Connect with us

EVENIMENTE

Clubul Suporterilor Regiunii Dunării – nucleu de acţiune şi lobby pentru investiţiile româneşti

Published

on

În data de 17 decembrie 2012, la sediul Institutului Bancar Român, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Preşedinţiei UE, a Coordonatorului Naţional al Strategiei Dunării, a unor prestigioase personalităţi reprezentând instituţii şi organizaţii cheie precum Banca Naţională a României, Academia Română, Casa Regală, ministerele responsabile pentru domeniile prioritare SUERD, a avut loc reuniunea de lansare a Clubului Suporterilor Regiunii Dunării din România, se arată într-un comunicat dat publicităţii.

Iniţiativă a Grupului “Dezvoltare Integrată: Dunăre-Marea Neagră”, Clubul Suporterilor Regiunii Dunării din România reprezintă rodul parteneriatului oficial dintre Catedra Internaţională Onorifică în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) şi Academia Română. Scopul principal al întâlnirii a fost activarea unor vectori de acţiune şi lobby, defalcaţi pe regiuni şi pe domenii de intervenţie tematică: infrastructură-transporturi, energie, turism-patrimoniu cultural, riscuri de mediu, cooperare şi securitate internaţională. Ca impact palpabil al acestei reuniuni a decidenţilor şi experţilor-cheie în probleme dunărene – arhitecţi, economişti, ecologi, manageri de proiect, informaticieni, comunicatori etc. – merită să subliniem agregarea unor prime consorţii şi idei de proiecte care au conectat deja comunităţi de afaceri, comunităţi locale şi zone geo-economice foarte diverse din România (Galaţi, Timişoara, Vlăhiţa-Harghita, Târgovişte, Craiova …).

În cadrul evenimentului, precum şi în contextul marcării a 15 ani de activitate a Casei Europei “EUROLINK” din Bucureşti, a avut loc Ceremonia de Decernare a Distinctiilor “Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană” (ed. X). Personalităţile laureate în acest an au fost:

Comisarul European pentru Dezvoltare Regională – Dl Johannes HAHN

Ambasadorul Republicii Austria în România – Dl. Michael SCHWARZINGER

Euro-parlamentar Silvia-Adriana TICAU

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU

Diplomat Bodgan Lucian AURESCU

Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei Române

Jurnalist Lucian SÂRB, Directorul EuroNews

Violonistul Alexandru TOMESCU

Conf. Dr. Elena TÎRZIMAN, Director General – Biblioteca Naţionala a României

Prof. Univ. Dr. Napoleon POP, Membru al Consiliului de Administraţie al BNR

Pentru a pune mai pregnant în evidenţă importanţa pe care mediul de afaceri va trebui să o deţină pentru activarea proiectelor dunărene privind creşterea prosperităţii economice, în cadrul unei gale separate a avut loc decernarea Diplomelor de Excelenţă şi a Trofeelor “Campioni Români în Afaceri” (ed. III). Laureaţii acestei ediţii au fost:

Farmaciile Belladonna

Goodyear Dunlop Tires Romania

Romaqua Group – brandul BORSEC

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică

Primaria Municipiului Timişoara

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană “Dunărea de Jos” Galaţi

Universitatea DANUBIUS din Galaţi

Universitatea VALAHIA din Târgovişte

Cu acelaşi prilej, profitând şi de prezenţa Directorului General al Biroului SUERD din cadrul MAE, coordonat de Dna Ministru Consilier Branduşa PREDESCU, Catedra Internaţionala Onorifică SUERD a desemnat un prim număr restrâns de “Ambasadori Speciali ai Regiunii Dunării”, care vor îndeplini dificila misiune de a conecta coordonarea SUERD de la Bruxelles în raport cu autoritpţile şi stakeholderii principali din România, atât în vederea unei mai bune prioritizări / programări a proiectelor, cât şi a capacităţii efective de monitorizare şi interacţiune între investiţiile şi transferul de know-how ce urmează să aibă loc în plan macro-regional. Printre aceste personalităţi, exemplificăm cu nume din cele mai variate domenii de reprezentare / activitate: ASR Principele Radu al României, Guvernatorul Mugur ISĂRESCU, Mihaela MIHAI, Jürgen RAIZNER.

Conversaţiile şi negocierile dintre participanţi au avut loc pe fundalul relaxant al unei prezentări de bijuterii hand-made, create de artistul Alin DINICĂ – “AD Couture Jewels”, recomandat de revista de modă “Redesign Yourself”. De asemenea, evenimentul a prilejuit vernisarea unei expoziţii itinerante de pictură a pictorului de negru Elian BĂCILĂ, creatorul conceptului Black-Light. La final, toţi cei peste 130 de participanţi au primit cadouri surpriză cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot consulta siteul www.HouseofEurope.ro sau contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.230.49.97 sau e-mail info@houseofeurope.ro .

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Theo Chirac

    December 19, 2012 at 7:16 pm

    Pictorul de negru e un artist unicat. Îi cunosc eforturile de a promova în România conceptul BLACK LIGHT. Cinste lui!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Club România lansează ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, cel de-al patrulea volum din Seria Caiete Documentare

Published

on

© Club România

Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, cel de-al patrulea volum din Seria Caiete Documentare realizată din inițiativa Club România va fi lansat joi, 21 februarie în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară.

Proiectul editorial, publicat de Editura Club România, în coordonarea lui Marius Stoian și Mihai Aniței reunește peste 115 autori dintre cei mai reprezentativi profesioniști români din zona administrației publice,  mediului academic și universitar, dar și din cadrul comunității de business și antreprenoriat sau societate civilă, care expun viziuni și proiecte sustenabile în vederea consolidării contribuției românești la reformarea noii Politici Agricole Comune, în lumina noilor provocări și angajamente europene, precum schimbările climatice, imperativul dezvoltării durabile sau migrația forței de muncă.

„Agricultura. Concepte şi instrumente operaționale oferă cadrul și datele înţelegerii importanţei viziunii în crearea plus valorii: poate că nicăieri nu se vede mai bine din cifre creșterea agriculturii românești ca urmare a Politicii Agricole Comune (PAC). Mecanismul de atragere a fondurilor funcţionează bine pe ambii piloni. Se obţin recorduri la nivel de producţie cerealieră, la export. S-a investit mult, nu numai în producție, s-a investit în infrastructură agricolă, în dezvoltări conexe. Sunt desigur și multe de completat/ajustat/reformat, dar există certitudinea măsurabilă a direcţiei corecte și a progresului.

La data apariţiei CD 4 Agricultura ne aflăm în plin exerciţiu românesc de leadership european. În acest volum pot fi găsite, ilustrate cu acurateţe profesională, ideile și propunerile cu care România ar putea adăuga avantaje în viitoarea PAC ce se află în stadiu germinativ. Idei provenite din zona universitară și academică, dinspre agribussines, asociaţii profesionale, structuri europene, oameni implicaţi în fenomen. Cuvintele-cheie ale reușitei: profesionalism, la un capăt și voinţă politică, la celălalt capăt”, explică Marius Stoian, unul dintre coordonatorii volumului.

Volumul este structurat în concepte și instrumente operaționale care descriu cadrul internațional în care se manifestă cele mai noi tendințe și evoluții din agricultură, parcurg viziunea europeană cu un istoric al reformelor politicii agricole comune și analize asupra noii propuneri PAC și se focusează pe România abordând două direcții: implementarea PAC, cu date și cifre cheie privind rezultatele la zi ale agriculturii românești și contextul național pe care îl ilustrează printr-o serie de analize și soluții la problemele structurale ale agriculturii românești, prezentând conceptele agriculturii moderne, dar și instrumente operaționale cu care acestea pot fi implementate-finanțare, educație, cercetare-dezvoltare, etc.

Un capitol consistent este dedicat transformării digitale a agriculturii, ca motor pentru modernizarea sectorului agricol românesc și creșterea randamentului activității agricole.

Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani; inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit. Capabilitatea dronelor se extinde în mod constant, aparatele fiind dotate cu camere foto-video de înaltă definiție, senzori de termoviziune, filmare în infraroșu, sisteme de cartografiere și zonare a parcelelor, iar simultan volumul de date crește rapid. Pe termen lung, „fermele conectate” se vor dovedi extrem de valoroase pentru toată populația planetei având în vedere necesitatea de maximizare a producției agricole. Agricultura inteligentă ține cont de evaluarea solului și aspectelor de mediu din toate punctele de vedere și aplică soluții tehnologice pentru fertilizări de performanță, măsuri de protecție a plantelor și extragerea elementelor nutritive într-un mod cât mai eficient!

În domeniul agriculturii inteligente, introducerea elementelor de tehnologie în managementul fermelor, cum ar fi urmărirea și monitorizarea întregului proces de producție de la înființarea culturii, procesare, transport, la vânzare, duce la randamente și calități incredibile în climate volatile cu provocări din ce în ce mai diverse.

“Ca țară cu mare potențial agricol, România ar putea să devină una din piețele de top pentru fructificarea tehnologiei IoT în scopuri de creștere și eficientizare a producției agricole. Vor ști oare fermierii să profite de pe urma unei asemenea oportunități? ”, lansează provocarea Mihai Aniței.

Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești. Până în prezent au fost publicate 4 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru), Transporturi și Infrastructură, (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca) și Agricultura (coord. Marius Stoian, Mihai Aniței).

Astfel, mai mult de 300 de contributori și facilitatori din mediul academic și universitar românesc, studenți, doctoranzi, profesori români din marile universități din străinătateconsultanți din The Big Four, bancheri, reprezentanți ai comunității de business, coordonatori care au participat la elaborarea strategiilor românești pe domenii, rețeaua de specialiști români din instituțiile și organismele internaționale-Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană, Agenții și Autorități europene, institute de cercetare și dezvoltare, etc, experți români din mediul ONG național și internațional, tineri lideri emergențiinovatori cu rezultate confirmate, antreprenorispecialiști din cadrul companiilor naționale și private, au fost angrenați în acest proiect.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

 

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending