Exclusiv Calea Europeana. Ce gandesc tinerii din programul UE “Tineret în mişcare”

Dacă doreşti să mergi în străinătate pentru studii, formare sau muncă, există multe oportunităţi.  Tineret în mişcare este denumirea dată de Uniunea Europeană unui pachet de politici  care au  scopul de a îmbunătăţi calitatea educaţiei şi gradul de angajabilitate a tinerilor, oferind o varietate de programe pentru a câştiga experienţă de studii şi muncă în străinătate. Fie că eşti ucenic, student, absolvent de facultate, profesor în învăţământul preuniversitar sau universitar, studiul sau munca în străinătate reprezintă o experienţă fantastică ce adaugă dimensiuni noi CV-ului tău. În orice caz, cunoştinţele noi nu se limitează la educaţia formală – există o mulţime de oportunităţi de învăţare non formală sau informală în afara sălii de clasă, în cadrul multelor activităţi şi experienţe sociale şi culturale oferite.

Urmăriţi aici declaraţiile câtorva tineri din România care au studiat şi au lucrat în străinătate şi care au câştigat o experienţă de viaţă utilă prin participarea la diferite programe de mobilitate.

Daniela Tache, 26 de ani, a participat la programul de mobilitate Serviciul European de Voluntariat şi astăzi este coordonator de evenimente şi proiecte, precum şi responsabil de comunicare.

1. Prin intermediul cărui program ai mers în străinătate? Şi unde ai fost plecată?

În 2009 am petrecut 6 luni în Wroclaw, Polonia, drept parte a Serviciului European de Voluntariat. Proiectul meu a inclus organizarea de evenimente cu scopul de a promova cultura românească.

2. De ce este important să călătoreşti şi să studiezi în străinătate?

În opinia mea, călătoriile în general – îndeosebi în străinătate – îţi permit să descoperi mai multe despre propria persoană, înainte de toate, şi de asemenea ajută la sporirea cunoştinţelor despre alte culturi.

3. Cum ţi-a îmbogăţit acest program cariera?

Am avut ocazia să organizez evenimente în vederea promovării culturii proprii şi, la întoarcerea în România, am găsit un loc de muncă exact în acest domeniu. În plus, masteratul în comunicare şi relaţii publice pe care l-am finalizat are legătură cu tema proiectului meu în cadrul Serviciului European de Voluntariat.

4. Care au fost punctele culminante ale perioadei petrecute în străinătate?

Am fost extrem de încântată atunci când unele din evenimentele pe care le-am organizat au fost foarte bine primite şi agreate de către comunitatea poloneză în care am trăit. Acest lucru mi-a adus o satisfacţie deosebită, deoarece am simţit că am preluat iniţiativa în proiectul meu pentru a crea evenimente cu o notă de originalitate.

Alte puncte culminante au existat atunci când m-am oferit drept voluntar pentru festivaluri, precum Slot Art Festival şi Przystanek Woodstock, unde m-am simţit privilegiată că am avut ocazia de a face parte din echipele organizatorice şi de a participa la workshop-uri. Pentru a exemplifica acest lucru: acum pot spune că am mers pe picioroange şi că am ajutat la crearea unui bar utilizând materiale reciclate.

5. Trei cuvinte ce îţi vin în minte atunci când te gândeşti la iniţiativa Tineret în mişcare?

Acţiune, energie şi călătorie inspiraţională.

6. Ce sfat ai da tinerilor care plănuiesc să plece în străinătate pentru studii sau instruire?

I-aş sfătui să călătorească în jur şi să-şi facă timp să descopere şi să se cufunde în noua cultură. Dacă pot face acest lucru, atunci îşi vor înţelege mai bine propria persoană şi vor învăţa să facă faţă suişurilor şi coborâşurilor pe care le trăim cu toţii în mod inevitabil atunci când suntem departe de casă.

Bogdan Alexandru Romanică, 25 de ani, a participat la programul de mobilitate Tineret în acţiune şi astăzi lucreză în domeniul tineretului și este formator şi preşedinte al Asociaţiei Dreams for Life.

1. Prin intermediul cărui program ai mers în străinătate? Şi unde ai fost plecat?

Programul Tineret în acţiune mi-a permis cu adevărat să mă dezvoltcred că astăzi sunt aici datorită acestui program. M-am implicat în multe proiecte, schimburi de tineri, cursuri de formare, Serviciul European de Voluntariat şi seminare. Lista de ţări pe care le-am vizitat este una considerabilă, începând cu Belgia, apoi Turcia, Olanda, Ungaria, Franţa, Italia, Togo, Anglia şi Elveţia. În unele dintre aceste ţări am fost de mai multe ori, în legătură cu diferite proiecte. De asemenea, cât am stat în Anglia, am câştigat experienţă cu programul Uniunii Europene Învăţare pe tot parcursul vieţii.

2. De ce este important să călătoreşti şi să studiezi în străinătate?

Consider că oportunitatea de a câştiga experienţă internaţională este extrem de valoroasă pentru tineri. Aceasta te face să-ţi pui la încercare valorile şi perspectivele şi îţi permite să experimentezi diferite moduri de viaţă. Studiul şi călătoriile în străinătate înseamnă să părăseşti zona de confort şi să intri într-o zonă de învăţare unde va exista mereu o provocare cu care să te  confrunţi. Călătoriile în străinătate sunt extrem de importante pentru mine, deoarece găsesc întotdeauna răspunsuri la întrebările mele şi descopăr direcţii noi pentru traseul meu în viaţă.

3. Cum ţi-a îmbogăţit acest program cariera?

Tot ce sunt în stare să fac  acum se datorează programului Tineret în acţiune. Programul mi-a permis să descopăr “învăţarea în afara şcolii” sau educaţia non-formală, ce a devenit pasiunea mea numărul unu. Am absolvit cu licenţă în economie, iar acum sunt formator şi lucrez în domeniul tineretului. Consider că programul Tineret în acţiune a fost universitatea mea, genul de mediu de învăţare de care am avut întotdeauna nevoie şi pe care l-am dorit. Programul mi-a permis să caut şi să găsesc competenţele de care aveam nevoie într-un loc cu mulți oameni model. Pe parcursul celor şapte luni de experienţă în calitate de voluntar în Olanda am trecut printr-o adevărată transformare: dintr-un tânăr de 23 de ani care îşi dorea să nu mai revină vreodată în ţara sa, am devenit un antreprenor social motivat, care s-a reîntors în România şi a înfiinţat o asociaţie pentru tineret.

4. Care au fost punctele culminante ale perioadei petrecute în străinătate?

Fiecare experienţă internaţională este un punct culminant. În cazul meu, cele mai importante includ prima formare în Belgia, când aveam 22 de ani, care mi-a deschis cu adevărat ochii pentru lumea din jur; schimbul de tineri din Turcia, care m-a expus diferenţelor şi percepţiilor culturale; programul Serviciul European de Voluntariat din Olanda, care m-a ajutat să-mi găsesc chemarea şi misiunea; formarea din Ungaria, care mi-a oferit curajul de a deveni formator; schimbul de tineri din Togo, care mi-a întipărit în suflet ideile educaţiei globale şi dreptăţii sociale, formarea din Elveţia care m-a făcut să înţeleg adevărata putere a educaţiei non-formale.

5. Trei cuvinte ce îţi vin în minte atunci când te gândeşti la iniţiativa Tineret în mişcare?

Curaj, pasiune şi schimbare.

6. Ce sfat ai da tinerilor care plănuiesc să plece în străinătate pentru studii sau instruire?

Ridicaţi-vă, plecaţi şi faceţi ceva cu viaţa voastră. Urmaţi-vă interesele şi instinctul. Fiţi deschişi şi consideraţi fiecare experienţă drept o oportunitate de a învăţa ceva nou despre propria persoană şi despre lume. Puneţi-vă la încercare şi visaţi. Faceţi totul ca şi când lumea ar depinde de voi, ca şi când v-ar fi fost încredinţată o misiune specială. Descoperiţi-vă pasiunea şi folosiţi-vă talentele, iar apoi ajutaţi-i pe alţii să facă la fel. Când simţiţi că nu ştiţi ce să faceţi într-o anumită situaţie, un zâmbet vă poate purta departe.

Roxana Dinovici, 25 de ani, a participat la un program de mobilitate Leonardo da Vinci, iar acum este director de programe.

1. Prin intermediul cărui program ai mers în străinătate? Şi unde ai fost plecată?

Am participat la o formare profesională finanţată prin programul Uniunii Europene Învăţare pe tot parcursul vieţii, în cadrul programului de mobilitate Leonardo da Vinci; titlul proiectului   a fost “Dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale pentru o economie sustenabilă”. Acest proiect a fost dezvoltat de către Grupul Şcolar Victor Jinga din Săcele, judeţul Braşov, România, în parteneriat cu Associação Comercial e Industrial de Arcos de Valdevez e Ponte da Barca (ACIAB), din Arcos de Valdevez, Portugalia. Pe durata stagiului de trei săptămâni mi-am îmbunătăţit abilităţile şi competenţele antreprenoriale şi profesionale.

2. De ce este important să călătoreşti şi să studiezi în străinătate?

În primul rând, acest tip de program de formare profesională îţi oferă oportunitatea de a lucra într-o organizaţie străină, ce îţi permite să te familiarizezi cu metodele şi standardele de lucru dintr-un mediu cultural şi profesional diferit.

În al doilea rând, este important să lucrezi sau să studiezi într-o ţară europeană, pentru că intri în contact cu altă cultură şi civilizaţie. În plus, eşti în măsură să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile lingvistice şi să aplici cunoştinţele obţinute într-un mediu nou.

3. Cum ţi-a îmbogăţit acest program cariera?

În cadrul stagiului am învăţat şi am aplicat în practică o serie de concepte teoretice şi am acoperit toate etapele necesare în vederea înfiinţării şi administrării unei companii. La locul de muncă sunt director de programe, astfel că acest stagiu de instruire m-a ajutat să-mi îmbunătăţesc abilităţile şi competenţele necesare pentru conducerea eficientă a companiei şi să aplic idei noi în vederea dezvoltării afacerii, precum şi să am succes pe piaţa ţintă.

Mai mult, sunt interesată să-mi înfiinţez propria companie şi pentru a face acest lucru aş apela la tot ceea ce am învăţat şi am pus în practică în cadrul stagiului şi aş aplica aceste cunoştinţe, împreună cu vasta experienţă acumulată în poziţia actuală, pentru a avea succes cu noul meu proiect antreprenorial.

4. Care au fost punctele culminante ale perioadei petrecute în străinătate?

În plan profesional, perioada petrecută în străinătate mi-a permis să-mi dezvolt abilităţile şi etica de lucru necesară pentru a coordona o afacere nouă. Am putut să-mi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare cu partenerii de afaceri prin aplicarea tehnicilor de negociere învăţate, iar acum sunt familiară cu metodele de lucru ale ACIAB.

La nivel personal, mi-am îmbunătăţit abilităţile de limbă portugheză şi am făcut cunoştinţă cu un mediu social şi economic nou şi am descoperit valorile culturale şi istorice ale regiunii şi ţării.

5. Trei cuvinte ce îţi vin în minte atunci când te gândeşti la iniţiativa Tineret în mişcare?

Diversitate, multiculturalism şi auto-depăşire.

6. Ce sfat ai da tinerilor care plănuiesc să plece în străinătate pentru studii sau formare?

Descoperirea a ceva nou, care va asigura acumularea de experienţă profesională şi personală cu adevărat utilă, este posibilă doar prin implicare totală.

 

Citiţi şi  Programul UE “Tineret în mişcare”, 27-28 septembrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.