Doi români întorși din Republica Dominicană, suspecți de infectare cu Zika. Recomandările MAE

Isteria Zika a cuprins şi ţara noastră. Doi români, întorşi de curând din Republica Dominicană, au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase din Braşov, speriaţi că au contractat periculosul virus, informează B1.ro. De asemenea, Ministerul de Externe a emis o atenţionare de călătorie în care recomandă în special femeilor gravide să evite deplasările în ţările în care existenţa virusului a fost deja confirmată.

La Institutul Matei Balș s-au prezentat doi cetățeni, soț și soție, care s-au întors din Republica Dominicana și au dorit un consult pentru a vedea dacă este posibil să fie infectați cu virusul Zika su nu. Suspiciunea de Zika este foarte foarte mică. De altfel a trecut o lună și ceva de când s-au întors din Republica Dominicană”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș.

Sunt primii români care ar putea fi afectaţi de virusul Zika ce se răspândeşte pe zi ce trece în tot mai multe teritorii. Cuplul a ales o destinaţie exotică pentru a-şi petrece vacanţa, fără a se gândi o clipă că se vor întoarce din Republica Dominicană suspecţi de infecţie cu un virus pentru care nu există tratament.

FOTO: vox.com

FOTO: vox.com

Recomandările MAE

Într-o atenţionare de călătorie, Ministerul de Externe recomandă în special femeilor însărcinate să evite călătoriile în zonele de risc, cum ar fi Thailanda, Venezuela, Brazilia sau Insulele Maldive. Şi asta pentru că dacă se îmbolnăvesc, gravidele pot da naştere unor copii cu grave malformaţii congenitale.

De aceea, este indicat, în cazul în care mergeţi totuşi într-una din cele 31 de ţări unde există riscul de a vă imbolnăvi, să vă protejaţi corpul cu haine lungi, să vă relaxaţi doar în spaţii prevăzute cu aer condiţionat, şi mai ales să folosiţi spray-uri contra ţânţarilor.

Virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacţie rapidă, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare.

În acest context, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola.

OMS avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă “în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea trei-patru milioane de cazuri.

De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.