Connect with us

CHINA

Cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez – 9 oameni conduc un sfert din populația omenirii

Published

on

Cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, partidul de guvernământ, şi-a deschis lucrările joi dimineaţa (8 noiembrie) în Marea Sală a Poporului din Beijing. 

O astfel de schimbare are loc in China o singura data la zece ani, iar generatia de lideri care conduce astazi China va fi inlocuita.

Oamenii care controleaza cel mai mare Partid din lume (75 milioane de membri) sunt in fapt stapanii unei cincimi din populatia umanitatii. Acesti oameni, in numar de 9, formeaza Comitetul Executiv al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinesc. Fiecare dintre cei noua ocupa o pozitie ierarhica prestabilita si sunt insarcinati cu supravegherea unor domenii particulare, fara ca functiile lor sa fie similare cu cele ale ministrilor occidentali.

Partidul Comunist Chinez nu exista ca organizatie si nu este inregistrat.Existenta lui se bazeaza exclusiv pe preambulul din Constitutie care mentioneaza rolul sau conducator. Fiind deasupra legii, Partidul nu poate fi dat in judecata.

Articolul integral AICI.

Sursa: HotNews.ro
Foto:  en.wikipedia.org

CHINA

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, axată pe tensiunile economice în creștere între cele două părți și pe diferențele de viziune privind războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează ABC News.

”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva vecinului său, Ucraina”, a declarat Scholz pentru ziarul Tageszeitung înainte de plecarea sa în China, potrivit Agerpres.

Să nu uităm că Beijingul a refuzat să critice decizia președintelui Putin de a declanșa un război ilegal împotriva Ucrainei și a menținut relațiile comerciale cu Rusia, cele două țări aliniindu-și politica externă, în antiteză cu ordinea internațională bazată pe reguli.

Ce mai lungă vizită oficială pe care Scholz o efectuează de când a preluat atribuțiile de cancelar va fi umbrită de atacul Iranului asupra Israelului și este urmărită pentru a vedea cât de mult va sprijini Germania investigația lansată de Uniunea Europeană asupra subvențiilor acordate de statul chinez producătorilor de vehicule electrice, temă care a devenit controversată, conform Reuters.

Scholz, care este însoțit de o delegație a mediului de afaceri, își va începe vizita în mega-orașul chinez sud-vestic Chongqing. Acesta va călători și în Shanghai și Beijing unde urmează să aibă întâlniri cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang.

Înainte de această vizită, cancelarul german a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, în legătură cu care oficiali germani au precizat că Beijingul ar putea juca un rol pozitiv în a detensionat escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

China a avut o rol de mediator între Iran și Arabia Saudită, anul trecut. Cu toate acestea, poziția Berlinului față de Beijing a devenit mai critică după războiul din Ucraina.

Anul trecut, Germania a publicat, de asemenea, prima sa strategie privind China, descriind ”practicile neloiale” și riscurile pentru lanțurile de aprovizionare în cazul unui potențial conflict privind Taiwanul și îndemnând la ”reducerea riscurilor”.

În ciuda acestui fapt, China a rămas principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv în 2023, cu 254,1 miliarde de euro (271 miliarde de dolari) în bunuri și servicii schimbate între cele două părți, puțin mai mult decât ceea ce Germania a tranzacționat cu SUA.

Continue Reading

CHINA

Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© Janet Yellen/ Twitter

Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis luni un avertisment companiilor din China să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face”, a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China, care coincide cu vizita la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au instituit deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din motive legate de Rusia. Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar.

Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei.

“În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii”, subliniază şefa Trezoreriei americane într-un comunicat. Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au “efecte negative asupra SUA şi a lumii”.

Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară.

Continue Reading

CHINA

Într-o discuție telefonică, Joe Biden i-a transmis lui Xi Jinping ”îngrijorările față de sprijinul acordat de China bazei industriale de apărare a Rusiei și față de impactul său asupra securității europene și transatlantice”

Published

on

© The White House

Președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică ”sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut,  cei doi trecând în revistă ”progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președintele Biden ”a accentuat importanța de a menține pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwanului și statul de drept și libertatea de navigare în Marea Chinei de Sud”.

De asemenea, liderul american și-a exprimat ”îngrijorările  cu privire la sprijinul acordat de China bazei industriale de apărare a Rusiei și la impactul acesteia asupra securității europene și transatlantice și a subliniat angajamentul permanent al Statelor Unite față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”.

În egală măsură, președintele Biden ”și-a exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la politicile comerciale neloiale ale Chinei și la practicile economice care nu țin de piață, care dăunează lucrătorilor și familiilor americane”.

Joe Biden ”a subliniat faptul că Statele Unite vor continua să ia măsurile necesare pentru a împiedica utilizarea tehnologiilor americane avansate pentru a submina securitatea națională, fără a limita în mod nejustificat comerțul și investițiile”.

Cei doi lideri ”au salutat eforturile continue de a menține canale deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația prin diplomație la nivel înalt și consultări la nivel de lucru în săptămânile și lunile următoare, inclusiv în timpul vizitelor viitoare ale secretarului Yellen și ale secretarului Blinken”.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Dovadă a așezării relațiilor pe un făgaș mai detensionat stau mesajele transmise la începutul anului de liderii celor două țări.

Tot la începutul acestui an, șeful diplomației chineze evidenția caracterul imperativ al cooperării între țara sa și Statele Unite, apreciind că această abordare este cea mai corectă pentru cele două națiuni și pentru lume

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA18 mins ago

Șefa diplomației române subliniază importanța evitării escaladării regionale a conflictului dintre Israel și Iran într-o convorbire cu omologul israelian

ROMÂNIA1 hour ago

S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă. Marcel Boloș: Este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.18 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.20 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE21 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending