Sondaje: Danezii refuză întărirea colaborării judiciare cu UE

Euroscepticii danezi au respins clar prin referendum, joi, o participare sporită la politicile de justiție și poliție ale Uniunii Europene (UE), potrivit unor sondaje efectuate la ieșirea de la urne, scrie AFP, conform Agerpres.ro.

Votul negativ a obținut între 52,8% și 53,3% din sufragii, cu o participare estimată în jur de 70%, potrivit sondajelor difuzate de posturile de televiziune TV2 și DR la închiderea secțiilor de votare, la ora 19.00 GMT.

Acest referendum, al optulea la care au fost convocați alegătorii din regatul scandinav după cel — pozitiv — privind aderarea sa la UE în 1972, s-a referit la renunțarea la derogările de care beneficiază după Tratatul de la Maastricht în afacerile de poliție și justiție ale UE.

Condusă de majoritatea partidelor reprezentate în parlament, tabăra “da” a atras atenția că Danemarca trebuie să coopereze mai mult cu cei 27 de parteneri europeni în lupta împotriva crimei organizate, fraudei financiare transfrontaliere și a amenințării jihadiste.

Concret, un ”nu” la referendum va face ca Danemarca să iasă din structurile Europol, agenția europeană de cooperare polițienească și judiciară cu începere din 2016.

Danezii merg astăzi din nou la urne pentru a vota cu privire la clauzele de excludere voluntară (opt-outs) pe care le au cu Uniunea Europeană. Acesta este al șaptelea referendum cu privire la UE de la aderarea la Uniune în 1973, precizează New Europe.

Danish-Flag1Clauzele opt-out permit unui stat membru să refuze sau să amâne aplicarea anumitor prevederi ale unui acord, iar acest referendum este foarte important, fiind ultimul test major de sprijin popular pentru UE înainte ca membrii UE să discute despre cererile britanice pentru renegocierea relațiilor în cadrul blocului celor 28 de membri, relatează Bloomberg.

Un vot negativ în Danemarca ar putea oferi speranțe în tabăra de eurosceptici din Marea Britanie. Aceasta ar putea reprezenta, de asemenea o pârghie pentru premierul britanic David Cameron care urmează să înceapă lupta sa pentru reforma UE de la Bruxelles.

În ceea ce-i privește pe danezi, este vorba de numeroase “opt-outs” din țară cu privire la numeroase probleme începând cu domeniul apărării, euro, justiție și afaceri interne, precum și obținerea cetățeniei. Guvernul cere alegătorilor să le abandoneze și să adopte un total de 22 de directive și regulamente UE, de la traficul de ființe umane la divorț și de la colectarea datoriilor la atacurile hacker-ilor.

Prim-ministrul Lars Loekke Rasmussen, șeful liberalilor cât și principalul partid de opoziție, social-democrații, susțin că renunțarea la justiție și afaceri interne va permite Danemarcei să rămână un membru cu drepturi depline al Europol în cazul în care statutul juridic al Agenției de aplicarea a legii UE este așteptat să se schimbe în 2016, potrivit Bloomberg.

Potrivit agenției de știri Reuters, sondajele arată că danezii sunt uniform împărțiți ca și opinii, cu un mic avantaj pentru un răspuns negativ, în marja de eroare a sondajelor. Aproximativ 20-30% dintre respondenți sunt indeciși, acest lucru reflectând confuzie și incertitudine.

Votul vine într-o Europă care se luptă cu cea mai mare criză a refugiaților de după al doilea război mondial, cu tensiuni la zona de frontieră a Schengen pe fondul temerilor unor infiltrări islamiste, după ce militanții Statului Islamic din Siria au ucis 130 de persoane în atacurile de la Paris.

Delia Radovan

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.