LIVE 23 noiembrie, ora 9:30 | Biroul Parlamentului European în România organizează dezbaterea „Pilonul european al drepturilor sociale: un an după summit-ul de la Göteborg”

Biroul Parlamentului European în România, în parteneriat cu Institutul European din România, organizează vineri, 23 noiembrie, dezbaterea „Pilonul european al drepturilor sociale: un an după summit-ul de la Göteborg”Evenimentul este prilejuit de prezența în România a eurodeputatului Maria João Rodrigues (S&D), membru al Comisiei pentru afaceri sociale din cadrul Parlamentului European și raportor pentru dosarele legislative conexe Pilonulului european al drepturilor sociale.

Dezbaterea este transmisă LIVE pe CaleaEuropeană.ro, vineri, 23 noiembrie, de la ora 9:30 și va fi moderată de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

VIDEO (partea 1) – în limba română

VIDEO (partea a 2-a) – în limba română

VIDEO (1st part) – English

VIDEO (2nd part) – English

Evenimentul are loc la un an distanță după ce liderii europeni s-au reunit, pe 17 noiembrie 2017, la Göteborg, în Suedia, unde au semnat și adoptat Declarația Drepturilor Sociale care are la bază 20 de principii considerate necesare pentru existența unei piețe a muncii și a unui sistem de asistență socială moderne și funcționale.

Citiți și Summitul Social al UE. Statele membre s-au angajat să asigure o mai bună protecție socială la nivel european

Printre ele se regăsesc egalitatea accesului pe piața muncii și a condițiilor de muncă și salariale, formarea profesională și asistența socială pentru șomeri, egalitatea de gen, venitul minim, echilibrul între muncă și timpul liber, etc.

Pilonul Social este un instrument esențial pentru realizarea justiției sociale și a egalității în UE, ce trebuie să conducă la convergență socială crescută atât între statele membre, cât și în interiorul acestora. Agenda socială ambițioasă are potențialul de a proteja și promova drepturile sociale care sprijină mai bine o piața a muncii corectă și funcțională și sistemele de protecție socială. În cadrul dezbaterii s-a căzut de acord asupra faptului că principiile și drepturile prevăzute de Pilon trebuie să devină o realitate pentru toți cetățenii, o sarcină comună ce necesită colaborarea între instituțiile UE, statele membre, partenerii sociali și societatea civilă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.