Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Economia zonei euro depășește așteptările setate de Banca Centrală Europeană, creșterea PIB-ului accelerând în al doilea trimestru și inflația fiind în scădere

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, iar inflația se află în scădere, arată o estimare preliminară publicată luni de Eurostat, informează Reuters.

Analiști de la Reuters și CNN au remarcat o creștere neașteptată a PIB-ului din zona euro. În ultimele trei luni, PIB-ul a căzut cu 0.1% și a stagnat în primul trimestru, motivând Banca Centrală Europeană să implementeze majorarea dobânzilor constant de-a lungul anului. Cererea pentru împrumuturi de afaceri a ajuns la un minim record în al doilea trimestru. Însă, datorită statisticilor recente, instituția s-ar putea să facă o pauză de la asemenea măsuri, începând din toamnă.

În luna iulie, rata de inflație anuală în zona euro a scăzut de la 6.1%, precum a fost raportat în luna mai, la 5.3%, conform Agerpres. De asemenea, PIB-ul s-a dezvoltat cu 0.3%, comparativ cu estimatul de 0.2%. Șocul cauzat de Putin se disipează, declară un specialist de la Berenberg, o firmă de consultanță. Prețurile extrem de ridicate pentru energie și alimentație au afectat profund consumatorii, dar precum inflația încetinește, piața de muncă continuă să crească.

Cu toate acestea, inflația de bază -inflația excluzând prețurile pentru bunuri volatile (alimente și energie)- a rămas neschimbată la 5.5%, potrivit articolului CNBC. Mai presus, Capital Economics atribuie dezvoltarea PIB-ului în zona euro creșterii remarcabile din Franța și Irlanda. Creșterea PIB-ului în Franța se datorează exportului ridicat, în timp ce indicatorii domestici de cerere performă mult mai rău. Organizația conclude evoluția din cele două state creează impresii înșelătoare în legătură cu posibilitatea unei potențiale recesiuni.

Conform specialiștilor menționați anterior, stagnarea sau recesiunea sunt posibilități reale care încă nu au fost complet înlăturate. În consecință, în întîlnirea BCE din septembrie, va trebui să se considere dacă PIB-ul în zona euro a avansat destul încât creșterea ratelor să se oprească.


Material redactat de Taisia Fusea

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE reduce ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte de bază pentru prima dată în ultimii cinci ani, însă presiunile asupra prețurilor în zona euro se mențin

Published

on

© European Central Bank

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor joi, 6 iunie, pentru prima dată în ultimii aproape cinci ani, oferind o mică relaxare pentru deținătorii de credite ipotecare, informează The Guardian

Cu toate acestea, instituția a avertizat că presiunile asupra prețurilor în întregul bloc rămân puternice, în principal din cauza creșterii „ridicate” a salariilor.

Banca centrală cu sediul la Frankfurt a redus dobânda cheie de creditare, cea care afectează ratele ipotecare, cu 25 de puncte de bază, până la 4,25%, în scădere de la nivelul record de 4,5%.

Reducerea de un sfert de punct, care fusese intens semnalată în avans, va reduce ratele lunare cu 12-13 euro pentru fiecare 100 000 de euro de datorie ipotecară cu o dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că un client mediu cu o dobândă variabilă de 200 000 de euro, care mai are de plătit pe 10 sau 15 ani, va economisi aproximativ 25 de euro pe lună.

Cu toate acestea, a avertizat că, „în ciuda progreselor”, presiunile interne asupra prețurilor rămân puternice, deoarece creșterea salariilor este ridicată și, prin urmare, „este probabil ca inflația să rămână peste țintă până anul viitor”.

De asemenea, banca și-a revizuit în sus proiecțiile privind inflația globală și cea de bază, sugerând că creșterea prețurilor globale în întregul bloc va fi în medie de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026.

Inflația subiacentă, care exclude energia și alimentele, ar urma să ajungă la o medie de 2,8% în acest an, 2,2% în 2025 și 2% în 2026.

Piețele au estimat încă două reduceri de dobândă în acest an, dar traiectoria viitoare a prețurilor de consum rămâne incertă.

Creșterea surprinzătoare a inflației din zona euro în luna mai – aceasta a accelerat la 2,6% – sugerează că s-ar putea dovedi mai rigidă decât se preconiza, așa cum s-a întâmplat în SUA, unde Rezerva Federală a amânat propriul ciclu de reduceri de rate.

Creșterea inflației luna trecută a fost alimentată de creșterea prețurilor în sectorul serviciilor, care la rândul său a fost legată de creșterea salariilor. Acest lucru îi îngrijorează pe economiști, deoarece ridică perspectiva ca majorările salariale și inflația să se împingă reciproc tot mai sus. Acest scenariu, cunoscut sub numele de spirala salarii-prețuri, ar face mult mai dificilă limitarea inflației.

Lucrătorii din mai multe sectoare cer o remunerare mai bună pentru a compensa scăderile veniturilor reale din ultimii doi ani.

În același timp, economia zonei euro și-a revenit mai puternic decât se anticipase în primul trimestru, după ce intrase în teritoriu negativ la sfârșitul anului trecut.

Se consideră că această creștere economică pozitivă va menține probabil o presiune ascendentă asupra prețurilor, ceea ce ar putea face ca factorii de decizie să fie precauți în ceea ce privește reducerea prea rapidă a ratelor.

Majorarea fără precedent a ratelor dobânzilor de către BCE între iulie 2022 și septembrie 2023 – aceasta a ridicat ratele în 10 ocazii consecutive – a contribuit la scăderea ratei inflației globale de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022 la 2,6% luna trecută.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE: Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că o reducere a ratei dobânzii este probabilă luna viitoare, în condițiile în care creșterea rapidă a prețurilor de consum a fost în mare parte limitată, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

„În cazul în care datele pe care le primim consolidează nivelul de încredere pe care îl avem – că vom atinge o inflație de 2% pe termen mediu, care este obiectivul nostru, misiunea noastră, datoria noastră – atunci există o probabilitate puternică” de a face o mișcare pe 6 iunie, a declarat ea pentru postul irlandez RTE One într-un interviu televizat difuzat marți.

„Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control”, a spus șefa BCE. „Prognoza pe care o avem pentru anul viitor și anul următor se apropie într-adevăr foarte, foarte mult de țintă, dacă nu chiar de țintă. Așadar, sunt încrezătoare că am trecut la o fază de control.”

O decizie cu privire la momentul în care oficialii vor stabili următoarea politică a fost anticipată pe scară largă. Rata dobânzii la facilitatea de depozit – care a fost la un nivel record de 4% din toamna anului trecut – este de așteptat să fie redusă cu un sfert de punct, investitorii estimând un alt pas de această amploare în septembrie și înclinând, de asemenea, spre o reducere definitivă în decembrie 2024.

Membrii Consiliului Guvernatorilor refuză, însă, să se pronunțe asupra unei anumite traiectorii a ratei – un sentiment împărtășit de Lagarde în interviul RTE One. Mulți au indicat însă că pronosticurile pieței ar putea fi similare cu propria lor gândire.

Comentând într-un interviu separat pentru Handelsblatt publicat tot marți, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a îndemnat la prudență după o primă reducere probabilă.

„Nu ar trebui să reducem ratele în grabă și să punem în pericol ceea ce am realizat”, a spus el, adăugând că incertitudinea este “încă ridicată”. Astfel, „chiar dacă ratele vor fi reduse pentru prima dată în iunie, asta nu înseamnă că vom mai reduce ratele” în ședințele ulterioare, a adăugat Nagel. „Nu suntem pe pilot automat”.

Lagarde a avertizat, de asemenea, asupra incertitudinii, dar a fost mai circumspectă.

„Trebuie să fim dependenți de date”, a spus ea. „Este o decizie colectivă care este luată de toți membrii Consiliului Guvernatorilor împreună și este foarte dificil să prescrii sau să prognozezi o traiectorie după prima reducere, dacă va exista o astfel de reducere.”

Ritmul inflației din zona euro a încetinit drastic, deși s-a oprit la 2,4% în aprilie și nu se estimează că va scădea spre obiectivul de 2% al BCE până în a doua jumătate a anului viitor.

Președinta BCE a apărat, de asemenea, rezultatele instituției sale – „nu am făcut o treabă proastă” – deși a recunoscut că majorările de dobândă din 2022 ar fi putut începe potențial mai repede, menționând opțiunea de a începe „cu trei luni mai devreme”.

„Am fi putut începe puțin mai devreme”, a spus ea. „Dar nu sunt sigură că rezultatul ar fi fost atât de diferit”.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Stabilitatea financiară în zona euro a beneficiat de îmbunătățirea perspectivelor economice, cu o inflație în scădere constantă și o revenire a încrederii investitorilor, potrivit raportului privind stabilitatea financiară pentru luna mai 2024, publicat astăzi de Banca Centrală Europeană. Cu toate acestea, perspectivele rămân fragile, întrucât posibilitatea unor șocuri economice și financiare este ridicată într-un mediu caracterizat de un grad ridicat de incertitudine geopolitică și în materie de politici la nivel mondial.

„Riscurile geopolitice continuă să umbrească perspectivele privind stabilitatea financiară”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Deși condițiile de stabilitate financiară s-au îmbunătățit în concordanță cu reducerea riscurilor de recesiune și cu scăderea inflației, rămâne esențial să consolidăm în continuare reziliența sistemului financiar în contextul incertitudinilor economice și geopolitice la nivel mondial.”

Piețele financiare rămân vulnerabile la noi șocuri negative. Deși așteptările privind relaxarea politicii monetare au stimulat optimismul în evaluarea riscurilor de către investitori, sentimentul s-ar putea schimba rapid. De exemplu, un stres geopolitic acut ar putea declanșa volatilitatea, creând potențialul unor reacții de piață supradimensionate, care ar putea fi amplificate de instituțiile nebancare cu fragilități structurale de lichiditate.

Condițiile financiare restrictive continuă să testeze rezistența unei cohorte de gospodării, firme și guverne vulnerabile din zona euro. La nivel agregat, ratele datoriei în raport cu PIB-ul gospodăriilor și firmelor din zona euro au scăzut sub nivelurile anterioare pandemiei, ceea ce contribuie la atenuarea preocupărilor legate de sustenabilitatea datoriei. În același timp, se preconizează că datoria suverană se va stabiliza la niveluri mai ridicate decât înainte de pandemie, ceea ce face ca finanțele publice să fie mai vulnerabile la șocuri negative. În general, costurile aferente plății datoriilor ar putea crește în continuare în toate sectoarele economice, deoarece datoriile care ajung la scadență continuă să fie reevaluate la ratele dobânzilor actuale, semnificativ mai mari. Între timp, piețele imobiliare sunt în curs de scădere. Segmentul comercial, în special, continuă să cunoască o corecție substanțială a prețurilor și nu pot fi excluse noi scăderi. În schimb, piețele proprietăților rezidențiale dau unele semne de stabilizare după ceea ce a fost până acum o corecție ordonată a prețurilor.

Băncile din zona euro au rămas stabile, dar evaluările slabe ale băncilor sugerează că investitorii sunt preocupați de durabilitatea profitabilității acestora. Provocările pentru băncile din zona euro pot proveni din trei surse. În primul rând, cresc îngrijorările cu privire la calitatea activelor bancare, având în vedere semnele de creștere a pierderilor în unele portofolii de credite care sunt mai sensibile la încetinirile ciclice, în special în cazul creditelor imobiliare comerciale. În al doilea rând, costurile de finanțare a băncilor par să rămână ridicate, chiar dacă ratele de politică monetară încep să scadă. Și, în al treilea rând, veniturile băncilor ar putea fi diminuate pe măsură ce veniturile din exploatare slăbesc din cauza creșterii încă reduse a împrumuturilor și a veniturilor mai mici din împrumuturile cu rată variabilă.

În general, sistemul bancar din zona euro este bine echipat pentru a face față acestor riscuri, având în vedere pozițiile solide de capital și de lichiditate. Pentru a menține și a consolida reziliența băncilor într-un mediu macrofinanciar incert, este recomandabil ca autoritățile macroprudențiale să mențină amortizoarele de capital existente pentru a se asigura că acestea sunt disponibile pentru bănci în cazul unor evoluții nefavorabile, împreună cu măsuri bazate pe debitori care să asigure standarde solide de creditare. Punerea în aplicare a unui cadru macroprudențial cuprinzător pentru entitățile nebancare și o supraveghere mai integrată la nivelul UE a acestor entități ar juca un rol important în atenuarea riscurilor pentru stabilitatea financiară. Un sector financiar nebancar rezilient ar sprijini progresul către o uniune a piețelor de capital în Europa, contribuind la asigurarea faptului că instituțiile nebancare oferă o sursă stabilă de finanțare pentru economia reală pe parcursul ciclului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.10 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending