Connect with us

ROMÂNIA

Consiliul Europei cere României să se asigure că traficul de persoane se soldează cu sancțiuni eficiente și descurajante și că victimele au acces la despăgubiri

Published

on

© European Union, 2015

Grupul de experți pentru combaterea traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei a solicitat României să se asigure că infracțiunile de trafic de persoane se soldează cu sancțiuni eficiente și descurajante și că victimele traficului de persoane au acces la despăgubiri, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Într-un raport publicat astăzi, 3 iunie, în care evaluează accesul la justiție și la căi de atac eficiente pentru victimele traficului de persoane, GRETA constată că România a continuat să dezvolte cadrul legislativ și politic relevant pentru acțiunea împotriva traficului de persoane. Codul penal a fost modificat în 2020 pentru a crește pedeapsa minimă pentru traficul de copii, iar autoritățile au adoptat o nouă strategie națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022.

Deși salută faptul că Ministerul Justiției a solicitat Procurorului General să acorde prioritate acțiunilor de combatere a traficului de persoane, GRETA constată că un număr semnificativ de pedepse sunt suspendate, iar utilizarea negocierilor de recunoaștere a vinovăției sau a unor acorduri similare permite infractorilor să își reducă pedeapsa. GRETA consideră că procedurile de negociere a pledoariei ar trebui să fie utilizate doar în mod excepțional în cazurile de trafic de persoane și că ar trebui să se asigure că infracțiunile conduc la sancțiuni proporționale și cu efect de descurajare.

Un alt aspect deosebit de îngrijorător este faptul că despăgubirile acordate victimelor de către instanțele de judecată sunt rareori plătite, deoarece bunurile infractorilor nu au fost identificate sau înghețate într-o etapă timpurie. În perioada acoperită de raport (2016-2019), doar o singură victimă a traficului de persoane a primit despăgubiri din partea statului. În acest sens, GRETA solicită autorităților române să depună eforturi suplimentare pentru a garanta accesul victimelor la despăgubiri, în special prin utilizarea deplină a legislației privind înghețarea bunurilor, prin simplificarea procedurilor de solicitare a despăgubirilor de stat și prin crearea unui fond care să utilizeze bunurile confiscate de la infractori.

GRETA este, de asemenea, îngrijorat de practica de a face publice numele și adresele victimelor traficului de persoane pe site-urile judiciare și îndeamnă autoritățile române să protejeze în mod eficient victimele și martorii traficului de persoane și să prevină intimidarea acestora în timpul investigațiilor și procedurilor judiciare.

În timp ce salută existența unor anchetatori de poliție și procurori în domeniul traficului de persoane, raportul constată că numărul acestora ar trebui să fie mărit. De asemenea, raportul subliniază necesitatea de a garanta dreptul victimelor la consiliere juridică, asigurându-se că un avocat este desemnat de îndată ce există motive rezonabile de a crede că o persoană este o victimă a traficului de persoane.

În raport, GRETA evaluează, de asemenea, progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a unora dintre principalele sale recomandări anterioare și concluzionează că persistă deficiențe în ceea ce privește identificarea victimelor traficului de persoane, în special în scopul exploatării prin muncă și în rândul migranților și al solicitanților de azil, precum și capacitatea limitată a adăposturilor pentru victime.

România rămâne preponderent o țară de origine a victimelor traficului de persoane. Germania, Italia, Spania și Regatul Unit au fost principalele țări de destinație. Numărul victimelor identificate de autoritățile române a scăzut de-a lungul anilor. În total, au fost identificate 2 613 victime în perioada acoperită de raport (2016-2019). Trei din patru au fost femei, iar jumătate dintre acestea au fost copii, exploatarea sexuală rămânând cel mai frecvent scop al traficului.


