Bugetul UE pentru 2022, cel mai mare din istoria Uniunii, cu fonduri suplimentare importante pentru cercetare și sănătate, a declarat europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) pentru CaleaEuropeana.ro.
În sesiunea Parlamentului European de săptămâna trecută de la Strasbourg s-a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor și avem de-a face cu o premieră: 169,5 miliarde de euro pentru 2022, cea mai mare sumă aprobată vreodată, cu 480 de milioane de euro peste propunerea Comisiei Europene,
”Este de subliniat aici suplimentarea bugetului anual cu 100 de milioane de euro pentru programul de cercetare și inovare Horizon Europe, un program cheie pentru creșterea competitivității și a dezvoltării economice ale Uniunii Europene. Remarc, de asemenea, o suplimentare a bugetului de anul viitor în sectorul sănătății, programul de răspuns al uniunii la pandemie EU4Health fiind finanțat cu 51 de milioane de euro în plus față de propunerea inițială a Comisiei, cu un total de peste 800 de milioane de euro”, a subliniat eurodeputatul PPE.
”Este extrem de important să nu uităm faptul că pandemia nu s-a încheiat, iar investițiile în sănătate reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană în anul următor. Este nevoie de un efort comun al tuturor țărilor membre de a consolida sistemele naționale de sănătate. La fel și în România – sistemul național de sănătate are ocazia de a beneficia de fonduri importante pentru modernizare și răspuns, nu numai în fața actualei pandemii, ci și pe termen lung, pentru provocările curente din sistem”, a adăugat europarlamentarul PPE.
Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută bugetul pentru anul 2022 cu 550 de voturi pentru, 77 de voturi împotrivă și 62 de abțineri. Înțelegerea, care a primit acordul Consiliului Uniunii Europene la 23 noiembrie, urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Eurodeputații au reușit să sporească finanțarea pentru programele și politicile care, în opinia lor, contribuie la redresarea post-pandemică, în conformitate cu prioritățile Parlamentului stabilite în orientările sale pentru 2022.
Printre acestea se numără programul de cercetare Orizont Europa (+100 milioane de euro în plus față de proiectul de buget al Comisiei) și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+47,5 milioane de euro). Programul privind piața unică este suplimentat cu 30 de milioane de euro (inclusiv 10 milioane de euro pentru sectorul turismului), iar Parchetul European cu 3,8 milioane de euro, protejând banii contribuabililor europeni de infractori.
Programul de mobilitate universitară Erasmus+ este un alt program al cărui buget este consolidat, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro. Emblematicul program de sănătate al UE, EU4Health, primește un impuls financiar de 51 de milioane de euro pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternică și pentru a face sistemele naționale de sănătate mai reziliente.
Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI – Europa globală) a fost suplimentat cu 190 de milioane de euro, cu un accent deosebit pe combaterea pandemiilor, inclusiv prin vaccinare.
Ajutorul umanitar a fost suplimentat cu 211 milioane de euro, pentru a permite ca rezerva pentru solidaritate și ajutor de urgență să poată acoperi nevoile sporite ale Fondului de solidaritate al UE în legătură cu catastrofele naturale din UE.