Iurie Leancă se relansează politic la Berlin și Bruxelles: “Actualul guvern minoritar să nu devieze țara noastră de la calea europeană”

leancaFostul prim-ministru moldovean, Iurie Leancă se pregătește de lansarea unui nou proiect politic în Republica Moldova. Într-un mesaj scris pe Facebook, Leancă a menționat că urmează să se deplaseze la Berlin și la Bruxelles pentru a continua să sprijine calea europeană a Moldovei.

Redăm mai jos mesajul integral:

“În perioada 16-19 martie voi merge mai întâi la Berlin, după care – la Bruxelles. Voi discuta cu oficialii europeni despre situația actuală din Republica Moldova, despre ceea ce cred eu că trebuie făcut pentru ca actualul guvern minoritar să nu devieze țara noastră de la calea europeană. Mesajul principal pe care îl voi transmite oficialilor europeni este ca Republica Moldova nu aparține unui grup de politicieni care au decis să ignore votul pro european din 30 noiembrie, ci cetățenilor țării, iar sprijinul pe care UE îl acordă este destinat lor și trebuie să continue.

Le voi cere celor cu care mă voi întâlni să sprijine țara noastră, chiar și în actualul context politic confuz, dar să ceară în schimbul acestei susțineri reformarea instituțiilor de drept și realizarea unei anchete echidistante privind situația de la BEM. Aceasta ar fi o garanție prin care puterea actuală ar da dovadă că dorește cu adevărat aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat timp de mai mulți ani la banca respectivă.

Un alt subiect pe care il voi aborda este cel legat de prezența unor judecători europeni în Republica Moldova, care să-i asiste pentru o perioadă pe judecatorii de la noi. Este un proiect pe care l-am inițiat ca Prim-ministru și pentru care voi insista în continuare până ce îl voi vedea implementat. Cred că este o modalitate foarte eficientă prin care s-ar putea începe o reformă reală în sistemul judecătoresc.

De asemenea, vizita mea are și o dimensiune politică: voi discuta despre obiectivele noului proiect politic pe care îl construim, voi avea întâlniri cu experți și jurnaliști europeni, pentru a face un schimb de opinii cu ei, inclusiv legat de modul în care sunt finanțate partidele din Europa”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.