Grupul de experți privind lupta împotriva traficului de persoane (GRETA) este un organism compus din experți independenți care monitorizează modul în care țările pun în aplicare Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de persoane. Până în prezent, 46 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt obligate să respecte convenția, precum și Belarus și Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, participă între 21-22 februarie la Summitul Global al Competențelor (”Skills for the future: Building bridges to new opportunities”), la Bruxelles, un eveniment care reunește decidenți din domeniul educației, al muncii și al formării profesionale din 40 de țări, sub umbrela Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”Misiunea noastră comună de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare este cu atât mai importantă, cu cât suntem în marja anului declarat de Comisia Europeană ca fiind Anul European al Competențelor”, a subliniat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Evenimentul are o amploare și un impact deosebite și pune accentul pe trei direcții de acțiune care ar trebui să guverneze activitatea autorităților: identificarea unor strategii pentru competențele viitorului, dezvoltarea unor noi oportunități de învățare continuă și creșterea capacității individuale de dobândire a competențelor transversale.

”Pentru România, participarea la acest eveniment în calitate de țară-candidată pentru aderarea la OCDE poate contribui la creșterea capacității autorităților publice de a își adapta măsurile de intervenție în domeniul competențelor la nevoile actuale ale societății, folosind exemplele de bune practici ale celorlalte 38 de țări invitate să ia parte la Summit”, a evaluat Deca.

Aceasta a evidențiat că țara noastră ”face pași importanți în dezvoltarea continuă a competențelor pentru toți actorii implicați în sistemul de educație: de la implicarea celor 100.000 de cadre didactice în programe de formare pentru pedagogie digitală, la formarea altor 20.000 de cadre didactice din cadrul serviciilor de educație timpurie, până la dotarea tuturor unităților de învățământ liceal cu laboratoare de științe și laboratoare inteligente, toate aceste demersuri reprezentând o dovadă a faptului că țara noastră înțelege importanța politicilor publice de dezvoltare a educației și a formării profesionale, ce, odată implementate, conduc la dezvoltarea economiei și a societății în ansamblul ei”.

Continue Reading

POLITICĂ

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Două treimi dintre români, mai exact 66%, vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024, arată datele unui sondaj comun PNL și PSD consultat de CaleaEuropeană.ro.

Întrebați dacă sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, 53% dintre persoanele chestionate au răspuns cu ”Da”, în vreme ce 35% se opun comasării, iar 12% nu și-au exprimat nicio opinie sau nu au răspuns.

Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere, mai arată datele.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, 31% dintre respondenți ar vota cu PSD și 20% ar opta pentru PNL. AUR ar obține 18%, în vreme ce Alianța Dreapta Unită s-ar clasa pe locul al patrulea, cu 15%.

Sondajul Avangarde a fost realizat între 19-20 februarie, prin metoda CATI (interviu telefonic), pe un eșantion de 950 de subiecți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

Published

on

© Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu au primit, săptămâna trecută, vizita delegației companiei Google, condusă de Marcus Jadotte – vicepreședintele responsabil de afaceri guvernamentale și Cloud și din care au făcut parte Elisabeta Moraru – Country Director Google România și alți reprezentanți ai conducerii Google.

 

În cadrul întâlnirii, s-a discutat posibilitatea utilizării celor mai performante soluții digitale disponibile în prezent pentru a răspunde nevoilor actuale ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe trei paliere: valorificarea datelor colectate în prezent, facilitarea interacțiunii cu cetățeanul ș simplificarea procedurilor interne.

„Ne-am întâlnit cu top-managementul uneia dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume pentru a înțelege mai bine cum putem utiliza, în activitatea noastră curentă, tehnologiile moderne de tip AI, Cloud computing, analiză big data și big query. Cu siguranță oportunitățile sunt multiple, fie ca vorbim de managementul forestier, cel al deșeurilor sau al ariilor naturale protejate. Am convenit că, în perioada următoare, ne vom concentra pe identificarea acestor soluții”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Discuțiile au avut loc în contextul seriei de întâlniri pe care conducerea Google le-a avut, la nivelul Guvernului, cu privire la viitoarele investiţii în infrastructura digitală, inovare şi proiecte de cercetare în România, în cadrul reformei administrației publice, a reformei digitale și a transferului în cloud a sistemelor IT de stat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA55 mins ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.2 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ3 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.3 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA3 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G74 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO4 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending