Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european, i-a transmis liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-a susținut miercuri, primul discurs despre Starea Uniunii Europene, în fața Parlamentului European, reunit la Bruxelles din cauza măsurilor sanitare impuse de criza pandemiei de coronavirus. 

„V-ați luat astăzi multe angajamente, ceea ce este cea mai bună atitudine. Dar acum așteptările oamenilor sunt acum spre rezultate. După un an de mandat, după mai mult de șase luni de situație de criză, foarte mulți oameni așteaptă acum rezultate, să veniți cu propuneri legislative. Dar, mai întâi de toate, pentru a avea credibilitatea pentru toate aceste proiecte și pentru toate aceste fonduri angajate în numele europenilor și al UE, cred că trebuie să insist asupra a două aspecte și dumneavoastră cred că ați menționat în intervenție. În primul rând, să avem o legătură clară între resurse și valori. Este un element important pentru o adevărată Uniune Europeană. În al doilea rând, trebuie să consolidăm resursele proprii pentru că este singura cale de a construi un proiect european”, i-a spus liderul Renew Europe șefei Executivului European. 

„Deci, așteptăm rezultate clare din partea dumneavoastră. Eu sper că și Comisia va fi alături de Parlament tocmai pentru a lupta și a obține aceste rezultate. Iată primi pași pentru a reconstrui proiectul european: mai întâi ne trebuie o viziune pe care o avem, iar a doua etapă este să trecem la implementare și la obținere de rezultate. Și în acest sens va trebui să conlucrăm”, a subliniat Dacian Cioloș. 

Citiți și SOTEU 2020. Dacian Cioloș: Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic, a unui lider turc și a unui Putin dornic să semene discordie

În discursul său, Ursula von der Leyen a declarat intenția Comisiei Europene de a sprijini solicitările Parlamentului European privind creșterea finanțărilor la bugetul multianul pentru perioada 2021-2027, după ce liderii din statele membre au hotărât, la summitul european din iulie, tăieri importante pentru anumite politici și programe europene care ar îngreuna atingerea obiectivelor de redresare și creștere a rezilienței economice și sociale a UE post-pandemie. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș cere guvernului Orban să delege procurorii care vor investiga fraudele cu fonduri UE în cadrul Parchetului condus de Laura Codruța Kövesi

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Dacian Cioloș, co-președintele USR PLUS și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a cerut miercuri Guvernului Orban să-și clarifice poziția cu privire la solicitarea Parchetului European ca România să delege un număr cuprins între 20-30 de procurori care să investigheze fraudele cu fonduri europene. solicitare respinsă parțial de Ministerul Justiției, care a anunțat că acceptă să delege 10 procurori.

Recentul raport OLAF demonstrează că România este țara cu cel mai mare număr de investigații OLAF, ca atare solicitarea Parchetului European este una întemeiată. Nu înțeleg reticența ministrului Predoiu cu privire la numărul de procurori solicitat de către Parchetul European pentru a investiga fraudele cu fonduri europene“, a spus Cioloș, care a avut și o întâlnire cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în luna iunie pentru a vedea stadiul în care se află proiectele anunțate de Guvernul PNL în domeniul justiției, statului de drept și combaterii corupției.

Riscăm să fim singurul stat european care nu alocă numărul de procurori solicitat de către EPPO, iar acest lucru nu ne face cinste, mai ales atunci când vine vorba de lupta anticorupție din țara noastră“, a punctat Cioloș, având în vedere că Parchetul European este prima instituție europeană condusă condus de un român, Laura Codruța Kövesi.

Mai mult, Dacian Cioloș i-a recomandat săptămâna trecută ministrului Justiției să trimită urgent numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruța Kövesi, în contextul în care România se clasează pe locul al doilea în UE la posibile fraude cu fonduri europene, conform raportului OLAF pentru anul 2019.

Predoiu și Kövesi au purtat o discuție în luna iulie privind numărul procurilor delegați de România la Parchetul European.

Parchetul European este programat să devină operațional la finalul anului 2020.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Continue Reading

Dacian Cioloș

SOTEU 2020. Dacian Cioloș: Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic, a unui lider turc și a unui Putin dornic să semene discordie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

În Uniunea Europeană a început construcția unei Europe cetățenești în adevăratul sens al cuvântului, iar proiectul naționalist a rămas fără obiect, a afirmat miercuri liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului European, în cursul unei dezbateri cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen după primul său discurs privind Starea Uniunii.

“Europa a făcut progrese considerabile în ultimele luni. Fără îndoială: planul de relansare este un pas istoric înainte. Întruchipează forța Uniunii și capacitatea noastră de a depăși crizele împreună.  Când suntem solidari și uniți, putem depăși insurmontabilul. Pentru Renew Europe este o bucurie pentru că ne exprimăm acest crez cu hotărâre de luni de zile și mai ales atunci când uniunea noastră era atacată pentru lipsă de unitate. Am început să construim o Europă cetățenească în adevăratul sens al cuvântului. S-a mai auzit vocea naționaliștilor sau anti-europenilor în ultimele săptămâni? S-au încurcat în propriile argumente care denigrau proiectul european și azi nu au nimic de spus. Așa că atacă scandalos comunitatea LGBT, libertatea de mișcare  pentru a crea o perdea de fum. Vor să ascundă faptul că au nevoie de acest plan de relansare la fel ca toți ceilalți europeni, pentru că și ei au nevoie de Europa. Evident că nu o vor recunoaște niciodată, dar azi e clar că proiectul naționalist a rămas fără obiect”, a spus Cioloș, în intervenția sa.

 

Liderul celui de-al treilea grup politic din Parlamentul European, a parafrazat-o pe Ursula von der Leyen, care a afirmat că “acum este momentul Europei”, și a spus că este “momentul să fim clari și când vorbim despre valorile noastre, nu doar când vrem bani de la UE.

“Nu există un compromis posibil între o Europă a investițiilor și o Europă a valorilor. Europa nu este una sau cealaltă, nu poate fi decât amândouă!  Statul de drept nu este o opțiune, este un principiu cheie, inclusiv pentru dumneavoastră, doamnă președintă. Ce se va întâmpla cu încrederea oamenilor câștigată în aceste zile, dacă peste un an sau doi vom citi articole de presă care arată cum bani din planul de redresare sau din bugetul viitor se scurg în buzunarele celor care și-au găsit vocație de autocrați în Uniunea noastră? Desigur, unii vor încerca dar trebuie să ne asigurăm de azi că justiția este imparțială, liberă de corupție și vigilentă peste tot în Europa. O justiție slabă într-un singur stat membru subminează credibilitatea întregului stat de drept din Europa”, a spus Cioloș, insistând pentru ca mecanismul european privind statul de drept să coreleze acordarea fondurilor UE de respectarea valorilor fundamentale.

Președintele Renew Europe a subliniat că, deși Consiliul a dorit o mare flexibilitate în utilizarea fondurilor europene, sumele implicate sunt colosale și sunt datorii în numele cetățenilor europeni.

“Așa că e nevoie de garanții puternice pentru a preveni orice risc. Interesele financiare ale Uniunii trebuie protejate împotriva corupției și conflictelor de interese. Statul de drept nu este abstract! Și este responsabilitatea dumneavoastră să stați alături de Parlament în această luptă, la fel ca în lupta pentru resursele proprii europene pentru noul buget”, a completat el.

Cioloș s-a referit și la celelalte obiective esențiale ale UE, anume obiectivul neutralității climatice sau o lege digitală care să deschidă calea către independență în ceea ce privește procesoarele, criptarea datelor și stocarea în cloud.

“Aceste tehnologii de zi cu zi ne determină modul de viață în viitor. Ar fi iresponsabil să ne bazăm pe state din afara Uniunii. Europa are enorme resurse de creativitate și forță științifică. (…) Datoria noastră în următoarele luni este de a construi o Europă care să permită tuturor să depășească criza sanitară, să garantăm libertatea de mișcare și un trai decent prin ieșirea din criză. În același timp Europa trebuie să ajute cele mai mici și mai vulnerabile companii să investească pentru a-și reveni. Construcția unei Europe verzi și digitale trebuie să provoace încredere, nu teamă. Dar pentru asta haideți să construim fără constrângeri administrative și îngrădiri de libertăți. Să creem premisele unei tranziții pozitive către o nouă relație cu resursele naturale prin inovații digitale, sociale și economice”, a completat el.

“Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic care își pierde reperele, un lider turc care are o vizibilă febră naționalistă și un Putin dornic să semene discordie” a mai spus Cioloș.

Fost comisar european pentru agricultură și inițiator al unei ample campanii de dezvoltare a potențialului zonelor rurale, Dacian Cioloș a punctat că “o Europă care nu își lasă în urmă teritoriile rurale, cu o agricultură în care digitalul și ecologizarea nu sunt acolo pentru a crea birocrație, ci pentru a genera venituri pentru fermieri și bunăstare pentru consumatori”.

“Europa trebuie să fie un reper de stabilitate în fața anxietății cetățenilor și să ofere soluții în fața incertitudinilor și temerilor. Am oferit câteva răspunsuri bune în ultimele luni, dar criza nu a trecut. Nu ne putem relaxa. cetățenii noștri sunt obosiți după luni de greutăți cu care se luptă zi de zi. Mai mult ca oricând, oamenii așteaptă o Europă concretă, reactivă, prezentă acolo unde este nevoie. Iar dincolo de gestionarea crizelor, Europa nu ar trebui să se limiteze la a fi defensivă și reactivă. Vom câștiga dacă vom ști să generăm solidaritatea prin ceea ce decidem și facem”, a conchis el.

Ursula von der Leyen susține miercuri primul său discurs privind Starea Uniunii Europene în timpul celei mai grave crize din istoria UE, o alocuțiune intitulată “Construirea lumii în care vrem să trăim: O Uniune a vitalității într-o lume a fragilității” (Pe larg, despre discursul privind Starea Uniunii aici)

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș, discurs în Parlamentul European: Cetățenii din Belarus au nevoie de o Europă care protejează

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș a reiterat în timpul discursului său din Parlamentul European importanța unei Europe protectoare în cazul crizei din Belarus: „Europa trebuie să fie gata să îi protejeze pe toți cei care fug de represiunile lui Lukasenko. Să sprijine activiștii și jurnaliștii politici care continuă să lupte pentru libertatea de exprimare.”

De asemenea, Dacian Cioloș a subliniat din nou că președintele reales al Belarusului, Alexander Lukashenko trebuie să fie primul pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene: „Represiunile trebuie să înceteze, trebuie ca toți prizonierii politici să fie eliberați. Europa trebuie să facă totul pentru a avea această soluție. Sancțiunile puternice și hotărâte trebuie să fie cele care să sancționeze aceste alegeri falsificate. Lukashenko trebuie să fie primul supus sancțiunilor pentru că dacă nu, cum ar putea cetățenii belaruși pro libertate să înțeleagă ceva din această situație.”

Citiți și: Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: Președintele Lukashenko trebuie să fie primul pe lista sancțiunilor UE

Potrivit europarlamentarului român, demonstrațiile care au avut loc peste tot în Belarus sunt fără precedent: „Cetățenii de toate vârstele s-au reunit sub egida unei femei și au contestat voturile de pe 9 august, falsificate fără niciun fel de scrupule. Așa cum am văzut, Lukashenko a avut o reacție tip sovietică: cu tortură, cu mii și mii de arestări și acum îi cere bineînțeles ajutorul lui Putin, întorcând spatele Europei și mai mult. Dar asta nu va însemna nicio situație durabilă pentru el pentru că singura cale corectă este o tranziție pașnică către democrație.”

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ10 hours ago

Klaus Iohannis avertizează: Dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare, România va pierde 3 miliarde de euro fonduri europene. Este un scenariu de groază

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE12 hours ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

U.E.13 hours ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE15 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA7 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending