CONSILIUL UE
Consiliul UE solicită sprijin sporit pentru tinerii din zonele rurale pentru a facilita accesul egal la educație de calitate
Published
2 months agoon
By
REDACTIAMiniștrii educației ai statelor membre UE s-au reunit ieri, 25 noiembrie, la Bruxelles, prilej cu care au dezbătut cu privire la provocările cu care se confruntă tinerii din mediul rural. De asemenea, s-a discutat despre Strategia UE pentru tinerat 2025-2027, informează un comunicat al Consiliului UE.
Consiliul UE solicită un sprijin sporit pentru tinerii care trăiesc în zone rurale și îndepărtate – în special prin îmbunătățirea accesului la oportunități „locale” în domeniul educației și al ocupării forței de muncă – ca modalitate de a combate provocările demografice din Europa. „Glocal” în acest context se referă la capacitatea de a gândi la nivel global și de a acționa la nivel local.
„Toți tinerii din Europa ar trebui să aibă acces egal la educație de calitate, la formare și la oportunități de angajare, însă, prea adesea, cei care trăiesc în zonele rurale și izolate sunt lăsați în urmă. Concluziile de astăzi evidențiază provocările cu care se confruntă tinerii din mediul rural și invită statele membre și Comisia să încurajeze oportunitățile „glocal” pentru tineri, pentru a se asigura că aceștia au posibilități egale la nivel local”, a transmis Balázs Hankó, ministrul Ungariei pentru cultură și inovare.
Consiliul a aprobat o rezoluție privind Planul de lucru al Strategiei UE pentru tineret, care prezintă principalele priorități și acțiuni care urmează să fie puse în aplicare în perioada 2025-2027. În special, aceasta analizează obiectivele europene pentru tineret care vor fi abordate de viitoarele triouri de președinții.
De asemenea, Consiliul a adoptat o recomandare care încurajează țările UE să facă carierele în învățământul superior mai atractive și mai durabile.
Recomandarea subliniază necesitatea de a recunoaște diversitatea carierelor academice și subliniază importanța valorizării predării, precum și a cercetării.
„Instituțiile de învățământ superior din UE educă generațiile viitoare și produc forța de muncă cu înaltă calificare de care economiile noastre au nevoie. Recomandarea de astăzi subliniază importanța valorizării predării pe picior de egalitate cu cercetarea și solicită o mai mare recunoaștere a întregii game de parcursuri și activități profesionale disponibile pentru personalul academic și profesional”, a mai adăugat acesta.
You may like
Spațiul european de date privind sănătatea, la un pas de intrare în vigoare, va deveni instrumentul cheie în transformarea digitală a asistenței medicale în Europa
Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea Competențelor va ajuta tinerii din învățământul profesional să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură și studenții care urmează o facultate
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
Varșovia anunță că reprezentantul Ungariei nu este binevenit la ceremonia de lansare a președinției Poloniei la Consiliul UE
CONSILIUL UE
Țările UE au aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Ministrul Tanczos Barna: Un “semnal de încredere din partea Consiliului UE”
Published
10 hours agoon
January 21, 2025By
Diana ZaimConsiliul ECOFIN, reunit astăzi la Bruxelles, a aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Privind deficitul bugetar al țării noastre, Consiliului a stabilit o periodă de timp pentru corectara situației de deficit excesiv până în 2030.
“Semnal de încredere din partea Consiliului UE, la ECOFIN. A fost aprobat Planul Bugetar-Structural privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie România. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani, în loc de 4, va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă. Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm investiţii de cel puțin 7% din PIB, reducere cheltuielile statului și fără creșteri de taxe și impozite”, a transmis ministrul finanțelor, Tanczos Barna, după participarea la reuniune.
Planurile pe termen mediu reprezintă piatra de temelie a noului cadru de guvernanță economică. Integrarea într-un plan unic pe termen mediu a obiectivelor bugetare, de reformă și de investiții creează un proces coerent și raționalizat. După aprobarea planului de către Consiliul UE, România are certitudini în ceea ce privește traiectoriile bugetare pe care la va urma în anii următori și poate planifica în consecință.
De asemenea, Consiliul a adoptat recomandări pentru șapte țări de a-și corecta situația de deficit excesiv într-o perioadă de timp stabilită: Belgia, Franța, Italia, Malta, Polonia, Slovacia și România.
Consiliul recomandă ca România să remedieze situația de deficit excesiv până în 2030. România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește 5,1% în 2025, 4,9% în 2026, 4,7% în 2027, 4,3% în 2028, 4,2% în 2029 și 3,9% în 2030.
Planurile pe termen mediu reprezintă piatra de temelie a noului cadru de guvernanță economică. Integrarea într-un plan unic pe termen mediu a obiectivelor bugetare, de reformă și de investiții creează un proces coerent și raționalizat.
„[…] Totodată, prin aprobarea Planului Fiscal eliminăm riscul suspendării fondurilor europene. Vom continua, astfel, investițiile în autostrăzi și drumuri, spitale, școli, apă-canalizare şi vom putea menține o traiectorie de creştere economică”, a scris ministrul finanțelor la scurt timp de la începerea reuniunii ECOFIN.
- Planul pe termen mediu al României, evaluat pozitiv de Comisia Europeană. Executivul European consideră că planul României îndeplinește cerințele noului cadru, stabilind o traiectorie bugetară credibilă pentru a asigura că datoria țării noastre este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă sau menținută la niveluri prudente.
- Comisia Europeană a evaluat că măsurile încluse de țara noastră în planul pe termen mediu îndeplineau criteriile pentru a justifica o prelungire a perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la șapte ani.
Miniștrii economiei și finanțelor din Uniunea Europeană se reunesc marți, 21 ianuarie, la Bruxelles, pentru Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), sub președinția poloneză a Consiliului UE.
Reuniunea a abordat o serie de subiecte esențiale pentru politica economică și financiară a UE, cu accent pe competitivitate, reglementare, guvernanță economică și sprijin pentru redresarea economică.
CONSILIUL UE
Ministrul Finanțelor participă la reuniunea ECOFIN pentru a obține aprobarea Planului Fiscal pe termen mediu al României
Published
13 hours agoon
January 21, 2025By
Diana ZaimMinistrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă la prima sa reuniune a Consiliului ECOFIN, care va aborda o serie de subiecte esențiale pentru politica economică și financiară a UE, cu accent pe competitivitate, reglementare, guvernanță economică și sprijin pentru redresarea economică. De asemenea, statele membre urmează să aprobe recomandările Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al României.
„Este o șansă uriașă pentru România faptul că, în urma negocierilor, avem o perioadă de ajustare a deficitului bugetar pe 7 ani în loc de 4 ani. Această reducere lină a deficitului, într-un ritm care să nu producă dezechilibre, permite implementarea unui buget masiv de investiții. Trebuie să oferim predictibilitate privind sistemul fiscal, să gestionăm eficient finanțele publice, să ținem sub control costurile de funcționare ale statului, ale institutiilor, să avem un stat mai suplu, care lucrează pentru cetățeni. Totodată, prin aprobarea Planului Fiscal eliminăm riscul suspendării fondurilor europene. Vom continua, astfel, investițiile în autostrăzi și drumuri, spitale, școli, apă-canalizare şi vom putea menține o traiectorie de creştere economică”, a scris ministrul finanțelor la scurt timp de la începerea reuniunii ECOFIN.
Planurile pe termen mediu reprezintă piatra de temelie a noului cadru de guvernanță economică. Integrarea într-un plan unic pe termen mediu a obiectivelor bugetare, de reformă și de investiții creează un proces coerent și raționalizat.
- Planul pe termen mediu al României, evaluat pozitiv de Comisia Europeană. Executivul European consideră că planul României îndeplinește cerințele noului cadru, stabilind o traiectorie bugetară credibilă pentru a asigura că datoria țării noastre este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă sau menținută la niveluri prudente.
- Comisia Europeană a evaluat că măsurile încluse de țara noastră în planul pe termen mediu îndeplineau criteriile pentru a justifica o prelungire a perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la șapte ani.
Miniștrii economiei și finanțelor din Uniunea Europeană se vor reunescu marți, 21 ianuarie, la Bruxelles, pentru Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), sub președinția poloneză a Consiliului UE.
Reuniunea va aborda o serie de subiecte esențiale pentru politica economică și financiară a UE, cu accent pe competitivitate, reglementare, guvernanță economică și sprijin pentru redresarea economică.
Detalii privind agenda de astăzi:
Programul de lucru al președinției poloneze
Polonia își va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financiare pentru primul semestru al anului, în contextul preluării președinției Consiliului la 1 ianuarie. Acesta va include priorități și inițiative menite să consolideze economia UE și să răspundă provocărilor economice actuale.
Competitivitatea și sarcina de reglementare
Miniștrii vor dezbate modul de asigurare a unui mediu de afaceri competitiv prin simplificarea reglementărilor și reducerea poverii administrative asupra întreprinderilor. Se va discuta propunerea de regulament „omnibus” care vizează raționalizarea reglementărilor pentru a stimula creșterea economică.
Impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
Un punct important pe ordinea de zi va fi evaluarea impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Miniștrii vor discuta măsurile de răspuns și sprijin pentru Ucraina, pe baza informațiilor actualizate oferite de Comisie.
Cadrul de guvernanță economică
Consiliul va adopta recomandări privind planurile bugetar-structurale ale statelor membre și va emite orientări pentru țările care se confruntă cu deficite excesive, în vederea corectării acestora.
Semestrul european 2025
Comisia va prezenta Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2025 și proiectul de recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro, urmat de un schimb de opinii între miniștri.
Mecanismul de redresare și reziliență
Miniștrii vor evalua implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) și vor adopta decizii de aprobare pentru planurile de redresare și reziliență modificate de unele state membre.
Servicii financiare
Președinția va oferi o actualizare privind propunerile legislative în domeniul serviciilor financiare, discutând progresele și provocările în acest sector crucial pentru stabilitatea financiară a UE.
CONSILIUL UE
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
Published
1 week agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduConsiliul Uniunii Europene a adoptat luni o decizie prin care se confirmă că participarea Elveţiei la proiectul PESCO „Mobilitate militară” îndeplineşte condiţiile generale stabilite în Decizia (PESC) 2020/1639 din noiembrie 2020 şi va aduce o valoare adăugată substanţială proiectului.
Potrivit comunicatului oficial, decizia de luni autorizează Ţările de Jos, în calitate de coordonator al proiectului, să invite oficial Elveţia să se alăture proiectului PESCO, ca răspuns la solicitarea Elveţiei din septembrie 2024. Odată ce Elveția va încheia un acord administrativ cu proiectul, va deveni membru oficial.
Proiectul PESCO „Mobilitate militară” vizează simplificarea și standardizarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier. Acesta permite deplasarea rapidă a personalului și a mijloacelor militare în întreaga UE, fie pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.
Canada, Norvegia şi Statele Unite ale Americii au fost invitate să se alăture proiectului în 2021, iar, în 2022, Marea Britanie a fost invitată să se alăture.
Lansată în decembrie 2017, PESCO reprezintă o schimbare radicală în ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE. Aceasta oferă un cadru destinat statelor membre care doresc și sunt capabile, pentru a dezvolta în comun capabilități de apărare, a coordona investiții, a spori gradul de pregătire operațională, interoperabilitatea și reziliența forțelor lor armate și a colabora în cadrul unor proiecte.
Până în prezent, 26 de state membre ale UE și-au asumat angajamentele mai stricte care stau la baza PESCO și sunt în curs de elaborare 66 de proiecte de colaborare în diferite domenii: formare, domeniile terestru, maritim, aerian și cibernetic, precum și facilitatorii strategici și multiplicatorii de forțe.
La 5 noiembrie 2020, Consiliul a stabilit condițiile generale în care țările din afara UE ar putea fi, în mod excepțional, invitate să participe la proiecte individuale în cadrul PESCO, deschizând astfel calea pentru o cooperare mai solidă și mai ambițioasă în domeniul apărării cu partenerii în cadrul UE.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie