INTERNAȚIONAL
Hackerul român Guccifer: Spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton ”a fost facilă”
Published
9 years agoon

Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost ”un lucru facil”, a declarat – într-un interviu în exclusivitate acordat Fox News din închisoare – Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de ”Guccifer”. Acesta a devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România.
”Guccifer”, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite.
”Pentru mine, a fost ușor… ușor pentru mine, pentru oricine”, a spus hackerul aflat într-o închisoare din orașul Alexandria, statul Virginia, potrivit Agerpres.
Rolul potențial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Ulterior, hackerul a susținut că a putut avea acces la server în cadrul unui interviu de jumătate de oră acordat în închisoare.
Ca reacție la afirmațiile lui Lazăr, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidențialele din SUA din luna noiembrie, a dat publicității miercuri seară un comunicat. “Nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmațiile făcute de acest infractor din celula în care este închis. În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declarațiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, se menționează în comunicatul citat.
Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de ”Guccifer” se află fostul director al SRI George Cristian Maior și comisarul european Corina Crețu, europarlamentar la acea vreme.
.
You may like
“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA
Teodor Baconschi, la zece ani de la semnarea acordului România-SUA privind sistemul antirachetă: Contribuția României la securitatea colectivă a Occidentului a devenit și mai vizibilă
Astăzi în istorie: România și Statele Unite marchează zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic și de la semnarea Acordului privind sistemul antirachetă
Foștii președinți americani Barack Obama și Bill Clinton vor participa la inaugurarea lui Joe Biden la Casa Albă, spre diferență de Donald Trump
Raport al Senatului SUA: WikiLeaks a avut un rol-cheie deliberat în eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidentiale din 2016
Michelle Obama a devenit cea mai admirată femeie din Statele Unite, detronând-o pe Hillary Clinton, după 17 ani în care aceasta s-a aflat în fruntea clasamentului
INTERNAȚIONAL
Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe
Published
2 hours agoon
March 19, 2025
Premierul canadian Mark Carney a anunțat marți un acord cu Australia de șase miliarde de dolari canadieni (3,8 miliarde de euro) pentru construirea de radare cu scopul de a supraveghea Arctica, avertizând că prioritățile Statelor Unite ‘încep să se schimbe’, notează AFP.
“Lumea se schimbă și adversarii noștri sunt din ce în ce mai îndrăzneți”, a declarat Mark Carney presei la Iqaluit, în Nunavut, teritoriu din nord-estul Canadei.
“Instituțiile și normele internaționale care au asigurat securitatea Canadei sunt în prezent puse în discuție. Iar prioritățile Statelor Unite, aliatul nostru, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe”, a continuat el, potrivit Agerpres.
A strong, secure Arctic is essential to Canada’s sovereignty.
The world is changing. Our adversaries are watching. We’re making investments now to keep Canada safe for generations to come.https://t.co/aLMeoxHrcF
— Mark Carney (@MarkJCarney) March 19, 2025
După o vizită în Europa, premierul, care și-a preluat mandatul vineri, a mers în acest teritoriu canadian apropiat de Groenlanda, “pentru a reafirma suveranitatea și securitatea Canadei în Arctica”.
Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez.
Australia este o forță în tehnologia radarului trans-orizont, un sistem avansat care permite reperarea amenințărilor pe o zonă largă.
O investiție de 420 de milioane de dolari a fost, de asemenea, anunțată marți de prim-ministrul canadian pentru a consolida prezența militară a Canadei în Nordul Îndepărtat pe tot parcursul anului.
“Securizarea Canadei este o prioritate strategică absolută a guvernului nostru”, a subliniat Mark Carney. “Va trebui să facem mai mult în acest sens”, a adăugat el.
La rândul său, ministrul apărării Bill Blair a anunțat la începutul acestei luni crearea a trei noi centre militare în Arctica.
INTERNAȚIONAL
Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul
Published
3 hours agoon
March 19, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Keir Starmer au apreciat marți seară că discuția telefonică dintre președinții SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, și concluziile acesteia reprezintă un pas înainte în drumul către un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar au subliniat că Occidentul european va continua să sprijine Ucraina și armata sa în rezistența în fața agresiunii militare ruse.
În cadrul unei conferințe comune de presă la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron, Olaf Scholz, cancelarul german demisionar, a declarat că, deși acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este “un început bun” și un prim pas important, “nu poate exista un acord fără Ucraina”, relatează The Guardian.
“Următorul pas trebuie să fie o încetare completă a focului pentru Ucraina și cât mai repede posibil. Desigur, este clar că amândoi suntem de acord și cu acest lucru”, a spus Scholz, referindu-se la el și la Macron.
Scholz a reiterat, de asemenea, că nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea Ucrainei.
Liderii Germaniei și Franței au promis că vor continua să ofere ajutor militar Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut “încetarea completă” a asistenței militare occidentale în cadrul unei convorbiri telefonice cu Trump, notează și Deutsche Welle.
“Amândoi suntem de acord că Ucraina poate conta pe noi, că Ucraina poate conta pe Europa și că nu vom dezamăgi (Kievul)”, a declarat Scholz.
Macron a adăugat că “vom continua să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistență împotriva agresiunii ruse”.
Liderul francez reluat necesitatea implicării Ucrainei. “Am promovat pacea încă din prima zi și acest lucru nu poate fi realizat fără participarea Ucrainei la discuții”, a subliniat Emmanuel Macron.
Într-un ecou al celor exprimate de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Downing Street, biroul premierului britanic Keir Starmer, a salutat “progresul pe care președintele Trump l-a făcut către o încetare a focului” în urma convorbirii sale cu Vladimir Putin, dar a insistat că negocierile trebuie să conducă la o “pace justă și durabilă pentru Ucraina”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.
“Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski. El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.
Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.
Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.
Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.
“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.
De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.
Negocierile privind încetarea focului în Ucraina “vor începe duminică la Jeddah”, în Arabia Saudită, a afirmat marți seară emisarul american Steve Witkoff, după o discuție telefonică între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. Emisarul a mai afirmat că delegația americană în Arabia Saudită va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz.
INTERNAȚIONAL
Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”
Published
12 hours agoon
March 18, 2025
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.
“Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski, citat de The Guardian.
El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.
Vorbind din Finlanda, unde efectuează o vizită, după convorbirea dintre Trump și Putin, liderul ucrainean a declarat că Ucraina asistă la o nouă consolidare a forțelor ruse în apropierea regiunii ucrainene Sumy și că Rusia pregătește noi ofensive pe fronturile Zaporizhzhia, Sumy și Kharkiv în lunile următoare, pentru a exercita o presiune maximă asupra Ucrainei.
Totodată, la sosirea la Helsinki, Zelenski a subliniat că Europa ar trebui să fie inclusă în negocierile de pace din Ucraina.
“Europa trebuie să fie la masa negocierilor și tot ceea ce privește securitatea europeană trebuie decis împreună cu Europa”, a scris Zelenski pe platforma de socializare Telegram, citat de Reuters.
Deși a descris discuțiile dintre Trump și Putin ca fiind “pași către pace, președintele ucrainean a atenționat că solicitările lui Vladimir Putin privind încetarea ajutorului militar, schimbul de informații și mobilizarea Ucrainei urmăresc slăbirea Kievului, în timp ce a adăugat că o încetare a focului necondiționată sau parțial necondiționată ar fi un rezultat pozitiv.
Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.
Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.
Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.
“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.
De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva