COMISIA EUROPEANA
Bulgaria îi nominalizează pe Ekaterina Zaharieva și Julian Popov pentru postul de comisar european, fiind singura țară de până acum care a dat curs solicitării Ursulei von der Leyen de a propune o femeie și un bărbat
Published
10 months agoon
By
Teodora Ion
Guvernul de la Sofia a propus o femeie și un bărbat pentru postul de comisar european, Bulgaria fiind singura țară din Uniunea Europeană care a urmat solicitarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Politico Europe și BTA.
Bulgarian government decided to nominate GERB-UDF’s Ekaterina Zaharieva and We Continue the Change-Democratic Bulgaria’s Julian Popov for the post of European Commissioner. pic.twitter.com/7GtJSkwmcX
— Bulgaria in the EU (@BGPermRepEU) August 30, 2024
Ursula von der Leyen, prima femeie în fruntea brațului executiv al Uniunii Europene, a cerut țărilor membre să înainteze o propunere formată dintr-un nume de femeie și unul de bărbat pentru postul de comisar european în vederea asigurării parității de gen.
Cu toate acestea, statele membre nu au respectat această solicitare. Până la anunțul din partea Bulgariei, numărul femeilor nominalizate pentru acest portofoliu se ridica la șase, în vreme ce 16 bărbați au fost propuși pentru a face parte din Colegiul Comisarilor.
Ekaterina Zaharieva, un politician și diplomat născut în 1975 cu o lungă carieră ministerială, a fost desemnată de GERB -UDF (parte din PPE), conform Euronews.
În 2013 a fost numită ministru al dezvoltării regionale și lucrărilor publice. În 2014, sub prim-ministrul Georgi Bliznashki, a devenit viceprim-ministru, concentrându-se pe politica economică și reforma administrativă, înainte de a deveni ministru al justiției în cel de-al doilea guvern Boyko Borissov și, în perioada 2017-2021, ministru al afacerilor externe.
De cealaltă parte Julian Popov, până de curând ministru al mediului și apei și fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la European Climate Foundation, unde a militat pentru tranziția verde, a fost ales de alianța liberal-conservatoare Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată.
Bulgaria ar dori ca Zaharieva să fie comisar pentru politica regională și de coeziune, ceea ce i-ar permite să gestioneze Fondul european de dezvoltare regională, care reprezintă o treime din bugetul UE.
Pe de altă parte, Popov este văzut ca un candidat pentru mult râvnitul portofoliu al energiei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE
Breton consideră că “împărăteasa Europei” von der Leyen a căpătat prea multă putere: Franța este retrogradată la același nivel cu Italia, Spania, Polonia, Finlanda și România
Candidații pentru mandatul 2024-2029 al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, aprobați de țările UE
Desemnată vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu va lucra pentru “competitivitatea modelului social european”
Premieră de la aderarea României la UE: Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și va fi responsabilă pentru domeniul “oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză”
Ursula von der Leyen prezintă miercuri în Parlamentul European repartizarea portofoliilor în viitoarea Comisie. Ce domeniu ar putea primi România?
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE
Published
20 hours agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE au început discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară pentru a îmbunătăți deplasarea trupelor, a echipamentelor și a mijloacelor militare în Uniunea Europeană și în afara acesteia.
Potrivit unui comunicat al executivului european, acest pachet va aborda blocajele existente în materie de infrastructură, obstacolele procedurale și lacunele de capacitate. Acesta face parte din eforturile mai ample de consolidare a pregătirii de apărare a UE, ca urmare a publicării Cărții albe comune pentru pregătirea europeană în domeniul apărării 2030.
”Mobilitatea militară este fundamentală pentru securitatea noastră. Este vorba despre capacitatea noastră de a trimite trupele acolo unde avem nevoie de ele, atunci când avem nevoie de ele. Acesta este motivul pentru care accelerăm discuțiile pentru a identifica toate obstacolele posibile pe care trebuie să le abordăm ca parte a unui pachet complet privind mobilitatea militară, la sfârșitul acestui an. O mai bună mobilitate militară în Europa va consolida cooperarea noastră cu NATO, asigurând în același timp că europenii sunt mai agili în a răspunde amenințărilor și crizelor și mai bine echipați pentru a proteja cetățenii de pe întregul continent”, a menționat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas.
Se așteaptă ca pachetul să prezinte obiective strategice, să armonizeze procedurile naționale și să consolideze reziliența infrastructurii.
Aceste măsuri vor eficientiza mișcările militare în Europa, integrând în același timp nevoile militare în politicile mai ample ale UE, cum ar fi transporturile, energia și impozitarea.
În acest scop, Comisia va propune o comunicare comună, un regulament și modificări ale legislației UE existente.
Consultarea se va desfășura între jumătatea lunii iunie și sfârșitul lunii august 2025.
Această inițiativă va implica o gamă largă de părți interesate, inclusiv statele membre, Agenția Europeană de Apărare, PESCO, NATO, asociațiile industriale din sectoarele apărării, transporturilor și energiei, administratorii infrastructurii de transport, sectoarele financiare, societatea civilă, organizațiile de cercetare și grupurile de reflecție.
Procesul de consultare include un sondaj la nivelul UE (deschis până la sfârșitul lunii iulie), prezentarea de documente de cercetare și de poziție, precum și reuniuni bilaterale, toate acestea având ca scop conturarea pachetului privind mobilitatea militară.
COMISIA EUROPEANA
UE consideră că nu are prerogativa de a decide interzicerea accesului minorilor la rețelele de socializare, cerută de Macron, dar lasă libertatea statelor membre să ia o astfel de măsură la nivel național
Published
22 hours agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Comisia Europeană s-a opus miercuri interzicerii accesului minorilor cu vârste sub 15 ani la rețelele de socializare, idee sugerată de președintele francez Emmanuel Macron, dar a lăsat calea liberă statelor membre ale UE să ia o astfel de măsură la nivel național, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.
„Am luat act de anunțul președintelui francez Emmanuel Macron. Dar dorim să fim clari, am spus acest lucru de multe ori: o interdicție a rețelelor de socializare la nivel european nu poate fi decisă de Comisia Europeană, întrucât aceasta este o prerogativă a statelor noastre membre”, a precizat un purtător de cuvânt comunitar, Thomas Regnier.
Emmanuel Macron a declarat marți că va încerca să interzică accesul copiilor cu vârste sub 15 ani la rețelele de socializare, pe care le-a acuzat că promovează violența, după ce în Franța un elev a înjunghiat mortal o aistenta școlară de la Colegiul Françoise Dolto din Nogent.
Președintele francez a mai spus că va încerca să ajungă la un acord pentru o astfel de măsura între țările UE, care vinerea trecută au început discuțiile privind stabilirea unei vârste minime la nivel comunitar pentru accesul la rețelele de socializare, acces care de asemenea să fie supus controlului parental.
Această inițiativă, promovată de Franța, Spania și Grecia, propune în plus crearea unor mecanisme eficiente pentru verificarea vârstei utilizatorilor. Danemarca, Slovenia, Slovacia, Cipru și Italia s-au alăturat inițiativei, susținută între timp de asemenea de Croația și Olanda.
Macron a avertizat că, dacă nu va obține în câteva luni suficient sprijin european pentru ca această inițiativă să se materializeze, va negocia interzicerea la nivel național a accesului copiilor sub 15 ani la rețelele de socializare.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a reamintit că Regulamentul general privind protecția datelor permite țărilor UE să stabilească o vârstă din intervalul 13-16 ani ca vârstă minimă pentru deschiderea unui cont pe rețelele de socializare, prin urmare „statele membre pot folosi această opțiune”. Spania și Slovacia doresc să stabilească această vârstă minimă la 16 ani, în timp ce Franța, Danemarca și Grecia doresc ca ea să fie 15 ani.
COMISIA EUROPEANA
Statele UE înregistrează progrese în implementarea Pactului privind migrația și azilul, dar sunt necesare eforturi suplimentare (raport)
Published
2 days agoon
June 11, 2025By
Diana Zaim
Astăzi, 11 iunie, Comisia Europeană a prezentat un raport privind stadiul actual al punerii în aplicare a Pactului privind migrația și azilul, adoptat în iunie 2024. Executivul anunță că la jumătatea perioadei de tranziție, s-au înregistrat progrese importante atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda provocările rămase și pentru a se asigura că noul sistem de gestionare a migrației al UE va fi pe deplin operațional în iunie 2026.
„Am avansat hotărâtor către obiectivul nostru comun: punerea în aplicare integrală a Pactului privind migrația și azilul până la jumătatea anului viitor. Acesta este un moment important de responsabilitate europeană comună. Comisia și agențiile UE se află în prima linie, sprijinind activ statele membre pentru a transforma noile reglementări în acțiuni concrete. Odată pus în aplicare, pactul va remodela fundamental modul în care Europa gestionează migrația, oferind un sistem unificat, echitabil și funcțional, care garantează atât solidaritatea, cât și responsabilitatea în întreaga Uniune”, a transmis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Henna Virkkunen.
Care sunt progresele înregistrate până în prezent în ceea ce privește fiecare element constitutiv al planului comun de punere în aplicare:
- Eurodac: S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește punerea în funcțiune a bazei de date Eurodac reînnoite, care constituie o condiție prealabilă esențială pentru funcționarea tuturor elementelor pactului. Având în vedere că unele state membre se confruntă în continuare cu dificultăți în ceea ce privește instituirea noului sistem, Comisia și Agenția UE pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă (eu-LISA) monitorizează evoluțiile și vor continua să acorde sprijin suplimentar.
- Frontierele externe: Pregătirile pentru punerea în aplicare a noilor proceduri de control și de frontieră sunt în curs de desfășurare. Unele state membre au atins deja capacitatea de primire și resursele umane necesare. Persistă provocări în ceea ce privește identificarea locațiilor pentru procedurile de control și de frontieră, precum și în ceea ce privește achizițiile publice și resursele adecvate.
- Condiții de primire: Este esențial să se asigure o capacitate de primire suficientă și condiții de primire adecvate în toate statele membre, inclusiv pentru a preveni mișcările secundare dintr-un stat membru al UE în altul. Se lucrează în continuare pentru a reflecta noile standarde de primire și a asigura o capacitate suficientă.
- Proceduri de azil echitabile, eficiente și convergente: Statele membre se adaptează la noul cadru juridic, cu sprijinul UE. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a reduce restanțele și întârzierile în procedurile de azil, inclusiv prin creșterea capacității și asigurarea unei formări adecvate.
- Proceduri de returnare: Statele membre elimină lacunele dintre procedurile de azil și cele de returnare, astfel cum prevede pactul. Negocierile privind propunerea Comisiei pentru un regulament privind returnarea sunt în curs de desfășurare și ar trebui finalizate rapid pentru a remedia ineficiențele rămase în procedurile de returnare.
- Asigurarea funcționării responsabilității: Pentru ca pactul să funcționeze, statele membre trebuie să lucreze pe baza unei repartizări echitabile a responsabilității. Transferurile Dublin către statul membru responsabil pentru o cerere de azil ar trebui să aibă loc către și dinspre toate statele membre. Acest lucru este esențial pentru o tranziție eficientă către noile norme de responsabilitate și pentru buna funcționare a ciclului anual de solidaritate, care va determina contribuțiile de solidaritate între statele membre.
- Asigurarea funcționării solidarității: Se continuă lucrările pentru pregătirea primului ciclu anual de solidaritate în octombrie 2025 și pentru instituirea mecanismului permanent de solidaritate până în iunie 2026. Comisia, Agenția Europeană pentru Azil (EUAA) și statele membre colaborează strâns pentru a colecta datele necesare pentru a evalua situația migrației și a determina contribuțiile de solidaritate ale fiecărui stat membru. Este necesară pregătirea și planificarea de urgență pentru a garanta că sistemele de azil și de primire pot funcționa corespunzător în toate circumstanțele. Statele membre trebuie să se asigure că planurile de urgență sunt adecvate scopului, să le testeze atunci când este posibil și să asigure coerența cu alte planuri de urgență, cum ar fi cele privind frontierele și returnarea.
- Noi garanții și monitorizarea drepturilor fundamentale: Pactul asigură un echilibru între obligațiile și drepturile persoanelor care solicită protecție în UE. Planurile naționale reflectă, în general, acest echilibru global și încorporează noile elemente. Ar trebui să se continue eforturile de operaționalizare a mecanismului independent de monitorizare a drepturilor fundamentale și de consiliere gratuită.
- Integrare și căi legale: În întreaga UE, eforturile de integrare au efecte din ce în ce mai pozitive, fiind necesare eforturi continue în domeniile educației, ocupării forței de muncă, sănătății și locuințelor.
- Comisia și agențiile UE Frontex, EUAA și eu-LISA sprijină statele membre, inclusiv prin orientări practice, instrumente noi și sprijin specific. În luna mai, au fost puse la dispoziție 3 miliarde EUR suplimentare din bugetul UE pentru a contribui la punerea în aplicare a pactului și pentru a sprijini statele membre care găzduiesc persoane strămutate din Ucraina.
Comisia invită statele membre să își continue eforturile pentru a asigura succesul punerii în aplicare a pactului. Deși se înregistrează progrese la nivel tehnic, angajamentul politic susținut și asumarea responsabilității la nivel național rămân esențiale pentru a aborda în mod eficient provocările identificate, în vederea atingerii unui nivel de pregătire deplină până la jumătatea anului viitor.
Următorul raport de punere în aplicare va fi publicat în octombrie 2025, ca parte a primului raport anual privind migrația și azilul.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală