UPDATE 29 aprilie, 15.30. Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o decizie privind încheierea acordului comercial și de cooperare și a acordului privind securitatea informațiilor dintre UE și Regatul Unit. Aceasta este ultima etapă pentru UE în procesul de ratificare a acordurilor.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Regatul Unit va fi acum notificat cu privire la finalizarea procedurilor interne ale UE. Apoi, acordurile și textele care le însoțesc vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE înainte de sfârșitul lunii. La 1 mai 2021, ambele acorduri vor intra în vigoare.
Parlamentul European a aprobat cu largă majoritate acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit, la finalul unei povești neașteptate, ce a debutat la 23 iunie 2016 cu un referendum în cadrul căruia 51,9% dintre britanici au decis că doresc să se desprindă de comunitatea europeană.
În urma unei dezbateri-maraton de aproximativ patru ore și jumătate, eurodeputații au adoptat acordul care reglemenentează viitoarele relații între UE și Regatul Unit cu 660 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 32 abțineri.

© captură video/ EP TV
Într-o primă reacție, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au salutat rezultatul votului.
”Acordul comercial și de cooperarere prezintă fundamentul unui parteneriat puternic și strâns cu Regatul Unit. Punerea în aplicare a acestuia este esențială”, a spus von der Leyen.
La rândul său, Charles Michel a calificat acest moment drept ”începutul unei noi ere” și a dat asigurări că UE va continua să ”colaboreze constructiv” cu Regatul Unit, ca prieten și important partener.
Aprobarea acestui tratat de către Parlamentul European este ultima etapă, având în vedere că paralamentarii britanici au votat deja acest tratat la 30 decembrie 2020, cu 521 de voturi pentru și 73 de voturi împotrivă.
Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial și de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înțelegere comercială și de securitate cu un stat a cărui apartenență la UE s-a întins pe parcursul a aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.
Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021.
Doar că Executivul european a propus la 10 februarie prelungirea cu două luni a aplicării provizorii a acordului comercial post-Brexit, până când textul va putea fi tradus în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și ratificat de Parlamentul European, adică până la 30 aprilie.
Regatul Unit a acceptat această solicitate, adăugând că Londra doreşte să nu mai survină apoi şi alte întârzieri.
Prin decizia de astăzi, Parlamentul European a dat curs apelului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care le-a cerut marți eurodeputaților să ratifice acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Marea Britanie, prezentând o serie de motive juridice cuprinse în această înțelegere, printre cele mai importante numărându-se faptul că asigură respectarea drepturilor cetățenilor și integritatea pieței unice europene.
”Sunt mai bine de patru ani de când Regatul Unit a decis să se retragă din Uniunea Europeană. Uitându-mă în urmă, acel eveniment pare acum o notă de subsol a istoriei Brexitului. Și o parte din motivel pentru care acest moment pare atât de îndepărtat este pentru că s-au întâmplat atât de multe între UE și Regatul Unit de atunci. Pregătindu-mă pentru dezbaterea de astăzi, mi-am alocat timp să citesc scrisoare de notificare înaintată de Londra și, spre surpinderea mea, aceasta a contribuit la conturarea unei perspective și a unui pozitivism precaut. Spun acest lucru pentru că scrisoarea ne-a reamintit natura unică a parteneriatului nostru, făurit împreună de-a lungul deceniilor și construit în jurul valorilor și istoriei noastre comune”, a susținut von der Leyen în dezbaterea organizată de Parlamentul European despre acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, care urmează să primească votul instituției europene legislative.
”Știm că nu va fi întotdeauna ușor și că ne așteaptă multă vigilență, diligență și muncă grea. Dar, deși votul de astăzi reprezintă, în mod evident un sfârșit, acesta este, în egală măsură și începutul unui nou capitol”, a mai spus președința Comisiei Europene.
În egală măsură, aceasta a promis Parlamentului European că instituția va juca un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete a obligațiilor de către Regatul Unit, chestiuni solicitate, de altfel, și de eurodeputați.
Printre angajamentele asumate de președinta Comisiei Europene în fața Legislativului european se numără ”implicarea adecvată” a europarlamentarilor în ”deciziile importante” adoptate în cadrul acordului: amendarea acestuia, suspendarea unor părți din el sau sancționarea Marii Britanii pentru încălcări ale acestuia.
În cazul ultimului aspect, Londra a dat deja dovadă de neseriozitate. Marea Britanie a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.
Ca urmare a acestui fapt, Comisia Europeană a recurs la acțiuni legale și a transmis la 15 martie o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea dispozițiilor de fond cuprinse în Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, precum și încălcarea obligațiilor de bună-credință prevăzute în Acordul de retragere, convenit de cele două părți.
Citiți și:
Acest pas marca prima etapă a unei proceduri de infringement împotriva Regatului Unit, fiind a doua acțiune legală a UE împotriva acestei țări în mai puțin de șase luni.
Acordul de retragere cuprinde dispoziții instituționale care asigură gestionarea, punerea în aplicare și executarea eficace a acordului, inclusiv un mecanism adecvat de soluționare a litigiilor.
Pe lângă aprobarea acordului comercial și de cooperare, eurodeputații au adoptat o rezoluție în care prezintă evaluarea și așteptările cu privire la acord și califică Brexitul drept ”o greșeală istorică”.
La finalul acestei călătorii de peste patru ani care a cunoscut schimbări de președinți de Comisie Europeană, de premieri britanici, de termene limită, de linii roșii, de argumente privind impactul Brexitului asupra Uniunii Europeane sau Regatului Unit, decizia cu privire la viitorul relațiilor între Londrea și Bruxelles s-a întors din nou la cetățeni.
Prin vocea Parlamentului European, aceștia au scris epilogul primei declanșări a Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.