iunie, cu răspunsuri clare, focalizate, menite să evidențieze contrastul dintre ea și Trump, în timp ce Biden a fost uneori confuz, ezitant și incoerent.
Una dintre regulile acceptate de cei doi candidați a fost aceea de a vorbi doar atunci când microfonul era pornit. Doar că Harris și-a folosit limbajul corpului și expresiile faciale în intervalul în care vorbea Trump pentru a-l confrunta și pentru a exprima faptul că răspunsurile acestuia i se par ridicole, amuzante sau ambele – o schimbare pronunțată față de expresia lui Biden care a rămas cu gura căscată atunci când Trump l-a atacat.
În timp ce Trump, în vârstă de 78 de ani, i-a pus din nou la îndoială originea rasială, Harris, în vârstă de 59 de ani, prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică care a ocupat funcția de vicepreședinte, a făcut un gest către Trump și a răspuns: ”Cred că poporul american vrea mai mult de atât, vrea mai mult de atât”.
Candidatul republican și-a arătat din nou refuzul de a accepta că a pierdut alegerile în fața lui Biden, în urmă cu patru ani, încercând să răstălmăcească criticile la adresa sa prin a spune că acestea ar putea fi asociate cu tentativa de asasinat căreia i-a supraviețuit în iulie.
”Probabil am încasat în glonț din cauza lucrurilor pe care le spun despre mine. Ei vorbesc despre democrație, eu sunt o amenințare la adresa democrației. Ei sunt amenințarea la adresa democrației”, a spus el.
”Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de cetățeni să fim clari cu privire la acest lucru. Și este evident că îi este foarte greu să proceseze acest lucru”, a reacționat de cealaltă parte Harris, care a încercat să arate o poziție mai moderată extinderea Medicare pentru toți și programele de răscumpărare obligatorie a armelor – și chiar renunțarea la poziția sa conform căreia paiele de plastic ar trebui interzise – ca pragmatism.
Întrebată despre schimbarea pozițiilor sale cu privire la o serie de probleme, ea a repetat de două ori o frază pe care a folosit-o pentru a încerca să o explice, spunând: ”Valorile mele nu s-au schimbat”.
Trump a recurs din nou la informații false
Donald Trump a atacat-o pe Kamala Harris pentru inflația din timpul administrației Biden, din care și aceasta face parte. El nu a omis să își direcționeze din nou avertismentele cu privire la imigranții care ajung în SUA, o temă care a dominat campania sa.
De-a lungul campaniei sale, Trump s-a aplecat asupra imigrației ilegale, o problemă care i-a frământat pe Biden și Harris odată cu creșterea numărului de treceri ilegale ale frontierei și sosirea a mii de persoane care au nevoie de adăpost în orașele conduse de democrați. El i-a acuzat pe democrați că favorizează un număr mare de treceri neautorizate – deși acestea au scăzut în ultimele luni, în parte datorită noilor restricții privind azilul impuse de administrația Biden.
Dar, așa cum face adesea în mitingurile sale și pe contul său de social media, Trump a înșirat o serie de falsuri sau afirmații nedovedite despre migranți. Una dintre aceste afirmații a fost un zvon dezmințit pe care Trump și aliații săi l-au răspândit online în ultimele zile, susținând că imigranții haitieni dintr-un oraș din Ohio vânează și mănâncă animale de companie. Oficialii din Springfield, Ohio, spun că nu au nicio dovadă în acest sens.
Temele fierbinți de pe agenda internațională
Întrebată cum ar asigura pacea în Gaza, Harris a amintit mai întâi ororile atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 din Israel. Ea a criticat ușor răspunsul Israelului, un bombardament continuu care a ucis zeci de mii de palestinieni, înainte de a pivota spre sprijinul său pentru o soluție cu două state, dreptul Israelului de a se apăra și un angajament de a reconstrui Gaza.
”Avem nevoie de un acord de încetare a focului și de eliberarea ostaticilor”, a declarat Harris. Biden și alții au recunoscut recent că un astfel de acord este departe.
În legătură cu războiul din Ucraina, Trump a afirmat că va depune eforturi pentru a pune capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina – deși a refuzat de două ori să spună că el crede că este în interesul SUA ca Ucraina, care se bucură de sprijin bipartizan în Congres, să câștige războiul.
Trump a oferit și mai puține detalii. ”Ea urăște Israelul”, a spus el despre Harris, adăugând că îi urăște și pe ”arabi”.
Acesta a încercat în trecut să stârnească furia arabilor americani față de modul în care Biden a gestionat conflictul.
Dar marți a renunțat rapid la această tactică, reproșându-i în schimb lui Harris că l-a desconsiderat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei vizite recente la Capitol Hill – ea s-a întâlnit, de fapt, cu acesta, dar nu a participat la discursul său în fața Congresului – și declarând din nou că nimic din toate acestea ”nu s-ar fi întâmplat” dacă el ar fi fost încă la Casa Albă.
La fel și în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina, conform fostului președinte, care – după ce s-a oprit pentru a remarca faptul că îl ”cunoaște foarte bine pe Putin” – a declarat că ”Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina” în timpul mandatului său.
”Voi rezolva (n.r. restabili pacea) chiar înainte de a deveni președinte”, a adăugat Trump, susținând că alegerea sa va reseta situația geopolitică și, aproape prin definiție, va anunța o înțelegere.
Harris, la rândul său, a folosit discuția Rusia-Ucraina pentru a-l ataca pe Trump în legătură cu simpatia sa bine documentată pentru oamenii puternici și despoții internaționali.
”Este bine cunoscut faptul că acești dictatori și autocrați vă încurajează să fiți din nou președinte”, a spus Harris, ”pentru că este atât de clar că vă pot manipula cu lingușeli și favoruri”.
Trump a ripostat, amintind de eforturile sale de a convinge țările membre NATO să plătească mai mult pentru alianță și criticându-o pe Harris pentru refuzul lui Biden de a face acest lucru.
Harris a răspuns că ea crede că Trump ar putea, de fapt, să pună capăt rapid războiului – prin capitularea în fața lui Putin. Și în acest fel, a adăugat ea, punând în pericol Polonia de la granița de vest a Ucrainei.
Trump a adus în mod repetat în discuție modul în care administrația a gestionat retragerea SUA din Afganistan, susținând că acest lucru a arătat slăbiciunea Casei Albe și că Biden nu a concediat suficiente persoane ca răspuns la această situație. Harris a declarat că a fost de acord cu decizia lui Biden de a retrage trupele americane din Afganistan în 2021, afirmând că Trump ”a negociat una dintre cele mai slabe înțelegeri pe care vi le puteți imagina” pe această temă în timpul mandatului său de președinte.
MAREA BRITANIE
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Published
4 hours agoon
September 11, 2024Preşedintele american, Joe Biden, a asigurat marţi că Statele Unite “lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei, în timp ce secretarul său de stat, Antony Blinken, aflat în vizită la Londra, și Pentagonul au afirmat că Iranul livrează Rusiei rachete cu rază scurtă de acțiune, motiv pentru care Washington-ul vor impune noi sancțiuni Teheranului.
“Lucrăm la asta”, a spus liderul de la Casa Albă, citat de AFP, întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă îşi lansează atacurile.
Potrivit Agerpres, acest comentariu vine la scurt timp după ce occidentalii au anunţat că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a lovi Ucraina, ceea ce i-a determinat să lanseze noi sancţiuni împotriva Teheranului.
Axios a relatat marți că SUA sunt gata să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS.
În același timp, SUA au confirmat că Iranul a oferit Rusiei o serie de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
“Statele Unite au confirmat rapoartele conform cărora Iranul a transferat Rusiei transporturi de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath 360, pe care evaluăm că le-ar putea folosi în câteva săptămâni împotriva Ucrainei, ducând la moartea și mai multor civili ucraineni”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în timpul unei întâlniri cu presa.
Aflat la Londra pentru discuții cu ministrul de externe britanic, David Lammy, și cu premierul Keir Starmer, șeful diplomației americane Antony Blinken a precizat că Statele Unite impune noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei aeriene naţionale Iran Air, după ce Republica islamică a livrat rachete balistice Rusiei, în pofida avertismentelor Occidentului
Într-un interviu acordat Sky News, Blinken a răspuns și întrebărilor dacă SUA va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, solicitate insistent de Kiev.
“La fiecare pas de-a lungul acestor ultimi ani, am ajustat și ne-am adaptat, încercând să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie, atunci când are nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse. Și ați văzut din diferitele sisteme de arme foarte sofisticate pe care le-am furnizat, schimbul de informații și multe alte forme de sprijin, am lucrat cu multe alte țări pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie”, a spus el.
“Observăm un model îngrijorător de sprijin iranian sporit pentru războiul ilegal al Kremlinului și am discutat astăzi despre angajamentul nostru comun de a trage Teheranul la răspundere pentru subminarea stabilității globale”, a precizat și șeful diplomației britanice, David Lammy.
Potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat, șeful diplomației SUA a discutat cu premierul britanic Keir Starmer “despre importanța susținerii continue a Ucrainei și despre eforturile noastre susținute de contracarare a războiului brutal de agresiune al Kremlinului“.
De la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, Statele Unite au alocat Ucrainei peste 55,9 miliarde de dolari în asistență pentru securitate. Sistemele de apărare antiaeriană ocupă un loc important în această asistență de securitate. Printre sistemele de apărare aeriană furnizate se numără bateriile de apărare aeriană Patriot; sistemele naționale avansate de rachete sol-aer, denumite și NASAMS; sistemele de apărare aeriană HAWK; rachetele antiaeriene Stinger; și sistemele de apărare aeriană Avenger.
În același mod în care SUA și țările partenere au instruit membrii serviciilor ucrainene cu privire la utilizarea unor echipamente precum obuzierele și avionul F-16 Falcon, iranienii au instruit rușii cu privire la utilizarea Fath 360.
Șefii diplomațiilor americană și britanică, Antony Blinken și David Lammy, sunt așteptați miercuri la Kiev, într-o nouă demonstrație de sprijin față de Ucraina.
Concrete & Design Solutions
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an
Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”
Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale
Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza