Connect with us

ROMÂNIA

Consiliul Europei cere României să se asigure că traficul de persoane se soldează cu sancțiuni eficiente și descurajante și că victimele au acces la despăgubiri

Published

on

© European Union, 2015

Grupul de experți pentru combaterea traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei a solicitat României să se asigure că infracțiunile de trafic de persoane se soldează cu sancțiuni eficiente și descurajante și că victimele traficului de persoane au acces la despăgubiri, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Într-un raport publicat astăzi, 3 iunie, în care evaluează accesul la justiție și la căi de atac eficiente pentru victimele traficului de persoane, GRETA constată că România a continuat să dezvolte cadrul legislativ și politic relevant pentru acțiunea împotriva traficului de persoane. Codul penal a fost modificat în 2020 pentru a crește pedeapsa minimă pentru traficul de copii, iar autoritățile au adoptat o nouă strategie națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022.

Deși salută faptul că Ministerul Justiției a solicitat Procurorului General să acorde prioritate acțiunilor de combatere a traficului de persoane, GRETA constată că un număr semnificativ de pedepse sunt suspendate, iar utilizarea negocierilor de recunoaștere a vinovăției sau a unor acorduri similare permite infractorilor să își reducă pedeapsa. GRETA consideră că procedurile de negociere a pledoariei ar trebui să fie utilizate doar în mod excepțional în cazurile de trafic de persoane și că ar trebui să se asigure că infracțiunile conduc la sancțiuni proporționale și cu efect de descurajare.

Un alt aspect deosebit de îngrijorător este faptul că despăgubirile acordate victimelor de către instanțele de judecată sunt rareori plătite, deoarece bunurile infractorilor nu au fost identificate sau înghețate într-o etapă timpurie. În perioada acoperită de raport (2016-2019), doar o singură victimă a traficului de persoane a primit despăgubiri din partea statului. În acest sens, GRETA solicită autorităților române să depună eforturi suplimentare pentru a garanta accesul victimelor la despăgubiri, în special prin utilizarea deplină a legislației privind înghețarea bunurilor, prin simplificarea procedurilor de solicitare a despăgubirilor de stat și prin crearea unui fond care să utilizeze bunurile confiscate de la infractori.

GRETA este, de asemenea, îngrijorat de practica de a face publice numele și adresele victimelor traficului de persoane pe site-urile judiciare și îndeamnă autoritățile române să protejeze în mod eficient victimele și martorii traficului de persoane și să prevină intimidarea acestora în timpul investigațiilor și procedurilor judiciare.

În timp ce salută existența unor anchetatori de poliție și procurori în domeniul traficului de persoane, raportul constată că numărul acestora ar trebui să fie mărit. De asemenea, raportul subliniază necesitatea de a garanta dreptul victimelor la consiliere juridică, asigurându-se că un avocat este desemnat de îndată ce există motive rezonabile de a crede că o persoană este o victimă a traficului de persoane.

În raport, GRETA evaluează, de asemenea, progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a unora dintre principalele sale recomandări anterioare și concluzionează că persistă deficiențe în ceea ce privește identificarea victimelor traficului de persoane, în special în scopul exploatării prin muncă și în rândul migranților și al solicitanților de azil, precum și capacitatea limitată a adăposturilor pentru victime.

România rămâne preponderent o țară de origine a victimelor traficului de persoane. Germania, Italia, Spania și Regatul Unit au fost principalele țări de destinație. Numărul victimelor identificate de autoritățile române a scăzut de-a lungul anilor. În total, au fost identificate 2 613 victime în perioada acoperită de raport (2016-2019). Trei din patru au fost femei, iar jumătate dintre acestea au fost copii, exploatarea sexuală rămânând cel mai frecvent scop al traficului.


Grupul de experți privind lupta împotriva traficului de persoane (GRETA) este un organism compus din experți independenți care monitorizează modul în care țările pun în aplicare Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de persoane. Până în prezent, 46 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt obligate să respecte convenția, precum și Belarus și Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

MIPE lansează platforma Oportunități de Finanțare UE, interfață între mediul instituțional și beneficiari și instrument principal la nivelul României privind identificarea de parteneri

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat joi platforma online Oportunități de Finanțare UE (https://oportunitati-ue.gov.ro/), un punct unic de acces care integrează informații privind fonduri din mai multe surse de finanțare (programele naționale, operaționale, comunitare etc.), fiind atât interfața între mediul instituțional și beneficiari, cât și un instrument principal la nivelul României în ceea ce privește identificarea de parteneri, incluzând prezentarea exemplelor de bune practici în accesarea finanțărilor disponibile.

”Doresc să le mulțumesc colegilor mei care au sprijinit acest demers, necesar pentru a eficientiza modul în care se derulează accesarea surselor de finanțare europeană, integrând toate informațiile într-un singur loc, în mod transparent și cu o interfață ușor de utilizat. Platforma noastră realizează în premieră și conectarea utilizatorului atât cu Portalul Comisiei Europene Funding & tender opportunities, cât și cu site-urile oficiale ale instituțiilor care gestionează fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. Ne dorim ca această platformă să devină o cale de comunicare eficientă, astfel vă invităm să vă înscrieți în secțiunea prin care puteți deveni parteneri, având oportunitatea de a vă face cunoscute activitățile din proiecte. Îmi exprim convingerea că împreună vom reuși să creștem gradul de accesare a acestor surse de finanțare”, a declarat secretarul de stat Cătălina Bădoiu, potrivit unui comunicat al MIPE.

Prin intermediul acestei platforme, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va fi o punte de legătură și de contact permanent cu potențialii beneficiari ai surselor de finanțare comunitare, direcționându-i către Punctele Naționale de Contact/Punctele Focale (PNC/PF), Agențiile Naționale responsabile, AM-urile aferente domeniului de interes sau Direcțiile Generale ale Comisiei Europene și/sau Agențiile Executive responsabile, în cazul în care programul de interes nu are un PNC/PF în România.

Platforma integrează informații consistente pentru toți potențialii beneficiari, atât din mediul privat, cât și public, precum și din mediul academic și de cercetare, în vederea creșterii vizibilității surselor de finanțare europeană și a eficientizării canalelor de comunicare dintre autoritățile care gestionează aceste finanțări și cei cărora le sunt destinate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat că România va acorda Greciei ajutor terestru pentru stingerea incendiilor cu care se confruntă această ţară, în acest sens urmând să fie trimise echipe de pompieri.

“Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aero, cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor terestru, este o premieră acest lucru, pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta”, a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În completare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că România trimite peste 100 de pompieri și 23 de autospeciale, cisterne și un centru de comandă.

De asemenea, și Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor. Ajutorul este mobilizat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau joi cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, informează Digi24.

Incendiul masiv a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control.

De asemenea, sute de turiști și localnici au fost evacuați miercuri de pe insula Evia cuprinsă de incendii puternice.

Europa trece prin fenomene meteorologice extreme în această vară, de la inundații puternice în nord la valuri de căldură severe și incendii în părți din Mediterană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ziua Internațională a Berii: România, printre producătorii de top din UE în 2020 cu un total de 1,7 mld. litri de bere

Published

on

© European Union/ Source: EC - Audiovisual Service

Anul trecut, în UE au fost produse aproape 32 miliarde de litri de bere cu conținut de alcool, potrivit celor mai recente statistici de producție publicate luna trecută de Eurostat.

În plus, în 2020, statele membre ale UE au produs 1,4 miliarde de litri de bere care conținea mai puțin de 0,5% alcool sau care nu avea deloc conținut de alcool.

Comparativ cu 2019, producția de bere cu conținut de alcool din UE a scăzut cu 8%, în timp ce producția de bere fără alcool a rămas stabilă.

În 2020, producția totală de bere a UE a fost echivalentă cu aproximativ 74 litri pe cap de locuitor.

Germania: principalul producător de bere

Dintre statele membre ale UE, Germania a fost principalul producător în 2020, cu 7,5 miliarde de litri (24% din producția totală a UE). Cu alte cuvinte, aproximativ una din patru beri cu conținut de alcool produse în UE provenea din Germania.

Germania a fost urmată de Polonia, cu 3,8 miliarde de litri produși (12 % din producția totală a UE), Spania (3,3 miliarde de litri produși, adică 10 %), Țările de Jos (2,5 miliarde de litri, adică 8 %), Franța (2,1 miliarde de litri, adică 7 %), Cehia (1,8 miliarde de litri, adică 6 %) și România (1,7 miliarde de litri, adică 5 %).

Comparativ cu 2019, Slovacia a înregistrat cea mai mare creștere a producției de bere cu conținut de alcool (+25%), urmată de departe de Grecia, Lituania și Franța (toate +3%).

În schimb, producția de bere din Italia aproape s-a înjumătățit în 2020 (-46% față de 2019), în timp ce scăderi mari au fost observate și în Croația (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) și Austria (-11%).

Țările de Jos: principalul exportator

Țările de Jos au exportat 1,9 miliarde de litri de bere cu conținut de alcool în 2020, reprezentând 21% din totalul exporturilor de bere din UE (în interiorul și în afara UE). Astfel, a devenit cel mai mare exportator de bere dintre statele membre ale UE, înaintea Belgiei (1,7 mld. litri; 19%) și a Germaniei (1,5 mld. litri; 17%), urmată de Franța și Cehia (ambele cu 0,5 mld. litri; 6%), precum și de Irlanda și Polonia (ambele cu 0,4 mld. litri; 5%).

Principalele destinații pentru exporturile de bere către țările din afara UE au fost Statele Unite (895 de milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere din afara UE) și Regatul Unit (881 de milioane de litri; 21%).

Franța: cel mai mare importator

Cu 0,8 miliarde de litri, Franța a fost cel mai mare importator de bere cu conținut de alcool în 2020 și a reprezentat 16% din totalul importurilor UE (intra-UE și extra-UE). Germania a importat 0,7 mld. litri (13 %), urmată îndeaproape de Italia (0,6 mld. litri; 12 %), Țările de Jos (0,6 mld. litri; 11 %) și Spania (0,5 mld. litri; 10 %).

Importurile de bere cu conținut de alcool din țări din afara UE sunt marginale în comparație cu importurile din interiorul UE. Atunci când au importat din țări din afara UE, statele membre au favorizat berea britanică (268 de milioane de litri; 51% din toate importurile de bere din afara UE în 2020, ținând cont de faptul că, în 2020, Regatul Unit se afla încă pe piața internă) și berea mexicană (95 de milioane de litri; respectiv 18%).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Daniel Buda5 mins ago

Daniel Buda: Progresele tehnologice sprijină sănătatea și bunăstarea animalelor, contribuind în același timp la atragerea tinerilor în zonele rurale ale Europei

ROMÂNIA49 mins ago

MIPE lansează platforma Oportunități de Finanțare UE, interfață între mediul instituțional și beneficiari și instrument principal la nivelul României privind identificarea de parteneri

U.E.2 hours ago

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.3 hours ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu5 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending