Connect with us

MAREA BRITANIE

Coronavirus: Ambasada României în Regatul Unit amintește lucrătorilor români ce drepturi și beneficii sociale au în caz de infectare sau auto-izolare

Published

on

© Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord/Screenshoot

Ambasada României în Regatul Unit amintește lucrătorilor români ce drepturi și beneficii sociale au în caz de infectare sau auto-izolare pe perioada pandemiei de coronavirus, într-o postare pe Facebook.

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus și răspândirea virusului, Ambasada invită  să consultați informațiile oferite de Guvernul britanic privind sprijinul disponibil și dreptul la concediu medical sau beneficii sociale pentru persoanele afectate sau în auto-izolare la următoarea adresă web.

De asemenea, „pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți, dacă credeți că sunteți afectați de virus, vă rugăm să respectați regulile de sănătate publică și cerințele de izolare și să accesați drepturile pe care le aveți în această perioadă”, mai precizează reprezentanța diplomatică a României.

Ambasada României la Londra furnizează, totodată, instrucțiunile actuale disponibile pe paginile guvernamentale în ceea ce privește angajații și lucrătorii:

a. ANGAJAȚII și LUCRĂTORII trebuie să primească plata concediului medical de bază (Statutory Sick Pay – SSP) datorat de angajator dacă trebuie să se auto-izoleze deoarece:
o au Coronavirus;
o au simptome de Coronavirus, precum temperatură mare și o nouă tuse continuă;
o li s-a cerut să se auto-izoleze de către un doctor sau NHS111 (telefon 111)
• Detalii despre concediul medical de bază SSP: https://www.acas.org.uk/checking-sic…/statutory-sick-pay-ssp. Pentru cazurile de infectare sau auto-izolare legate de Coronavirus, concediul medical se va plăti din prima zi (și nu a 4-a), începând din 13 martie 2020.
• În anumite condiții, angajatorul poate plăti mai mult decât Statutory Sick Pay (minim obligatoriu) – ”contractual” sick pay (https://www.acas.org.uk/checking-sick-pay).
• Angajatul trebuie să anunțe angajatorul imediat ce nu se simte bine, motivul și durata absenței.
• Angajatorul trebuie să fie flexibil privind solicitarea unor dovezi; de exemplu, un angajat s-ar putea să nu poată furniza o adeverință medicală (”fit note”), dacă i s-a cerut să se izoleze pentru mai mult de 7 zile; obținerea dovezii va fi în curând disponibilă prin serviciul NHS 111 Online.
• Rețineți că este de evitat contactul direct cu alte peroane sau cu serviciile medicale, farmacii, fiind încurajată comunicarea online și telefonică (https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/)

b. Pentru persoanele care nu ar fi îndreptățite să primească Statutory Sick Pay precum, de exemplu, SELF-EMPLOYED (lucrători independenți), acestea pot accesa mai ușor Universal Credit sau Contributory Employment and Support Allowance, dacă sunt afectați de Coronavirus sau în auto-izolare, conform instrucțiunilor guvernamentale și ale medicilor.
o Aplicați pentru Universal Credit https://www.gov.uk/apply-universal-credit
o Aplicați pentru Employment and Support Allowance https://www.gov.uk/employment-support-allowance/eligibility
o Dacă beneficiați deja de acestea, anunțați dacă credeți că ați fost afectat de Coronavirus prin jurnalul online (https://www.gov.uk/sign-in-universal-credit) sau la linia telefonică a Universal Credit – 0800 328 5644 (https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/already-…/…/).
o Pagina de informare privind beneficiile sociale și Coronavirus: https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavir…/…
c. Dacă angajatul s-a întors dintr-o zonă afectată (de exemplu China sau Italia), trebuie să se auto-izoleze și să sune la NHS111. Angajatorul trebuie să îi plătească concediul medical de bază SSP (Statutory Sick Pay) și/sau concediul contractual (contractual sick pay) cât timp acesta este în izolare și nu poate munci.
d. Dacă angajatul nu e bolnav, dar angajatorul îi solicită să nu vină la locul de muncă, angajatorul ar trebui să ii asigure plata cuvenită în mod obișnuit.
e. Dacă angajatul are nevoie a se îngriji de cineva, acesta are dreptul să ceară timp liber în cazul unor urgențe, precum situații legate de Coronavirus – închiderea școlii și necesitatea supravegherii copiilor; necesitata de a îngriji de un copil sau o persoană dependentă, dacă sunt bolnavi sau trebuie să intre în izolare. Angajatorii nu au obligația legală să plătească această periodă, dar o pot face în concordanță cu contractul sau politica firmei la locul de muncă. Perioada poate fi una rezonabilă de 2 zile, după care se poate înainta o cerere de concediu.
f. Dacă angajatul nu vrea să vină la birou de teama infectării cu Coronavirus, angajatorul trebuie să asculte îngrijorările și, dacă sunt justificate, să ia măsuri de sănătate și securitate la locul de muncă, inclusiv aranjamente de muncă flexibilă (de ex. munca de la distanță), dacă e posibilă; concediu de odihnă sau fără plată, cu care angajatorul poate sau nu să fie de acord.

Surse oficiale de informare:
• https://www.gov.uk/…/coronavirus-support-for-employees-bene…
• https://www.acas.org.uk/coronavirus
• https://www.acas.org.uk/checking-sic…/statutory-sick-pay-ssp
• https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavir…/…
• https://publichealthmatters.blog.gov.uk/…/what-is-self-iso…/

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a avut marți, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, principala temă de dialog fiind derularea parteneriatului strategic dintre cele două țări, informează Agerpres.

