U.E.
Curtea de Justiție a UE amendează Polonia cu 1 milion de euro/ zi din cauza nerespectării statului de drept și a ordinii juridice a Uniunii Europene
Published
3 years agoon

Instanța supremă a Uniunii Europene a decis ca Polonia să plătească amenzi de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea unei hotărâri privind reformele judiciare ale autorităților de la Varșovia, relatează Deutsche Welle. Aceasta este a doua amendă zilnică primită de Polonia din partea Curții de Justiții a Uniunii Europene după decizia de luna trecută privind obligația de a plăti o penalitate zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a încetat extracțiile de lignit la mina Turów.
“Întrucât nu a suspendat aplicarea dispozițiilor legislației naționale referitoare, în special, la domeniile de competență ale Camerei disciplinare a Curții Supreme, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate cu titlu cominatoriu zilnică în cuantum de 1 000 000 de euro”, se arată în decizia oficială a Curții de Justiție a Uniunii Europene, publicată miercuri.
#ECJ Vice-President orders #Poland to pay a daily fine of €1m for not suspending national legislation relating, in particular, to the jurisdiction of the Disciplinary Chamber of the Supreme Court #RuleOfLaw
👉https://t.co/ATb3CgbPxg— EU Court of Justice (@EUCourtPress) October 27, 2021
Respectarea măsurilor provizorii dispuse la 14 iulie 2021 este necesară pentru a se evita o atingere gravă și ireparabilă a ordinii juridice a Uniunii Europene și a valorilor pe care se întemeiază aceasta, în special cea a statului de drept, mai arată CJUE. În cadrul măsurilor respective, Curtea a stabilit că segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia nu este conform cu dreptul european, într-o decizie care a determinat cadrul pentru declanşarea acestor penalităţi financiare împotriva Varşoviei din partea Bruxellesului. În aceeași zi, Tribunalul Constituţional al Poloniei a stabilit că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.
Decizia Curții vine după ce executivul european, considerând că dispozițiile legislației naționale în vigoare încalcă dreptul UE, a introdus o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în fața Curții de Justiție la 1 aprilie 2021 ca parte a așa numitei proceduri de infringement. Anterior, în luna ianuarie, în cadrul aceleiași proceduri, Comisia Europeană a trimis Poloniei un aviz motivat suplimentar cu privire la funcționarea Camerei Disciplinare a Curții Supreme înainte de a înainta cazul către CJUE.
Comisia Europeană a considerat că legea poloneză privind sistemul judiciar subminează independența judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu supremația dreptului UE. Mai mult, legea împiedică instanțele poloneze să aplice în mod direct anumite dispoziții ale legislației UE care protejează independența judiciară și să trimită Curții de Justiție cereri de pronunțare a unor hotărâri preliminare cu privire la astfel de întrebări.
Conform executivului european, prin acordarea de competențe Camerei Disciplinare, sunt afectate în mod direct statutul judecătorilor și exercitarea activităților lor judiciare, legislația poloneză pune în pericol capacitatea instanțelor respective de a oferi o cale de atac eficientă, așa cum prevede articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din TUE.
Decizia de astăzi a CJUE, adoptată în aceeași zi în care președintele Poloniei este primit la Paris de președintele Franței pentru discuții privind “căile de ieşire din criza privind statul de drept”, toarnă și mai mult gaz pe foc pe relațiile complicate dintre Bruxelles și Varșovia pe tema statului de drept.
Este o dispută veche pe al cărei traseu regăsim activarea de către Comisia Europeană, în 2017, a articolului 7 din tratatul UE împotriva Poloniei sau opoziții ale Varșoviei și Budapestei față de mecanismul de condiționalitate privind acordarea fondurilor europene de criteriile statului de drept, însă mai multe scene tensionate au fost înregistrate în ultima perioadă.
Coliziunea dintre puterea conservatoare de la Varșovia și instituțiile UE a revenit în prim plan, mărul discordiei fiind reprezentat de verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.
Hotărârea contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.
Astfel, Parlamentul European, care insistă pentru blocarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, a adoptat joia trecută o rezoluție în care condamnă încercarea Poloniei de a submina supremația dreptului UE și solicită Consiliului și Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni și să nu acorde fonduri din partea UE pentru guvernele care subminează în mod flagrant, intenționat și sistematic valorile Uniunii Europene.
