G7
Președinția G7, asigurată de Italia, se declară “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”
Published
1 month agoon
Vicepremierul italian Antonio Tajani s-a declarat vineri “foarte îngrijorat de rapoartele privind activităţile hibride ruseşti menite să influenţeze votul din România”.
Într-o postare pe X, el a dat asigurări că Italia, în calitate de preşedinţie a G7, se află în prima linie pentru a proteja democraţia şi procesele electorale.
“Continuăm să colaborăm cu partenerii noştri din UE pentru a apăra valorile comune”, a scris ministrul de externe de la Roma.
Sono molto preoccupato per la denuncia di attività ibride russe volte a influenzare il voto in Romania. L’Italia, anche come Presidenza G7, è in prima linea per proteggere la democrazia e i processi elettorali. Continuiamo a lavorare con i partner UE per difendere i valori comuni
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) December 6, 2024
Reacţia vine după ce Curtea Constituţională din România a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a detectării de către serviciile de securitate ale ţării a unei influenţe ruseşti masive asupra scrutinului prin intermediul reţelelor sociale.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este obligatorie pentru toată lumea şi “noi toţi ne conformăm”, precizând că potrivit prevederilor constituționale va rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către președintele ales în urma unui nou scrutin și transmițând un mesaj ferm de stabilitate a României către Uniunea Europeană, NATO și investitori.
Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.
Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.
“Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.
Și Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa din SUA, cunoscută sub numele generic de “Comisia Helsinki”, a condamnat amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
Nu în cele din urmă, șase foști ambasadori ai Statelor Unite în România au realizat joi un demers fără precedent de susținere a democrației românești în contextul alegerilor prezidențiale, transmițând o scrisoare comună că “actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și manifestându-și încrederea că “poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite”.
De la Berlin, Ministerul de Externe german percepe tentativele Rusiei de a influența alegerile din România ca un mod prin care Vladimir Putin “vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO”.
Președintele francez Emmanuel Macron a avut o discuție candidata pro-europeană din partea USR, Elena Lasconi, context în care a amintit implicarea Franței în securitatea României, avertizând că acesta “nu este un cec în alb”, ci o susținere pentru o țară “clar angajată în Uniunea Europeană și NATO”.
“Miza este, evident, viitorul României, care este foarte importantă și strategică pentru întreaga Europă. Țara dumneavoastră este una decisivă. Sunteți pe frontul de est al NATO, sunteți un membru important al Uniunii Europene și în ultimii șapte ani am evaluat și simțit constant importanța României. Această cale clară este în interesul României, a poporului român și a întregii Europe. Am decis din prima zi a agresiunii Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, să trimit trupe în România. Am fost primii care am trimis trupe în țara dumneavoastră pentru a proteja acest front. Mă voi exprima foarte clar: Acesta nu este un cec în alb pe care i l-am oferit României. Am oferit susținerea noastră unei țări clar angajate în Uniunea Europeană și NATO. Este important să spunem că dacă cineva care este ambiguu față de Rusia sau pro-rus în exclusivitate va schimba radical politica de securitate a țării voastre“, a spus Macron.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Un grup de eurodeputați solicită sancțiuni UE contra platformelor online acuzate de ingerințe electorale, amintind și de alegerile din România
România salută acordul de încetare a focului în Gaza și pledează pentru intensificarea ajutorului umanitar
G7
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Published
3 days agoon
January 13, 2025By
Teodora IonȘase țări din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc de țările G7, susținând că acest lucru ar reduce veniturile Moscovei pentru continuarea războiului din Ucraina, fără a provoca un șoc pe piață, informează Reuters.
Plafoanele de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, precum și pentru produsele petroliere rafinate au fost stabilite de țările G7 pentru a reduce veniturile Moscovei din comerțul cu petrol și, în acest fel, pentru a limita capacitatea țării de a-și finanța invazia din Ucraina.
”Măsurile care vizează veniturile din exportul de petrol sunt cruciale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venit a Rusiei”, au declarat Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată executivului european.
”Credem că acum este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre prin reducerea plafonului G7 pentru prețul petrolului”, se arată în scrisoare.
G7 a stabilit un plafon de 60 de dolari pentru barilul de țiței rusesc, 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium-to-crude și 45 de dolari pe baril pentru produsele discount-to-crude.
Aceste prețuri maxime nu s-au modificat din decembrie 2022 și februarie 2023, când au fost introduse, în timp ce prețurile țițeiului rusesc pe piață au fost sub acest nivel în medie în 2023 și 2024.
”Piața internațională a petrolului este mai bine aprovizionată astăzi decât în 2022, reducând riscul ca un preț plafon mai scăzut să provoace un șoc al aprovizionării”, se arată în scrisoarea celor șase țări.
”Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența sa foarte mare de exporturile de energie pentru obținerea de venituri, Rusia nu are nicio alternativă pentru a continua exporturile de petrol chiar și la un preț substanțial mai mic”, mai este precizat în scrisoare.
Pachetul adaugă mai multe persoane și entități pe lista de sancțiuni deja existente și vizează entități din Rusia și din țări terțe, care contribuie indirect la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei prin eludarea restricțiilor la export.
Sancțiunile adoptate limitează activitatea navelor suplimentare ale statelor terțe care operează pentru a contribui la acțiuni sau politici de sprijinire a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.
G7
UE plătește Ucrainei primele 3 miliarde de euro din contribuția sa la împrumutul G7, rambursat din veniturile generate de activele rusești înghețate
Published
6 days agoon
January 10, 2025By
Teodora IonComisia Europeană a virat vineri Ucrainei prima tranșă de 3 miliarde de euro din împrumutul excepțional de asistență macrofinanciară destinat acestei țări, care va fi rambursat din veniturile provenite din înghețarea activelor rusești.
Acest împrumut, a cărui valoare se ridică până la 18, 1 miliarde de euro, reprezintă contribuția Uniunii Europene la împrumutul convenit de G7, în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, menit să ajute Kievul să facă față invaziei ilegale a Rusiei și să mențină stabilitatea macroeconomică și fiscală a țării, să reconstruiască infrastructura vitală, inclusiv sistemele energetice, și să investească în infrastructura de apărare.
”La aproape 3 ani de la războiul de agresiune al Rusiei, Ucraina poate conta în continuare pe prietenii și partenerii săi. Astăzi trimitem Ucrainei 3 miliarde de euro ca primă plată a părții UE din împrumutul G7. Oferim Ucrainei puterea financiară de a continua să lupte pentru libertatea sa – și de a învinge. Până în prezent, Europa a oferit Ucrainei un sprijin de aproape 134 de miliarde de euro. Și vor mai veni și altele. La fel ca și curajoasa rezistență ucraineană, sprijinul nostru va fi neclintit”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat al instituției pe care o conduce.
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a subliniat că agresorul, adică Rusia, trebuie să plătească prețul războiului pe care l-a declanșat.
”În fiecare zi, timp de peste o mie de zile, Rusia a distrus casele ucrainenilor și a țintit în mod deliberat infrastructura critică, inclusiv aprovizionarea cu energie. Astăzi, Ucraina va primi trei miliarde de euro din împrumutul G7 pentru a-și sprijini economia și a efectua reparații vitale în întreaga țară. Acest lucru va permite, de asemenea, Ucrainei să elibereze bani pentru apărare. Împrumutul va fi rambursat cu veniturile provenite din activele rusești înghețate din UE. Rusia a început acest război, așa că trebuie să plătească prețul lui”, a arătat Kallas.
Instrumentul de asistență macrofinanciară oferă Ucrainei flexibilitate ridicată și condiții foarte favorabile, cu scadențe foarte lungi care se pot extinde până la 45 de ani.
Este important de reținut faptul că nu se așteaptă ca Ucraina să ramburseze direct împrumutul din resurse proprii.
În schimb, rambursarea va fi asigurată prin profiturile extraordinare din activele rusești blocate colectate prin Mecanismul de cooperare pentru împrumutul Ucrainei (ULCM), trimițând un semnal clar că povara reconstrucției Ucrainei va fi suportată de cei responsabili de distrugerea acesteia.
Această contribuție a UE în cadrul împrumutului G7 este completată de finanțarea pe termen mai lung acordată de Uniunea Europeană Kievului prin Facilitatea pentru Ucraina, care va pune la dispoziția Ucrainei 50 de miliarde de euro între 2024 și 2027.
Se preconizează că plățile viitoare către Ucraina în cadrul instrumentului de asistență macrofinanciară vor continua între martie și noiembrie, cu 1 miliard de euro pe lună, restul de 6,1 miliarde de euro fiind prevăzuți pentru luna decembrie.
G7
Canada: După 10 ani la putere, premierul Justin Trudeau își anunță demisia, dar rămâne la putere până la alegerea unui nou lider al Partidului Liberal
Published
1 week agoon
January 6, 2025Premierul canadian Justin Trudeau şi-a anunţat luni demisia, dar a precizat că va rămâne în funcţie până când Partidul Liberal, al cărui lider actual este, îi va desemna succesorul, transmite Reuters.
“Intenţionez să demisionez din funcţiile mele de şef al partidului şi de prim-ministru odată ce partidul îşi va fi ales viitorul lider”, a spus Trudeau într-o declaraţie de presă la Ottawa, după aproape 10 ani în care a fost prim-ministru al Canadei, țara care în 2025 deține președinția G7.
Justin Trudeau (53 de ani) se afla sub o puternică presiune de mai multe săptămâni din partea parlamentarilor liberali, pe fondul sondajelor care prognozează o înfrângere categorică a partidului la viitoarele alegeri.
Guvernul său minoritar, deja profund nepopular, a suferit o lovitură puternică prin demisia ministrului de finanţe şi vicepremier Chrystia Freeland luna trecută, după divergenţe cu Trudeau în privinţa politicii economice.
Trudeau a devenit prim-ministru în noiembrie 2015 şi a fost reales de două ori, însă popularitatea sa a început să scadă acum doi ani, într-un context de furie a publicului din cauza creşterii preţurilor şi a deficitului de locuinţe.
Potrivit sondajelor, liberalii vor fi înfrânţi la scor de opoziţia conservatoare condusă de Pierre Poilievre, indiferent cine va fi liderul lor, la viitoarele alegeri ce trebuie să aibă loc cel târziu la sfârşitul lunii octombrie.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, devine prima femeie aleasă în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România
PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră
Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională
Secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa preia rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare: Aduc cu mine dedicarea mea pentru inovare și creștere strategică
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție