Un nou dialog Pristina – Belgrad?

In urma unei intalniri in trei, oficiali ai Serbiei, Kosovo si Uniunii Europene ce a avut loc vinerea trecuta, 19 octombrie, dialogul istoric asteptat de SUA si UE nu s-a materializat decat printr-o mimare a deschiderii catre negociere de ambele parti.

In fond, fiecare stie ce vrea, iar obiectivele lor sunt contradictorii. Presiunea depusa de SUA, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia asupra Serbiei, aratandu-le carnetul de membru in clubul european in schimbul recunoasterii provinciei de Nord Kosovo, genereaza in schimb o politica sarbeasca foarte confuza. Pe de o parte, prim ministrul sarb Ivica Dacic declara ca este dispus sa faca orice efort necesar pentru aderarea la Uniune, chiar sa dezghete relatiile cu Pristina si sa ajunga intr-un final la un acord istoric, dar pe de alta parte nu spune ca-i va recunoaste independenta.

Din actiunile oficialilor de la Belgrad  nu se arata a fi premise pentru un astfel de demers, de a abandona, spun ei, cele 4 municipalitati nordice : Mitrovica de Nord, Zvecan, Zubin Potok si Leposavic.

Daca privim spre realitatile din zona, este deductibil ca un astfel de abandon ar conduce spre conflict si ciocniri violente etnice.

Pentru a obtine un real compromis pentru ”Nord”, UE urmareste o politica in etape, astfel ca, pentru inceput nu cere o separare, ci eliminarea institutiilor sarbe paralele din Kosovo si continuarea negocierilor la nivel politic. Din pacate nu se mentioneaza nimic despre cerintele si dorintele oamenilor din zona.  Din aceasta omitere se ivesc conflictele, chiar imediat dupa reuniunea celor 3 parti au avut loc proteste organizate de o miscare nationalista kosovara, “Vetevendisje”, care a atras implicarea politiei pentru a restabili ordinea.

Intre Hashim Thaci, premierul kosovar, si Ivica Dacic nu exista o relatie prielnica pentru dialog, fiecare se acuza de crime impotriva serbilor/kosovarilor, iar declaratiile de la Belgrad dupa intalnire au reflectat o idee extrem de delicata : reuniunea a fost impotriva interesului national sarb!

S-au anuntat doua intalniri importante la Belgrad, cea a Secretarului  de Stat american si a ministrului de externe englez. Doua voci, americana si engleza, care au avut un rol extrem de important in zona, inca de la izbucnirea conflictului. In ciuda efortului extern, Pristina si Belgrad par a merge pe o alta cale, una a respingerii totale a vreunui compromis care sa excluda cerintele ferme deja etalate.

In acesti termeni, rana Kosovo va mai dainui in batrana Europa!

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.