Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova își aprofundează integrarea pe piața unică a UE prin asocierea la Mecanismul pentru Interconectarea Europei

Published

on

© Captură video/Guvernul Republicii Moldova

De Ziua Europei, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Moldova, Lilia Dabija, au semnat, în prezența prim-ministrului Moldovei, Dorin Recean, un acord la Chișinău, care asociază Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE).

Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Republica Moldova să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei și în domeniul digital, care vizează îmbunătățirea conectivității acestei țări cu vecinii săi din UE. Acordul va sprijini integrarea Republicii Moldova pe piața unică a UE, promovând totodată creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea.

Accesul la finanțarea UE pentru transporturi, energie și serviciile digitale

În ceea ce privește transporturile, autoritățile și companiile din Republica Moldova vor putea solicita finanțare în contextul viitoarelor cereri de propuneri din cadrul componentei „Transporturi” a MIE (MIE – Transporturi) din perioada de programare actuală (2021-2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023. Criteriile de eligibilitate pentru țările terțe se vor aplica în conformitate cu Regulamentul privind rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Se acordă prioritate acțiunilor care consolidează conectivitatea dintre rețeaua centrală a statelor membre și rețeaua din țările terțe.

În ceea ce privește energia, proiectele de infrastructură energetică din Republica Moldova conectate cu statele membre ale UE au posibilitatea de a solicita statutul de proiecte de interes reciproc („Projects of Mutual Interest”, PMI), în temeiul normelor revizuite ale UE privind infrastructura energetică. PMI este un concept nou, introdus prin Regulamentul revizuit privind rețelele energetice transeuropene (TEN-E) pentru a le permite proiectelor de infrastructură care conectează țări terțe cu UE să beneficieze de proceduri de autorizare simplificate și de un acces mai bun la finanțare. Obținerea acestui statut este o condiție prealabilă a eligibilității pentru finanțare în cadrul componentei „Energie” a MIE (MIE – Energie). Datorită acordului de astăzi, noi fonduri vor deveni accesibile pentru aceste proiecte în Republica Moldova. În noiembrie 2023, Comisia va publica următoarea listă a Uniunii care conține proiecte de interes comun (PCI) și, pentru prima dată, PMI cu țări terțe. O altă opțiune de care dispune Republica Moldova pentru a beneficia sprijin din partea MIE – Energie sunt proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

Componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE – Digital) oferă sprijin pentru proiectele de conectivitate de interes comun, în special pentru rețelele magistrale care leagă UE de țări terțe, în conformitate cu strategia „Global Gateway”, precum și pentru dezvoltarea unei infrastructuri sigure, securizate și sustenabile de înaltă performanță, inclusiv a rețelelor gigabit și a rețelelor mobile de generația a cincea (5G). De îndată ce vor fi lansate următoarele cereri de propuneri din cadrul MIE – Digital, promotorii de proiecte din Republica Moldova vor putea solicita cofinanțare pentru proiecte care vizează creșterea capacității, a securității și a rezilienței conectivității digitale dintre Republica Moldova și țările vecine din UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

Published

on

© Print screen live video

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă după ce a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) privind situația din sectorul energetic și a informat că malul drept nu are datorii față de Gazprom. De asemenea, liderul moldovean a avertizat că după criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul are ca scop să provoace o criză politică pe malul drept. 

„Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este provocarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe încercări de destabilizare pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu”, a transmis șeful statului Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat în fața presei că nu există datorii față de Gazprom: „Malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum în mod fals insinuează partea rusă și încearcă să justifice această decizie de a nu furniza în continuare gaze pe malul stâng. Nu există datorii, există un audit internațional care confirmă acest lucru.”

„Această criză energetică este provocată de decizia concernului Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în pofida obligațiilor contractuale, contract semnat încă din anul 2021. Gazprom a decis, încă din 2022, în mod unilateral, să nu își onoreze angajamentele față de malul drept, reducând atunci substanțial livrările de gaze naturale și, de atunci, gazele naturale care au continuat să vină de la Gazprom au mers pe malul stâng. De la 1 ianuarie, așa cum cunoașteți cu toții, aceste gaze nu mai sunt furnizate pe malul stâng și această situație a generat o criză umanitară pe malul stâng. În secolul nostru avem oameni care nu au căldură, care nu au electricitate sau apă câteva ore pe zi. Este o situație extrem de complicată pentru acești oameni. Chișinăul nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul nostru”, a mai adăugat aceasta.

România livrează deja energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria. 

   Citiți și: Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit luni cu James O’Brien, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în Departamentul de Stat al SUA, pentru a discuta despre parteneriatul strategic dintre cele două țări și sprijinul oferit de Statele Unite.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, dialogul a vizat ”asistența americană pentru modernizarea economiei, securitatea energetică și consolidarea democrației”.

”Statele Unite rămân un aliat de încredere al Moldovei și un susținător al parcursului său european”, subliniază instituția, amintind că ”asistența americană acordată începând cu luna februarie 2022 se apropie de un miliard de dolari, iar contribuția totală la dezvoltarea Republicii Moldova depășește 2,6 miliarde de dolari”.

Președinta Maia Sandu a evidențiat ”importanța continuării acestui parteneriat solid, inclusiv în contextul tranziției către o nouă administrație americană, reafirmând angajamentul de a întări cooperarea bilaterală pentru un viitor mai sigur și mai prosper”.

Statele Unite se numără printre partenerii Chișinăului care au depus eforturi considerabile pentru a sprijini Republica Moldova în fața acțiunilor hibride ale Rusiei, cel mai recent exemplu fiind criza energetică provocată de Moscova în țara de peste Prut prin oprirea furnizării de gaze către regiunea separatistă Transnistria.

Republica Moldova testează deja noi surse alternative de aprovizionare cu energie, printre partenerii către care se uită fiind Statele Unite, dar și România.

Un alt demers întreprins de Washington pentru sprjinirea Chișinăului se numără parteneriatul încheiat cu Republica Moldova pentru a combate dezinformarea și informațiile manipulatorii, mai ales că mica țară se pregătește anul acesta pentru alegeri parlamentare, după ce, anul trecut, a trecut prin alegeri prezidențiale care au reconfirmat-o pe Maia Sandu în funcție și printr-un referendum de includere a vectorului european în Constituție.

Citiți și: Republica Moldova și SUA au încheiat un parteneriat în vederea combaterii dezinformării și a informațiilor manipulatorii

SUA și R. Moldova își aprofundează relația pentru a combate eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la UE

Eforturi în această direcție de sprijin depune și Uniunea Europeană, care a anunțat un plan de plan financiar de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova, cel mai mare de la independența țării, și care a condamnat printr-o rezoluție a Parlamentului European ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din Republica Moldova.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski îi promite Maiei Sandu sprijin în contextul încercărilor Rusiei de a folosi energia împotriva R. Moldova: Sarcina urgentă este stabilitatea pentru poporul moldovean

Published

on

© presedinte.md

Ucraina este pregătită să sprijine Republica Moldova, sarcina urgentă fiind aceea de a menține stabilitatea pentru ca poporul moldovean să susțină în continuare aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică pe care a avut-o cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Într-o postare ulterioară pe X, Zelenski a precizat că o “sarcină importantă la etapa actuală este să ajutăm Moldova să depășească provocările energetice și să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale”.

El a apreciat că situația energetică actuală din Moldova, în special pe malul stâng al Nistrului, este “o încercare evidentă a Rusiei de a manipula și de a folosi resursele energetice împotriva autorităților din Republica Moldova”.

“Suntem pregătiți să sprijinim statul vecin. Sarcina urgentă este de a menține stabilitatea și de a crea condiții pentru poporul moldovean, astfel încât acesta să poată trăi în pace, să muncească pentru țara sa și să sprijine mișcarea noastră comună către Uniunea Europeană”, a mai afirmat liderul ucrainean.

La rândul ei, Maia Sandu a punctat că a vorbit cu Zelenski despre criza umanitară din regiunea transnistreană cauzată de întreruperea de către Gazprom a furnizării gazelor.

Liderii de la Chișinău și Kiev au convenit să lucreze împreună cu privire la soluții care să protejeze oamenii de înarmarea energetică a Rusiei.

Citiți și Șefa diplomației UE acuză Rusia că “utilizează gazul ca armă” și reafirmă “solidaritatea de neclintit” a UE cu R. Moldova

Gigantul rus Gazprom a anunţat în decembrie suspendarea livrărilor sale de gaze către Republica Moldova în contextul unui diferend financiar cu această republică ex-sovietică cu aspiraţii europene. 

Astfel, de la 1 ianuarie, Gazprom a închis robinetul la gaze, pretinzând o datorie de peste 700 milioane de dolari, estimată de Chişinău la numai circa nouă milioane.

Teritoriul Republicii Moldova controlat de Chişinău este ferit pentru moment de întreruperi de curent, dar depinde în mare parte pentru nevoile sale de electricitate de centrala termică Cuciurgan, situată în Transnistria.

Citiți și Confruntată cu o criză de securitate ca urmare a întreruperii gazului rusesc, R. Moldova se bazează pe importul de energie electrică din România

Această importantă infrastructură, care asigură până la 80% din producţia electrică a Republicii Moldova, nu aprovizionează decât Transnistria de la 1 ianuarie şi funcţionează în prezent pe bază de cărbune, rezervele urmând să se epuizeze la sfârşitul lunii ianuarie sau cel târziu la mijlocul lunii februarie.

“Rusia are un singur scop: să provoace instabilitate în regiune şi mai ales să influenţeze rezultatele alegerilor legislative preconizate să aibă loc în toamnă”, a denunţat premierul moldovean Dorin Recean în faţa presei străine.

Închiderea robinetului la 1 ianuarie corespunde încheierii livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, decizie luată de Kiev din cauza războiului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE34 minutes ago

Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025

ROMÂNIA16 hours ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA17 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE17 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ18 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO18 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA19 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

SUA1 day ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending