Philip Gordon: Consider că relaţiile dintre Europa şi SUA sunt mai bune acum decât au fost vreodată

Într-un discurs susţinut cu ocazia lansării  studiului „Tendinţe Transatlantice 2012” al German Marshall Fund, subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Philip Gordon, a ţinut să mulţumească liderilor europeni pentru sprijinul pe care l-au acordat Statelor Unite, fâcând referire la atacul din Benghazi.

„În urma celor întâmplate credem, uitându-ne la cifre (n.r. ale studiului), că o mare parte a Europei are o părere asemănătoare cu a noastră. Aşa cum am mai spus, noi am pus constant accent pe această relaţie (n.r. dintre SUA ŞI Europa), fapt dovedit şi de cele 35 de vizite ale secretarului de stat (Clinton), multe dintre ele cu scopul de discuta probleme globale ca cele din Afganistan, Libia, Iran.”

„Cred că toate acestea trebuie privite şi din perspectiva ultimelor discuţii apărute în legătură cu aşa zisa orientare spre Asia. Este important de menţionat că ideea majoritară este că Europa este mai importantă pentru America decât Asia, aşa cum şi europenii consideră America mai importantă decât Asia. De ambele părţi ale Atlaniticului se ştie, cred, că atât Europa cât şi Statele Unite sunt importante, una pentru cealaltă. Acest lucru am încercat să transmitem europenilor. Parteneriatul cu ei este important pentru noi atât în ceea ce priveşte probleme globale, cât şi pe plan economic şi de securitate, prin trupele militare prezente pe teritoriul acesteia”, consideră Gordon.

Totodată, oficialul subliniază parteneriatul stabil dintre Statele Unite şi Europa, făcând referire la prezenţa trupelor din Afganistan sau adoptarea aceleiaşi poziţii faţă de Siria.

„Europa îşi arată statutul de partener global principal prin poziţia pe care o adoptă în legătură cu anumite eventimente ca, de exemplu, embargoul impus Iranului, adoptarea unei poziţii similare cu a noastră în ceea ce priveşte eliberarea Siriei de sub regimul Assad sau lupta soldaţilor europeni alături de cei americani din Afganistan. De asemenea, problema Siriei este un alt exemplu pe care il pot da pentru a ilustra parteneriatul solid dinte Statele Unite şi Europa, constând în ajutorul primit din partea europenilor pentru a reuşi eliberarea Siriei de sub dictatură şi a acestei ţări speranţe pentru viitor.

Un alt element important al parteneriatului nostru este reprezentat de cât de mult am putut face împreună, chiar şi în aceste momente de criză prin care trece Europa, în domeniul securităţii şi în cel economic, fiind bine ştiut faptul că Statele Unite şi Europa sunt angajate în relaţii comerciale reciproce”, susţine Gordon.

„Consider că relaţiile dintre Europa şi Statele Unite sunt mai bune acum decât au fost vreodată”, conchide oficialul american.

Philip Gordon, Asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al lui Hillary Clinton, a venit la Bucureşti luna trecută, pentru a discuta cu oficialii români despre “îngrijorarea Statelor Unite” faţă de ultimele evenimente politice din România, care “ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului”, se arăta într-un comunicat din 10 august al Departamentului de Stat american, prvind organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie, potrivit Gandul.info.

Oficialul american a fost acuzat de Antonescu că “avea informaţii departe de realitatea politică din România” şi că “subiectul acuzaţiilor de fraudă la referendum a apărut în urma vizitei” lui Gordon.

“Eu n-aş fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzaţia că se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită”, declara Gordon la 18 august a.c.

Director pentru Afaceri Europene în Consiliul Naţional de Securitate din timpul administraţiei Bill Clinton şi consilier pe probleme de politică externă al lui Barack Obama în timpul campaniei din 2008, Philip Gordon este unul dintre cei mai importanţi oficiali din Departamentul de Stat.

Foto: www.state.gov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.