Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele ucrainean Petro Poroșenko: Vladimir Putin îmi vrea toată țara. Ca un ţar rus, aşa cum el însuşi se vede, dorește întoarcerea vechiului imperiu rus

Published

on

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să anexeze întreaga Ucraină și i-a solicitat cancelarului german, Angela Merkel, în interviuri acordate mass-media germane, să vină în ajutorul Kievului în această criză, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Foto: www.president.gov.ua

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor duminică în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova o anexat-o în 2014, pentru ceea ce a spus că a fost intrarea lor ilegală în apele ruseşti – o acuzaţie respinsă puternic de Kiev.

”Nu credeţi în minciunile lui Putin”, a declarat el pentru Bild, ziarul german cu cea mai mare vânzare, comparând protestele de nevinovăţie ale Rusiei în această chestiune cu respingerea de către Moscova în 2014 a faptului că avea soldaţi în Crimeea, chiar în timp ce ei se deplasau să o anexeze.

”Putin doreşte întoarcerea vechiului imperiu rus”, a spus el. ”Crimeea, Donbas, întreaga ţară. Ca un ţar rus, aşa cum el însuşi se se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. El ne vede ca pe colonia sa”, a adăugat Poroşenko.

Poroşenko a cerut Germaniei, cel mai mare şi mai bogat cumpărător al exporturilor de gaze ale Moscovei, să oprească construcţia unui gazoduct submarin ce ar permite Rusiei să furnizeze direct gaz Germaniei, ocolind Ucraina.

”Avem nevoie de o reacţie puternică, fermă şi clară la adresa comportamentului agresiv al Rusiei”, a declarat el pentru Funke. ”Asta înseamnă şi oprirea proiectului de gazoduct Nord Stream 2”, a adăugat el.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat joi Kievul la reţinere, după apelul preşedintelui ucrainean ca NATO să trimită nave în Marea Azov pentru a se opune Rusiei în conflictul din largul Crimeei.

Acuzându-l totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin de escaladarea tensiunilor, Merkel a subliniat că partea ucraineană trebuie ”să dea dovadă de înţelepciune, pentru că nu vom putea soluţiona problemele decât rămânând raţionali şi discutând unii cu alţii”. ”Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări”, a insistat Angela Merkel la Berlin, în timpul unui forum economic germano-ucrainean.

Ea a promis că va aborda problema în timpul întrevederii sale cu Vladimir Putin în marja viitorului summit al G20, acuzând Moscova că a limitat voit accesul spre Marea Azov, care se învecinează cu Ucraina şi Rusia, după inaugurarea unui pod deasupra strâmtorii Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

”Pentru că toate acestea trebuie puse în totalitate pe seama preşedintelui rus. După ce acest pod a fost inaugurat în mai, condiţiile de navigaţie au fost înrăutăţite”, a spus cancelarul german.

Statele Unite ale Americii doresc ca aliații lor europeni să ia în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei după incidentul survenit duminică în Marea Neagră, când garda de coastă a Rusiei a capturat trei nave ucrainene și a reținut marinarii aflați la bordul acestora, a precizat miercuri, la Berlin, reprezentantul special al SUA pentru negocierile privind Ucraina, Kurt Volker.

Karin Kneissl, ministrul austriac de Externe, a cărei țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, nu a exclus marți impunerea de noi sancțini împotriva Rusiei ca urmare a tensiunilor din Marea Azov, anunțând că această problemă ar urma să fie examinată în luna decembrie, când are loc reuniunea de iarnă a Consiliului European.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a evocat ”amenințarea unui război total” cu Rusia, în contextul în care tensiunile dintre cele două state au crescut pe fondul unui incident naval în strâmtoarea Kerci, în urma căruia trei nave ucrainene au fost capturate de ruși.

Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu o anchetă privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, a anunţat că intenţionează să amâne întâlnirea prevăzută cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din Buenos Aires, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Decizia sa poate fi privită ca un pas spre a convinge cetățenii americani că interferențele Rusiei în alegerile americane n-au fost rezultatul unui complot cu echipa sa de campanie, mai ales în contextul în care, la data de 27 noiembrie, procurorul special Robert Mueller l-a acuzat pe fostul șef de campanie al actualului președinte american, Paul Manafort, că a oferit declarații false Birului Federal de Investigații și anchetatorilor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

Published

on

© European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană a denunţat, luni, o decizie luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă, afirmând că acest lucru naşte semne de întrebare într-o perioadă când Bruxellesul le-a transmis ţărilor care doresc să adere la UE să nu continue, în circumstanţele actuale, starea de normalitate cu Moscova, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat vineri un document intitulat „plan de consultări”.

Selakovic a afirmat că planul respectiv are în vedere consultări privind activităţi bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic privind politica de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul.

Serbia, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, încearcă de mult timp să asigure un echilibru între relaţiile strânse tradiţionale cu Rusia şi aspiraţiile sale de integrare politică şi economică cu Occidentul.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat presei că noul document privind consultările ruso-sârbe a fost semnat la câteva zile după ce Moscova a anunţat mobilizarea parţială pentru războiul din Ucraina.

„Acordul ruso-sârb este un semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase”, a spus Peter Stano.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că Serbia a făcut o prioritate strategică din aderarea sa la UE, ceea ce implică „alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă”.

Într-un comunicat, ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a descris memorandumul semnat de Serbia şi Rusia drept un „document tehnic” şi a spus că oficialităţile UE „nu vor să îi permită preşedintelui Serbiei Aleksandar Vucic să aibă politici independente”.

Deşi Serbia a condamnat, la Naţiunile Unite, invazia rusă în Ucraina, ea a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Duminică, ministrul Nikola Selakovic a afirmat că Belgradul nu va recunoaşte rezultatele „referendumurilor” organizate în regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse. „Ar fi împotriva intereselor noastre naţionale”, a spus Selakovic, citat de postul de televiziune N1. 


Serbia și-a depus candidatura pentru aderarea la UE în decembrie 2009 și a primit statut de țară candidată în martie 2012, după ce Belgradul și Priștina au ajuns la un acord privind reprezentarea regională a Kosovo. Negocierile de aderare au început oficial la 21 ianuarie 2014. Primele două capitole, inclusiv cel privind normalizarea relațiilor cu Kosovo, au fost deschise în decembrie 2015. La 18 iulie 2016, capitolele 23 și 24, principalele capitole privind statul de drept, au fost deschise. Până în prezent, au fost deschise 18 din cele 35 de capitole de negociere, dintre care două au fost închise provizoriu. Din decembrie 2019, nu au fost deschise noi capitole. În strategia pentru Balcanii de Vest, publicată în februarie 2018, Comisia a declarat că Muntenegru (și Serbia) ar putea adera la UE până în 2025, recunoscând totuși că această perspectivă este „extrem de ambițioasă”. Viitoarea integrare a Serbiei în UE, ca și cea a Kosovo, rămâne strâns legată de dialogul la nivel înalt dintre Kosovo și Serbia, facilitat de UE, care ar trebui să conducă la un acord global de normalizare a relațiilor dintre ele, obligatoriu din punct de vedere juridic.

Continue Reading

NATO

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, continuă retorica belicoasă la adresa Atenei, denunțând ”politica provocatoare” a Greciei în Marea Egee și ”jocul periculos” al acesteia după desfășurarea militară greacă în două insule, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a declarat Erdogan în finalul reuniunii cabinetului său.

Ankara a denunţat duminică desfăşurarea unor vehicule blindate în insula Samos – cea mai apropiată de Turcia, la numai 1,3 km distanţă – şi Lesbos (15 km distanţă de coasta turcă).

”Este un joc periculos pentru poporul grec, care este utilizat ca o marionetă”, a declarat preşedintele turc, potrivit căruia această ”acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze într-o mai mare măsură pe greci decât pe noi”, turcii.

Conform lui Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din NATO, după SUA, ”aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să se ridice la nivelul Turciei”.

La mijlocul lunii septembrie, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a punctat că ”Turcia provoacă tensiuni și prezintă Grecia drept un presupus agresor”.

Reacția sa venea după ce același președinte turc a acuzat la începutul acestei luni Grecia că ocupă insulele demilitarizate în Marea Egee, amenințând că țara sa este pregătită ”să facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

Abordând în ton conciliant, prim-ministrul grec a subliniat că ”nu-și poate imagina un conflict greco-turc cu Turcia care atacă” și că este ”întotdeauna deschis să se întâlnească cu Erdogan”.

O reacție a venit și din partea Uniunii Europene care a calificat ”remarcile ostile” ale Turciei la adresa Greciei drept ”o retorică agresivă” care trebuie să înceteze.

Continue Reading

SUA

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

Published

on

© Japanese Government/Kantei - Twitter

Vicepreședintele american Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei, subliniind că alianța dintre cele două state este „piatra de temelie” a păcii și stabilității în Indo-Pacific, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Întâlnirea celor doi a avut loc luni la Tokyo, în contextul funeraliilor de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie la un eveniment electoral.  Vicepreședintele Kamala Harris, care conduce delegația prezidențală a SUA la acest eveniment, a transmis condoleanțe cu privire la asasinarea fostului premier nipon, pe care l-a descris ca fiind „un campion al Alianței SUA-Japonia și al unei relații libere și deschise în Indo-Pacific”. În acest sens, Harris a afirmat angajamentul SUA de a continua să construiască pe baza acestei moșteniri, subliniind, totodată, că Alianța SUA-Japonia este „piatra de temelie” a păcii și stabilității în Indo-Pacific.

Astfel, cei doi înalți demnitari au discutat despre recentele provocări „agresive și iresponsabile” ale Republicii Populare Chineze în Strâmtoarea Taiwan și au reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan. De asemenea, liderii au condamnat recenta lansare de rachete balistice de către Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) și s-au angajat să colaboreze pentru a aborda amenințările reprezentate de programul de arme nucleare și balistice al RPDC. În plus, a fost abordată și problema cetățenilor japonezi răpiți de RPDC. Astfel, vicepreședintele american a reafirmat „angajamentul de fier” al Statelor Unite față de apărarea Japoniei.

În context, Kamala Harris a mai subliniat beneficiile cooperării trilaterale SUA-Japonia-Republica Coreea, având în vedere preocupările comune în materie de securitate, și a salutat progresele înregistrate în direcția unor legături bilaterale mai strânse între Japonia și Coreea de Sud, țară pe care aceasta o va vizita după funeraliile lui Shinzo Abe, de marți. 

Potrivit Casei Albe, Kama Harris a salutat și cooperarea spațială în creștere dintre SUA și Japonia în sectoarele comercial, civil și de securitate și a discutat despre oportunitățile de extindere a parteneriatului bilatera în aceste domenii. În special, cei doi lideri discutat despre necesitatea de a dezvolta reguli și norme internaționale și de a finaliza documentele fundamentale care să reglementeze cooperarea spațială bilaterală.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele SUA i-a mulțumit prim-ministrului pentru rolul de lider al Japoniei în ceea ce privește chestiunile regionale și globale. În acest sens, Harris și Kishida au trecut în revistă evoluțiile recente cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, iar vicepreședintele a recunoscut „acțiunea decisivă” a prim-ministrului nipon pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere. Aceștia au subliniat importanța consolidării cooperării în Asia de Sud-Est, în Insulele din Pacific și în America Latină. 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL15 mins ago

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

NATO15 mins ago

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

SUA58 mins ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA18 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending