Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Politica de coeziune trebuie să fie finanțată la același nivel ca în actualul exercițiu financiar multianual

Published

on

Poziția Parlamentului European privind noua politică de coeziune post-2020, votată săptămâna trecută la Strasbourg, argumentează faptul că finanțarea acestei politici în noul cadru financiar multianual trebuie să fie la același nivel cu cel din perioada 2014-2020, transmite eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în contextul în care Comisia Europeană urmează să publice pe data 2 mai propunerea sa de buget pentru perioada de după anul 2020.

”S-a votat opinia Parlamentului European privitoare la noua politică de coeziune după 2020. Sunt lucruri importante acolo pentru că se cere ca singurul criteriu care să rămână pentru stabilirea regiunilor care pot să beneficieze de aceste fonduri să fie produsul intern brut. Totodată, că trebuie ca toate regiunile să beneficieze într-o măsură mai mare sau într-o măsură mai mică de această politică. Politica trebuie să fie finanțată cel puțin la același nivel la care a fost finanțată în acest exercițiu financiar”, a declarat Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European și coordonator al PPE pentru CFM post-2020.

Criteriul enunțat de eurodeputatul român este important pentru România în condițiile în care țara noastră este al doilea cel mai mare beneficiar al fondurilor europene, iar regiunea Nord-Est din România este printre cele mai sărace regiuni europene. Poziția eurodeputatului român intervine în contextul în care Comisia Europeană a propus recent trei scenarii pentru viitorul politicii de coeziune, unele dintre acestea proiectând inclusiv tăieri bugetare cu până la 124 de miliarde de euro

”Ultimele zvonuri pe care le știm arată că s-ar putea ca alocarea pentru politica de coeziune în următorul exercițiu financiar să fie redusă cu 5-6%, ceea ce nu ar fi o mare problemă. De asemenea, sunt propuneri referitoare la direcțiile cărora trebuie alocați banii, iar ceea ce este important este că se cere să contribuie la crearea de locuri de muncă sustenabile. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult o asemenea direcție concentrată pe economie, mai ales în regiunile sărace din România, Oltenia și nordul Moldovei”, a mai spus Marinescu în această privință.

Distinct de pozițiile Comisiei Europene și ale țărilor UE privind alocarea fondurilor pentru noul buget multianual al UE, deputații europeni consideră că limita actuală privind cheltuielile UE ar trebui ridicată de la 1% la 1,3% din PIB-ul UE pentru a putea finanța noile priorități fără să fie sacrificate regiunile cele mai sărace ale UE (coeziunea) sau comunitățile agricole. La nivelul Comisiei Europene, însă, există discuții cu privire la ridicarea contribuției cu până la 1,13 – 1,18% din PIB.

Pentru România, politica de coeziune păstrează o importanță strategico-economică la nivel european ce decurge din câteva date concrete: 70% din investițiile publice în țara noastră sunt realizate cu fonduri europenecel mai recent raport al UE privind coeziunea economică arată că datorită investițiilor politicii de coeziune PIB-ul României va crește cu 2.1% până în anul 2023, iar un simplu calcul al balanței financiare dintre contribuția a României la bugetul Uniunii și beneficiile primite de la bugetul UE, inclusiv prin intermediul politicii de coeziune, din 2007 și până în prezent arată o balanță financiară netă ”pe plus” pentru țara noastră cu peste 28 miliarde de euro (datele aici).

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Victor Negrescu

Victor Negrescu: Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor, transmite eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a face viața oamenilor mult mai ușoară. De aceea, am susținut, la nivel european, alocarea consistentă de fonduri europene pentru reducerea inegalităților și educația digitală”, mai scrie eurodeputatul român.

În cadrul întâlnirii avute cu patronatul companiilor din domeniul digital (ANIS), care astăzi reprezintă aproape 10% din PIB-ul României, Victor Negrescu a prezentat perspectiva mea asupra modului în care România poate deveni un lider regional în domeniu.

„Pilonii transformării digitale trebuie să cuprindă o reglementare constructivă, sprijin pentru dezvoltarea de produse și servicii digitale autohtone, investiția în educație și bună informare, precum și afirmarea României ca actor activ și relevant în dezbaterile europene și internaționale privind evoluțiile tehnologice”, precizează acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

De Ziua Europei, Victor Negrescu anunță organizarea unei ample consultări publice privind modul în care UE poate să vină în sprijinul comunităților locale: Apartenența României la UE a adus beneficii consistente

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Ne dorim o Uniune Europeană mai apropiată de cetățeni, unită și puternică, România putând contribui la acest deziderat prin a deveni mai influentă în Europa, a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu în mesajul său publicat cu ocazia celebrării Zilei Europei.

”De Ziua Europei ne dorim o Uniune Europeană mai apropiată de cetățeni, deschisă, unită și puternică. Pentru a realiza acest deziderat sunt absolut convins că România trebuie să devină mai influentă în Europa, să-și asume un rol activ în procesul decizional european și să se afirme prin profesionalism în structurile europene”, a precizat acesta într-o postare publicată pe Facebook.

El a amintit că ”aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat un pas important pentru securitatea, stabilitatea și dezvoltarea țării noastre”.

”Apartenența noastră la Europa unită a adus beneficii consistente României, atât din punct de vedere financiar cât și al drepturilor și oportunităților, reprezentând o garanție pentru un viitor mai bun pentru români”, a explicat el.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Victor Negrescu, împreună cu PSD și PES activists România, a anunțat că astăzi, de Ziua Europei, organizează ”la nivel național o amplă consultare publică privind modul în care Uniunea Europeană a venit și poate să vină în sprijinul comunităților locale”.

”Arătăm și faptul că aleșii locali PSD au excelat în atragerea banilor europeni și că prin implementarea programelor europene vom putea asigura un nivel de trai mai bun pentru oameni. De altfel, majoritatea școlilor, spitalelor și lucrărilor de reabilitare și infrastructură din localitățile noastre s-au făcut cu bani europeni”, a mai spus Negrescu.

El i-a invitat pe cetățeni să transmită mesajul lor ”despre ce putem face mai bine și mai mult pentru România și comunitățile noastre locale în Uniunea Europeană”.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Dan Motreanu realizează un bilanț al mandatului său de eurodeputat, la finalul ultimei sesiuni plenare a actualului legislativ european, înainte de alegerile din 6-9 iunie care vor reorganiza distribuția puterii a forțelor politice din Parlamentul European.

”În calitate de europarlamentar, am promovat proiecte în interesul României, adoptarea acestora fiind posibilă datorită apartenenței PNL la grupul PPE, cel mai numeros din Parlamentul European”, a subliniat Motreanu, prezentând o serie de realizări obținute în cei cinci ani de mandat:

  • Împreună cu colegii din Grupul PPE, acesta o obținut fonduri în valoare de 40 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale ieftine din Ucraina.
  • Dan Motreanu a obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români. De altfel, acesta a solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune
  • În calitate de responsabil din partea Comisiei pentru agricultură, eurodeputatul s-a asigurat că Parlamentul European sprijină utilizarea pe scară mai largă a etichetării digitale, dar fermierii obțin în format fizic toate informațiile de care au nevoie.
  • În calitate de responsabil al Grupului PPE pentru Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), acesta introdus amendamente favorabile țării noastre în raportul referitor la acest dosar
  • Eurodeputatul a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. A fost aprobat „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea Grupului PPE.
  • ”De-a lungul procedurii legislative din cadrul Comisiei ENVI din Parlamentul European, principala prioritate a fost sa mă asigur de dublarea finanțării alocate României din Fondul de Modernizare. Astfel, bugetul total alocat tarii noastre se va ridica aproximativ la 15 miliarde de euro”, a amintit Dan Motreanu
  • Acesta fost printre inițiatorii rezoluției prin care Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României.
  • A fost raportor PPE pe Raportul privind zonele urbane, solicitând Comisiei Europene să elaboreze recomandări pentru organizarea și reforma administrativ-teritorială în UE, considerându-le esențiale pentru dezvoltarea și reziliența urbană.
  • Raportul privind Noua strategie industrială a UE a fost votat în plenul Parlamentului European, pentru care eurodeputatul a fost responsabil din partea Grupului PPE. Pentru fiecare nouă sarcină administrativă impusă IMM-urilor, va fi eliminată una existentă.

Dan Motreanu candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European și a dat asigurări că va  ”continua să promoveze interesele României în Parlamentul European”.

Amintim că listele candidaţilor Alianţei electorale PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie şi au fost depuse la 5 aprilie la Biroul Electoral Central.

La 21 martie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a prezenta lista liberalilor la alegerile europene, primii zece candidați fiind: Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL5 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO9 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ11 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA12 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ12 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE13 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ13 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA14 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending