EXCLUSIV. Surse din Comisia Europeană: Bruxelles-ul va relua plățile pentru POSDRU la începutul lui 2013

Primele plăți de la Bruxelles pentru Programul Operațional Sesctorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) vor începe la începutul anului 2013, potrivit celor declarate pentru CaleaEuropeană.ro de surse din Comisia Europeană (CE).

Întrebate când vor fi reluate plățile pentru POSDRU, sursele citate au precizat că reluarea plăților ”va fi făcută la începutul lui 2013, de îndată ce suficiente cereri de rambursare au fost înregistrate cu noile proceduri”.

Redăm răspunsul integral primit din partea CE:

”În timpul auditului din 19 – 23 decembrie,  pe POSDRU, auditorii Comisiei Europene au observat îmbunătățări ale sistemului de control românesc.

Un pas final pentru ca CE să reia fluxul normal de finanțare, este confirmarea eficacității noilor proceduri în practică. Aceasta (n.r. reluarea finanțării) va fi făcută la începutul lui 2013, de îndată ce suficiente cereri de rambursare au fost înregistrate cu noile proceduri.

În ce privește cheltuielile din trecut, corecțiile financiare de 25% au fost convenite între Comisie și autoritățile române. Corecțiile vor fi aplicate pentru toate cheltuielile declarate Comisiei de la începutul perioadei de programare și pentru cheltuielile ce nu au fost încă certificate, dar legate de proiecte selectate și verificate în conformitate cu procedurile vechi.

Prin scrisoarea din 3 decembrie, Comisia a solicitat României să reia deja trimiterea cererilor de plată până la sfârșitul anului, fapt care ar permite implementare corecțiilor necesare și acoperirea riscului de dezangajare pentru acest an.”

 

În urma unei misiuni de audit desfăşurate la sfârşitul lunii noiembrie, CE a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul POSDRU până în noiembrie 2011, potrivit Gandul.info.

Comisia a recomandat totodată ca autorităţile române să transmită o cerere de plată separată înainte de sfârşitul lunii decembrie 2012, cuprinzând sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătăţite, dar care să includă şi rata de corecţie financiară medie de 25%.

Potrivit datelor inițiale, deblocarea fondurilor europene urma sa aiba loc, eventual, in primavara, însă dupa un nou audit al Comisiei.

Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.