Connect with us

SCHENGEN

Raport CRPE: Criza provocată de valul de refugiați va afecta direct decizia privind aderarea României la Schengen

Published

on

Un raport al Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE) arată că aderarea României la Schengen va fi afectată de valul de refugiați ce se îndreaptă spre Europa.

schengen”Pretextele pentru care României i-a fost refuzată aderarea la Spațiul Schengen au fost diverse dar în acest moment adevăratul motiv – presiunea migratorie pe Grecia – a ieșit la suprafață”, explică CRPE.

În opinia Centrului, standardele impuse României privind securizarea granițelor au devenit ”inutile” atât timp cât imigranții au putut trece cu ușurință frontierele altor state membre ale UE.

”Presiunea migraționistă care a dus la penetrarea granițelor frontierelor externe ale Greciei, Italiei și Ungariei în anul 2015 face ca standardele cerute României și Ungariei să fie inutile, atât timp cât acestea nu au fost aplicate și Statelor Membre a căror frontieră a fost penetrată cu mare ușurință și cu acceptul tacit al unora dintre Statele Membre.

Criza provocată de valul de refugiați și imigranți care a străbătut Balcanii de Vest în ultimile trei luni, având drept destinație țările bogate din Uniunea Europeană va afecta direct decizia Statelor Membre dar și a României și Bulgariei de a intra în Schengen.”, arată raportul CRPE.

Raportul La spartul târgului? Opțiunile României vizavi de Spațiul Schengen” poate fi descărcat de pe site-ul www.crpe.ro.

.

.

ROMÂNIA

Olanda reafirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen și cu frontierele terestre la întâlnirea dintre ministrul Cătălin Predoiu și ambasadoarea Țărilor de Jos la București

Published

on

© MAI

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a avut luni o întrevedere cu Willemijn van Haaften, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București, care a asigurat România de sprijinul pe care Olanda îl va acorda în continuare României pentru aderarea la spațiul Schengen și cu privire la frontierele terestre, informează un comunicat al MAI.

În cadrul discuțiilor, demnitarul român a evocat viziunile similare ale celor două Ministere de Interne, român și federal olandez, pe teme de interes la nivel european, precum securitatea internă și dezvoltarea capacității statelor de a răspunde eficient unor provocări precum pandemii, schimbări climatice etc.

În ceea ce privește domeniul afacerilor interne, relația de cooperare între cele doua ministere de Interne este foarte bună și vizează în special colaborarea polițienească, situațiile de urgență și lupta anti-corupție, existând premisele necesare pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, vicepremierul și ministrul afacerilor interne liberal a precizat importanța pe care Ministerul Afacerilor Interne o acordă combaterii și prevenirii traficului de persoane și traficului de droguri, subiecte aflate pe lista priorităților ministerului.

 

Ambasadoarea Willemijn van Haaften a amintit principalele obiective ale mandatului său și importanța pe care o acordă dezvoltării relației de cooperare în domeniul afacerilor interne. Pentru partea olandeză prezintă interes dezvoltarea cooperării între agențiile de aplicare a legii cu competențe în combaterea criminalității organizate, cele două părți având o cooperare foarte bună atât în plan bilateral, cât și în cadrul formatelor de lucru existente la nivel european.

Referitor la subiectul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a menționat măsurile de pregătire luate la nivel național în contextul eliminării controalelor aeriene și maritime, începând cu finalul lunii martie. Acestea sunt de ordin legislativ, instituțional, procedural, tehnic, logistic și de comunicare publică și urmăresc adaptarea la noile realități operaționale și legislative.

Diplomatul olandez a transmis felicitări părții române pentru rezultatele pozitive obținute în avansarea dosarului privind aderarea la spațiul Schengen, acestea fiind dovada eforturilor susținute depuse de-a lungul ultimilor ani și a asigurat partea română cu privire la sprijinul pe care Olanda îl va acorda în continuare României pentru extinderea acquisului comunitar Schengen cu privire la frontierele terestre.

Ministrul român a mulțumit pentru această poziție și a subliniat faptul că România este un stat care combate migrația ilegală, îndeplinește criteriile Schengen și aplică acordurile Dublin exemplar în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene și că extinderea acquisului comunitar Schengen la frontierele terestre este un proces ireversibil care trebuie finalizat cât mai rapid, atât din perspectiva națională, cât și din perspectiva construcției europene.

Ministrul român a subliniat, de asemenea, interesul părții române de a intensifica cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și traficului de persoane, a criminalității transfrontaliere, în general.

În încheiere, participanții la discuții și-au exprimat convingerea cu privire la continuarea colaborării în aceeași manieră pozitivă și dezvoltarea acesteia în domenii de interes comun.

Continue Reading

SCHENGEN

Klaus Iohannis și Karl Nehammer au convenit să continue procesul de aderare deplină a României la Schengen până la atingerea obiectivului final

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi la Palatul Cotroceni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, fiind prima întrevedere bilaterală oficială între cei doi lideri după veto-ul Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, exprimat în Consiliul UE la 8 decembrie 2022, și după ce guvernul de la Viena a acceptat la finele anului trecut un compromis pentru admiterea parțială a celor două țări în zona de liberă circulație, cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024.

Întâlnirea a avut loc cu prilejul Congresului Partidului Popular European de la București, a cărui primă zi s-a încheiat miercuri cu adoptarea în unanimitate a manifestului electoral al familiei politice pentru alegerile europene din 6-9 iunie și care conține solicitarea aderării depline, inclusiv cu frontierele terestre, a României și Bulgariei la Schengen. Adoptarea în unanimitate înseamnă că delegația partidului ÖVP al cancelarului austriac Karl Nehammer nu s-a opus acestui vot, presa austriacă relatând că ÖVP s-a abținut de la vot

În discuția mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă, iar acest lucru va consolida și mai mult securitatea UE în beneficiul tuturor cetățenilor noștri“, a scris Iohannis, pe platforma de socializare X.

Citiți și Nicolae Ciucă revendică o victorie pentru România în manifestul electoral al PPE: De la București s-a auzit clar și răspicat în Europa că România trebuie să intre în Schengen

Partidul Național Liberal, co-gazdă a Congresului, a cerut ca această prevedere cu privire la integrarea deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen să fie inclusă în manifestul electoral al PPE.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în documentul final al Congresului Partidului Popularilor Europeni (PPE) se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen. El a precizat că “pe baza discuţiilor cu liderii europeni prezenţi aici, vom avea o decizie în documentul final al Congresului şi vom vedea cum vor vota colegii din Austria”.

“Vom veni cu toate argumentele necesare să-şi schimbe decizia. Este adevărat că în acest moment nu avem o întâlnire bilaterală încă stabilită, dar vom face tot ce este necesar pentru a ne transmite mesajele noastre pentru ceea ce reprezintă dreptul nostru de a fi membru al spaţiului Schengen”, a mai spus Ciucă, cu o zi în urmă.

Anterior Congresului PPE Comisia Europeană a lansat, împreună cu Bulgaria și România, două acorduri-cadru de cooperare privind gestionarea frontierelor și a migrației. Acordurile-cadru de cooperare se bazează pe punerea în aplicare cu succes de către cele două țări a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare inițiate în martie 2023 și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.

De asemenea, în cadrul unei întrevederi avute în ajunul Congresului, liderul liberal Nicolae Ciucă a anunțat-o pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen că PNL o va susține pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei, subliniindu-i acesteia că prioritatea imediată a PNL și a Bucureștiului este aderarea deplină a României la Schengen.

În același timp, președintele Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, a transmis clar că formațiunea pan-europeană sprijină extinderea completă a spațiului Schengen cu România și Bulgaria, dar a evocat că provocarea persistă la nivelul partidelor politice din Austria, referindu-se atât la colegii de centru-dreapta din partidul cancelarului Karl Nehammer (ÖVP), cât și la socialiștii austrieci (SPÖ), care se opun acordării accesului deplin la spațiul de liberă circulație pentru cele două state.

Citiți și Liderii celei mai puternice familii politice din UE vin la București: Tusk, Plenkovic, Nehammer sau Mitsotakis, alături de Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis și Roberta Metsola la Congresul PPE

Peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, precum și unsprezece şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sunt prezenți la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la Bucureşti în urma căruia va fi decis programul celei mai mari familii politice europene pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, precum și candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, în persoana Ursulei von der Leyen, în vreme ce lucrările Congresului vor fi închise printr-un discurs al președintelui Klaus Iohannis.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă revendică o victorie pentru România în manifestul electoral al PPE: De la București s-a auzit clar și răspicat în Europa că România trebuie să intre în Schengen

Published

on

© PNL

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a revendicat miercuri seară, la finalul primei zile a Congresului PPE de la București, o victorie pentru România în manifestul electoral al PPE adoptat la congres și care solicită aderarea cât mai curând posibil a României în spațiul Schengen.

“De la București, astăzi, s-a auzit clar și răspicat în întreaga Europă: România trebuie să intre cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a spus Ciucă, portretizând o victorie pentru România, la Congresul PPE.

“Manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, a fost adoptat în unanimitate. Austria nu a mai votat împotrivă”, a mai adăugat el.

Congresul Partidului Popular European, reunit miercuri și joi la București pentru a decide programul politic pentru alegerile europene și pentru mandatul 2024-2029, a adoptat în unanimitate manifestul electoral al celei mai influente familii politice europene, document care conține și solicitarea de aderare cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.

Manifestul intitulat “Europa noastră, o casă bună și sigură pentru popoarele noastre” cuprinde mai multe puncte cheie.

Citiți și Congresul PPE: Popularii europeni au votat în unanimitate, la București, manifestul electoral care solicită aderarea deplină a României la Schengen. Partidul cancelarului Austriei nu a votat împotrivă

PPE susține intrarea deplină în Schengen a României și Bulgariei, ridicând nu doar controalele aeriene și navale, ci și cele la granițele terestre, cât mai curând posibil.

În ceea ce privește securitatea europeană și siguranța economică a tuturor statelor de pe continent, PPE va propune crearea cadrului legislativ pentru intrarea în funcție a două noi roluri cheie – un comisar european pe securitate și apărare și altul pentru IMM-uri -, popularii europeni dorindu-și o Europă sigură și prietenoasă în materie de taxe, care sprijină mediul de afaceri.

De asemenea, manifestul se referă și la o Uniune competitivă care susține antreprenorii, tinerii și fermierii, PPE considerând că politicile de mediu trebuie să meargă împreună cu cele economice și sociale.

Ținta de reducere cu 55% a emisiilor de carbon rămâne în picioare, dar trebuie ca specialiștii și piața să decidă care sunt cele mai bune tehnologii pentru a obține neutralitatea emisiilor de carbon, până în 2050.

“Vreau să subliniez și importanța strategiei PPE pentru extinderea Uniunii Europene, care cuprinde nu doar Ucraina, Republica Moldova și Georgia, ci și Balcanii de Vest. Acest plan este un angajament ferm pentru consolidarea și extinderea valorilor europene în regiunea noastră”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Citiți și Liderii celei mai puternice familii politice din UE vin la București: Tusk, Plenkovic, Nehammer sau Mitsotakis, alături de Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis și Roberta Metsola la Congresul PPE

Peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, precum și unsprezece şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sunt prezenți la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la Bucureşti în urma căruia va fi decis programul celei mai mari familii politice europene pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, precum și candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, în persoana Ursulei von der Leyen, în vreme ce lucrările Congresului vor fi închise printr-un discurs al președintelui Klaus Iohannis.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.47 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA23 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending