INTERNAȚIONAL
Papa Leon al XIV-lea marchează debutul oficial al pontificatului său cu un apel la unitate ”pentru a construi o lume nouă, în care domnește pacea”
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Lideri din întreaga lume s-au reunit duminică la Roma, pentru a doua oară în mai puțin de o lună, cu o spectaculoasă desfășurare de fast la Vatican, sărbătorind instalarea Papei Leon al XIV-lea ca nou lider al Bisericii Catolice, informează Politico Europe.
Papa Leon, care a fost ales după moartea Papei Francisc în Lunea Paștelui, a propus săptămâna trecută Vaticanul ca loc de întâlnire pentru posibile negocieri de pace privind Ucraina, îndemnând cele două părți: ”Să ne întâlnim, să vorbim, să negociem”. Și chiar înainte ca Papa să își ocupe oficial locul, Roma a devenit duminică din nou decorul unor întâlniri bilaterale neoficiale, ceremonia din Piața Sfântul Petru oferind ocazia unor îmbrățișări și strângeri de mână între lideri.
Vicepreședintele american JD Vance și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au strâns mâna în cadrul ceremoniei, în contrast cu ciocnirea lor publică din februarie de la Casa Albă.
Papa Leon al XIV-lea Leon a traversat duminică pentru prima dată Piața Sfântul Petru în papamobilul alb, salutând o mulțime de aproximativ o sută de mii de catolici, turiști, membri ai familiei regale, diplomați și delegații, precum și clerici și cardinali.
Flancat de 12 gărzi de securitate, cu elicoptere zbârnâind deasupra sa și trăgători de elită pe terasele cu vedere la piață, el a salutat mulțimile din interiorul și din jurul Pieței Sfântul Petru, salutând persoanele binevoitoare și ridicând copii în aer pentru binecuvântare.
Cancelarul german Friedrich Merz, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul de stat american Marco Rubio s-au numărat printre cei prezenți, precum și liderii canadian și italian Mark Carney și Giorgia Meloni.
I am also deeply heartened by the Pope’s emphasis on the Church’s social teaching.
The common good and human dignity must remain at the very heart of the great transformations shaping our world. pic.twitter.com/PXQXojUUu1
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 18, 2025
O absență notabilă a fost cea a președintelui american Donald Trump, a cărui întâlnire iconică cu Zelenski în Bazilica Sfântul Petru a eclipsat funeraliile Papei Francisc luna trecută.
Duminică, mulțimea a umplut Piața Sfântul Petru și străzile din jur cu pelerini care scandau ”Viva il Papa” (Trăiască Papa) și fluturau steaguri americane și peruane pentru a aduce un omagiu primului papă din Statele Unite, care deține și cetățenia peruană, după mulți ani petrecuți ca misionar în țara sud-americană.
Pontificatul primului papă american începe într-un moment de criză a poziției de lider a Statelor Unite, în timp ce administrația Trump încearcă să reducă rolul central al Washingtonului în organizațiile multinaționale.
În prima sa săptămână în funcție, Leon a semnalat că intenționează să pună pacea în centrul pontificatului său, afirmând că ”făuritorii păcii sunt cei care fac istorie”. Primele sale cuvinte în Piața Sfântul Petru în noaptea alegerii sale au fost ”Pacea fie cu voi toți” și a propus Vaticanul ca mediator în conflictele globale, spunând că războiul ”nu este niciodată inevitabil”.
De altfel, Papa Leon al XIV-lea a făcut apel la unitate și respingerea urii și a divizării, în slujba inaugurală a potificatului său, susținută în fața a peste 100,000 de pelerini, lideri din toată lumea și reprezentanți ai confesiunilor.
Potrivit unui comunicat al Vaticanului, delegațiile religioase au inclus evrei, musulmani, hinduși, budiști, sikh, zoroastrieni și jainiști, printre numeroșii prezenți la celebrare.
”Prima noastră mare dorință”, a reluat papa, ”aș vrea să fie aceasta: o Biserică unită, semn de unitate și de comuniune, care devine fermentul pentru o lume reconciliată. În vremurile noastre, vedem încă atât de multă discordie, multe răni cauzate de ură, violență, prejudecăți, teama de ceea ce e diferit, o paradigmă economică care exploatează resursele Pământului și îi marginalizează pe cei mai săraci. Și vrem să fim, în acest aluat, o mică plămadă de unitate, comuniune și fraternitate. Vrem să spunem lumii, cu smerenie și cu bucurie: priviți la Cristos! Apropiați-vă de El! Acceptați Cuvântul Său care luminează și mângâie! Ascultați propunerea sa de iubire, aceea de a deveni unica sa familie: în unicul Cristos suntem una. Și acesta este drumul care trebuie parcurs împreună, între noi, dar și cu Bisericile creștine surori, cu cei care urmează alte căi religioase, cu cei care cultivă neliniștea căutării lui Dumnezeu, cu toate femeile și bărbații de bunăvoință, pentru a construi o lume nouă, în care domnește pacea”.
Exprimându-și recunoștința sinceră pentru sprijinul în rugăciune și bucurie care i-a fost oferit la începutul activității sale pastorale în calitate de Papă, Leon al XIV-lea a rememorat emoțiile intense trăite în ultimele săptămâni.
”După moartea Papei Francisc, ne-am simțit ca niște oi fără păstor”, și-a amintit el, ”totuși, după ce am primit binecuvântarea sa finală în Duminica Paștelui și cu ochii plini de credință, speranță și bucurie, ne-am amintit cum Domnul nu își abandonează niciodată oamenii”.
El le-a cerut creștinilor să colaboreze cu alte religii și cu ”toți oamenii de bunăvoință, pentru a construi o lume nouă în care domnește pacea”.
Ca parte a ceremoniei, Papa Leon al XIV-lea a fost întâmpinat de cardinali care i-au jurat loialitate și i-au sărutat mâna. Și a primit două obiecte: un veșmânt liturgic cunoscut sub numele de pallium, o fâșie de lână de miel care reprezintă rolul său de păstor, și un inel de pescar cu un desen al Sfântului Petru ținând cheile cerului.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Șeful serviciilor germane de informații avertizează: Rusia intenționează să testeze unitatea NATO, inclusiv prin desfășurarea „omuleților verzi”
Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza
Papa Leon al XIV-lea pledează pentru „un gest în favoarea păcii” în prima convorbire telefonică cu Vladimir Putin
Șefa diplomației UE: Suntem pregătiți să exercităm presiune asupra Rusiei pentru a cădea la pace și sperăm să o facă și partenerii internaționali
Vaticanul, dispus să găzduiască negocierile de pace Rusia-Ucraina. Ofertă salutată de Trump, Zelenski și liderii europeni
UE își dorește un acord de securitate și apărare cu Australia: Nu vă vedem doar ca pe un partener comercial, ci ca pe un partener strategic
INTERNAȚIONAL
Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție
Published
12 minutes agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Premierul spaniol Pedro Sanchez și-a cerut scuze joi pentru scandalurile de corupție din interiorul Partidului său Socialist, la câteva ore după ce un membru important al organizației sale politice a fost implicat într-un dosar de luare de mită, informează Politico Europe.
„Mă prezint aici pentru a-mi cere scuze cetățenilor și susținătorilor Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol”, a declarat Sanchez în cadrul unei conferințe de presă televizate la sediul partidului din Madrid.
Scuzele publice excepționale au fost prezentate la câteva ore după ce presa spaniolă a relatat că Unitatea Operativă Centrală (UCO) a Gărzii Civile din cadrul poliției naționale are dovezi care îl asociază pe Santos Cerdan, al treilea cel mai important membru al Partidului Socialist, de primirea de comisioane.
Ancheta UCO sugerează că Cerdan a colaborat cu fostul ministru al transporturilor José Luis Ábalos și cu fostul său consilier, Koldo García, pentru a încasa comisioane ilegale asociate proiectelor de lucrări publice.
„În această dimineață am putut cunoaște conținutul raportului … au apărut dovezi și este clar că este grav, foarte grav. Din păcate, corupția există în această lume, dar trebuie să existe toleranță zero atunci când apare”, a declarat Sanchez.
Într-un comunicat de presă prin care și-a anunțat demisia, Cerdan a afirmat că „nu a comis niciodată o infracțiune și nici nu a fost complice la vreuna” și a spus că se retrage pentru a se concentra asupra apărării sale juridice. Cerdan a adăugat că se va supune interogatoriului voluntar al judecătorului Curții Supreme care îi investighează pe Ábalos și García.
Vestea presupusei complicități a lui Cerdán cu Abalos și Garcia a venit la doar câteva zile după ce casa fostului ministru al transporturilor din Valencia a fost percheziționată de UCO, o divizie specializată din cadrul Gărzii Civile care se ocupă de cele mai grave infracțiuni și de crima organizată.
Politicianul, care a fost exclus din Partidul Socialist în 2024, își susține nevinovăția și a declarat săptămâna aceasta reporterilor că a fost victima unor „farse și minciuni”. Garcia, la rândul său, a insistat întotdeauna că nu a existat niciodată nicio infracțiune.
Sanchez s-a declarat „profund indignat și profund întristat” de aceste dezvăluiri, deoarece „a crezut întotdeauna în politica «curată» și (în) regenerarea democratică, precum și în lupta împotriva corupției”.
Prim-ministrul a declarat că va restructura complet eșalonul superior al partidului său și va dispune un audit independent al finanțelor acestuia.
NATO
Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare
Published
19 hours agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat joi că țara sa are nevoie de „cel puțin 10 ani” pentru a-și crește chletuielile militare astfel încât să atingă noile ținte care ar urma să fie convenite luna aceasta la summitul NATO, relatează presa internațională și Agerpres.
„Cred că putem face o înțelegere bună cu NATO și să sosim la summitul NATO de la Haga cu un acord deja pregătit, astfel încât NATO să-și poată demonstra unitatea”, a spus Tajani, vorbind alături de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, venit la Roma pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din țările grupului Weimar+.
„Suntem convinși că avem nevoie de o apărare europeană puternică, cu un pilon european puternic împreună cu un pilon american puternic. Așadar, suntem favorabili creșterii cheltuielilor pentru securitate, dar problema pentru noi este orizontul de timp. Am spus că avem nevoie de cel puțin zece ani pentru a atinge noile obiective. Avem nevoie de mai multă flexibilitate și cred că mergem în direcția cea bună”, a explicat șeful diplomației italiene.
El a precizat că, spre deosebire de acordul din 2014, când s-a stabilit o creștere treptată a cheltuielilor de apărare până la pragul de 2% din PIB în decurs de zece ani, de această dată obiectivul este ca statele membre să adopte „planuri anuale care să indice creșterea pentru fiecare an, astfel încât să asigure în final atingerea noului obiectiv de 5%, adică 3,5% plus 1,5%”
Secretarul general al NATO, care în ianuarie le-a sugerat statelor membre ale Alianței să crească cheltuielile militare prin diminuarea celor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, a susținut că nu se poate spune că ‘nu sunt bani’ pentru înarmare și le-a cerut liderilor să le explice acest lucru propriilor cetățeni.
La rândul său, președintele american Donald Trump a cerut în mod repetat statelor europene din NATO să își majoreze bugetele de apărare la 5% din PIB, cu mult peste actualul obiectiv de 2% – un prag pe care, în prezent, nouă dintre cele 32 de state membre ale Alianței nu îl ating.
Summitul NATO, programat pentru 24–25 iunie la Haga, va avea ca temă principală cheltuielile militare, consolidarea industriei de apărare și sprijinirea Ucrainei. Rutte a menționat că aliații continuă negocierile privind conținutul documentului final, care nu a fost încă finalizat.
INTERNAȚIONAL
Zelenski regretă că întâlnirea sa cu Trump din Biroul Oval a scăpat de sub control, dar continuă să exercite presiuni asupra președintelui american: „Viteza cu care se iau deciziile depinde de el”
Published
21 hours agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că regretă faptul că întâlnirea sa din Biroul Oval cu președintele Donald Trump de la sfârșitul lunii februarie a scăpat de sub control, dar a explicat că nerăbdarea sa de a ajunge la „decizii concrete” în timpul războiului a dus la acest conflict, scrie Politico Europe.
„Pur și simplu nu avem atât de mult timp în viețile noastre. Eu am vrut decizii concrete. Nu am reușit să luăm anumite decizii, decizii extrem de importante. Nu știu dacă America era pregătită sau nu să abordeze aceste probleme. Eu trebuie să rezolv această problemă a războiului. Vedeți, timpul este foarte prețios. Nu timpul meu personal, ci timpul țării mele”, a declarat Zelenski miercuri, într-un interviu acordat la Odesa rețelei Axel Springer Global Reporters, din care face parte și Politico.
Zelenski a mai spus că i-a plăcut mult mai „mult” întâlnirea tête-à-tête cu Trump, desfășurată două luni mai târziu, în marja funeraliilor Papei Francisc la Vatican.
„Am putut discuta mult mai multe lucruri decât la cealaltă întâlnire, care mi s-a părut că a durat o eternitate”, a spus Zelenski descriindu-l pe Trump ca fiind „prietenos”.
„Relațiile dintre țările noastre nu sunt pe deplin echilibrate, dar asta ține de trecut”, a declarat Zelenski. „Iar astăzi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ca următoarea întâlnire din Biroul Oval să fie un succes pentru ambele țări. Viața multor oameni depinde de asta. Iar pacea depinde de asta. Multe țări din Europa depind de existența securității și păcii în Ucraina. Securitatea și stabilitatea multor țări europene depind de acest lucru.”
Având în vedere că Trump ar putea să-și reconsidere abordarea, Zelenski a presat Casa Albă să mențină un sentiment de urgență și să intensifice presiunea asupra Moscovei.
„Este important să impunem sancțiuni. Nu ar trebui să… jucăm după regulile lui Putin. Este important să impunem sancțiuni și să-l forțăm pe Putin să accepte un armistițiu, astfel încât să putem discuta despre încheierea războiului”, a declarat Zelenski.
Săptămâna trecută, cancelarul german Friedrich Merz l-a îndemnat, în Biroul Oval, pe președintele american Donald Trump să pună presiuni suplimentare la adresa Moscovei pentru a pune capăt războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina, în vreme ce liderul de la Casa Albă a declarat că ar fi mai bine să lăsăm Ucraina și Rusia „să se lupte pentru o vreme” decât să urmărim un acord de pace imediat.
În interviul de miercuri, Zelenski a declarat că Trump rămâne figura cheie care poate pune capăt războiului și l-a îndemnat pe președintele american să permită avansarea proiectului de lege privind sancțiunile.
„Puterea sancțiunilor, cât de puternic va fi pachetul de sancțiuni, depinde de el”, a spus Zelenski. „Viteza cu care se iau deciziile depinde de el; nu vedem nicio rezistență din partea senatorilor, de exemplu. Dimpotrivă, majoritatea este în favoarea acestui proiect.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Iulian Chifu: Serghei Karaganov și esența gândirii ideologice ruse. Agresiunea ca mod de viață și Teoria războiului bun

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală