Avansul social democratiei in Europa

Anul 2012 este un an electoral in Europa, cu schimbari majore, iar trendul tinde sa se mentina si pentru 2013, in conditiile unei recesiuni deja perene, prelungita pana la extreme.

Fie locale, parlamentare, prezidentiale, regionale, alegerile electorale europene au fost tinute sub lumina reflectoarelor, in special datorita asezonarii cu intensele proteste populare. Sa ne amintim ca ziua muncii a fost sarbatorita prin manifestatii de strada si nu mai departe de ziua de ieri in Atena au avut loc greve violente, grecii protestand impotriva noilor masurilor de austeritate impuse de conditiile de creditare europene.

In tari precum Franta, Grecia, Germania, Italia, Slovacia, Lituania, Romania, Serbia, partidele de stanga preiau treptat fraiele puterii, dupa 4 ani in care centru dreapta a detinut puterea in tari ce au constituit 83% din populatia continentului. Iata ca se formeaza premisele unei Europe total diferite, ca o reactie la masurile de austeritate promovate de dreapta europeana, dar mai ales ca un raspuns la un anumit mod de a se face politica si de raportare la oameni. In toate aceste tari regasim nuante, poate cucerirea Europei de catre stanga este o abordare simplista si prea categorica, dar cu siguranta cand afirmam ca are loc o schimbare de paradigma in preferintele electoratului nu gresim.

Reactia europenilor nu a fost in mod exclusiv declansata de motivatia alegerii celui mai bun program politic ci mai curand a fost favorizata de masurile si lipsa solutiilor care ar fi trebuit livrate de catre liderii europeni, ce au condus, pe langa criza economica, la o criza sociala. In campaniile electorale partidele au avut la dispozitie o plaja foarte ingusta de propuneri prin care sa atraga simpatia populatiei, iar programele sociale, dar si discursul cresterii economice, promovate in special de partidele de centru-stanga, au avut castig de cauza.

Mai jos gasiti un tabel cu o sinteza a alegerilor electorale din Europa in anul 2012 castigate de partidele sau de coalitii social-democrate:

Tabel Alegerile Europene si Avansul social democratiei

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Foto: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.