Connect with us

U.E.

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa propune elaborarea unei legi ”anti-nepotism” pentru a împiedica angajări în adminsitrația publică pe baza legăturilor de familie

Published

on

@Wikipedia

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a propus elaborarea unei noi legi ”anti-nepotism” pentru a împiedica efectuarea de angajări în adminsitrația publică pe baza legăturilor de familie, anunță presa locală citat de agenția Xinhua, informează Agerpres.

Propunerea sa vine în contextul în care spațiul public este dominat de scandaluri de nepotism înainte de alegerile geenrale din octombrie, potrivit agenției portugheze Lusa News Agency.

”Am ajuns la concluzia că probabil etica nu este suficientă”, a explicat şeful statului, apreciind că actuala lege în vigoare datează de aproape 20 de ani şi mai corespunde ”exigenţelor” opiniei publice.

Rebelo de Sousa cere ca o nouă lege să-i împiedice pe membrii de familie ai responsabililor guvernamentali să acceadă în funcţii publice, după ce un astfel de oficial a demisionat recent în urma acuzaţiilor că şi-a angajat un văr ca adjunct. Mai mult, preşedintele a sugerat ca reguli similare să fie aplicare şi pentru funcţiile politice.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic

Published

on

© European Union, 2023

Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol, după ce acesta a refuzat să demisioneze în urma unei tentative controversate de a institui legea marțială, relatează CNN.

Decizia marchează o premieră politică tensionată, fiind pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu când un lider sud-coreean este supus procedurii de destituire.

Suspendarea lui Yoon, adoptată cu 204 voturi pentru și 85 împotrivă, a fost primită cu entuziasm de protestatarii adunați în fața parlamentului din Seul. Până la o decizie finală a Curții Constituționale, care poate dura până la șase luni, premierul Han Duck-soo va prelua atribuțiile prezidențiale.

Tentativa de impunere a legii marțiale a declanșat criza

Criza politică a escaladat pe 3 decembrie, când Yoon a decretat legea marțială și a trimis militari să blocheze accesul în parlament. Legea a fost respinsă de legislatori, iar gestul președintelui a provocat indignare publică. Yoon și-a apărat decizia într-un discurs de joi, acuzând opoziția de activități „anti-statale” și justificând măsura ca fiind necesară pentru depășirea blocajului politic din parlament.

Totuși, opoziția și o parte din propriii aliați ai lui Yoon l-au acuzat de abuz de putere. Înainte de votul de sâmbătă, liderul partidului său a cerut public demiterea președintelui, afirmând că aceasta este „singura cale de a apăra democrația”.

Investigații multiple și incertitudine politică

Yoon Suk Yeol se confruntă acum cu o serie de investigații, inclusiv acuzații de trădare și abuz de putere. Poliția a percheziționat biroul prezidențial, iar fostul ministru al apărării, Kim Yong-hyun, a fost reținut pentru presupusul său rol în decretarea legii marțiale.

Coreea de Sud, una dintre cele mai importante economii din Asia și un partener strategic al SUA și al UE, intră într-o perioadă de incertitudine politică, comparabilă cu criza din 2016-2017, când președinta Park Geun-hye a fost destituită pentru corupție.

Curtea Constituțională urmează să decidă dacă Yoon va fi definitiv demis, iar între timp, țara rămâne marcată de tensiuni politice și sociale.

Între timp, UE a transmis că a luat act de decizia Parlamentului de la Seul și a subliniat importanța unei „soluționări rapide și ordonate a actualei crize politice, în conformitate cu Constituția coreeană”. De asemenea, a reiterat faptul că „Republica Coreea este un partener strategic important pentru UE”.

Continue Reading

U.E.

UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene urmează să decidă luni aplicarea unor noi sancțiuni împotriva agenților de informații ruși, acuzați de organizarea unor atacuri hibride în Europa. Decizia vine pe fondul acuzațiilor UE și NATO privind sabotajul, dezinformarea și alte acte ostile orchestrate de Moscova pentru a destabiliza Occidentul și a descuraja sprijinul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite AFP, preluat de Agerpres

Diplomați europeni au confirmat existența unei liste care include 16 persoane și trei entități din Rusia. Noile sancțiuni presupun înghețarea activelor acestora în UE și interzicerea accesului pe teritoriul Uniunii Europene. Moscova este acuzată, printre altele, de atacuri cibernetice și operațiuni de dezinformare în timpul alegerilor din statele membre UE.

Într-un caz recent menționat de AFP, România a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, invocând fraude și manipulări atribuite Rusiei.

