Connect with us

BUSINESS

Datoria externă a trecut pragul de 100 miliarde euro

Published

on

euroInvestițiile directe ale nerezidenților pe primele două luni din acest an au totalizat doar 163 milioane euro și au fost în scădere, atât față de anul trecut ( 192 milioane euro în ianuarie – februarie 2012), cât și de la o lună la alta ( 103 milioane euro în ianuarie 2013 și 60 milioane euro în februarie 2013).

Modificarea ponderilor datoriei pe scadențe a continuat, cu deplasarea dinspre termen scurt spre termen mediu și lung.

Astfel, datoria externă pe termen mediu și lung a crescut cu 2,6% față de finalul anului precedent, la 80.754 milioane euro, în timp ce datoria pe termen scurt a scăzut cu 3,1%, la 19.623 milioane euro.

Această evoluție reduce presiunea de refinanțare pentru moment, dar sporește în timp obligațiile asumate. De altfel, luna februarie 2013 a adus traversarea pragului de 100 miliarde euro datorie externă.

 

Continuarea articolului, AICI.

Sursa: cursdeguvernare.ro
Foto: freefoto.com

BUSINESS

Sameday accelerează expansiunea în Europa Centrală și de Est, așteptând aderarea la Schengen terestru: Ne propunem să conectăm 30 de țări europene și să reducem timpii de transport la o medie de 8 ore între țări

Published

on

© Sameday

Eliminarea controalelor la frontiere terestre prin intrarea deplină a României în spațiul Schengen va reprezenta o nouă oportunitate de dezvoltare pentru companiile din România cu ambiții de jucător economic regional. Aceasta este noua etapă pe care companii precum Sameday, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, o așteaptă pentru a-și intensifica prezența pe piață și a deveni cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est.

© Sameday

Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru, CEO SAMEDAY Group, pentru CaleaEuropeană.ro, la evenimentul de prezentare a strategiei companiei pentru cel mai așteptat eveniment de comerț online și nu numai al anului, respectiv Black Friday.

SAMEDAY estimează o creștere de peste 40% a numărului de colete livrate de Black Friday la nivel regional, față de anul trecut, sprijinită de investițiile continue în extinderea rețelei easybox și de creșterea capacității operaționale, în timp ce în România vârful de comenzi este așteptat să atingă aproximativ 850.000 de colete într-o singură zi, o creștere de peste 80% față de cea mai aglomerată zi din luna septembrie. 

Obiectiv: Cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est

Lucian Baltaru, fondatorul Sameday, își propune să transforme compania în cea mai iubită și populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est. După ce au schimbat piața de curierat din România, și-au extins activitatea în Bulgaria și Ungaria, unde au înregistrat deja volume mari de livrări.

În prezent, Sameday înregistrează o creștere de 42% față de anul trecut în România, Ungaria și Bulgaria, cu o creștere de 40% doar pe piața din România. Perioada de vârf a anului începe pe 11 noiembrie, când estimează livrarea a 800.000 de colete zilnic. Grupul poate sorta 120.000 de colete pe oră.

În prezent, rețeaua regională easybox a SAMEDAY a ajuns la aproximativ 7.000 de unități, în creștere cu 40% față de anul trecut. Extinderea rețelei a fost susținută prin investiții semnificative de peste 30 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii out-of-home. În România, rețeaua easybox numără acum 4.900 de lockere, în creștere cu 1.000 de unități față de anul trecut. În Bulgaria, rețeaua a depășit 900 de unități, cu o creștere de 122% comparativ cu anul trecut, iar în Ungaria, numărul de lockere easybox a atins 1.100 de unități.

Conectarea a 30 de țări europene și China. Livrări la fel de rapide între Budapesta și Sofia precum cele între București și Pitești

Pentru a deveni un jucător important la nivel european, Sameday își propune să conecteze 30 de țări europene și China printr-un ecosistem de curierat integrat, care va permite expedierea coletelor din aplicație între țări precum Germania și Polonia.

Aceasta înseamnă că livrările între Budapesta și Sofia ar putea fi la fel de rapide ca între București și Pitești.

În segmentul livrărilor cross-border, SAMEDAY anticipează o creștere accelerată a numărului de colete, în special pe rutele România-Bulgaria și România-Ungaria, ceea ce reflectă interesul tot mai mare al magazinelor online românești pentru extinderea vânzărilor dincolo de granițe. Compania estimează că, în această perioadă, va livra peste jumătate de milion de colete prin serviciul cross-border, consolidând astfel suportul oferit partenerilor e-commerce în creșterea pe piețele din regiune.

De aceea, eforturile României și ale Bulgariei de a adera și cu frontierele terestre la spațiul Schengen vor reprezenta o gură de oxigen majoră pentru dezvoltarea companiilor de curierat.

Aderarea României la Schengen cu frontierele terestre ar reduce timpii de transport între țări la o medie 8 ore

Potrivit reprezentanților Sameday, serviciul Easybox are o medie de 14 ore de staționare a coletelor, iar campaniile lor recente au redus această medie la 12 ore.

Pentru viitor, extinderea spațiului Schengen va aduce beneficii majore, reducând timpii de transport între țări, de la 6-12 ore în prezent, în medie 8 ore.

Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru.

Sameday a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. Sameday Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.

După ce au aderat în zona de liberă circulație Schengen cu frontierele aeriene și maritime în luna martie a acestui an, ca urmare a unei decizii luate la nivelul Consiliului UE în decembrie anul trecut, România și Bulgaria așteaptă o decizie cât mai curând posibil și cu privire la ridicarea controalelor la frontierele terestre. Mai multe studii de specialitate realizate în ultimii ani au arătat că eliminarea controalelor la frontiere prin aderarea la Schengen și a timpilor de așteptare asociați a stimulat comerțul cu bunuri și servicii cu 3% în medie în rândul membrilor Schengen.

Continue Reading

BUSINESS

Avertismentul șefului Camerei de Comerț și Industrie a României: Va veni decontul. Statul trebuie să scadă cheltuielile de funcționare pentru a atrage investiții

Published

on

© ccir.ro

Statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare, altfel mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină şi decontul la un moment dat, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

“Părerea mea este că pentru aducerea mai multor investitori străini în România care să creeze acele bunuri de larg consum spre satisfacţia consumatorului, trebuie să avem un cadru fiscal predictibil. Şi de ce nu, o nouă fiscalitate atractivă, pentru că nu mai avem alt atu în mână ca ţară pentru atragerea investiţiilor străine. Noi nu suntem în cazul Ungariei care a avut un alt gen de retrocedare a proprietăţii. Guvernul şi autorităţile locale din Ungaria îşi permit să ofere un teren în zone strategice, căi ferate, autostrăzi unor investitori străini, precum cazul BMW la Debrecen. Noi, din păcate, trebuie să apelăm la latifundari şi nu înţelegem că investitorul în producţie blochează banii în tehnologie, nu ca retailerul care îşi permite să cumpere pământ. Ce ar mai putea rămâne pentru atragerea de investiţii? O fiscalitate redusă şi predictibilă pe termen lung. Mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină şi decontul la un moment dat. Poate şi organismele financiare internaţionale au fost oarecum complice cu ce s-a întâmplat pe piaţa internă. N-au pus presiune pe noi, au zis să nu se bage, să nu afecteze procesul electoral, dar cred că va veni decontul”, a spus Daraban, la conferinţa “Concurenţa în sectoare cheie”, citat de Agerpres.

Preşedintele CCIR a explicat faptul că statul trebuie să-şi scadă cheltuielile de funcţionare pentru a mai putea atrage investiţii.

“Lupta noastră este ca statul să-şi scadă cheltuielile de funcţionare, altfel nu văd ieşirea la liman şi nu văd cum va mai putea atrage investiţii. Efectiv cred că aici este următorul challenge: să punem presiune pe guvernanţi întâi să-şi rezolve problemele dânşilor, problemele funcţionale, ca să se ajungă la un buget confortabil, ca să putem să ieşim pe piaţă, să atragem investiţii de care avem nevoie atât de mult”, a explicat oficialul.

Conform şefului CCIR, în anul fiscal 2023, cifra de afaceri a companiilor active în România s-a diminuat uşor până la 490 de miliarde de euro, în timp ce profitul brut a scăzut la 51 miliarde de euro.

Consiliul Concurenţei organizează, miercuri, conferinţa cu tema “Concurenţa în sectoare cheie – 2024”, în cadrul căreia sunt abordate teme privind importanţa asigurării unui mediu concurenţial funcţional şi stabil, precum şi efectele pozitive pe care implementarea corectă a regulilor de concurenţă le are asupra mediului economic şi asupra consumatorilor. 

Citiți și SUA au devenit al patrulea cel mai mare investitor străin în România, cu o creștere de 13%. Peste 80% din investițiile străine directe în România vin din țările OCDE

Ministerul Finanțelor a publicat Planul bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031, care prevede măsuri de ajustare a deficitului bugetar pe parcursul a șapte ani pentru a se alinia astfel al cerințele stipulate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: deficitul public al țărilor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.

Prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031, Guvernul României își propune accelerarea implementării investițiilor publice finanțate prin Politica de Coeziune în valoare de 46 de miliarde de euro, precum și prin Mecanismul de Redresare și Reziliență a căruia valoare se ridică la de 29,7 miliarde de euro pentru a genera un efect sinergic al creșterii economice sustenabile.

Continue Reading

BUSINESS

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vizitat fabrica Nokian Tyres din Oradea, proiect inițiat și sprijinit în perioada guvernării liberale

Published

on

© Nicolae Ciucă - Facebook

Președintele Senatului a vizitat ieri, 11 octombrie, fabrica Nokian Tyres din Oradea, proiect sprijinit în perioada guvernării liberale. Compania Nokian Tyres PLC a anunțat investiții în România 650 de milioane de euro pentru a construi prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon.

„Am fost azi la fabrica Nokian Tyres, un adevărat reper în industria de anvelope din România. Am fost impresionat de standardele ridicate de calitate și tehnologia de ultimă oră utilizată în procesele de producție. Acest tip de investiții aduce valoare adăugată economiei noastre și contribuie la dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. România are nevoie de astfel de parteneriate solide pentru a construi un viitor economic puternic”, a scris președintele PNL într-o postare pe pagina de Facebook. 

Reamintim că în luna august, Comisia Europeană a aprobat o măsură de ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane EUR notificată de România pentru sprijinirea noii fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 a întreprinderii Nokian Tyres. Fabrica va avea o capacitate de producţie de aproximativ 6 milioane de unităţi pe an. 

    Citiți și: Nicolae Ciucă: Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 99,5 milioane de euro companiei Nokian Tyres pentru a construi la Oradea prima fabrică ecologică de anvelope din lume

În urmă cu doi ani de zile, producătorul finlandez era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.

În 2022, din funcția de premier, Nicolae Ciucă a salutat decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro pentru a construi prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual şase milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă.

În timpul guvernării liberale au avut loc discuțiile cu compania Nokian Tyres cu privire la pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiţii.

Producătorul de anvelope premium Nokian Tyres estima în urmă cu doi ani de zile, pe termen mediu, vânzări nete de două miliarde de euro, precum şi un profit operaţional şi rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20%. În 2020, vânzările nete ale companiei au fost de 1,3 miliarde de euro, iar numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 4.600. Compania Nokian Tyres este listată la Nasqad Helsinki. 

    Citiți și: Nicolae Ciucă, la inaugurarea lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume: Investiția de 600 milioane de euro va pune Oradea pe harta producției automotive

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale

POLITICĂ8 hours ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

SUA8 hours ago

Agenții de informații din SUA atrag atenția asupra imixtiunii Rusiei în campania electorală, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

R. Moldova are ”potențialul, talentul și resursele necesare pentru a deveni un hub regional de inovație și dezvoltare tehnologică”, subliniază premierul Dorin Recean

SUA11 hours ago

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari. Acesta include, printre altele, rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin

ROMÂNIA13 hours ago

ICI București sprijină inițiativele de Open Science și alinierea cercetării românești la standardele europene, subliniază directorul general și șeful serviciului ”Cloud Computing” într-un interviu

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ8 hours ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.1 day ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA3 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL4 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL5 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR

Trending