”Am avut o întâlnire, în urmă cu scurt timp, cu ministrul de Externe al Marii Britanii. O foarte bună oportunitate, în care am analizat situaţia de securitate şi derularea parteneriatului strategic dintre România şi Marea Britanie. Este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea acestui parteneriat strategic. Sunt o serie întreagă de linii comune, prin care aducem mai multă consistenţă acestei relaţii bilaterale. Desigur, dincolo de componenta de relaţii externe, de securitate şi apărare, componenta de cyber şi cea economică şi investiţii, am avut în dezbatere şi alte aspecte care sunt foarte bine aliniate la provocările de securitate şi provocările economice pe care împreună putem să le rezolvăm”, a detaliat Ciucă la începutul ședinței de Guvern de marți.

În mesajul de felicitare adresat lui Rishi Sunak după ce acesta a devenit premier britanic, președintele Klaus Iohannis își exprima dorința de a dezvolta Parteneriatul Strategic româno-britanic.

În iunie 2003, România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au convenit stabilirea Parteneriatului Strategic, prin adoptarea documentului intitulat „Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”.

Potrivit MAE, la momentul respectiv, era vorba despre relațiile dintre un stat membru UE (UK) și unul în curs de aderare la UE (RO). Documentul stabilea cadrul general al relațiilor româno-britanice și cuprindea cele mai importante domenii și obiective de cooperare între România și Regatul Unit, reflectând angajamentul ambelor părți pentru promovarea relațiilor dintre cele două țări.

În iunie 2011, a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede determinarea celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii, cu atât mai mult cu cât ambele țări erau atunci membre UE. Colaborarea pe problematicile europene ocupa un loc central în structura domeniilor de cooperare ale Parteneriatului. 

În prezent, continuă negocierile părților vizând consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral și adaptarea sa la realitățile noului statut al Regatului Unit determinat de retragerea din UE.

O discuție în vederea modernizării acestuia datează din luna mai a acestui an, prilejuită de întâlnirea dintre secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota și James Cleverly, la acel moment ministru de stat pentru Europa și America de Nord în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acum, acesta din urmă participă la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO care ”indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, conform mențiunilor ministrului Bogdan Aurescu.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic anunță că ”epoca de aur” dintre Marea Britanie și China a apus: Reprezintă o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Rishi Sunak, a semnalat în primul său discurs major de politică externă că ”epoca de aur” a relațiilor dintre Regatul Unit și China a apus, militând pentru o abordare mai pragmatică a ”provocării sistemice” prezentate de Beijing după arestarea, la Shanghai, a unui jurnalist de la BBC, anunță AFP, citat de Agerpres, The Guardian și BBC.

În contextul în care China a lansat o demonstrație de forță în încercarea de a înăbuși cele mai puternice manifestații înregistrate în ultimele decenii, prim-ministrul și-a exprimat sprijinul față de protestatari, condamnând represiunea Beijingului.

Sunak a sugerat o înăsprire a relațiilor diplomatice și a calificat China drept o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”, confirmând totodată că strategia de apărare și securitate a Regatului Unit pentru următorul deceniu, cunoscută sub numele de Integrated Review, va fi actualizată în noul an.

În discursul susținut la Guildhall, palatul City of London, Sunak a evitat să menționeze China drept o amenințare, recunoscând că țările occidentale nu pot ignora influența acesteia asupra afacerilor globale și capacitate sa de a contribui la rezolvarea unor provocări comune, precum stabilitatea economică și schimbările climatice, ecou a poziției exprimate în contextul summitului G20.

Sunak a folosit un limbaj dur pentru a reproșa abordarea anterioară a guvernelor britanice față de China, afirmând că va respinge ”ideile pe termen scurt sau iluziile”.

Premierul a atras atenția că adversarii Marii Britanii au strategii pe ”termen lung” , iar Londra trebuie să aibă ”o viziune pe termen lung cu privire la China”.

În timp ce limbajul luni Sunak pare să fie în concordanță cu cel folosit de Statele Unite în strategia sa de securitate națională, în care este stipulat că Beijingul reprezintă o ”provocare sistemică”, refuzul său de a utiliza termenul ”amenințare” riscă să exacerbeze o altă fisură în Partidul Conservator.

În plus, această mișcare reliefează o schimbare bruscă față de poziția mai fermă adoptată în timpul candidaturii sale pentru conducerea conservatorilor, fapt ce a provocat critici care fac o comparație cu strategia pacifistă adoptată inițial de Marea Britanie față de naziști în anii 1930.

Premierul a subliniat că Marea Britanie își va aprofunda legăturile cu națiunile din Indo-Pacific, având în vedere că, potrivit acestuia, regiunea va genera mai mult de jumătate din creșterea globală, comparativ cu Europa și America de Nord care, combinate, vor contribui cu un sfert la creșterea globală până în 2050.

”Prin aprofundarea acestor legături, vom contribui la protejarea arterelor și ventriculilor economiei globale, sprijinind securitatea și prosperitatea – atât acasă, în vecinătatea noastră europeană, cât și în Indo-Pacific”, a mai spus șeful guvernului de la Londra.

Continue Reading

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE14 mins ago

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

ROMÂNIA2 hours ago

Mevlüt Çavuşoğlu pledează la Aspen – GMF Bucharest Forum pentru o ”pace corectă pentru Ucraina”: Sprijinim integritatea teritorială a acesteia, care include și Crimeea

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

NATO2 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

NATO3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de externe: Aderarea țărilor noastre la Schengen în acest an ar putea contribui la creșterea rezilienței UE

NATO4 hours ago

Jens Stoltenberg, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Războiul Rusiei în Ucraina face ravagii la granițele României. NATO este aici și este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

ROMÂNIA4 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

SUA5 hours ago

SUA resping acuzațiile liderilor europeni că ar profita de pe urma vânzării de GNL

NATO2 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA4 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO7 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

Team2Share

Trending