Connect with us

Andi Cristea

Delegația PE pentru Republica Moldova condusă de eurodeputatul Andi Cristea a analizat ultimele evoluții politice din Chișinău

Published

on

andi cristeaEurodeputatul Andi Cristea a condus miercuri, 9 martie, ședința Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, întâlnirea fiind organizată înaintea lucrărilor Consiliului de Asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles între 14 și 16 martie, anunță un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Europarlamentarii au analizat evoluțiile recente din Republica Moldova și au trecut în revistă relațiile cu Uniunea Europeană, în acest sens fiind făcută o prezentare de către Dirk Schuebel, șeful Diviziei pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) și fost Ambasador al Uniunii Europene la Chișinău. La dezbateri au fost prezenți, de asemenea, membrii Parlamentului European care au efectuat recent vizite în Republica Moldova – Petras Austrevicius, Raportorul PE pentru Republica Moldova (ALDE) și Heidi Hautala, Președinta Delegației PE la Euronest.

Întâlnirea Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova este prima de acest fel de la investirea Guvernului Filip. Săptămâna viitoare este programat un schimb de opinii în Comisia pentru Afaceri Externe a PE, în prezența primului ministru de la Chișinău.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: R. Moldova: Premierul Pavel Filip A Solicitat Evaluarea Gradului De Pregătire Pentru Consiliul De Asociere R.M.-UE Din 14 Martie | Caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA29 mins ago

Ecosistemul de inovare de la Cluj își continuă dezvoltarea, subliniază Emil Boc în cadrul evenimentului de lansare a fundației UNITECH, instrument care urmărește să apropie studenții de antreprenori

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara: Investiții ca aceasta arată că România este pregătită să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Guvernul României a adoptat Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027. R. Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Noul terminal de la Aeroportul Timișoara, un succes “clădit cu bani europeni”. Următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen

G203 hours ago

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

ROMÂNIA3 hours ago

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO3 hours ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.5 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara: Investiții ca aceasta arată că România este pregătită să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime

ROMÂNIA24 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

Trending