Rezoluția este cu atât mai dură cu cât eurodeputații au subliniat faptul că “Tribunalul Constituțional” al Poloniei nu este valid și independent din punct de vedere juridic și nici calificat să interpreteze Constituția țării, ci doar “un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților” . Într-o dezbatere aprinsă ce a precedat adoptarea rezoluției, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”.
Subiectul a ajuns și pe agenda Consiliului European de săptămâna trecută, puterea de la Varșovia fiind luată în colimator de președinta Comisiei Europene și de președintele francez Emmanuel Macron.
În schimb, în urma reuniunilor, șeful guvernului polonez și-a consolidat retorica, acuzând UE că are ”un pistol îndreptat spre tâmpla” țării sale și promițând să apere drepturile Poloniei cu toate armele de care dispune.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump
Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”
Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare
Bolojan a convocat CSAT pentru 28 martie: Poziționarea României privind negocierea încheierii războiului Rusia-Ucraina, pe agendă
U.E.
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
Published
53 minutes agoon
March 21, 2025
Confiscarea de către Europa a aproape 200 de miliarde de euro din activele rusești înghețate ar fi “un act de război”, a declarat premierul belgian Bart De Wever, joi seară, la finalul summitului Consiliului European, relatează Politico Europe.
El a avertizat că măsura ar atrage “riscuri sistemice pentru întregul sistem financiar mondial” și ar provoca represalii din partea Moscovei.
Avertismentul lui De Wever vine în contextul în care țările europene, inclusiv Franța, Regatul Unit și Spania, întrețin ideea de a confisca activele rusești care au fost imobilizate după ce președintele Vladimir Putin a lansat invazia sa la scară largă din Ucraina în februarie 2022.
Propunerea lor este de a utiliza acești bani pentru a susține apărarea Ucrainei și pentru a consolida influența acesteia în negocierile de pace cu Rusia.
Cu toate acestea, Belgia este foarte implicată în joc, deoarece Euroclear, instituția financiară care deține cea mai mare parte a activelor imobilizate din Europa, are sediul la Bruxelles.
Belgia se teme că predarea banilor către Ucraina va expune Euroclear la mai multe acțiuni în justiție din partea deținătorilor acestor active.
În prezent, Euroclear este implicată în litigii cu mai multe părți care apelează la instanțele extrem de politizate din Rusia pentru a contesta reținerea activelor lor și pentru a solicita despăgubiri.
“Nu trăim într-o lume a fanteziei. Suntem în lumea reală, în care dacă iei 200 de miliarde de euro de la cineva vor exista consecințe”, a declarat De Wever.
Anul trecut, țările G7 au convenit să utilizeze profiturile generate de active – mai degrabă decât activele în sine – pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de euro Ucrainei.
Însă mai multe țări fac presiuni pentru a merge un pas mai departe. La începutul acestei luni, parlamentarii francezi au susținut o rezoluție fără caracter obligatoriu care solicită UE să confiște activele și să le utilizeze pentru a sprijini Ucraina.
Premierul spaniol Pedro Sánchez a susținut această opțiune în spatele ușilor închise, în cadrul unei reuniuni a liderilor UE din 6 martie, potrivit mai multor diplomați UE.
De Wever i-a avertizat pe ceilalți lideri să se abțină de la “prezentând public activele înghețate și imobilizate ca și cum Putin ar fi o mică pușculiță pe care o poți sparge cu un ciocan și apoi să scoți banii și să-i cheltuiești pe ce vrei tu… pentru că nu este chiar atât de simplu”.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Published
58 minutes agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Coordonată de Comisia Europeană, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a lansat o acțiune de aplicare a legii împotriva Star Stable Entertainment AB pentru a asigura o experiență mai sigură și mai transparentă pentru jucătorii jocului Star Stable Online, informează comunicatul oficial.
În plus, rețeaua CPC prezintă principii-cheie pentru a ajuta industria jocurilor de noroc să respecte normele UE de protecție a consumatorilor legate de monedele virtuale în joc.
Acțiune coordonată de asigurare a respectării legii împotriva Star Stable Entertainment AB
În urma unei plângeri din partea Asociației suedeze a consumatorilor, rețeaua CPC, coordonată de Comisie, a lansat o acțiune coordonată prin care solicită Star Stable Entertainment AB să furnizeze informații cu privire la practicile comerciale cu care s-ar putea confrunta copiii în jocul lor, Star Stable Online. Evaluarea de către rețeaua CPC a răspunsului furnizat de societate a identificat o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor și care ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi:
- face apeldirect la copii în reclame, îndemnându-i să cumpere sau convingând adulții să cumpere pentru ei monede sau obiecte din joc;
- utilizarea unor tehnici de presiune, cum ar fi „cumpărarea prin practici limitate în timp”, pentru a influența în mod necorespunzător copiii să achiziționeze monedă virtuală în joc sau conținut în joc;
- lipsa unor informații clare și transparente, adaptate copiilor, cu privire la cumpărarea și utilizarea monedei virtuale în joc, ceea ce îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult decât intenționează;
- nerespectarea de către societate a obligației de a se asigura că influențatorii care își promovează produsele dezvăluie în mod clar conținutul comercial și nu influențează în mod necorespunzător copiii prin tehnicile lor de marketing.
Star Stable Entertainment AB are acum la dispoziție o lună pentru a furniza un răspuns scris care să abordeze problemele evidențiate în poziția comună a rețelei CPC și pentru a propune angajamente de remediere a acestora.
Prin această acțiune, rețeaua CPC subliniază necesitatea ca jocurile video și practicile lor comerciale să fie adaptate copiilor și să nu exploateze vulnerabilitățile acestora.
Principii cheie pentru un mediu de joc online de încredere
Rețeaua CPC, coordonată de Comisia Europeană, publică astăzi un set de orientări pentru a promova transparența și echitatea în utilizarea monedelor virtuale de către industria jocurilor de noroc online. Principiile-cheie definesc cerințele minime pentru achiziționarea și utilizarea monedelor virtuale, inclusiv:
- prețuri clare și transparente și informații precontractuale;
- evitarea practicilor care ascund costurile conținutului și serviciilor digitale din cadrul jocului, precum și a practicilor care obligă consumatorii să achiziționeze monedă virtuală;
- respectarea dreptului de retragere al consumatorilor;
- respectarea vulnerabilităților consumatorilor, în special în ceea ce privește copiii;
Principiile-cheie publicate astăzi răspund preocupărilor exprimate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). Acestea vor contribui la crearea unei experiențe mai sigure și mai transparente pentru jucători. Comisia Europeană va găzdui un atelier în cadrul căruia companiile de jocuri de noroc care își desfășoară activitatea în UE vor fi încurajate să prezinte măsuri concrete, pe care le vor lua pentru a pune în aplicare aceste principii-cheie. Rețeaua CPC va monitoriza progresele înregistrate și poate lua măsuri suplimentare în cazul în care practicile dăunătoare continuă.
Principiile-cheie și poziția comună se bazează pe normele generale existente ale directivelor UE în materie de protecție a consumatorilor care se aplică serviciilor digitale și conținutului digital furnizat consumatorilor, inclusiv jocurilor video. Comisia va continua să examineze aceste subiecte în contextul viitoarelor consultări referitoare la Actul legislativ privind echitatea digitală.
Rețeaua CPC este formată din autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Aceste autorități colaborează sub coordonarea Comisiei Europene pentru a aborda încălcările pe scară largă ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor care au loc pe piața unică. Comisia a sprijinit rețeaua CPC condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori și piețe și de Autoritatea norvegiană pentru consumatori în vederea adoptării principiilor-cheie privind monedele virtuale utilizate în jocuri. Cu Comisia în calitate de coordonator, Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Autoritatea norvegiană pentru protecția consumatorilor conduc activitatea rețelei CPC în cadrul acțiunii coordonate privind Star Stable Online.
Comisia Europeană sprijină și contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la practicile din domeniul jocurilor video care pot fi dăunătoare pentru consumatori. Strategia „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) a fost pusă în aplicare pentru a îmbunătăți accesibilitatea, serviciile digitale adecvate vârstei și pentru a se asigura că fiecare copil este protejat, responsabilizat și respectat online. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a elaborat un set de instrumente educaționale pentru tinerii consumatori în cursul Anului european al tineretului 2022, abordând unele dintre aceste aspecte.
SUA
UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump
Published
1 hour agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.
Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.
De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.
Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.
Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.
Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.
Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.
Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.
Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea