Connect with us

G7

G7 respinge categoric pretenția lui Putin ca exportul de gaze să îi fie plătit în ruble

Published

on

© G7/Facebook

Grupul celor 7 (G7), cele mai puternice șapte economii ale lumii, a respins solicitarea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble, a anunțat ministrul german al economiei, Robert Habeck, conform DPA, citat de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă ce a succedat o reuniune a miniștrilor energiei ai țărilor membre G7, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie ”o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”.

Oficialul german a explicat că se aplică în continuare contractele încheiate, ceea ce ”înseamnă că plata în ruble nu este acceptată”.

”Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate”, a mai afirmat ministrul german.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat săptămâna trecută că țara sa nu va mai accepta plăți în valută pentru exporturile de gaz și că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ”țările neprietenoase”, între acesta figurând toate țările membre UE, SUA și Regatul Unit.

Pretenția a fost respinsă cu fermitate de președintele francez, Emmanuel Macron, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, considerând că nu este ”nici posibilă, nici contractuală” plata în ruble.

La rândul său, Germania, tot prin vocea aceluiași ministru al economiei, Robert Habeck, a evaluat această solicitare ca fiind o reziliere a contractului.

Conform celor mai recente date oferite de Eurostat, Uniunea Europeană a importat în 2020 58% din energia pe care a consumat-o, în contextul în care producția proprie a acoperit doar 42% din necesar, Rusia fiind principalul furnizor de gaze naturale, petrol și cărbune.

Reuniți vineri la Bruxelles, șefii de stat sau de guvern au convenit să reducă treptat dependența de importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia, conform prevederilor Declarației de la Versailles, prin ”achiziționarea, în comun, pe bază voluntară,” a acestor tipuri de energie, precum și a gazului natural lichefiat și hidrogenului.  

În contextul summitului Consiliului European mai sus amintit, președintele american, Joe Biden, care a luat parte la acesta, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, prin care SUA vor majora livrările de gaz natural lichefiat către UE și vor înființa împreună cu Uniunea un grup operativ pentru securitate energetică.

În egală măsură, Uniunea Europeană și Canada plănuiesc să ducă cooperarea în domeniul energiei la nivelul următor, existând deja discuții despre potențiale livrări de energie din această țară către blocul european

Mai mult, la mijlocul lunii februarie, Japonia a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat, ca formă de ”solidaritate cu aliații care împărtășesc aceleași valori”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Țările din G7 condamnă războiul de agresiune al Rusiei și își reafirmă angajamentul de a fi alături de Ucraina

Published

on

© MOFA Japan

Miniștrii de externe din cadrul G7 și-au reafirmat angajamentul de a fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” și au condamnat fără echivoc „războiul de agresiune” al Rusiei, informează Departamentul de Stat al SUA.

Kamikawa Yoko, ministrul japonez al afacerilor externe, a găzduit marți, la New York, reuniunea miniștrilor de externe ai G7.

Chiar și după un an de când Rusia a inițiat „invazia” la scară largă a Ucrainei, ostilitățile de o parte și de alta nu au încetat încă.

„Membrii G7 și-au reafirmat încă o dată angajamentul de a fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și au condamnat fără echivoc, în cei mai fermi termeni, războiul de agresiune al Rusiei și încălcarea de către aceasta a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat care citează Ministerul japonez de Externe.

De asemenea, membrii au emis o condamnare fermă a escaladării atacurilor asupra civililor și a infrastructurii civile.

„Rusia trebuie să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele și echipamentele militare de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei”, au adăugat membrii G7 în declarație.

Aceștia și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul de a oferi Ucrainei sprijin în materie de securitate, financiar, umanitar, de redresare și de reconstrucție.

„Și-au reafirmat intenția de a lucra cu Ucraina în ceea ce privește angajamentele și acordurile de securitate specifice, bilaterale și pe termen lung. Ei vor continua să ajute la repararea și restaurarea infrastructurii civile și critice a Ucrainei, precum și să sprijine eforturile sale de reformă internă, în special în domeniul luptei împotriva corupției, al sistemului judiciar și al promovării statului de drept, în conformitate cu parcursul său european”, se adaugă în declarație.

Aceștia au informat că 29 de țări și instituții s-au alăturat deja acestui efort, încurajându-i în același timp și pe alții să urmeze exemplul.

Membrii G7 au condamnat, de asemenea, organizarea de către Rusia a unor „alegeri” fictive în teritoriile ocupate ilegal de Ucraina. „Orasele Donețk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia și Crimeea fac parte din Ucraina. Ele nu vor recunoaște niciodată pretențiile nelegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran și fac apel la toate statele să le respingă fără echivoc”, se mai arată în declarație.

În plus, subliniind „formula de pace” ucraineană, membrii G7 și-au reiterat hotărârea de a sprijini eforturile concrete pentru a obține o pace justă și durabilă în Ucraina “inclusiv dezvoltarea în continuare a formulei de pace a președintelui Volodimir Zelenski, în conformitate cu dreptul internațional”.

Aceștia au salutat, de asemenea, reuniunile reușite de la Copenhaga și Jeddah în acest sens.

Membrii G7 au convenit, totodată, asupra importanței ca participanții să continue să se implice în acest proces și au salutat participarea unor participanți suplimentari.

În declarație se menționează: „În acest sens, membrii G7 au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate și intensificate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii de cereale din Marea Neagră și Dunăre. Ei au îndemnat Rusia să înceteze să mai amenințe securitatea alimentară globală și să revină la cadrul internațional asociat cu ONU pentru a relua exportul de cereale din Ucraina. Ei au reamintit Declarația de acțiune de la Hiroshima pentru o securitate alimentară globală rezistentă, emisă de liderii G7 și de țările invitate.”

Membrii și-au reiterat sprijinul pentru „dreptul incontestabil” al Ucrainei de a-și exporta cerealele și produsele alimentare prin intermediul altor inițiative, inclusiv “culoarele de solidaritate UE-Ucraina” și coridorul său maritim umanitar.

Declarația a mai adăugat: „Membrii G7 colaborează cu națiuni din întreaga lume pentru a spori securitatea alimentară și energetică globală, în special prin consolidarea rezilienței pentru a rezista la șocurile viitoare.”

Calificând drept „inacceptabilă” amenințarea Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus, membrul G7 a avertizat că “orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va fi întâmpinată cu consecințe grave”.

Membrii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la confiscarea și militarizarea continuă de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie. Aceștia au îndemnat toate țările să sprijine eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a contribui la consolidarea siguranței și securității nucleare în Ucraina. În acest sens, au exprimat sprijinul pentru cele cinci principii anunțate de directorul general al AIEA, Grossi, în luna mai la Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, membrii s-au angajat, de asemenea, să mențină sancțiuni solide și alte restricții împotriva Rusiei.

„Ei și-au reiterat apelul adresat părților terțe de a înceta orice fel de asistență pentru războiul de agresiune al Rusiei sau vor suporta costuri severe. Ei și-au reafirmat angajamentul de a-și consolida coordonarea pentru a împiedica părțile terțe să furnizeze Rusiei sprijin letal, inclusiv arme, și de a răspunde celor care fac acest lucru”, se mai arată în declarație.

În cele din urmă, membrii G7 au subliniat angajamentul lor de a rămâne consecvenți cu sistemele lor juridice respective ca activele suverane ale Rusiei din jurisdicțiile lor să rămână imobilizate până când Rusia va plăti pentru „daunele” pe care le-a provocat Ucrainei.

Continue Reading

G7

G7 și UE condamnă fără echivoc ”alegerile” false organizate de Rusia în Ucraina suverană: Nu vom recunoaște niciodată pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean

Published

on

© European Union, 2022

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate ”condamnă fără echivoc <<alegerile>> false organizate de Rusia pe teritoriul ucrainean suveran în regiunile Donețk, Herson, Lugansk, Zaporojie și în Crimeea”.

”Aceste <<alegeri>> false reprezintă o nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a Cartei ONU. Rusia nu are niciun temei legitim pentru astfel de acțiuni pe teritoriul Ucrainei. Simulacrul de <<alegeri>> este un exercițiu de propagandă menit să legitimeze confiscarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia”, continuă aceștia.

G7 și UE amintesc că în octombrie anul trecut, 143 de țări au votat în Adunarea Generală a ONU o rezoluție prin care condamnau încercările ilegale ale Rusiei de a anexa teritorii din Ucraina suverană, reafirmând că nicio cucerire teritorială rezultată din amenințare sau utilizare a forței nu va fi recunoscută ca fiind legală”.

”Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea fac parte din Ucraina. Nu vom recunoaște niciodată pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran și facem apel la toate statele să le respingă fără echivoc”, este mesajul transmis de miniștrii de externe din G7 și de Înaltul Reprezentat al UE.

Aceștia reiterează că vor continua să sprijine Ucraina financiar, umanitar și diplomatic indiferent de încercările Rusiei de a ”crea o situație de fapt și de drept”.

O astfel de poziție a avut și România prin intermendiul unui mesaj transmis de MAE. ”Rusia încalcă Carta ONU, dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Toți cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a avertizat Ministerul de Externe acum câteva zile. 

Continue Reading

G7

G7 și UE condamnă ”acțiunea nesăbuită” a Coreei de Nord de lansare a unui satelit-spion cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice: Trebuie întâmpinată cu un răspuns internațional rapid, comun și ferm

Published

on

© European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, condamnă ”acțiunea nesăbuită” a Coreei de Nord de a lansa un satelit-spion folosind tehnologia de rachete balistice, despre care aceștia spun că ”trebuie întâmpinată cu un răspuns internațional rapid, comun și ferm, în special de către Consiliul de Securitate al ONU”, din care fac parte și aliați ai Phenianului precum China și Rusia.

Aceasta ”lansare reprezintă o încălcare flagrantă și clară a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și constituie o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității regionale și internaționale”, este stipulat în începutul reacției comune a miniștrilor de externe din G7 și a Înaltului Reprezentat al UE.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că Phenianul ignoră ”apelurile repetate ale comunității internaționale” și continuă ”să-și intensifice acțiunile de escaladare prin intermediul unui număr record de lansări de rachete balistice, care nu fac decât să ateste hotărârea sa de a avansa și de a-și diversifica capacitățile nucleare și balistice ilegale”.

”Reiterăm încă o dată cererea noastră ca Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare, la programele nucleare existente și la orice alte arme de distrugere în masă și la programele de rachete balistice într-un mod deplin, verificabil și ireversibil și să respecte pe deplin toate obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord nu poate avea și nu va avea niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare în temeiul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP)”, mai este menționat în comunicatul publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Aceștia îi îndeamnă pe membrii ”Consiliului de Securitate al ONU să își respecte angajamentele”.

”Deplângem alegerea Coreei de Nord de a-și deturna resursele limitate pentru a-și finanța programele ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice, agravând astfel suferința populației din Coreea de Nord și contribuind la încălcări și abuzuri ale drepturilor omului”, completează G7 și UE.

În încheiere, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE reiterează ”angajamentul de a colabora cu toți partenerii relevanți în vederea atingerii obiectivului de pace și stabilitate în Peninsula Coreeană și a susținerii ordinii internaționale bazate pe statul de drept”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.26 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.1 hour ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU4 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending