Sondaj FRA: 66 % dintre respondenţi consideră antisemitismul ca fiind o problemă majoră în ţările lor

Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a prezentat vineri, 8 noiembrie, primele date comparative privind experienţele care implică hărţuire, discriminare şi infracţiuni motivate de ură cu caracter antisemit în Uniunea Europeană. Sondajul a fost realizat în 8 ţări: Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia, Ungaria, Suedia, Germania şi Letonia, acolo unde eset concentrată aproximativ 90% din populaţia de evrei in UE.
La 8 noiembrie, în ajunul comemorării pogromurilor antievreieşti care au avut loc în urmă cu 75 de ani, trebuie admis faptul că, deşi statele membre au depus eforturi susţinute pentru a combate antisemitismul, acest fenomen este încă larg răspândit. Acest raport, care include răspunsurile de la 5847 de everi din cele opt ţări în care trăieşte aproximativ 90 % din populaţia de origine evreiască estimată din Uniunea Europeană, va fi astfel un instrument esențial pentru factorii de decizie şi pentru grupurile comunitare din Uniunea Europeană în vederea dezvoltării de măsuri juridice şi politice specifce, arată Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA)
morten kjaerum FRA„Antisemitismul reprezintă un exemplu îngrijorător al modului în care prejudecăţile pot persista de-a lungul secolelor şi nu îşi are locul în societatea noastră de astăzi. Este deosebit de supărător să constatăm că internetul, care ar trebui să fie utilizat ca un instrument de comunicare şi de dialog, este folosit ca instrument de hărţuire antisemită”, a declarat Morten Kjaerum, directorul FRA. „Deşi multe guverne din Uniunea Europeană au făcut eforturi considerabile pentru a combate antisemitismul, sunt necesare măsuri mai ţintite.”
Constatări principale:
 • 66 % dintre respondenţi consideră antisemitismul ca fiind o problemă majoră în ţările lor, în timp ce 76 % au declarat căsituaţia a devenit mai gravă în ultimii cinci ani.
 • 21 % din totalul respondenţilor au fost implicaţi într-un incident sau în incidente antisemite constând în insulte verbale, în hărţuire sau într-un atac fizic pe parcursul celor 12 luni care au precedat sondajul. 2 % dintre respondenţi fuseseră victimele unui atac fizic antisemit în anul anterior.
 • Raportare insuficientă: 76 % dintre victimele hărţuirii antisemite nu au raportat cel mai grav incident poliţiei sau oricărei alte organizaţii.
 • Înregistrare insuficientă: mecanismele limitate de colectare a datelor în multe state membre ale UE au ca rezultat faptul că înregistrarea atacurilor antisemite rămâne insuficientă.
 • Antisemitismul este considerat a patra cea mai presantă problemă socială sau politică în ţările în care a fost efectuat sondajul ( raport).
 • Trei sferturi dintre respondenţi consideră antisemitismul online ca fiind o problemă

tabel FRA

Sondajul a dezvăluit, de asemenea, diferenţe semnificative între ţări, fapt care demonstrează frecvent istoria şi tradiţiile diferite ale acestora, precum şi tipuri de imigrare în ultimele decenii. De exemplu,
 • În Regatul Unit, 9 % dintre respondenţi au declarat că au auzit adesea afirmaţia „evreii sunt responsabili pentru actuala criză economică”, în timp ce în Ungaria procentajul s-a ridicat la 59 %.
 • În urma sondajului s-a constatat că, în timp ce în Letonia doar un procentaj de 8 % dintre respondenţi au declarat că conflictul israeliano-arab a avut un impact semnificativ asupra nivelului de siguranţă resimţit, în Germania acest procentaj s-a ridicat la 28 %, iar în Franţa la 73 %.

Ca răspuns la rezultatele sondajului, FRA a formulat o serie de sugestii pentru factorii de decizie, inclusiv următoarele:

 • Statele membre ale UE trebuie să înregistreze în mod eficient şi cuprinzător experienţele evreilor care constituie încălcări ale drepturilor fundamentale.
 • Persoanele publice trebuie să condamne în mod public declaraţiile antisemite.
 • Uniunea Europeană şi statele sale membre trebuie să acţioneze urgent pentru a identifica modalităţi eficiente de combatere a fenomenului de antisemitism online, care se află în continuă creştere, de exemplu explorând posibilitatea de a înfiinţa unităţi de poliţie specializate care să monitorizeze şi să investigheze infracţiunile motivate de ură comise pe internet, precum şi încurajând raportarea către poliţie a conţinutului web de natură antisemită.

La sondaj au participat 5 847 de persoane de origine evreiască în vârstă de peste 16 ani. Rezultatele acoperă opt state membre în care trăieşte aproximativ 90 % din populaţia de origine evreiască estimată din Uniunea Europeană.
Mai multe informatii despre raportul FRA sunt disponibile AICI.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.