SUA
John Kerry subliniază necesitatea ca Beijingul să „își sporească ambiția” privind accelerarea decarbonizării și reducerea emisiilor de metan
Published
1 year agoon
Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit marți, la New York, cu vicepreședintele chinez Han Zheng și a subliniat necesitatea ca China să „își sporească ambiția” în eforturile de accelerare a decarbonizării și de reducere a emisiilor de metan, a anunțat Departamentul de Stat.
Kerry a vizitat recent China și s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, cei doi discutând despre măsurile politice și progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile pe care ambele țări le-au întreprins pentru a aborda schimbările climatice.
„Secretarul Kerry a reiterat urgența limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, ceea ce va necesita acțiuni ambițioase din partea Statelor Unite și a RPC (China)”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat publicat marți, după ce Kerry s-a întâlnit cu Han.
„Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea ca RPC să își sporească ambiția în eforturile de a accelera, printre altele, decarbonizarea și de a reduce emisiile de super-poluanți precum metanul.”
Vicepreședintele chinez a declarat că Beijingul și Washingtonul ar trebui să mențină dialogul și cooperarea în această privință.
Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Han a purtat discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cele două părți convenind să mențină liniile de comunicare deschise.
Marți, în cadrul unui discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa nu se va „decupla” de Beijing.
„Când vine vorba de China, vreau să fiu clar și consecvent”, a spus Biden. „Căutăm să gestionăm în mod responsabil competiția dintre țările noastre, astfel încât să nu se ajungă la conflict. Am spus că suntem pentru reducerea riscurilor, nu pentru decuplare, în relația cu China”, relatează Reuters.
Biden a declarat că Beijingul și Washingtonul trebuie să coopereze în domeniul climei și a făcut referire la dezastrele naturale recente – valuri de căldură devastatoare, secete și inundații în întreaga lume – ca parte a unui „instantaneu” care spune „povestea urgentă a ceea ce ne așteaptă dacă nu reușim să ne reducem dependența de combustibilii fosili și să începem să facem lumea rezistentă la schimbările climatice”.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
SUA denunță în cadrul OSCE “efortul de amploare și bine finanțat al Rusiei de a influența alegerile din România”. Delegația României a părăsit sala la discursul lui Lavrov
SUA, în pericol de a rămâne fără muniție în cazul unui conflict cu China/Jake Sullivan cere creșterea producției de arme
SUA pregătesc sancțiuni împotriva celor care subminează democrația în Georgia: Solidaritatea noastră cu poporul georgian este de nezdruncinat
Trei membri ai comunității evreiești din SUA, decorați de România la Washington. Doi dintre aceștia s-au arătat îngrijorați de glorificarea legionarilor și a lui Ion Antonescu de către Călin Georgescu
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
SUA
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
Published
8 hours agoon
December 5, 2024Șase foști ambasadori ai Statelor Unite în România au realizat joi un demers fără precedent de susținere a democrației românești în contextul alegerilor prezidențiale, transmițând o scrisoare comună că “actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și manifestându-și încrederea că “poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite”.
“Actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Suntem în special îngrijorați că România a fost ținta unui atac social-media și cibernetic masiv concertat de către un actor statal. (…) Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România. (…) România nu are un prieten mai bun ca Statele Unite, iar Statele Unite apreciază profund această relație“, se arată în scrisoarea semnată de Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, Nicholas Taubman, Hans Klemm, Adrian Zuckerman.
Scrisoarea celor șase foști ambasadori reprezintă ultimul demers din partea SUA după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”.
Scrisoarea integrală a foștilor ambasadori SUA în România:
“Dragi prieteni români,
Am avut privilegiul extraordinar de a servi ca ambasadori ai Statelor Unite în România pentru mare parte din ultimii 35 de ani. Am fost martori cum tânăra democrație în România a prins rădăcini și a înflorit. Toți cunoaștem vechea zicală – „odată ce ajungi în România, nu poți să nu te îndrăgostești de ea.” Și într-adevăr așa a fost. Iubim România pentru frumusețea, caracterul și înțelepciunea infailibilă a poporului ei.
Statele Unite și noi, ca reprezentanți ai săi, am făcut întotdeauna tot ce am putut pentru a încuraja și sprijini înfăptuirea destinului democratic al României. Am sprijinit și încurajat întotdeauna poporul român pentru a construi un viitor mai bun și mai prosper pentru sine și copiii săi.
Acum, privind în urmă, fără a asuma niciun merit, suntem încântați să vedem că după numai 35 de ani de la înfrângerea comunismului, românii împărtăşesc un simţ statornic al democrației. Investiția României în democrație continuă să asigure progres social și economic.
În aceşti 35 de ani, poporul român a demonstrat determinare și entuziasm pentru democrație, a cerut cu ardoare adevăr și onoare din partea liderilor săi, a manifestat viziune și dorință pentru o țară care de multe ori performează cu mult peste potenţial. Asta a câștigat inima poporului american și a făcut din Statele Unite cel mai bun prieten și aliat pe care România îl poate vreodată avea.
Români din diferite medii, mândri “că i-au așteptat pe americani,” au îmbrățișat valorile americane ale democrației, libertăţii și antreprenoriatului. Ei au văzut America drept partenerul care i-a salvat de tiranie, le-a dat ultima speranţă pentru a respinge fanatismul și înşelătoria, a repreprezentat o garanţie fermă pentru securitate, prosperitate și progres. Aceasta este România pe care noi o cunoaștem din multele noastre călătorii în toate colțurile țării. Asta este ceea ce am învățat despre România de la oamenii pe care i-am întâlnit în fiecare oraș, sat și comunitate pe care le-am vizitat.
Actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Suntem în special îngrijorați că România a fost ținta unui atac social-media și cibernetic masiv concertat de către un actor statal. Astfel de atacuri hibride devin din ce în ce mai frecvente ca mijloc de a submina țări democratice.
Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România. Suntem încrezători că România nu va permite acestor influențe autoritare să distrugă procesul democratic. Legătura de încredere între prietenii români și americani nu va fi niciodată subminată.
Suntem convinși că poporul român nu va permite un astfel de deznodământ. Avem încredere în înțelepciunea poporului român pentru a menține vie acea flacără călăuzitoare ce strălucește puternic pentru libertate, democrație și prosperitate. România nu are un prieten mai bun ca Statele Unite, iar Statele Unite apreciază profund această relație. Împreună, popoarele României și Statelor Unite vor înfăptui pacea, democrația și prosperitatea.
Alfred Moses
James Rosapepe
Michael Guest
Nicholas Taubman
Hans Klemm
Adrian Zuckerman”
Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.
“Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.
ROMÂNIA
SUA denunță în cadrul OSCE “efortul de amploare și bine finanțat al Rusiei de a influența alegerile din România”. Delegația României a părăsit sala la discursul lui Lavrov
Published
14 hours agoon
December 5, 2024Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.
“În acest an, OSCE a observat mai mult rânduri de alegere de alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru concursuri libere și corecte. În Moldova, OSCE a afirmat că un tur de scrutin a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE”, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.
Miniștrii de externe din cele 57 de state participante la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-au reunit joi la Malta la Consiliul Ministerial OSCE.
Potrivit unor surse CaleaEuropeană.ro, delegația României a părăsit sala reuniunii atunci când ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și-a susținut discursul la ministeriala OSCE.
Poziția lui Blinken vine după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”.
Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie arată că în urma activităților specifice pe linie de contraspionaj, au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”.
Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
SUA
SUA, în pericol de a rămâne fără muniție în cazul unui conflict cu China/Jake Sullivan cere creșterea producției de arme
Published
15 hours agoon
December 5, 2024Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea epuiza rapid stocurile de muniție în cazul unui război total cu China, solicitând o creștere urgentă a producției de arme, transmite AFP, preluat de Agerpres.
„Dacă vom ajunge, Doamne ferește, să intrăm într-un război total cu RPC (Republica Populară Chineză), stocurile de muniție se vor epuiza foarte rapid”.
Sullivan a îndemnat următoarea administrație condusă de Donald Trump să continue consolidarea industriei americane de apărare, deja solicitată să susțină eforturile Ucrainei în conflictul cu Rusia. „O mare parte a răspunsului pentru a asigura buna sănătate a sectorului industrial de apărare constă în capacitatea de regenerare și producție în timpul unui conflict”, a subliniat el.
Luni, Washingtonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 725 milioane de dolari, incluzând rachete și mine antipersonal.
Propunerea privind un fond de rulment pentru muniții
Jake Sullivan a cerut Congresului și administrației Trump să sprijine inițiativa președintelui Biden de a crea un fond anual de 500 milioane de dolari pentru achiziția de muniții. Acest fond ar permite Pentagonului să procure muniția necesară în contextul conflictelor în desfășurare, cum este cel din Ucraina. „Trebuie să continuăm să accelerăm producția și aprovizionarea cu ceea ce avem cel mai mult nevoie”, a insistat Sullivan.
El a evidențiat eforturile de a produce obuze de artilerie de 155 mm, utilizate intens în Ucraina, estimând că SUA vor produce 55.000 de astfel de obuze lunar până la finalul mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie 2025, o creștere de aproape 400%. Obiectivul este să ajungă la 100.000 pe lună până la începutul anului 2026.
Cu toate acestea, consilierii lui Donald Trump, inclusiv viitorul vicepreședinte J.D. Vance, consideră că resursele americane ar trebui alocate mai eficient pentru contracararea Chinei, în contextul rivalităților tot mai intense. „Resursele ar fi mai bine folosite pentru a contracara China”, au subliniat aceștia.
Acest apel subliniază necesitatea vitală ca SUA să își întărească capacitățile militare pentru a face față provocărilor globale emergente.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.6 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ3 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- POLITICĂ3 days ago
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc