Connect with us

ROMÂNIA

Mesajul lui Barack Obama şi al lui Hillary Clinton pentru români cu ocazia zilei naţionale

Published

on

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, le-a transmis românilor, cu ocazia zilei de 1decembrie 2012, ziua naţională, “toate urările de bine”, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul Departamentului de Stat, relatează Gandul.info.

“În numele preşedintelui Obama şi al poporului american, îmi face deosebită plăcere să le transmit toate urările de bine românilor, cu ocazia Zilei Unirii, 1 Decembrie”, este mesajul lui Clinton.

Şefa diplomaţiei americane ne-a transmis că mesajul SUA este o dovadă a importanţei ţării noastre pentru procesele de pace şi prosperitate din toată lumea.

“Suntem recunoscători să avem un prieten bun şi un aliat în România”, este finalul mesajului de felicitare al americanilor pentru români.

Sursa: Gandul.info
Foto:  wikipedia.org

NATO

Klaus Iohannis și vicepreședintele Turciei au discutat consolidarea apărării NATO pe flancul estic și agenda NATO în pregătirea summitului de la Washington

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România, context în care șeful statului și omul numărul 2 din administrația Erdogan de la Ankara au discutat despre cooperarea în regiunea Mării Negre, contribuția Turciei la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic și “principalele evoluții de interes de pe agenda NATO și la nivel internațional”.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, președintele Klaus Iohannis a exprimat, cu prilejul întrevederii, aprecierea pentru substanța și dinamica dialogului politico-diplomatic bilateral, axat pe dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic România-Turcia, pe toate palierele sale, inclusiv prin inițiativa lansării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre cele două țări, care va dezvolta formatul reuniunilor comune de guvern și în cadrul căruia vor fi stabilite prioritățile cheie în domeniile strategice de interes comun.

 

Șeful statului și vicepreședintele Turciei au salutat nivelul excelent al cooperării economice, Turcia fiind principalul partener comercial al țării noastre din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

Președintele Klaus Iohannis a încurajat, în continuare, investițiile turcești și a arătat că oportunitățile oferite de piața din România pot contribui la atingerea potențialului deplin pe acest palier.

În planul cooperării în domeniul securității, Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru contribuția Turciei la consolidarea posturii Aliate de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliție Aeriană Întărită pe teritoriul României.

Președintele Klaus Iohannis a salutat, totodată, buna funcționare a Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, inițiativă care reprezintă un model de cooperare eficientă în regiunea Mării Negre și între statele aliate riverane.

Citiți și

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

De asemenea, Iohannis și Yilmaz au avut un schimb de opinii despre principalele evoluții de interes de pe agenda NATO și la nivel internațional, precum și despre pregătirea rezultatelor Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C.

În ceea ce privește situația îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie evitată escaladarea violenței, fiind necesară coordonarea eficientă a eforturilor internaționale în vederea avansării către o pace durabilă în regiune, când condițiile o vor permite.

Șeful statului a reafirmat sprijinul țării noastre pentru consolidarea cooperării UE-Turcia și a salutat eforturile pe care Turcia le întreprinde pentru găzduirea unui număr mare de refugiați, exprimând sprijinul pentru continuarea cooperării în materie dintre UE și Turcia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, în cadrul Comitetului mixt de cooperare între Guvernele României și Emiratelor Arabe Unite: Prin dezvoltarea proiectelor strategice comune, contribuim la dezvoltarea economică a țărilor noastre

Published

on

© Guvernul Românei

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat intenția Guvernului de a contribui la dezvoltarea României și a Emiratelor Arabe Unite prin dezvoltarea proiectelor strategice comune.

Prim-ministrul a participat la cea de-a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Citiți și: Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

”Mesajul pe care l-am transmis la Abu Dhabi a fost acela că România, autoritățile române, sunt interesate să atragă în continuare investiții emirateze, precum și să crească și să diversifice comerțul bilateral. (…) Avem deja proiecte comune ale căror rezultate încep să se vadă și aș dori să evidențiez aici finalizarea de către DP World a construcției de facilități dedicate serviciilor RORO Constanța. De altfel, deschiderea oficială este prevăzută pentru jumătatea lunii mai. Este un exemplu de succes pe care îl dorim multiplicat atât în Portul Constanța, cât și în alte sectoare unde au fost investiții și directe, au fost și fonduri europene, un operator mondial în acest moment, față de-acolo în 20 de ani, când a venit în  România, prima investiție DP World în lume a fost în România. În primul rând, în Portul Constanța, în actualul context geostrategic, odată cu reconfigurarea rutelor de transport, relevanța acestuia a crescut, considerabil, iar extinderea sa a devenit o necesitate”, a prezentat Ciolacu.

Proiecte din domenii precum energia, agricultură, infrastructură, IT, turism se află, de asemenea, pe lista de interes a României, mai ales că cele două țări ”dispun un potențial uriaș, dar insuficient exploatat”, a continuat prim-ministrul.

”Salut în acest context semnarea memorandumului de înțelegere dintre Camera de Comerț și Industrie a României și Federația Camerelor de Comerț și Industrie din Emiratele Arabe Unite, care va avea loc astăzi, în marja acestei reuniuni. Mă bucur însă să văd că și în domeniul energiei am făcut pași înainte. Hidroelectrica și Masdar au încheiat un parteneriat semnat cu ocazia vizitei la Abu Dhabi. Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy au formalizat cooperarea dintre Transgaz și ADNOC și au intensificat dialogul, iar compania TAQA discută cu partenerii români proiecte de producție și infrastructură de transport a energiei. Sunt pași esențiali în dezvoltarea unei cooperări de durată și sustenabilă”, a salutat Marcel Ciolacu.

În contextul războiului din Ucraina, ”cooperarea în domeniul agriculturii a devenit și mai importantă”, a apreciat premierul.

”Sper că împreună vom reuși să creștem nivelul acesteia în ceea ce privește exportul de cereale, dar și de produse din carne, ovine, bovine și pui și de produse lactate. Exemplul prezenței de durată a companiei Al Dhara în România ne demonstrează că și în acest domeniu putem avea realizări remarcabile împreună”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Am încredere că vom reuși să creștem schimburile comerciale între România și Turcia la 15 miliarde de dolari

Published

on

© Guvernul României

România rămâne ferm angajată în demersurile demarate deja pentru dezvoltarea cooperării cu Republica Turcă, în scopul atingerii obiectivelor pe care ambele țări și le-au propus la nivel economic, prin Parteneriatul Strategic bilateral, cât și în domeniul securității, în regiunea Mării Negre, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepreședintele turc, Cevdet Yılmaz, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Înaltul oficial turc efectuează în aceste zile o vizită în România, împreună cu o delegație guvernamentală, la invitația premierului Marcel Ciolacu.

„Vom continua să dezvoltăm în mod activ agenda de dialog și colaborare bilaterală, cu accent special pe dimensiunile strategice ale cooperării sectoriale în domenii precum afacerile interne, energie, economie și comerț, agricultură și cercetare. Am toată încrederea că prin eforturile noastre vom reuși să creștem schimburile comerciale bilaterale, așa cum ne-am propus la 15 miliarde de dolari”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Discuțiile privind cooperarea în domeniul energiei, care au avut loc la începutul lunii martie din 2024, la Ankara, au condus la coagularea unor perspective de colaborare foarte bune în direcția pilonului central al cooperării româno-turce în acest domeniu, și anume, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze și energie, prin dezvoltarea în comun a unor proiecte strategice de investiții în reabilitarea rețelelor de transmisie și promovarea energiei regenerabile, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Întrevederea cu vicepreședintele turc Cevdet Yılmaz și discuțiile în plenul celor două delegații guvernamentale care au avut loc în cu ocazia acestei vizite  reprezintă un semnal puternic pentru impulsionarea unor proiecte de investiții în curs de derulare, realizate de investitori din Turcia. Între acestea se numără și proiectul strategic pentru România de construcție a Conductei de transport gaz natural între țărmul Mării Negre și Podișor, inaugurat astăzi, și obiectivul de investiții pentru extinderea fabricii de amidon Omnia de la Megidia  în valoare de 75 milioane de euro, realizat, de asemenea, de o companie din Turcia.

Referitor la cooperarea bilaterală și regională sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat pentru o colaborare mai strânsă în materie de securitate în zona Mării Negre, având în vedere contextul securitar actual, subliniind că Turcia este un partener-cheie pentru România atât în cadrul NATO, cât și în zona Mării Negre, alături de Bulgaria.

„Așteptăm cu nerăbdare implementarea inițiativei pentru crearea Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, o expresie concretă a cooperării noastre în regiune”, a declarat în acest context șeful Executivului român.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO2 hours ago

Klaus Iohannis și vicepreședintele Turciei au discutat consolidarea apărării NATO pe flancul estic și agenda NATO în pregătirea summitului de la Washington

CHINA5 hours ago

Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, în cadrul Comitetului mixt de cooperare între Guvernele României și Emiratelor Arabe Unite: Prin dezvoltarea proiectelor strategice comune, contribuim la dezvoltarea economică a țărilor noastre

CONSILIUL UE5 hours ago

UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze și să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova

U.E.7 hours ago

Comisia Europeană ia în calcul impunerea de sancțiuni asupra gazului natural lichefiat din Rusia

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană desemnează Shein drept platformă online foarte mare care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii

INTERNAȚIONAL8 hours ago

În lumina viitoarelor alegeri, SUA și R. Moldova reafirmă angajamentul de a împiedica eforturile continue ale Rusiei de a interveni în instituțiile democratice și în procesul electoral din Republica Moldova

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu: Am încredere că vom reuși să creștem schimburile comerciale între România și Turcia la 15 miliarde de dolari

SUA9 hours ago

SUA încurajează Germania să trimită rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Boloș a transmis mediului de afaceri că „orice viitoare politici fiscale vor fi predictibile”: „Vrem să oferim un cadru sigur și favorabil pentru investiții”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.4 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending