Cătălin Ivan
ANALIZA Eduard Hellvig, propus șef la SRI. Europarlamentarii români, cheia spre EUROPENIZAREA României?
Published
10 years agoon
Robert LUPIȚU
Propunerea pe care a făcut-o aseară președintele Klaus Iohannis, și anume nominalizarea europarlamentarului PNL Eduard Hellvig la funcția de director al Serviciului Român de Informații a fost pusă de șeful statului sub motivația modernizării și mai ales EUROPENIZĂRII Serviciului. În acest context, observăm cum din 2007 încoace mai mulți români, membri ai Parlamentului European au fost nominalizați sau numiți pentru posturi cheie sau au deținut și încă dețin funcții importante în viața politică românească. Astfel, CaleaEuropeana.ro vă propune o scurtă analiză a celor care au jucat un rol în orientarea europeană a politicii românești, fie ca deputați, consilieri prezidențiale, miniștri sau prim-miniștri.
În primul rând, omul momentului în România, Eduard Hellvig, este europarlamentar încă din 2013 după ce a preluat unul din locurile rămase vacante după numirea Ramonei Mănescu ca ministru al Transporturilor. Totodată, la 25 mai 2014 a fost ales de pe listele PNL pentru un nou mandat de eurodeputat, fiind actualmente membru în Comisia pentru Piața Internă a PE dar și al Delegației pentru relațiile cu Canada. Hellvig este și membru supleant al Subcomisiei pentru Apărare și Securitate a PE.
Un alt europarlamentar român, cu o experiență încă din 2007 pe ruta europeană Strasbourg-Bruxelles este social-democrata Corina Crețu, care începând cu 1 noiembrie 2014 este comisar din partea României pentru Politică Regională. Aceasta are o experiență de 7 ani în Parlamentul European, dar și de fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt la Cotroceni.
Cel mai vârstnic europarlamentar român, Theodor Stolojan a fost prim-ministrul României, în perioada octombrie 1991 – noiembrie 1992, anterior fiind ministru de Finanțe, între iunie 1990 si aprilie 1991, în guvernul primului premier al României postdecembriste, Petre Roman. Europarlamentarul a candidat pentru Președintie din partea PNL, în anul 2000, obținând 11,78% din voturi și ocupând locul al treilea, în primul tur, după Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. În anul 2004, deși intrat în cursa prezidențială, s-a retras în favoarea lui Traian Basescu, candidatul PD, al cărui consilier pe probleme economice a devenit după alegerile prezidențiale. Din 2007 este membru al Parlamentului European, iar actualmente face parte printre altele, din Comisia pentru afaceri economice și monetare a PE
Și Cristian Bușoi, actualmente europarlamentar PNL/PPE a renunțat la postul de eurodeputat în august 2013 când a fost numit președinte al Companiei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta este membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina.
Într-o situația similară s-a aflat și Ramona Mănescu, care în august 2013 a renunțat la cel de-al doilea mandat de eurodeputat, fiind numită ministru al Transporturilor. La alegerile din mai 2014, aceasta a revenit în Parlamentul European, ca membru în comisii importante precum cea de Afaceri Externe și vicepreședinte a Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek.
Un alt eurodeputat, social-democratul Cătălin Ivan, aflat în Parlamentul European din 2009, a fost până nu demult omul de comunicare al Partidului Social Democrat, fiind purtător de cuvânt al formațiunii. Acesta este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia.
Alți europarlamentari, precum Ioan Mircea Pașcu, Monica Macovei sau Dan Nica s-au aflat în situații diferite. După ce au fost personalități importante în viața politică interne, ministrul Apărării Naționale în perioada aderării la NATO și fost consilier prezidențial (Pașcu), ministrul Justiției (Macovei) sau ministru al Comunicațiilor în guvernele Năstase și Ponta I și II (Nica) aceștia au ales să își continue cariera politică la nivel continental iar în baza experienței dobândite în administrația centrală din România, au continuat să sprijine conturarea profilului european al României.
De menționat că și Leonard Orban (primul comisar european din partea României) a devenit consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, după ce anterior ocupase aceeași funcție și într-unul din mandatele lui Traian Băsescu. Totodată acesta a fost și ministrul afacerilor europene în trei guverne: Boc, Ungureanu și Ponta I. Însă, probabil cel mai important, este postul de negociator șef al aderării României la Uniunea Europeană între 2004-2005, după ce anterior fusese negociator șef adjunct.
Observăm astfel, cum un număr semnificativ de oameni politici și specialiști au pendulat în ultimii zece ani între instituții importante europene, Parlamentul și Comisia, și funcții sau posturi la nivelul administrației interne pentru a furniza expertiză și a oferi o valoare adăugată în problematica europenizării României. În cele din urmă, EUROPENIZAREA subliniată în conferința de presă de la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis pare a deveni o tema de un substanțial interes în spațiul public românesc.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim
Curtea Constituțională a stabilit că președintele Iohannis își va exercita mandatul până când noul președinte ales va depune jurământul
Cătălin Ivan
Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate inițiativa europarlamentarului Cătălin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase în afara UE
Published
6 years agoon
October 25, 2018By
Teodora IonPlenul Parlamentului European a adoptat joi, la Strasbourg, raportul prezentat de europarlamentarul Cătălin Ivan, intitulat ”Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani şi activelor de la ţările terţe în cazuri de fraudă”, a anunțat europarlamentul Cătălin Ivan în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, care era însoțită de o intervenție video.
”La nivel european, trebuie luată decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din asemenea fapte, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, subliniază europarlamentarul român despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru, din 617 posibile.
În cadrul raportului prezentat europarlamentarul Cătălin Ivan a spus că ”acest raport trebuie văzut din trei perspective: în primul rând, o perspectivă socială – aproape 70% din cetăţenii UE spun că ţările lor sunt afectate grav şi foarte grav de corupţie. Apoi, dintr-o perspectivă economică, pentru că între 700 şi 1800 de miliarde de euro reprezintă valoarea banilor spălaţi la nivel mondial. Din păcate, nu avem o cifră la nivelul Uniunii Europene. Între 2 şi 5% din produsul global brut reprezintă bani spălaţi. În al treilea rând, dintr-o perspectivă politică – în acest moment, nu există, la nivel european, voinţă politică, în niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase în afara Uniunii Europene să fie soluţionată. Nu există voinţă politică întrucât în multe ţări europene, politicienii şi-au obţinut averile din afaceri ilegale, au ajuns în funcţii importante în statele respective şi au spălat această provenienţă a banilor câştigând alegeri prin mecanismele democratice pe care le ştim, iar acum controlează guverne, controlează parlamente, dau legi care protejează corupţia în state membre ale UE.”
Cătălin Ivan a subliniat că întrebările pe care şi le pun cei 70% dintre cetăţenii europeni sunt ”UE luptă într-adevăr cu corupţia? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al corupţiei?”.
Eurodeputatul Cătălin Ivan anunță că raportul vine în completarea unor paşi deja făcuţi de UE şi propune câteva lucruri concrete:
”- La nivelul Uniunii Europene să existe o hartă de risc a legislaţiilor statelor membre, acele ”scăpări” – căci ele sunt gândite bine – prin care banii sunt scoşi în afara spaţiului UE.
– Să se creeze baze de date interconectate, cu date colectate într-un mod standardizat, cu o comunicare reală între statele membre UE, astfel încât să cunoaştem în timp real informaţii din toate statele membre. Există state în UE în care avem două sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunică între ele. Dacă nu comunică între ele la nivel de stat membru, cum o să comunice la nivel european?
– Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce cu statele terţe atunci când se pune în discuţie recuperarea averilor ilegale. În acest moment, UE are doar patru tratate semnate – cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia şi cu Liechtenstein. Este foarte, foarte puţin.
– Parchetul European să fie în centrul acestui mecanism pentru ca UE să poată vorbi pe o singură voce în privinţa recuperării averilor ilicite scoase în afara Uniunii.
– La nivel european, trebuie să luăm decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din aceste fapte de corupţie, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, conchide deputatul european în intervenția sa video.
Cătălin Ivan
Europarlamentarul Cătălin Ivan: În viitor, politicienii și funcționarii îmbogățiți din bani publici nu vor mai avea unde să își ascundă banii
Published
6 years agoon
September 27, 2018By
Violeta DanEurodeputatul Cătălin Ivan a anunțat că în viitor banii câștigați prin intermediul afacerilor ilegale vor putea fi recuperați în urma unui raport elaborat de către acesta în Parlamentul European.
“In Comisia de Control Bugetar a fost votata initiativa mea in Parlamentul European pentru crearea unui mecanism european de recuperare a averilor ilegale scoase in afara Uniunii Europene. 19 voturi pentru, doar un vot impotriva si o abtinere”, a scris europarlamentarul pe o rețea de socializare.
“Sunt mai bine de doi ani de munca pentru ca acest vot sa aiba loc. Sunt bucuros si increzator ca vom trai zilele in care politicienii si functionarii imbogatiti peste noapte, din bani publici, nu vor mai avea unde sa-si mai ascunda banii. Sunt optimist ca banii furati vor fi recuperati, oricat de greu pare de crezut acum”, a conchis acesta.
–
Cătălin Ivan
Europarlamentarul Cătălin Ivan: OUG 13 a fost dată pe ascuns, fără explicaţii nici măcar în Guvern sau în PSD. Protestatarii au dreptate
Published
8 years agoon
February 7, 2017Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat la RFI că nimeni din PSD nu a știut despre ordonanța 13 privind modificarea Codurilor Penale și că nu înțelege de ce s-a acționat în secret sau ”ce a urmărit ministrul Justiţiei prin secretomania” privind OUG 13. Cătălin Ivan a susținut, totodată, că “nemulţumirile şi îngrijorările oamenilor din stradă sunt reale”.
“Problema a apărut de la o discuţie care trebuia să fie una tehnică, despre nişte modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că aşa cerea Curtea Constituţională, dar nişte modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înţeleg ce a urmărit ministrul Justiţiei prin lipsa asta de comunicare şi secretomania asta în jurul ordonanţelor, pentru că, dacă vorbiţi cu jurişti, şi nu cu jurişti din PSD, ci jurişti fără culoare politică, avocaţi, judecători, veţi vedea că textul ordonanţelor este unul bun şi România are nevoie de aceste ordonanţe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament şi de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice”, a declarat Cătălin Ivan.
”Eu cred că plătim toţi foarte scump o iniţiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu. Dacă ne uităm pe măsurile pe care acest cabinet le-a luat în acest scurt timp, doar trei săptămâni de când a fost investit, veţi vedea că este un guvern cu performanţe, un guvern care respectă toate angajamentele pe care ni le-am luat în campania electorală. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambiţios şi foarte bine pregătit şi cu bune intenţii, este pus acum în această situaţie: să treacă printr-o moţiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat”, a mai declarat europarlamentarul PSD.
”Sigur că protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înţeles, dacă nu este înţeles, nu poate fi susţinut,… preşedintele PSD a anunţat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiţiei şi nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanţe. Acum faptul că PSD îşi asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a ştiut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu ALDE în Parlament. A fost o greşeală de comunicare şi de procedură, nu de conţinut…”, a transmis eurodeputatul.
.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica
“Cruda dictatură Assad s-a prăbușit”: Reacțiile la căderea regimului sirian, de la apelul la stabilitate din partea Europei la emoții contradictorii în Orientul Mijlociu
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad a ajuns la Moscova, primind azil în Rusia din partea regimului Putin
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ6 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI5 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ4 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO4 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității