Connect with us

BUSINESS

Klaus Iohannis îi încurajează pe investitorii francezi să vină în România: Țara noastră se află, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că prognozele arată că, pentru România, anul 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, arătând că ţara noastră se află, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană.

Șeful statului a adresat un mesaj prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în deschiderea Forumului Economic Franco-Român, organizat de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

“Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deşi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global şi a accentuat importanţa rezilienţei sistemelor publice şi a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european şi naţional, vedem că pandemia se atenuează şi viaţa socio-economică îşi reia treptat cursul. Prognozele arată că multe state membre vor reuşi să atingă, până la sfârşitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană”, a spus președintele.

Şeful statului a subliniat că pandemia a pus o “uriaşă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare şi măsuri de sprijin pentru mediul privat” şi că “în gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea şi perseverenţa în efortul de consolidare fiscală şi de revenire la sustenabilitate”.

“Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că “Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp”. Pentru România, acel timp este anul acesta, când începem reconstrucţia pe baze solide, prin reforme şi investiţii consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunităţile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare şi atragerea de noi investiţii străine, corelate cu o viitoare strategie naţională de creştere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri”, a punctat Iohannis.

Şeful statului a menționat că Franţa a fost întotdeauna un partener privilegiat al României în plan european şi global, indicând că dimensiunea economică a Parteneriatului strategic cu această ţară trebuie dezvoltată cât mai consistent, atât în plan bilateral, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea la nivel european, în dosare importante pentru viitorul Uniunii.

El a evocat domenii de cooperare precum energia, industria aeronautică şi cea de apărare, dar şi agricultura, industriile inteligente, cercetarea şi inovarea.

Totodată, președintele le-a transmis oamenilor de afaceri că business-urile acestora pot deveni mai competitive pe plan regional prin dezvoltarea sau relocarea de investiţii în România, prin integrarea noilor tehnologii şi prin inovare.

“Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv în plan fiscal, cu forţă de muncă bine pregătită. Lecţiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranţă, la modul în care va arăta Europa de mâine, însă nu doar acestea trebuie să prefigureze economia viitorului. Ca parte a familiei europene, avem priorităţi comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile şi investiţii inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării şi al rezilienţei”, a conchis Iohannis. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Ministrul Radu Oprea: Guvernul a aprobat “Start up Nation – Romania”. 444 de milioane de euro pentru antreprenorii care vor să debuteze în afaceri

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat ordonanţa pentru implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii “Start up Nation – România” ediţia 2024, finanţat din fonduri externe, a anunţat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea.

“Astăzi am aprobat Ordonanţa Guvernului privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii StartUp Nation 2024, adică a patra ediţie a acestui program, de data aceasta cu finanţare din fonduri europene”, a precizat Oprea, la sfârşitul şedinţei Executivului, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, finanţarea acestui program se va face din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027.

“Peste 444 milioane de euro vor fi la dispoziția antreprenorilor care vor să debuteze în afaceri. Finanțarea este din fonduri europene, programul educație și ocupare, iar pentru aceasta îi mulțumesc lui Adrian Câciu (n.r. – ministrul investițiilor și proiectelor europene) și echipei de la MIPE”, a spus Radu Oprea.

Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate.

În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse.

Pașii următori presupun selecția furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.

Continue Reading

BUSINESS

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu consideră necesară o revizuire profundă a implicațiilor politicilor monetare după “turbulențele bursiere din Tokyo până pe Wall Street”

Published

on

© Cosmin Marinescu

Este necesară o revizuire profundă a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare în plan global, atenționează consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, într-un articol în care a analizat recentul context al piețelor financiare globale, marcat de pierderi și recuperări rapide pe burse, de la cea din Tokyo până la cea de pe Wall Street.

În analiza sa, Marinescu a emis avertismente cu privire la politica monetară a băncilor centrale, subliniind riscurile asociate cu ratele dobânzilor “artificial” scăzute și fluctuațiile rapide ale politicii monetare.

Acesta a explicat că volatilitatea recentă de pe piețele bursiere globale evidențiază fragilitatea unui sistem economic profund interconectat și vulnerabil.

“Pierderile și recuperările rapide care au marcat recent bursele mondiale reflectă adâncimea riscurilor asociate cu strategii de investiții bazate pe rate ale dobânzilor ‘artificial’ scăzute și fluctuații rapide în politica monetară”, a scris Cosmin Marinescu, pe blogul său.

Consilierul prezidențial a subliniat necesitatea unei revizuiri profunde a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare la nivel global, în contextul inflaționist actual.

Marinescu a menționat și schimbarea recentă a politicii monetare în Japonia, unde Banca Japoniei a crescut rata dobânzii de referință, provocând turbulențe pe piețele financiare internaționale.

Potrivit consilierului președintelui Iohannis, politicile monetare trebuie gestionate cu responsabilitate și prudență pentru a susține stabilitatea economică pe termen lung.

“Într-o lume atât de interconectată, responsabilitatea și prudența deciziilor de politică vor susține stabilitatea economică pe termen lung”, a conchis Cosmin Marinescu.

Continue Reading

BUSINESS

Compania Sameday anunță achiziția grupului Pactic din Ungaria și își continuă extinderea regională în centrul și estul Europei

Published

on

© Sameday

SAMEDAY, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, continuă să-și dezvolte infrastructura regională de livrare și anunță achiziția unei noi companii maghiare – grupul Pactic. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei remis CaleaEuropeană.ro, în urma extinderii infrastructurii de livrare out of home în Ungaria, această nouă tranzacție se aliniază cu strategia SAMEDAY de a crea o zonă deschisă de livrare în regiune și de a-și îmbunătăți prezența atât pe piețele din Ungaria, cât și din Bulgaria.

Prin achiziția grupului Pactic, grupul SAMEDAY își îmbunătățește serviciile pentru clienții implicați în livrări transfrontaliere, extinzând acoperirea serviciilor în mai multe piețe europene. Astfel, după finalizarea tranzacției, clienții SAMEDAY vor avea acces la servicii complete de livrare care le permit să livreze în întreaga regiune la parametri care le sporesc competitivitatea.

Fondat în 2010, grupul Pactic este o platformă multi-brand care oferă servicii pentru e-taileri și IMM-uri active în comerțul online. Prin intermediul resellerilor de servicii de curierat, Allpacka și Furgefutar, care fac parte integrantă din grup, utilizatorii individuali pot compara și accesa servicii de livrare naționale și internaționale cu doar câteva clicuri. În plus, Pactic facilitează externalizarea completă a proceselor logistice și de livrare, gestionând aproximativ 3,5 milioane de livrări în 2023.

Cu sediul central în Budapesta, grupul Pactic are aproximativ 40 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro în 2023.

„Credem în servicii de livrare fără frontiere, care oferă clienților aceeași experiență de înaltă calitate, fie că se află în România, Ungaria sau Bulgaria. Achiziția grupului Pactic este un alt pas în planul SAMEDAY de a-și îmbunătăți prezența în regiune. Rămânem angajați să atingem 8.500 de puncte de livrare în cele trei țări în care operăm până la sfârșitul anului, prin noi unități easybox, precum și prin introducerea soluțiilor shop-in-shop”, spune Lucian Baltaru, CEO al grupului SAMEDAY.

În aprilie, SAMEDAY a anunțat intenția de a achiziționa compania maghiară de curierat Sprinter. După aprobarea de către autoritățile relevante, tranzacția a fost finalizată în iunie. Clienții SAMEDAY și Sprinter, precum și noile magazine online care aleg serviciile companiei de curierat, au acces la o infrastructură tehnologică unificată, adaptată nevoilor comerțului modern, începând cu septembrie.

SAMEDAY a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. SAMEDAY Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.

Investiția totală planificată de grupul SAMEDAY pentru 2024 este de peste 60 de milioane de euro, jumătate din această sumă fiind direcționată către creșterea capacității de livrare prin extinderea rețelei out of home.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”

U.E.2 hours ago

Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban

ROMÂNIA3 hours ago

România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni

JAPONIA4 hours ago

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 day ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA3 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO3 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA3 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.3 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA3 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending