Connect with us

DIASPORA

Doar 314 cereri în Registrul Electoral de la români din străinătate, după prima lună de înscrieri

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în prima lună de la debutul înscrierilor în Registrul electoral, figurează 314 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare de la sfârşitul acestui an.

vot264 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 50 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei, se arată în comunicatul citat.

”MAE încurajează cetăţenii români să se înscrie în Registrul Electoral subliniind că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziție pentru înscriere, evitându-se astfel aglomerarea spre finalul perioadei”, notează MAE. Etapa de înscriere în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern.

Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului/reşedinţei acestora. Alegătorii care nu se înscriu în Registrul Electoral cu una dintre aceste două opţiuni vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul României de la finalul acestui an doar la secţiile de votare organizate la sediile ambasadelor, consulatelor sau institutelor culturale româneşti.

Cetăţenii care doresc să se înscrie în Registrul Electoral trebuie să parcurgă următorii paşi:

1.      Să descarce formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE, disponibil aici:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

2.      Să completeze formularul cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la o secţie specială.

3.      Să semneze şi să dateze cererea;

4.      Să anexeze copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate.  Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE: 

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf

5.      Să depună personal sau prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

.

.

DIASPORA

Lucian Bode, întâlnire cu românii din Spania: Guvernarea PNL a accelerat procedurile dublei cetățenii pentru că statul român vă consideră parte a marii familii românești

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România, a declarat sâmbătă secretarul general al PNL Lucian Bode, care a avut, alături de președintele liberal Nicolae Ciucă și europarlamentarul Rareș Bogdan, mai multe întâlniri cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, “oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României”.

“Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti”, a adăugat liberalul, care a punctat că “românii din Spania poartă România în suflet!”.

“Românii din Spania poartă România în suflet! Sunt o comunitate dinamică, care s-a integrat foarte bine şi care aduce o contribuţie semnificativă economiei Spaniei! Am avut întâlniri foarte bune în aceste două zile cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României. În continuare, în ceea ce ne priveşte, le-am transmis românilor că acordăm o atenţie specială relaţiei cu autorităţile spaniole pentru că ne dorim să avem o foarte bună cooperare pentru a veni în sprijinul lor. Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti. Este doar o chestiune de timp până se va materializa pe deplin”, a scris Lucian Bode, sâmbătă pe Facebook.

El a adăugat că “diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România”.

 

Continue Reading

DIASPORA

Premierul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol anunță înființarea unui Grup de lucru privind acordarea dublei cetățenii românilor din Spania

Published

on

© Guvernul României

Premierii României și Spaniei au anunțat astăzi, 23 noiembrie, că cele două Guverne își propun să înființeze un Grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania. 

Acest anunț a fost făcut în Spania, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.

„Astăzi, în Spania, trăiesc aproximativ 1.100.000 de români. Este o comunitate foarte respectată în Spania, care participă la dezvoltarea Spaniei, de aceea doresc să mulțumesc comunității de români prezenți în Spania, pentru contribuția lor la progresul țării noastre. Cu toții au strânse legături cu Spania, au rădăcini în Spania. Pentru toți aceștia am hotorât să creăm Un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română”, a transmsi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul conferinței de presă de astăzi. 

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia luată de România și Spania privind înființarea acestui Grup de lucru: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care Guvernul spaniol și cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și apreciază cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.

Continue Reading

DIASPORA

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a spus că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar a asigurat că România merge bine şi economia este în creştere. În egală măsură, el a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA și a apreciat că “Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii”.

“România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport. Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a spus Iohannis, la San Francisco, într-o alocuțiune susținută după participarea sa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

“Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a adăugat președintele.

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

“Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis.

“Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA, care anul acesta aniversează un sfert de secol de la lansare.

“Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinară de importantă între România şi SUA.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.41 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA23 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending