Connect with us

EVENIMENTE

Construirea noului viitor urbanistic al Regiunii Dunărene – undă verde pentru formarea de consorţii şi generarea de proiecte

Published

on

CIO-SUERDCu ocazia Forumului organizat de Primăria Viena, Asociaţia Oraşelor din Austria, TINA Viena, Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CODCR) şi DG Regio-Comisia Europeană, la sediul Municipalităţii Viena, în perioada 9-10 decembrie 2013, la care a participat şi o delegaţie din partea CLDR – Platforma Comunităţilor Locale Riverane Dunării din România, au fost puse bazele Platformei Urbane a Regiunii Dunării, iniţiativă destinată să sprijine organismele de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) şi Comisia Europeană în direcţia unei „guvernanţe pe mai multe niveluri” şi să servească drept Partener Strategic al guvernelor naţionale în procesul de aplicare a Strategiei.

Prin apelul supus dezbaterii şi prezentat în mod oficial în cadrul lucrărilor de purtătorul de cuvânt al CODCR, Ivo Gonner – Primarul Oraşului Ulm (Germania), se menţionează că fondarea Platformei Urbane a Regiunii Dunării va realiza o extindere sistematică a cooperării între metropolele şi oraşele danubiene printr-un schimb de informaţii, experţi şi bune practici, prin studii comune, conferinţe şi strategii, având în centrul lor transpunerea în practică a SUERD. În acelaşi text, se arată că acest proces de cooperare mult mai strânsă va fi posibil printr-o colaborare cu Grupul de Lucru al Regiunilor Dunării (ARGE) şi cu celelalte reţele urbane sau structuri asociative ale municipiilor şi oraşelor din Statele Membre SUERD, pe baza unei platforme electronice monitorizată de reprezentanţii aleşi ai acesteia (Comitetul de Monitorizare) şi a unui Secretariat, localizat la Viena. Miza finală a întregului demers este realizarea dezideratului enunţat de Comisia Europeană ca bazinul riveran al Dunării să devină o veritabilă regiune a secolului XXI, mult mai sigură şi mai încrezătoare, una dintre cele mai atractive din Europa.

Reuniunea s-a bucurat de prezenţa şi mesajele-cheie ale unor personalităţi precum: Comisarul European pentru Dezvoltare Regională. Johannes HAHN, Primarul General al Vienei, Michael HAUPL; Preşedintele CODCR, Petre LANGER; Directorul pentru Relaţii Internaţionale al Primăriei Viena, Matti OLLINKARI; Primarul Bratislavei, Milan FTACNIK; Coordonatorul Ariei Prioritare 10, Kurt PUCHINGER; Secretarul General al Consiliului Municipalităţilor şi Regiunilor Europene, Frederich VALLIER; Primarul Municipiului Bucureşti, Sorin OPRESCU.

În intervenţia sa din cadrul Mesei Rotunde a primei zile, reprezentantul Platformei CLDR România, Sever AVRAM, Preşedinte Executiv al Fundaţiei EUROLINK-Casa Europei, a insistat în mod special asupra provocărilor şi dificultăţilor legate de transpunerea SUERD în zona României şi Bulgariei, prezentând un set de recomandări şi propuneri concrete de îmbunătăţire a procesului, rezultate în urma desfăşurării recentului Dialog Financiar Dunărean şi a Conferinţei de Transfer a Bunelor Practici de la Bucureşti. Scopul principal urmărit ar fi acela de a se reuşi o interconectare mai bună între partenerii şi beneficiarii potenţiali de finanţare şi cei care sunt responsabili de gestionarea programelor respective de finanţare. Dificultatea bancabilizării proiectelor dunărene se loveşte de un obstacol suplimentar legat de slaba interacţiune cu sistemul financiar-bancar şi absenţa unei scheme de garantare a creditelor bancare pe care Guvernul să o sprijine pentru ca băncile comerciale să se poată implica în susţinerea acestor proiecte, încă din etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate.

În concluzie, însăşi derularea Forumului a reprezentat în sine un succes şi o impulsionare a unor proiecte curente sau potenţiale, dar a scos în evidenţă şi aspecte care nu sunt încă pe deplin elucidate sau rezolvate. De pildă, recomandarea Comisarului European Hahn, privind alocarea prin bugetul de stat a unui procent de 5% pentru a se putea susţine tehnic formarea de consorţii şi prefinanţarea unor proiecte nu a fost încă pusă în aplicare în mod expres în România. De asemenea, creşterea gradului de receptivitate din partea autorităţilor centrale de gestiune, în special legat de problematica finanţării iniţiale, propusă de Forumul Societăţii Civile a Dunării, rămâne în continuare un deziderat neîmplinit, atât la nivel naţional, cât şi pan-european. Cu toate acestea, printr-un lobby inter-instituţional mult mai concertat, majoritatea preopinenţilor au apreciat că relansarea economică şi socială prin SUERD ar putea fi cu putinţă, în măsura în care va exista un veritabil transfer de bune practici, cât şi spaţiul unei armonizări administrative, decizionale şi în domeniul „reformei spaţiale” în bazinul dunărean.

Pentru informaţii suplimentare, cât şi pentru iniţierea unor noi demersuri şi proiecte, cei interesaţi se pot adresa în scris SecretariatuluI Platformei CLDR, cât şi al Catedrei Internaţionale Onorifice „Jean Bart”, la adresa info@houseofeurope.ro.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Societatea liberală și ISP România organizează, la Constanța, a treia ediție a Forumului Antreprenorilor în Administrația Inteligentă

Published

on

Societatea liberală și ISP România organizează în perioada 20-22 iunie, la Constanța, Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă – ediția a III-a, un eveniment organizat alături de partenerii internaționali Martens Centre for European Studies și Fundația Hanns Seidel, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă aduce laolaltă reprezentanți din partea mediului de afaceri, administrațiilor locale, companiilor de consultanță pentru fonduri nerambursabile, organizațiilor neguvernamentale și unităților de educație profesională, fiind centrat pe soluțiile de tip #smartadministration, #smartcity, #smarteducation.

”Când spunem #smart ne gândim la reducerea consumului și implicit a costurilor pentru utilități, la parcări inteligente, managementul traficului, iluminat inteligent, primaria digitală, servicii accesate on-line, cataloage electronice, lecții cu suport on-line etc.. Implementarea unor astfel de proiecte generează bunăstare pentru cetățeni”, a declarat, în context, Violeta Vijulie, director ISP România.

La rândul său, Bogdan Huțucă, deputat și vicepreședinte Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a precizat că ”este absolut necesar ca administrația publică din România să depășească decalajele față de modul în care lucrează administrațiile avansate din Europa. Acest lucru este posibil doar prin digitalizare, prin regândirea relației și spațiului dintre aleșii locali, funcționarii publici și cetățeni. Orașul digital este unul prietenos, care vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și îi face să se simtă valoroși. Aceasta este prioritatea administrației liberale.”

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Consiliul Județean Ilfov și Comisia Europeană, prin Joint Research Centre, organizează conferința Science meets Regions/Science builds the future

Published

on

Oameni de știință din Europa, experți  și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința Science meets Regions/ Science builds the future, pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul are loc în data de 12 iunie 2019, în București la Biblioteca Națională a României, pe Bulevardul Unirii, nr. 22, de la ora 10.30 și este organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).

”Obiectivele evenimentului sunt de a aduce oamenii de știință și factorii de decizie la aceeași masă, de a încuraja colaborarea, de a discuta politici relevante pe plan local și regional, folosindu-ne de rezultatele cercetărilor științifice. În plus, vrem să prezentăm contribuția esențială pe care știința o are în evoluția societății”, a declarat, în context, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov.

În județul Ilfov, la Măgurele, se construiește centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo. Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific, Mpgurele Science Park. Există deja un plan de fezabilitate, suntem în discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro și sperăm ca în septembrie 2020 să demarăm lucrările de construcție.

În cadrul conferinței Science meets Regions va fi prezentat un studiu științific privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. Obiectivul este transformarea localității într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.

Aproape 200 de oameni au fost invitați la conferința Science meets Regions. Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH), Nicolae Victor Zamfir, reprezentanți ai parcurilor științifice din europa și ai asociațiilor internaționale de profil.

”În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o  societate bombardată de informații”, a precizat și Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC) a lansat la Bruxelles proiectul pilot Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions. Proiectul aduce împreună decidenți politici și oameni de știință, pentru a pune bazele unei dezvoltări economice, care să țină seama de rezultatele cercetărilor științifice. În cadrul proiectului, 26 de evenimente interactive vor avea loc anul acesta în 26 de țări.

Joint Research Centre (JRC) este serviciul științific și de cercetare intern al Comisiei Europene. Prin activitățile sale de cercetare, JRC aduce procesului de elaborare a politicilor europene un fundament științific, sub forma avizelor independente, bazate pe date concrete.

Continue Reading

EVENIMENTE

Premieră în România: Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi prezent pe străzile Bucureștiului săptămâna viitoare, cu ocazia conferinței la nivel înalt SET Plan 2019

Published

on

Bucureștenii vor avea ocazia de a vedea pe străzile Capitalei un autobuz alimentat cu hidrogen care va fi prezentat de compania Van Hool din Belgia în cadrul conferinței comune la nivel înalt Set-Plan & ENVE: ”Realizarea procesului de tranziție energetică la nivel local”, organizată de Comisia Europeană, Asociația Municipiilor din România, Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Energiei în perioada 12-14 iunie la Universitatea Politehnica din București, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La Conferința SET Plan 2019 (Planul strategic european privind tehnologiile energetice) și Reuniunea Comisiei ENVE (Comisia pentru energie, schimbări climatice și mediu) din cadrul Comitetului European al Regiunilor vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene si peste 600 de lideri locali și regionali aleși, preşedinţi de regiuni, primari din cele 28 state membre ale Uniunii Europene, membri ai guvernelor, cercetători, precum si reprezentanți ai companiilor active în domeniul energetic.

Puteți consulta și Asociația Municipiilor din România, alături de Comitetul European al Regiunilor, Comisia Europeană și Ministerul Energiei organizează la București două conferințe majore dedicate mediului, energiei și schimbărilor climatice (LIVE pe CaleaEuropeană.ro, 12-14 iunie)

Autobuzul care va fi prezentat la București utilizează o tehnologie dezvoltată recent pe bază de celulele de combustibil alimentate cu hidrogen împreună cu baterii. În această arhitectură hibridă, celula de combustibil furnizează toată energia pentru funcționarea vehiculului, în timp ce bateriile sunt capabile să asigure puterea de vârf a motoarelor pentru a face față accelerației rapide. Realimentarea unui astfel de autobuz durează aproximativ 7 minute pentru umplerea obișnuită de astăzi, dar în scurt timp va fi disponibilă tehnologia necesară unei umpleri în mai puțin de 5 minute.

Deoarece celula de combustibil generează numai apă ca emisie, acestea sunt autobuze cu emisii zero. Astfel de autobuze rulează deja în câteva orașe mari din Europa precum Londra, Amsterdam, Hamburg, Koln, Frankfurt, Rotterdam, Milano.

Tot în cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate și două mașini alimentate cu hidrogen: Toyota Mirai și Hyundai Nexo. Prezentarea autobuzului, a celor două mașini precum și a unei statții de încărcare cu hidrogen va avea loc în data de 13 iunie, ora 12:30, în fața Aulei Universității Politehnica din București.

© SET Plan 2019

Mai multe date despre conferință se regăsesc pe platforma dedicată http://setplan2019.gov.ro/

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending