Există alternativă la proiectul european?

”Oamenii care răspund tinerilor că Europa e sigură pentru totdeauna nu spun adevărul. Uniunea Europeană nu este ceva sigur pentru totdeauna, nimic nu este lipsit de alternativă și această prezentare a UE ca fiind singura alternativă este greșită. Nimic nu reprezintă singura opțiune. La orice există alternativă la integrarea europeană, la cooperarea europeană , aceasta este renaționalizarea”.

Cuvintele de mai sus nu au fost folosite de vreun lider naționalist sau extremist și nu s-au auzit în vreo sală în care s-au desfășurat euroscepticii occidentali. Aceasta este declarația făcută de Martin Schulz, șeful celei mai importante instituții europene după Tratatul Lisabona, Parlamentul European. Liderul european a făcut această declarație în România, în această săptămână, la ceremonia decernării titlului de Honoris Causa de către SNSPA.

În urmă cu doar câteva săptămâni, tot la București, alți lideri importanți europeni, de data aceasta din familia popularilor, vorbeau la Congresul PPE despre mai multă Europă. Este adevărat, într-o perioadă în care în România, declarațiile unor lideri politici autohtoni arată că aceștia nu-și doresc mai multă Europă, ci dimpotrivă. O Europă care să nu se amestece în afacerile interne ale unui stat membru, chiar dacă îngrijorările vizează valori fundamentale care stau la baza construcției europene precum statul de drept, independența justiției și separația puterilor în stat.

Dincolo de faptul că dl Schulz este un cunoscut lider socialist de naționalitate germană, impactul mesajului transmis la București ar trebui, în mod normal, să provoace îngrijorare în statele memebre, în special în cele intrate în ultimul val. În această perioadă, liderii europeni se pregătesc să configureze bugetul UE, adică modul în care se vor împărți banii.

România, alături de statele din Est, cere mai mulți bani pentru politica de coeziune sau politica regională sperând astfel să aibă șansa în următorii șapte ani să poată folosi fondurile UE pentru infrastructură și pentru alte domenii în care decalajele față de statele dezvoltate sunt uriașe. Pe de altă parte, bogații Europei grupați sub numele ”prietenii unei mai bune cheltuiri a banilor europeni” au alte priorități având avantajul și unei voci mai puternice la masa deciziilor. Cum pe fondul crizei coeziunea Europei scârțâie din toate încheieturile, în ciuda instituțiilor nou-create prin Tratatul de la Lisabona, UE pare să vorbească astăzi pe mai multe voci.

Acum, iată, vocea președintelui PE spune că UE nu e ceva sigur și că acest proiect nu este singura opțiune. Dar oare, pentru state precum România, există o altă opțiune? Și dacă da, cum ar arăta aceasta?

 

Dan Carbunaru

One Response to Există alternativă la proiectul european?

  1. Gabriel 26/11/2012 at 16:22

    Acum nu avem nicio intergare sau cooperare. Asta a fost pana in 1992. Acum vorbim despre paradigma neoliberala a UE, adica competitia pe o Piata Unica dominata autoritar de Germania, in care castiga doar cel mai puternic iar cel mai slab dispare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.