Instanța supremă a Uniunii Europene a decis ca Polonia să plătească amenzi de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea unei hotărâri privind reformele judiciare ale autorităților de la Varșovia, relatează Deutsche Welle. Aceasta este a doua amendă zilnică primită de Polonia din partea Curții de Justiții a Uniunii Europene după decizia de luna trecută privind obligația de a plăti o penalitate zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a încetat extracțiile de lignit la mina Turów.
“Întrucât nu a suspendat aplicarea dispozițiilor legislației naționale referitoare, în special, la domeniile de competență ale Camerei disciplinare a Curții Supreme, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate cu titlu cominatoriu zilnică în cuantum de 1 000 000 de euro”, se arată în decizia oficială a Curții de Justiție a Uniunii Europene, publicată miercuri.
Respectarea măsurilor provizorii dispuse la 14 iulie 2021 este necesară pentru a se evita o atingere gravă și ireparabilă a ordinii juridice a Uniunii Europene și a valorilor pe care se întemeiază aceasta, în special cea a statului de drept, mai arată CJUE. În cadrul măsurilor respective, Curtea a stabilit că segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia nu este conform cu dreptul european, într-o decizie care a determinat cadrul pentru declanşarea acestor penalităţi financiare împotriva Varşoviei din partea Bruxellesului. În aceeași zi, Tribunalul Constituţional al Poloniei a stabilit că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.
Decizia Curții vine după ce executivul european, considerând că dispozițiile legislației naționale în vigoare încalcă dreptul UE, a introdus o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în fața Curții de Justiție la 1 aprilie 2021 ca parte a așa numitei proceduri de infringement. Anterior, în luna ianuarie, în cadrul aceleiași proceduri, Comisia Europeană a trimis Poloniei un aviz motivat suplimentar cu privire la funcționarea Camerei Disciplinare a Curții Supreme înainte de a înainta cazul către CJUE.
Comisia Europeană a considerat că legea poloneză privind sistemul judiciar subminează independența judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu supremația dreptului UE. Mai mult, legea împiedică instanțele poloneze să aplice în mod direct anumite dispoziții ale legislației UE care protejează independența judiciară și să trimită Curții de Justiție cereri de pronunțare a unor hotărâri preliminare cu privire la astfel de întrebări.
Conform executivului european, prin acordarea de competențe Camerei Disciplinare, sunt afectate în mod direct statutul judecătorilor și exercitarea activităților lor judiciare, legislația poloneză pune în pericol capacitatea instanțelor respective de a oferi o cale de atac eficientă, așa cum prevede articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din TUE.
Decizia de astăzi a CJUE, adoptată în aceeași zi în care președintele Poloniei este primit la Paris de președintele Franței pentru discuții privind “căile de ieşire din criza privind statul de drept”, toarnă și mai mult gaz pe foc pe relațiile complicate dintre Bruxelles și Varșovia pe tema statului de drept.
Este o dispută veche pe al cărei traseu regăsim activarea de către Comisia Europeană, în 2017, a articolului 7 din tratatul UE împotriva Poloniei sau opoziții ale Varșoviei și Budapestei față de mecanismul de condiționalitate privind acordarea fondurilor europene de criteriile statului de drept, însă mai multe scene tensionate au fost înregistrate în ultima perioadă.
Coliziunea dintre puterea conservatoare de la Varșovia și instituțiile UE a revenit în prim plan, mărul discordiei fiind reprezentat de verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.
Hotărârea contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.
Astfel, Parlamentul European, care insistă pentru blocarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, a adoptat joia trecută o rezoluție în care condamnă încercarea Poloniei de a submina supremația dreptului UE și solicită Consiliului și Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni și să nu acorde fonduri din partea UE pentru guvernele care subminează în mod flagrant, intenționat și sistematic valorile Uniunii Europene.
Rezoluția este cu atât mai dură cu cât eurodeputații au subliniat faptul că “Tribunalul Constituțional” al Poloniei nu este valid și independent din punct de vedere juridic și nici calificat să interpreteze Constituția țării, ci doar “un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților” . Într-o dezbatere aprinsă ce a precedat adoptarea rezoluției, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”.
Subiectul a ajuns și pe agenda Consiliului European de săptămâna trecută, puterea de la Varșovia fiind luată în colimator de președinta Comisiei Europene și de președintele francez Emmanuel Macron.
În schimb, în urma reuniunilor, șeful guvernului polonez și-a consolidat retorica, acuzând UE că are ”un pistol îndreptat spre tâmpla” țării sale și promițând să apere drepturile Poloniei cu toate armele de care dispune.