Miniștrii europeni vor adopta, de asemenea, cel de-al 15-lea set de sancțiuni legat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Acest pachet, convenit deja de ambasadorii statelor membre, include sancționarea a aproape 30 de entități, peste 50 de persoane și 45 de nave petroliere.

Printre măsurile luate se numără interzicerea transportului de țiței și produse petroliere rusești de către nave din țări terțe care sprijină războiul Rusiei, precum și blocarea utilizării serviciilor oferite de companiile europene.

De-a lungul timpului, Rusia a utilizat nave non-occidentale sau neasigurate de companii europene pentru a ocoli plafonul de preț impus de Occident asupra petrolului exportat. În iunie, Uniunea Europeană a sancționat deja 25 de nave implicate în transportul de țiței rusesc.

Noua serie de sancțiuni subliniază angajamentul Uniunii Europene de a combate tacticile Rusiei și de a menține presiunea economică și diplomatică asupra regimului de la Moscova.

Continue Reading

U.E.

Francois Bayrou, politician centrist și vechi aliat al președintelui Macron, devine noul premier al Franței

Published

on

© European Union

François Bayrou, politician centrist, fost ministru al justiției și lider al Mișcării Democrate (MoDem), a devenit noul premier al Franței după demisia lui Michel Barnier, care a pierdut un vot de neîncredere istoric în parlament. Bayrou a fost primit de președintele Emmanuel Macron la Palatul Elysee vineri dimineața, moment care a marcat preluarea oficială a mandatului său, relatează BBC și Politico.

„Țara noastră are nevoie de majorități stabile și de un guvern capabil să acționeze”, a subliniat președintele Emmanuel Macron, în sprijinul numirii lui François Bayrou.

Cine este François Bayrou?
Bayrou, în vârstă de 73 de ani, este o figură cunoscută pe scena politică franceză. De-a lungul carierei sale, a candidat de trei ori pentru funcția de președinte al Franței (2002, 2007 și 2012) și a fost ministru al justiției în primul guvern condus de Emmanuel Macron. Cu toate acestea, a fost forțat să demisioneze în urma unor acuzații de fraudă, de care a fost, însă, achitat la începutul acestui an.

Fondator al Mișcării Democrate (MoDem) în 2007, Bayrou este cunoscut ca un aliat apropiat al lui Macron, deși cei doi fac parte din formațiuni politice diferite. Noul premier va trebui să gestioneze o situație politică extrem de complexă, într-un parlament divizat între partidele de stânga, dreapta și centru, multe dintre ele fiind critice la adresa președintelui Macron.

Contextul schimbării de guvern
Criza guvernamentală a izbucnit săptămâna trecută, când fostul premier Michel Barnier a pierdut un vot de neîncredere — primul de acest fel în Franța din 1962. Barnier, care a ocupat funcția timp de doar 90 de zile, devine astfel premierul cu cel mai scurt mandat din istoria celei de-a Cincea Republici Franceze.

Decizia sa de a folosi o procedură specială pentru a forța adoptarea bugetului de securitate socială în Adunarea Națională, fără un vot final, a provocat o criză politică majoră. Mișcarea nu a fost susținută de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN), iar guvernul nu a reușit să obțină majoritatea necesară pentru a supraviețui votului de neîncredere.

Provocările lui Bayrou
Misiunea lui François Bayrou se anunță dificilă, având în vedere contextul politic complicat. Va trebui să medieze între partidele de stânga, dreapta și centru, care au puține puncte de consens, dar și să asigure sprijin pentru bugetul public al Franței, într-un moment în care finanțele statului sunt sub presiune.

Numirea lui Bayrou vine după ce Michel Barnier, desemnat de Macron în urma unor alegeri neprevăzute, nu a reușit să unească parlamentul în jurul său. Bayrou se va confrunta cu aceeași provocare — dar, având în vedere istoria recentă, puțini analiști se așteaptă la o guvernare de lungă durată.

Următoarele săptămâni vor arăta dacă noul premier va reuși să depășească provocările politice care au dus la căderea lui Michel Barnier sau dacă Franța va fi nevoită să se pregătească pentru noi schimbări de guvern.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA2 hours ago

România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Parlamentarii georgieni îl aleg președinte pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, aliat al partidului de guvernământ pro-rus Visul Georgian

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic

U.E.6 hours ago

UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa

ROMÂNIA7 hours ago

Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană

ROMÂNIA7 hours ago

Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

FONDURI EUROPENE9 hours ago

România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”

EDITORIALE1 day ago

Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC

ROMÂNIA2 hours ago

România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație

NATO2 days ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA2 days ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA2 days ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI2 weeks ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ2 weeks ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

Trending