Connect with us

POLITICĂ

INTERVIU. Daniel Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1: În ultimii patru ani, ”zero euro au intrat în primăria Sectorului 1”. Această situație trebuie remediată

Published

on

România va prelua conducerea rotativă a Uniunii Europene în anul 2019. Considerând faptul că la alegerile locale din 5 iunie va fi ales un primar ce va fi în funcție pentru următorii patru ani și având în vedere rolul important al Bucureștiului în politica europeană, Lavinia Șandru și Dan Cărbunaru realizează o serie de interviuri pentru site-ul www.caleaeuropeană.ro având ca tematică ”primarul european”.

Răspunsurile oferite de Daniel Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, pentru Calea Europeană:

  1. România va deține, în 2019, președinția rotativă a UE. Ce lipsește cel mai mult Bucureștiului pentru a fi o capitală europeană, dincolo de coordonatele geografice? Care ar fi primul lucru pe care l-ați face pentru a reduce handicapul pe care-l are București față de alte capitale europene?

dantudorache-e1437300202596Bucureștiul este o capitală europeană și este esențial să ne asumăm acest statut. O spun cifrele: PIB-ul/cap de locuitor în orașul nostru este peste cel din Madrid și similar cu cel din Berlin. Aceasta este dimensiunea cantitativă. Ce avem de făcut este să transferăm realitatea economică în viața de zi cu zi a bucureștenilor. Îmbunătățirea calității vieții este proiectul major al Bucureștiului, cu cele șase Sectoare ale sale, incluzând Sectorul 1 în care candidez. Până acum, a părut că orașul se dezvoltă mai degrabă în ciuda politicilor administrative. Susțin racordarea politicienilor și administrației la nevoile reale ale Capitalei.

Creșterea calității vieții înseamnă că bucureștenii vor trăi mai mult și mai bine. Înseamnă un oraș mai puțin poluat, cu servicii publice de nota 10, cu școli, creșe, grădinițe și spitale moderne, suficiente și bine dotate, cu facturi mai mici la utilități, cu infrastructură corespunzătoare și transport public eficient, cu un mediu cultural vibrant, cu accent către meseriile creative și tehnologiile viitorului, cu un parteneriat funcțional între administrație, mediul privat și societatea civilă. Bucureștiul de astăzi are nevoie de o echilibrare, de o viziune de dezvoltare și de o guvernare hotărâtă și corectă. Dezvoltarea trebuie să se producă echilibrat, din centrul Capitalei până la ultima stradă. PSD este garanția nu doar că dezvoltarea Bucureștiului va prinde viteză, dar și să nimeni nu va fi lăsat în urmă.

  1. Care este valoarea fondurilor europene absorbite în mandatul 2012-2016 de Primăria de sector/Primăria Capitalei la care candidați?

Răspunsul la această întrebare este unul șocant. Din informațiile noastre, un total de 0 (zero) euro au intrat în primăria Sectorului 1 în intervalul menționat. Sunt comune din România care au reușit să atragă mai multe fonduri europene decât a atras Sectorul 1 și acest lucru este rușinos și nu trebuie să fie lăsat să continue și pentru următorul inverval de patru ani.

  1. Ați evaluat problemele care au generat o absorbție scăzută a fondurilor europene de către Primăria de sector/Primăria Capitalei la care candidați? Le puteți enumera?

Nu pot să mă pronunț acum dacă este vorba despre o lipsă de capacitate administrativă sau o lipsă de voință administrativă, adică dacă nu s-a putut sau nu s-a vrut. Nu aș vrea nici să mă gândesc că tocmai pentru că sectorul 1 este cel mai bogat dintre sectoarele Bucureștiului să fi fost o gândire de tipul: Noi nu avem nevoie de fonduri europene, pentru că ne permite bugetul propriu. Cert este că oricare ar fi fost motivul pentru această situație, ea trebuie îndreptată cât se poate de repede.

  1. Cum ați putea depăși dvs. aceste probleme? Care este strategia dvs. în a atrage mai multe fonduri europene? (așteptăm exemple concrete, dincolo de principiile enumerate în programele electorale) 

În primul rând pentru că eu îmi doresc să folosim fondurile europene. Cred că diferența asta de viziune este esențială, pentru că experiența mea în administrație mi-a dovedit că dacă la nivelul conducerii instituției există voință, atunci se pot găsi și soluții. Strategia mea se bazează pe un audit de necesitate și pe unul de oportunitate, pentru că suntem aproximativ la jumătatea exercițiului bugetar european. Mai precis, asta înseamnă să vedem ce nevoi de finanțare avem în sector, apoi să coroborăm aceste nevoi cu posibilitățile de finanțare. Apoi să începem să scriem proiecte în funcție de prioritățile noastre: asta înseamnă în primul rând creșterea calității vieții cetățenilor, apoi investiții în infrastructura critică – stradă, școală și spital, și apoi urmează alte zone de interes, nu mai puțin importante, dar nu la fel de importante ca cele menționate.

  1. Ce proiect ați vedea necesar a fi realizat cu prioritate cu fonduri europene, altul decât cele aflate deja în diverse faze de realizare? 

Primul și cel mai important proiect este reabilitarea termică la case, pentru a nu crea o discriminare între cetățenii care locuiesc la bloc și cei care locuiesc la casă. Aceasta ar fi prioritatea imediată.

  1. Aveți soluții pe care să le propuneți celor plecați să lucreze peste hotare pentru a se întoarce în Capitală?

Cred într-un București mult mai prietenos cu tinerii și familia tânără. Așa cum spuneam, avem avantajul unui oraș care crește economic, iar această efervescență trebuie însoțită de accesibilizarea orașului, de mai mult accent pe creșterea calității vieții. Mă refer la lucruri simple, dar importante: piste pentru biciclete; trotuare accesibile 365 zile pe an și nu acoperite cu zăpadă, ocupate de mașini sau construite cu trei rânduri de borduri; creșe, grădinițe și școli publice suficiente și de calitate; servicii publice prompte și aduse în secolul XXI; un sistem medical centrat pe pacient; o guvernare locală transparentă, deschisă și participativă.

În plus, cred într-un București aspirațional, care să-i facă pe cei care se întorc parte dintr-un mare proiect de leapfrogging. Cred că putem fi hub regional pentru industrii creative și IT, cred că putem miza pe produse și servicii cu valoare adăugată ridicată, care să pună în valoare potențialul nostru academic și de cercetare. Bucureștiul este astăzi în poziția de a declanșa o ofensivă de brain regain, de recuperare a talentului românesc care se află peste tot în lume. Un parteneriat activ între Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru a-i aduce pe românii muncitori și merituoși acasă este ce voi propune la începutul mandatului meu de primar al Sectoului 1.

  1. Pe o scară de la 1 la 10, ce loc ar ocupa în prioritățile dvs. de primar transparența cheltuirii banului public? Vă angajați ca în caz că veți ajunge primar veți transparentiza bugetul de venituri și cheltuieli al instituției? În ce mod veți proceda? 

Transparentizarea cheltuirii banului public este una dintre prioritățile mele absolute ca primar al Sectorului 1. Vom prezenta lunar, pe website-ul instituției, cum este cheltuit fiecare leu. Vreau ca în clădirea Primăriei să se instaleze transparența, nu să năvălească mascații și DNA o dată la câteva luni. Mai mult, aducem bugetarea participativă – în fiecare an o parte din buget va fi alocată unor proiecte dezbătute și votate de cetățeni. Așa se întâmplă la Paris și alte capitale ale lumii, așa trebuie să se întâmple și în Capitala Capitalei. Vrem ca Sectorul cel mai bogat din tot Bucureștiul să aibă cele mai multe informații despre cum, când și de ce este cheltuit banul public.

Transparentizarea merge mână în mână cu digitalizarea și cu încurajarea dezbaterii publice. Pentru început, propun introducerea wi-fi-ului peste tot în Sector, generalizarea plății online a taxelor și impozitelor, dezvoltarea de aplicații online pentru o comunicare mai prietenoasă și eficientă între instituții și cetățeni. Vrem ca în Sectorul 1 relația dintre cetățean și Primărie să se numere în clickuri, nu în ore de stat la coadă. În plus, îmi doresc un dialog constant cu cetățenii Sectorului 1 – voi merge periodic în fiecare cartier și voi răspunde pentru câteva ore întrebărilor cetățenilor. Asociațiile de proprietari vor avea mereu ușa deschisă la Primărie. La fiecare șase luni am să fac un bilanț public al activității mele. Dialogul cu cetățenii va fi calea spre performanță administrativă.

  1. După cei patru ani ai mandatului dvs., vedeți Bucureștiul ca pe o metropolă, cu o lege a metropolei? În ce fel veți sprijini o astfel de lege? Considerați normal ca atâtea companii mari multinaționale să aibă sedii în localități cu statut de comună de lângă București, plătind taxe locale acelor comune și nu Capitalei?

Împreună cu colegii mei, gândim un proiect de dezvoltare a Capitalei nu pentru patru ani, ci pentru următorii 20. Acest proiect trebuie agreat cu toate forțele politice serioase și validat în dezbatere cu bucureștenii. Odată acest proces finalizat cu succes, ne putem gândi la ce formă de organizare a Capitalei este cea mai potrivită (număr de Sectoare, de exemplu) și ce legi trebuie adoptate de către Parlament.

Eu vreau să gândim dezvoltarea regiunii București – Ilfov într-o manieră inclusivă. Pe măsură ce planul este clar, pe măsură ce ne dezvoltăm, zona metropolitană se extinde și comunitățile de lângă București devin parte a orașului. Încă de pe acum avem obligația să gândim integrarea și tranziția, în primul rând ca infrastructură și servicii publice. Primarului Capitalei și primarii de sector vor trebuie să iasă din zona de confort și nu doar să rezolve problemele de astăzi ale orașului, ci să-i gândească problemele și soluțiile pentru următoarea generație. Acum avem această fereastră de oportunitate.

Ca om născut și crescut în București, am nu doar viziunea, ci și dragostea față de comunitate care adaugă o miză emoțională în acest proces. Vreau ca Bucureștiul meu și bucureștenii mei să reușească. Nimic nu trebuie să ne stea în cale să devenim una din poveștile europene de mare succes de dezvoltare urbană!

 

 

.

.

EDUCAȚIE

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care ziua de 15 februarie devine Ziua Națională a Lecturii

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea legii privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat în luna decembrie a anului trecut, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii. Legea merge la promulgare.

Conform propunerii legislative citate de Adevărul.ro, autorităţile pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

De asemenea, “autorităţile şi instituţiile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii şi fundaţii care au ca obiect de activitate realizarea de activităţi educaţionale şi/sau culturale”.

În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii, pentru care dispun, în prealabil, următoarele măsuri:

“a) invitarea bibliotecilor locale, judeţene şi/sau metropolitane de a derula activităţi de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte şi donaţie,  inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităţilor de învăţământ;

b) invitarea asociaţiilor, fundaţiilor non-profit şi asociaţiilor de creatori, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, de a susţine cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuţii libere şi dezbateri despre literatură şi cărţi sau alte programe similare;

c) oferirea, cu titlu gratuit, editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, de spaţii pentru prezentare şi vânzare de carte cu caracter educativ şi/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor”, conform propunerii legislative.

Totodată, Institutul Cultural Român, departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura proiecte culturale şi/sau educaţionale dedicate  Zilei naţionale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

Continue Reading

POLITICĂ

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: Este posibil ca asupra României să fie declanșată procedura de dezechilibru macroeconomic de către Comisia Europeană

Published

on

© PMP.online.ro

Partidul Mișcarea Populară atrage atenția Guvernului că aplicarea în continuare a modelului de creștere economică bazat pe consum stimulat din importuri va avea un impact negativ major asupra stabilității economiei, locurilor de muncă din sectorul privat, veniturilor românilor și veniturilor bugetare, a transmis Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP.

„Este posibil ca asupra României să fie declanșată procedura de dezechilibru macroeconomic de către Comisia Europeană, având în vedere că legislația europeană sancționează țările care timp de trei ani consecutiv depășesc deficitul contului curent cu peste 4% din PIB”, a declarat acesta.

De asemenea, Gheorghe Ialomițianu a subliniat că, potrivit datelor furnizate recent de Institutul Național de Statistică pe primele 11 luni din anul 2021, deficitul balanței comerciale a fost de 21,4 miliarde euro, cu 4,9 miliarde euro mai mult decât în anul precedent. Deficitul balanței comerciale a fost influențat de deficitul produselor chimice cu 10 miliarde euro, combustibilului cu 4,1 miliarde euro și alimentelor cu 2,1 miliarde euro.

„Acest model economic se aplică și în anul 2022, având în vedere că se estimează o contribuție negativă a exportului net la creșterea economică de aproximativ 1%. Șansele ca în România să se implementeze modelul economic bazat pe consum stimulat de producția internă sunt reduse, având în vedere că la nivel guvernamental nu există o strategie pentru a stimula creșterea producției interne”, a semnalat oficialul PMP într-un mesaj publicat pe Facebook.

Mai mult, vicepreședintele PMP a precizat că actuala creștere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, precum și scumpirea creditelor prin majorarea dobânzii de politică monetară vor avea un impact negativ asupra firmelor de producție, în special a IMM-urilor.

„Decizia recentă a BNR de a majora dobânda de politică monetară va avea ca efect sprijinirea băncilor și accesul limitat IMM-urilor la credite, având în vedere creșterea costurilor de finanțare. Partidul Mișcarea Populară solicită actualului guvern să elaboreze o strategie pe termen mediu de sprijinire a IMM-urilor prin politici economice, financiare și măsuri fiscal-bugetare, așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană, care consideră aceste întreprinderi coloana vertebrală a economiei”, a conchis Gheorghe Ialomițianu.

Continue Reading

POLITICĂ

Lucia Varga, vicepreședinte PMP: Din cauza incapacității instituționale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor riscă să piardă fonduri importante alocate prin PNRR

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Lucia Varga, consideră că implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență nu poate fi realizată cu actuala capacitate instituțională a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a instituțiilor din subordine. Din păcate, cele mai mari frâne în absorbția fondurilor din PNRR sunt însăși instituțiile de mediu, se arată într-un comunicat.

„Atragem atenția că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în acest moment, nu are capacitatea de a elabora la timp strategiile și actele normative necesare pentru realizarea reformelor din PNRR. De altfel, Ministerul a arătat că nu a fost capabil în ultimii ani nici măcar să transpună directivele europene, acest lucru fiind dovedit de avertizările pe care le-a transmis Comisia Europeană în acest sens României prin demararea procedurilor de infringement. Cu toate acestea, Ministrul Mediului a rămas în aceeași inerție instituțională și nu a analizat cauzele incapacității instituției de a transpune directivele europene și nu a luat nicio măsură pentru a-și întări capacitatea instituțională”, a declarat vicepreședintele PMP, Lucia Varga.

Totodată, vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară avertizează că Agențiile de Protecție a Mediului nu vor putea analiza la timp documentațiile ce vor fi depuse în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor de mediu necesare demarării investițiilor din PNRR, dar nici a celor din Fondul pentru Tranziție Justă sau a fondurilor de coeziune pentru perioada 2021-2027. De altfel, și în prezent avizele, acordurile și autorizațiile de mediu se obțin după parcurgerea unor proceduri birocratice care au dus în multe cazuri la blocarea accesării fondurilor europene din perioada 2014-2020, mai ales a celor pentru realizarea infrastructurii rutiere.

Lucia Varga subliniază că ministrul Mediului Apelor și Pădurilor nu a identificat corect barierele existente, nu a luat măsuri pentru digitalizarea si simplificarea procedurii de obținere a actelor de reglementare emise de Agențiile de Protecție a Mediului și nu a depus eforturi reale pentru profesionalizarea angajaților din aceste instituții. Cu alte cuvinte, ministrul Mediului nu a reușit să pregătească instituția pe care o conduce și nici instituțiile de mediu din subordine și coordonare pentru implementarea PNRR, ceea ce va duce la întârzieri în realizarea reformelor și a investițiilor din PNRR, dar și a celor din celelalte fonduri europene disponibile.

„PMP solicită ministrului Mediului, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să ia de urgență măsurile necesare pentru întărirea capacității instituționale a Ministerului și a instituțiilor din subordine. Orice întârziere însemnă fonduri pierdute, înseamnă șanse în minus pentru dezvoltarea României. Prin lipsa de acțiune a ministrului Mediului, există riscul să nu fie realizate la timp proiectele de apă, canalizare, împăduriri, gestionarea deșeurilor care ar fi dus la creșterea calității vieții cetățenilor și la protejarea mediului înconjurător”, a afirmat Lucia Varga.

Vicepreședintele PMP arată că nepăsarea ministrului Mediului poate duce la întârzieri și blocaje în realizarea proiectelor de infrastructură de transporturi, proiectelor de energie, precum și a proiectelor de dezvoltare la nivelul autorităților locale. Indiferența ministrului înseamnă riscul să pierdem miliarde euro, banii europeni alocați pentru realizarea reformelor și proiectelor de modernizare a României, a proiectelor de tranziție către o economie verde și durabilă în folosul generațiilor viitoare. De fapt, nepăsarea, lipsa de acțiune și indiferența ministrului Mediului înseamnă o mare șansă pierdută pentru copii noștri.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE și SUA pledează pentru un ”front transatlantic puternic și unit” în fața inițiativei Rusiei de a reconstrui sfere de influență în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu șeful diplomației UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecințe rapide, severe și coordonate”

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

MCV22 hours ago

Ministerul Justiției va ”coopera transparent și sincer” cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV. Ce plan și-a propus Ministerul

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Klaus Iohannis: Izvor al drepturilor și libertăților, cultura contribuie la consolidarea proiectului european

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă: Cultura românească, demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi

CONSILIUL UE1 day ago

Ministrul Bogdan Aurescu susține continuarea coordonării cu SUA sau țări din Asia care împărtășesc aceleași valori și obiective cu România

ROMÂNIA2 days ago

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru Asociația Română a Băncilor: Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potențialul de dezvoltare economică a României

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană anunță că aditivul alimentar, dioxid de titan, va interzis începând din această vară

SUA2 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA4 weeks ago

Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Europa, recunoscătoare solidarității României. Comisia Europeană, gata să sprijine creșterea ratei de vaccinare în România

Advertisement

Team2Share

Trending