Connect with us

NATO

Barack Obama, printre ultimele sale vizite bilaterale în Europa. Ce spun specialiști UE, NATO și de la Moscova: Europa este încă importantă pentru SUA, dar nu mai are exclusivitate

Published

on

Aflat în ultimul an de mandat, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, începe joi un turneu bilateral în Europa, în ceea ce ce pot fi printre ultimele sale vizite în Europa: Marea Britanie și Germania.

Președintele SUA sosește în Marea Britanie, într-o vizită bilaterală crucială mai mult pentru subiectul de actualitate de pe teritoriul britanic: ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană și referendumul din 23 iunie, urmând ca pe 24 aprilie să se deplaseze în Germania pentru o întrevedere bilaterală cu Angela Merkel, în care un subiect de amplu interes va fi abordat: viitorul Parteneriatului Transatlantic pentru Investiții și Comerț.

obama germania brandenburg b

Pătruns pe scena europeană în 2008 la Berlin, în calitate de candidat la președinția SUA, Obama a strălucit în fața unei mulțimi fermecate de retorica sa proaspătă și plină de speranță. Deși așteptările erau mari, evoluțiile nu s-au ridicat la același nivel: anexarea Crimeei de către Rusia, scandalul interceptărilor NSA, escaladarea războiului civil din Siria, extinderea terorii în Orientul Mijlociu și valurile de refugiați. Toate acestea au influențat relația transatlantică sub leadership-ul american al lui Obama.

”Ce efect vor avea aceste două vizite în curtea a doi dintre cei mai apropiați aliați europeni. Ce a însemnat Obama pentru Europa și viceversa? Care va fi moștenirea sa pe continent și ce o va defini?”, sunt câteva dintre întrebările pe care Politico Europe le-a adresat mai multor lideri politici, experți și analiști cu privire la relația lui Barack Obama cu bătrânul continent.

Guy Verhofstadt, liderul ALDE în Parlamentul European și fost premier al Belgiei

”Marea sa greșeală, conform spuselor lui, este că nu a avut un plan după intervenția din Libia, permițând țării să se dezintegreze și extremismului să crească. Aici eu adaug: refuzul de a interveni în Siria după ce Bashar al-Assad a utilizat arme chimice împotriva propriei populații.

În pofida marilor erori, poziția de politică externă a lui Obama nu a fost una rea din punct de vedere al principiilor. Nu este greșit să fii un lider precaut pe plan extern, mai ales dacă luăm în calcul pe precedesorul său. Obama a fost consistent. Și are dreptul să spună că, în ultimele decenii, Europa a solicitat Statelor Unite să acționeze dar a demonstrat reținere în a se implica ea însăși.

A fost datoria SUA să acționeze în Nordul Africii și în Orientul Mijlociu sau a fost a noastră? Până la urmă, un ocean desparte America de Orientul Mijlociu, care este în vecinătatea noastră. Condițiile globale ne arată că succesorul lui Obama ar putea să urmeze același curs. Este momentul ca noi să realizăm că nu putem să externalizăm către alte națiuni politica noastră externă și activitatea militară”.

Ivo Daaldar, ambasadorul SUA la NATO (2009-2013)

Când vine vorba de Europa, președintele Obama ar putea fi ținut minte pentru două lucruri. În primul rând, a continuat o politică externă în care Europa a fost un punct major, dar nu cel principal, în politica externă americană. Apoi, și-a reafirmat angajamentul pentru apărarea tuturor partenerilor NATO, în special aliații din Europa de Est.

După aproape o jumătate de secol, politica externă americană și-a mutat atenția dinspre Europa spre o perspectivă globală. Acum Asia și Orientul Mijlociu concurează cu Europa pentru atenția Washingtonului. Europa este încă importantă pentru SUA, dar europenii trebuie să accepte că nu mai ocupă un loc de cinste la Casa Albă, indiferent de cine ocupă Biroul Oval.

Asta nu înseamnă că Obama nu a adoptat pași concreți în asigurarea apărării europene. În 2009, a insistat pentru planul de urgență al NATO în privința apărării tuturor aliaților. De asemenea, a pledat pentru sistemele anti-rachetă NATO, o mare parte dintre acestea fiind acum operaționale. După invadarea Ucrainei de către Rusia, Obama a aprobat rapid trimiterea de trupe terestre, maritime și aeriene. La începutul acestui an, administrația Obama a anunțat sporirea bugetului Inițiativei pentru Reasigurare Europeană până la 3.4 miliarde de dolari, subliniind disponibilitatea americană de a-și sprijini partenerii europeni

Europa poate nu mai este unicul punct de interes pentru politica externă americană, dar sub administrația Obama, SUA au rămas angajate într-o relație durabilă cu cei mai importanți parteneri ai săi”.

Dmitri Trenin, director Carnegie Moscow Center

Barack Obama este primul președinte american de șapte decenii încoace față de care Europa nu s-a simțit mai aproape decât restul lumii. El nu a trăit experiența unei Germanii divizate sau a unei lungi opoziții cu Uniunea Sovietică. Obama reprezintă o țară care își redefinește prioritățile globale. Europa contează, dar nu la fel de mult.

Ceea ce mulți comentatori numesc un nou Război Rece între SUA și Rusia nu va schimba această situație. Pentru Obama, Rusia de azi este o bătaie de cap, nu un rival de talia Uniunii Sovietice. Administrația sa nu consideră Ucraina atât de importantă, iar situația este în mâinile Germaniei și ale Uniunii Europene.

Obama are de înfruntat noi realități. Deși politica sa externă este criticată, două priorități economice – Parteneriatul Trans-Pacific și Parteneriatul Transatlantic – contrazic prima percepție. Europa are, cu siguranță, un loc în viziunea strategică americană, dar exclusivitatea sa este de domeniul trecutului”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Forțele Aeriene Canadiene au revenit în România: 180 de militari și șase aeronave CF-188 Hornet vor executa misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Published

on

© Forţele Aeriene Române / Facebook

Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene, aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, a avut loc joi, 4 august, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit comunicatului oficial.

Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, iar alte două aeronave CF-188 Hornet vor participa, în aceeași perioadă, la exercițiile organizate cu aliații NATO.

Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Continue Reading

NATO

Jens Stoltenberg: Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina. Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească

Published

on

© NATO

Războiul Rusiei în Ucraina este un atac la adresa actualei ordini mondiale, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Stoltenberg, într-un discurs susținut în Norvegia, țara sa natală, a declarat că Europa „se confruntă cu cea mai periculoasă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial” și că nu trebuie să i se permită Rusiei să câștige.

Potrivit înaltului oficial aliat, pentru a împiedica Rusia să aibă sorţi de izbândă, NATO şi ţările sale membre s-ar putea să trebuiască să sprijine în continuare Ucraina cu arme şi altă asistenţă pentru o perioadă lungă.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a declarat Stoltenberg. Acesta a adăugat că, dacă președintele rus Vladimir Putin se gândește să facă ceva similar cu o țară NATO, întreaga Alianță „va fi implicată imediat”.

Un principiu central al NATO este că un atac asupra unui membru este un atac asupra întregii organizații acum extinsă la 32 de membri, care s-au angajat să își vină în ajutor reciproc.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO invită Serbia și Kosovo ”să se angajeze în dialogul mediat de UE” pentru a-și ”soluționa diferendele”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut discuții telefonice cu președintele sârb și premierul kosovar, în încercarea de a stinge tensiunile apărute ca urmare a deciziilor administrative și la frontieră impuse de Pristina.

”Am discutat cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, despre tensiunile din nordul Kosovo. Toate părțile trebuie să se angajeze constructiv în dialogul mediat de UE și să-și soluționeze diferendele prin diplomație. Forța NATO (KFOR) este pregătită să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol, în virtutea mandatului ONU”, a fost invitația lansată de Stoltenberg într-un mesaj publicat pe Twitter.

Forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari din 28 de ţări, precizează Alianţa, potrivit căreia, mandatul acesteia este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie ”în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo”, conform Agerpres

Secretarul general al NATO a avut o discuție pe această temă și cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti.

”Toate părțile trebuie să-și mențină calmul, să evite acțiunile unilaterale și să sprijine dialogul mediat de UE. Rămân în strâns contact cu Pristina și cu Belgradul”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Decizia Pristinei de a impune permise de şedere temporare persoanelor care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă şi de a-i obliga pe sârbii kosovari să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare cu unele emise de Republica Kosovo a provocat o escaladare a tensiunilor.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, majoritatea albanezi kosovari. De atunci, regiunea a fost scena unor fricţiuni regulate.

Sub presiunea Occidentului, cu precădere Statele Unite, aliat al Kosovo, Pristina a decis să amâne cu o lună, până la 1 septembrie, intrarea în vigoare a noilor măsuri la granița cu Serbia, gest salutat de UE prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Continue Reading

Facebook

U.E.2 hours ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.4 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.4 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.6 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA7 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending