Curtea Europeană de Justiţie confirmă sediul Parlamentului European la Strasbourg

Toate sesiunile plenare ale Parlamentului European (PE) trebuie să se desfăşoare la Strasbourg (estul Franţei) şi nu pot fi scindate de către Parlament cu scopul de a ocoli prevederile tratatelor în favoarea Bruxelles-ului, a decis, joi, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), relatează AFP, citată de Mediafax, potrivit RomaniaLibera.ro.

“Tratatele impun Parlamentului European, al cărui sediu de află la Strasbourg, să se reunească în sesiuni plenare de 12 ori pe an”, precizează Curtea în hotărârea sa. Conform practicii parlamentare, sesiunile plenare ordinare cu o durată de patru zile se ţin la Strasbourg.

Însă această regulă este contestată de către unii parlamentari, care doresc ca sediul Parlamentului European să fie exclusiv la Bruxelles, unde în prezent se desfăşoară activitatea comisiilor şi unele sesiuni plenare restrânse.

Franţa apără opţiunea pentru Strasbourgul ca sediu al Parlamentului European şi a sesizat CEJ pentru a anula o decizie parlamentară adoptată în martie 2011 privind suprimare a două sesiuni plenare de patru zile în octombrie 2012 şi 2013 şi înlocuirea lor cu două şedinţe de două zile în aceeaşi săptămână.

Curtea a dat dreptate Franţei, notând că aceste două sesiuni a câte două zile “nu răspund exigenţelor stabilite prin tratate cu privire la sediul instituţiilor”.

 

Sursa articol: ROMANIALIBERA.RO
Foto:  fr.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.